Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Сакаш да кажеш дека ова е уште едно балканско размислување? Епа грешка си.
    Нема никаква врска едно со друго.
    Кој шири бе омраза?
    Што треба да речам? "Браво албанци убаво им направивте" :clap:
    Или "аманте прекините кутрички се нашите, ќе дадеме сѐ само не тепајте ги." ;(
    Не ме интересира политика лајнитика, туку се живцирам за тоа што се случува надвор, сега на пример излегувам и треба како во Ирак да сме да се плашам по пат да одам? На што личи тоа?

На esperanca и SunFlower94 им се допаѓа ова.
  2. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Julie, исти гомна се сите. Додека бираме страни ќе не стрижат!
    WomanInRed, вашата храброст може изгледаше страшно во 2001, ама сега е само смешна. Кога ќе излезе еден шиптар спроти еден наш, ќе правиме муабет за храброст и еднаквост. А кога сме веќе кај политички овци, не знам кој се продаде за ветување за сменето име на улица и школо да прави инциденти. Кој ги сска не знам, нити ме интересира битно дека они се толку храбри за онака да почнат без да мислат дека имаат заштита мало морген. А немаат заштита ко во 2001, само ајде нека си мислат, боље за нас. Ние сме овци затоа што бираме страни и затоа што мислиме дека ова не е планирано. Јасно дека Бране или Грујо нема да успеат да наговорат некој наш да почне тензии, затоа маваат во неписменото и глупо. Без навреда, т.е. навреди се ако сакаш, на форум кај што мнозинството се Македонци и кај што инцидентите 80% ги прави планинско племе не пробувај да солиш памет те молам.
    P.S. и новинариве ни се продадени души, треба да оладат и да не објавуваат за глупостиве што се дешаваат, вака само уште толку разгоруваат. Ама тоа е што ти прават 100 евра у нашево земјиче. Мизерија.

На MandyLane и julie77 им се допаѓа ова.
  3. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.657
    Допаѓања:
    4.579
    Ја претераа и тоа многу! Епа арно на дел од нашава македноска нација да им текне , па почнаа и тие да врачаат на исти начин! Тражили сте сада гледајте!

4. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.976
    Боже мили, не стапнувам веќе во автобус за накај факултет, уште помалку би се приближила до Бит-пазар... Дебар Маало, Ѓорче?? :o Претежно македонски населби, да не речам МИРНИ населби. :x Со кој памет бе луѓе, колку треба да ти сече мозокот, да отидеш да купиш безбол палка, да влезеш во автобус, да се возиш до Ѓорче и да претепаш човек? Ма се е ова бре отидено, без мозок луѓе, навистина. :x

Што толку, од каде таа омраза јас не знам, на што ги учат дома тие родители и со што им ги перат мозоците, да се чуди човек. Зошто, зошто, без причина, кукавички напаѓаат. Тоа ли ги учат, не можам да разберам, еве од прееска се чудам. Во кој век живееме мајка му стара?

Сфаќам јас, не сме најсјајно економски развиени, ама не е работава за леб да се тепаме. Зарем само тоа им е во паметот на тие луѓе, што аир ќе видеа од сето ова... Така ли децата ќе си ги учат, ќе ги трујат, Боже Господе!

Мене ме фаќа страв, имам некое лошо претчувство. :worried:

Секојдневно речиси се движам низ Скопје, и дење и ноќе, со нож ли ќе треба да почнам да одам? Богами, тоа е решението изгледа. Сите по една секира и ајт, да си бидеме едно големо, сложно племе. :puke:

На black-angel му/ѝ се допаѓа ова.
  5. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Ајде без страв и паника се надевам ке стивне работава. Сите сме изманипулирани (мислам народот ) Греота за повредените и невините и институците да превземат мерки. Мислете позитивно.

6. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Сега одозгоре не требало да ги навредуваме |( .Море не да ги навредувам,ми иде да го згазам тоа планинско племе.Женска во црвено,менувај мислење за кој сакаш и навредувај се колку сакаш но криви се шиптарите и крај.
    Како прво немаат никаква почит кон државата во која им е дозволено уште што ли не и предизвикуваат инциденти.Тоа не се луѓе туку стока,која не знае да се однесува цивилизирано и очигледно не живее во 21 век.Не можам да толерирам кога некој прави нереди во државата во која живеам,државата која треба да е безбедно место за живеење за нас.А не да се плашиме во автобус да влеземе знаејќи дека во секој момент може да бидеме нападнати.Избегнувам да гледам вести затоа што повеќе ќе се изнервирам и изреволтирам.Туку и ние премногу им дозволуваме,т.е Груевски,Бранко кој и да е.Во однос на ова не е било подобро ни кога беа СДСМ на власт а ниту пак сега.Искрено се загрижувам за оние кои живеат во Скопје и западниот дел на Македонија,како ли само шетаат навечер па и преку ден.Нека се презема нешто затоа што овие се повеќе и повеќе земаат замав.Треба да ги потсетат дека живеат во Македонија и дека тука се малцинско население,ама на неписмени можеш ли да објасниш нешто.

