Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Не, според законот институцијата треба да обезбеди некој што знае албански. Значи, ако другарката твоја не знаела, треба или да има преведувач или некој кој зборува албански да ја услужи госпоѓата.
    Јас да сум на место на твојата другарка би ја тужела :)

На Rama, Mishela, Someonespecial и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.901
    Допаѓања:
    188.837
    Секој мора да биде услужен на јазикот кој го збори. Затоа за сите институции предвидено е да имаат преведувачи. Никој на никого не смее да наметне јазик. Нема такво правило.

На LollySky, Rama, Mishela и 4 други им се допаѓа ова.
  3. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.984
    Па тоа го прават намерно за да можат да си вработат повеќе нивни луѓе во администрацијата.

На Rama и Luciferovog zlo♧ им се допаѓа ова.
  4. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.521
    Допаѓања:
    80.169
    И тие преведувачи треба да се плаќаат, а тоа ќе иде на штета на буџетот на државата и така. Се носат некои закони без да се размислува од сите аспекти. За да не се вработуваат преведувачи нормално во институциите ќе има повеќе албанци и така. Врти сучи имаат они корист ние само сме гости во наша држава.

На shz, YoungandBeautiful, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  5. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.984
    Се јавувам на неколку огласи за работа за работна позиција Административен работник и лицата со кои разговарав ми рекоа дека лицето кое ќе аплицира за таа работна позиција треба да го познава македонскиот и албанскиот јазик. Да ми кажеше дека треба да го познава македонскиот и англискиот јазик ќе разберев до некаде бидејќи повеќето софтверски програми се базираат на него. Во огласот не беше наведено познавањето на албанскиот јазик. За плата од 12 000 денари за извршување на работните одговорности плус познавање на албанскиот јазик, да не сакаат да знам да ги пеам химните на Косово и Албанија за да бидам достоен за таа работна позиција административен работник.

На zuto, Hellobeautiful, YoungandBeautiful и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Luciferovog zlo♧

Luciferovog zlo♧ Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2017
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    5.500
    Во Германија англиски понекогаш со сила се прават дека не знаат, затоа што си почитуваат јазик, факт е дека мк ретко кој учи и го знае, ниедна нормална држава не го дозволува ова, на сите да им угодуваме како сакаат што сакаат, е, па од ова си патиме, што е ова па секој на свој јазик да си збори...врати се Хитлер се ти е опростено:!:

На zuto, shz, YoungandBeautiful и 6 други им се допаѓа ова.
  7. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.278
    Допаѓања:
    70.884
    @Yowannty затоа побарав некој што го прочитал законот да ми каже дали е толку страшен колку што се прикажува...
    Законот како закон може се лицкал со години и не е на штета, мене ме боли што беше ставен како приоритет... Ете имаше петиција 450 дена породилно, зошто тој прво не го изгласаа
    Економијата стагнира, стопанството, градежништвото...
    Ме боли што верував на зборовите на Заев, а сега ми иде да си ја пресечам раката што го дадов гласот, не само заради законов, туку заради тоа што продолжи режимот, само различни се фаците

На YoungandBeautiful, LollySky, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.984
    Затоа памет за друг пат и за никого не гласај. Оди излези начкрапај нешто на гласачкото ливче и готово. Јас до сега за никого не гласав баш од овие причини да не ме јаде јанѕа. Вака мирно си спијам и имам чиста совест.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.901
    Допаѓања:
    188.837
    Ма се сложувам јас со тоа. На запад дури и немаат англиски јазик во образовен систем, а ние имаме неколку јазици. За работа ти е услов познавањето англиски и тоа во институции каде воопшто ниту се применува. Ние имаме длабоки проблеми со македонскиот јазик. И не само институционално, туку и како народ многу слабо литературно го зборуваме, ќе не убијат србизми, англицизми.. шкљцизми, и самите си го извитоперуваме. За што во голем дел и самите сме криви.

@simonka93 нас апсолутно ништо нема да ни смени. Но повторно, има доста спорни