На sanjalica му/ѝ се допаѓа ова.
  7. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Сите оние кои ги прават нередите на се старите сограѓани туку дојденците . Неки структури имат своја кауза кој се надевам дека нема да си ја остварат а ако си ја остварат ние сме криви. Затоа што мислам дека не остана луге кои ке не браната( а богами и со право ), ако имаме пари за платени војници добро ако не чораба. Ма да сепак мислам дека уште е рано ама трена нешто да се превземе. Ја разбирам лутината и гневот ама за стета таа работа народот сам си е крив. Кога ние сме се бореле за некоја цел во рамките на државава (за вработување , за подобро здравство, за помал данок , за повиски плати , вработување по согласност на образование ) . Кога како мнозинство сме се истакнале за нешто освен здравје и се ке биде . Ние си гледаме поединечно за себе ( јас се вработив галје ми е за другите) а тие си се боратат групно дури и кога не се во право. При вработување едно важи за нив друго за нас и никој не се буни за студирање едно за нив друго за нас па не се ни чудам зашто законот е еден за нив а друг за нас. Самите сме си криви и затоа нема потреба да се навредуваме зашто малцинството да ни ја цени државава кога ние не си ја цениме и јас да сум на нивно место така би играла.

На julie77 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    А според тебе, бидејќи пукал само во 2ца, не е самоодбрана? Е стопосто имал овој нашиов нешто против тие вашите двајца, затоа само во нив пукал (иронична сум тука, мора објаснување зошто сигурно нема да сфатиш).
    Бог да чува сте вие, татко ти да беше на место од полицаецот ќе пукаше во нозе или ќе пукаше кај стигне и по кого стигне, со цел да те одбрани тебе, да не те обесчестат? Уште не држела логика работава. Да знаевте вие што е логика арно ќе беше и за нас и за вас.
    И да, бидејќи вие помладата генерација не се замарате со политика, затоа има припадници на токму таа помлада генерација што секојдневно се збираат во чопор и напаѓаат кај стигнат, онака, незаинтересирано за политика и меѓуетнички тензии. Кој се бије тај се воли ви е работава може. Ненормална.

Во однос на последните настани, само ќе речам, малку му е на Македончето. Додека ние го кривиме Бранко или Никола, тие си дејствуваат, не чекаат ни Али Ахмети ни не знам таму кој да ги поддржи или „вразуми“. У сред бел ден, не може да нема жива душа да те одбрани, ама такви сме си ние, сеирџии или плашливци, друго нема, па ќе седиме и ќе гледаме, а на крај и ќе коментираме.

А за пукање, нема да пукне ич не се секирајте, и кога пукна не беше до граѓаните, зависеше од тоа колку некој на повисока функција е расположен за партија шах. Во последно време, не се. Сега за сега, ќе трпиме вакви „ситни“ конфликти, со прашање дали некогаш ќе ни дојде умот.

9. dryad

dryad Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2011
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    55
    А зашто ги избркаа балистите оттука уште во 45'та ?

За сега пола век и кусур...оттогаш да нивни потомок крапинци отпосле го возвраќаат ударот !

Замјава е само тоа... парче земја и протекторат а држава нажалост не е !

Немаме име пред светов а џабе после пукање во гради со ЕДНО ИМЕ ИМАМЕ кога и тоа име ќе го продадат !

За 10 години отприлика ништо чудно да имаме албански претседател и албанско знаме
    (пошто нашето официјално знаме очигледно е дека го крадат симнуваат палат кинат и плукаат по МАКЕДОНЕЦОТ-оттука за каков НЕсоживот станува ЗБОР?) и албанска транскрипција на името МАКЕДОНИЈА.

Тражили сте добили сте!

Албанците никогаш неможат да НИ бидат братски народ !!!
    Како кога тие се непријател и окупатор ?!!
    Конкретно пишувам за иселениците од 2001ва и за тие претходно кога беше од после КОСОВО во 99та... значи за припадниците на терористичките наводно ОСЛОБОДИТЕЛНИ ГРУПИ!!!!

Жалосно и стравично е тоашто и народот кој досега мирно живеел во соживот станал ПОГАН !

Aли колку и да звучи примитивно сепак: Племе си е Племе !!!!

Секако дека албанци живееле живеат и ќе живеат овде кога веќе живееле претходно со децении наназад ама место за терористи и терористички групи не смее да има НО!, реално од нив зависи се`!
    Можат кога сакаат да уценат... и Влада че да ПАДА.

Во 21ви век ЕЕЕЈЈЈ шитнато ПОЛЕ!

ХОРОР

ОКУПАЦИЈА ЛУЃЕ ОКУПАЦИЈА УШТЕ ПРЕД 2001ва!

10. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    се моли владата на Република Македонија,на секој македонец да му плати седумдневно патување во некоја друга земја, додека чичкото од пила(saw) филмовите ги истепа албанците што нас не тепаат кај ке не сретнат.. позз од непознати извори
    се молат албанците да престанат да се прават силни оти груевски веке преговарал со чак норис за нашава ситуација и човекот бил фин и културен и рекол дека се ке среди кога ке ја разгледал состојбата :D
    абе тие ѓаволи и мајкал маерс, и џејмс, и фреди кругер заедно нема да ги истепаат туку кој знае што уште ке видиме од нив,, само господ да не чува ова не е на арно :hai:

11. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    5.469
    Живеам во познато маало во градов, кое патем важи за мирно, со места и кафичи кои носат секојдневно многу различни луѓе, иако во однос на населените тука, т.е етичката припадност, сме македонци исклучиво.
    Неможам да си поверувам на информациите на вести кои се „абдејтуваат“ на секои 5 часа, од фрапантно во пофрапатно издание.
    Незнам кој е должен за нашата мир и благосостојба по улиците ( а од денес, и во домовите, бидејки како што чув, група упаднала во некоја семејна куќа), ако не оние на кои е изгласена довербата, и наместо да бидат максимално распоредени 24/7 по улициве на секои 500 метри, поготово по критичниве населби, госпожа Јанкуловска советува да се смири тензичната ситуација, и дека воведувањето на полицајци во автобусите не би помогнало како што би помогнале советите на родителите дома.
    Хелоу министерке, едно е домашното воспитување, а друго е Вашата одговорност.
    Што ако тие деца потекнуваат од сеемејства кои немаат ни поим што прават нивните деца, други пак може ги оправдуваат, тоа незначи да не оставите на милост и немилост на домашното индивидуално воспитување. Наместо да ги праќате полицајците по булевариве да мерат алкохол во крвта, да проверуваат појаси и светла, и да спијат по службените коли на сред улица,пуштете ги еднаш да се најдат на граѓаните, и ова моментално ангажирање очигледно е малку, зголемете ја цела акција и заштита, а што се однесува до изјавите дека дел од лицате се фатени и уапсени - неверувам баш.
    Впрочем, што стана со онаа реактивација на некогашните полицајци по улиците кои ги ветивте пред пола година? По еден полицаец на улица рековте, ама којзнае, ваљда пред избори... Кога би се исполнело ова на време, немаше може да дојде ситуацијата до овој степен, а да не зборам дека и секојдневните кражби ке беа сведени на -50%.
    Незнам дали ситуацијава започна со убиството на 2те момчиња во Гостивар, бидејки во нападите има и албанци повредени, или е политичка хајка, само знам дека ова е страшно мизерен и небезбеден град.
    Незнам каде е мојата безбедност, освен позади домашната вратата со клуч.
    Го слушав премиерот прееска и му се чудам на паметот, кога при оваа крајно дестабилизирана и критична ситуација, тој се препукува со партииве, демек ова е нивно дело, а притоа некоментира за мерките за безбедност. Страшна изјава за еден премиер!
    Не ми е важно кој е на власт, важен ми е мирниот живот, и онака лебот ни е од ден на ден игра и рулет, ама барем нека се потрудат мирот и стабилноста во државава да го одржат!
    А капак е оној Латас и неговите митови за компарации на слични настани во Франција, Германија, и навредите “кукавици напагаат и бегаат“и итн...Само нека тресе зелени и нека дотура зачини во манџава. :x

На esperanca, julie77 и SparkyAngel им се допаѓа ова.
  12. WomanInRed

WomanInRed Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2011
    Пораки:
    1.605
    Допаѓања:
    1.607
    Да албанка сум и воопшто не го оправдувам ова.. меѓутоа ниту навредувам, ниту бранам..
    И дај немојте даме убедувате дека се убивале само македонци-албанци и обратно! Ние самите меѓу себе се убиваме.. така ке дозволуваме и ке паѓаме на секакви провокации за владата да си ги полни џебовите и да го разбуди патриотизмот кај обичните смртници како вас!! ЈАс лично, никогаш не гледам вести, заради тоа што воопшто не верувам во истите.. и не дозволувам некој да ме манипулира, и да ми створи одмазда за никого.. дали албанец, турчин, македонец или циган.. И немојте да помислите дека многу ми значите, вие што ширите ормаза, за мене тоа е проста раја бидејки баш заради ваквите размислувања се дешаваат вакви работи.. Сериозно, политикава во оваа држава не ја сваќа сериозиносаа и тежината на нивните зборови, и затоа страдаат невини граѓани..
    Срамота..зошто самите си патиме од главата..
    Македонските политичари го форсираат ова однесување исто колку и албанските. Затоа што тоа што тие тие тепаат некој наш потикнува некој наш да тепа некој нивни и така натаму во недоглед. Затоа што ние сме на една страна а тие на друга страна на Вардар same fucking shit!! И заради тоа што ми е преку кур од истиве муабети и срања. Нетолеранцијата води кон холокауст и глупо е ние да бидеме идиотска маса која ке им го носи профитот на некои големци. Епа извинете што сум човекољубец и што ми е глупо двајца луѓе до вчера биле другари денес да се колат пошто се од различна етничка група..Денес се мразиме и се колиме а утре одиме на одмор во Грчка, зошто? зошто има море.. ако веќе се мразиме да ги мразиме сите ??

prijatele, boksovi vodat kon boksiraci, boksiraci vodat kon nozevi, nozevi vodat kon pistoli, pistoli vodat kon kalasnikovi... i koga ke zapuka pak kalasnikov, i koga ke se stavat pak uniformi, vekje nema vrakjanje nazad. Bidejki togas ke zavrsi periodot na sloboden izbor, i jas, ti i site ostanati vo ovaa prekrasna drzava ke bideme piuni. Krvta ne se mie, i vrisokot ne se zamolknuva nikogas. Ona sto oganot kje go zeme nikoj ne go vrakja. Odbivam da vodam vojna koja nema smisla i cel...

И ете уште едно мислење преземано, се извинвам што е на латиница едноставно ме мрзеше да го препишувам..

На Rose96, Mezzaluna и zhap4e им се допаѓа ова.
  13. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    2.014
    Допаѓања:
    4.902
    Девојче било силувано во Дебар Маало кон 2 вечерва. Така слушнав..

14. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Мириса на војна т.е. не мириса туку смрди.

И Црвенажено молим те не се пронаѓоај во националистичкиве омрази, кога и сама си знаеш зошто.
    Си го познаваш семејството, поинаку си воспитана, и точно дека ти вреѓаме националност, ни кога би избила војна ти и твоето семејство ќе бидете заштитени, ама јас си знам како ми беше во 2001 кога вујко ми и други блиски членови беа на Шара, такоџе знам како ми е кога истите се последниве месец дена "на вежби" во Тетово.
    И се додека страдаат невини луѓе, и се додека мојот и животот и на моите најблиски и најсаканиможе да биде загрозен од овие животни ќе ги мразам, ќе ги пцујам и осудувам.
    На крај краева ќе ги бркам од државава зошто е моја татковина, можеби е и твоја, но во никој случај не е ваша, за ваков башибозук да ми терате тука.
    Остани со здравје и пред да завземеш страна размисли за твојата фактичка состојба, и за нашата(за нас, кои немаме грб како тебе ;) )

На SunFlower94, drugarka, Acerola и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.073
    Мириса на политичка режија. Заради некаква цел ... Ама горнине да видам колкав рејтинг сега ќе имаат?? Кого ќе манипулираат кога оваа ситуација ги засега сите вакви или онакви. Ако не се пресече може и Палестина да станеме.

На Rubiii му/ѝ се допаѓа ова.
  16. plawa

plawa Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    131
    Штом во Центар почнаа да не тепаат...маф е работава..

17. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Виц на милениумот: Албанците во Македонија биле дискриминирани.

Мамето нивно шиптарско, они биле дискриминирани. Шо сакат прават во нашата држава, толку многу права им се дадени и они биле дискриминирани. Нека одат во друга држава да пробат вака да се однесуват, нема да постојат. Косово и Албанија сакале да интервенираат кај нас, поради инцидентите. Што има они да интервенираат кога они го прават се’ ова. Не ги мразев, ама сега ми се гаде од нив.

На SunFlower94 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.289
    Ej oва е рекла казала додека нема информации да не измислуваме бидејки никаде ништо нема за ова.

Инаку едно е јасно вакви тепачки постоеле отсекогаш. НО ние самите си ја подгреавме атмосферата.
    Вестите само за ова кажуваат, преплавени се медиумите, преплавено е од интернет, радио, телевизија, социјални мрежи секаде само за тоа се збори. А лошите момци одвај чекаат вакво нешто и добиваат сила, па мавни удри. Се е ова исполитизирано и медиумите лом направија.

Знам родители кои не ги пуштаат децата да искачаат викендов. И со право. Јас синојка случајно бев пресретната од група млади дечки кои поради студот си носеа капуљача ама ме фати страв и стварно ме фати. Тоа да си биле обични дечки ама од кај да знаеш. Да му е страв на човек да излезе и прошета.
    А реално тие што ги прават проблемиве се албанци но се оние планински, неадрталци, дивљаци, оние кои секогаш ги прават проблемите, старите албанци оние кои живеат во слога со македонците сигурно ги осудуваат овие тепачки.

Јас само едно знам дека си ставив спреј во ташна, дури ми доаѓа и поладно оружје да си носам.
    Самоодбрана, зашто на ден од 10 тепачки не знаеш кој ќе е следниот...
    Жалосно, страв да ти е од дома да излезеш.
    Дури и внимавам во кој автобус се качувам, пред некој ден не се качив во 2 автобуси, кои се на листата на несигурни, чекав друг приватен попразен кој е.

На sanjalica му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.767
    Слушам, гледам и не можам да се начудам. Господ (за кој каков и да е или не е) ти дал раце нозе здрав прав те направил, мозок ти дал да го користиш правилно, а не да се дебилиш. За кого да се глупираш бре човече? За некои болни луѓе кои преку своите пропаганди ти перат мозок? Па свесни ли сте кај се наоѓате бре? Дома си е дома, е сега кога и Вам ви е дома Мк и за македонци, и за останати националности, нели од малки учеа дома бељи никако, најубава да ви биде дома за живеење,а пак на гости мирни, примерни. Упорно не сфаќам, зошто наместо да ти е убаво, секој на секого ако може да помогне, кај нас секоја на секого да одмогне.И свој на свој, и туѓ на туѓ. Шутраци сме усрани од прв до последен. Зошто?Зошто не станеме сите за правда, за фамозното ПОДОБРО УТРЕ некој праша? Сите да навјасаа како рој,правилно насочени потенцирам, да се чуе ГЛАС(и мислам исклучиво на глас посебно наменети за деформулирачи на фрази) ајде, срце да ти се наполни. А вака никој не ни се осмелува. Па како?Е па така. Секој има некоја мизерна работичка која мора да ја зачува за да не прегладнат дома, секој има дете за кое се плаши да не плаќа за неговата храброст и чукање во гради.
    А се прашувам само како би спиеле сите, кога би помислиле што го чека нашето дете утре, поради нашиот кукавичлок? Не знам кој би бил тој што ќе го преживее тој потоп кој сами помогнале да ги снајде со своето недејствување.

20. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    Фала Богу, од наредната недела сум прва смена. :wasntme:
    За накај школо, секој ден поминувам низ Бит-пазар, и некои такви улици, ли населби, како сакаш речи ги.
    Па уште со цел памет, јас последниве неколку дена, кога бев втора смена, на Бит-пазар си чекав автобус. :fubar:
    Во петокот, од памет сум ги извадила моите. Имав 6 повици, и 3 пораки од дома, за татко ми да ме пречекал на автобуска, а мене мобилниот на сајлент.
    Фала Богу, стигнав. :whew:
    А во автобусиве, никако неможам да ја избегнам гужвата, ни на одење, а ни на враќање.
    Така да, наредниве денови, срцево ќе ми биде во петици..
    Па веќе 3 месеци немаме сијалици по населбава. И за тие 3 месеци, ни доаѓа сметка, за улично освелување. Бог да чува, и да брани..
    И никако, со слушалки на уво. :!: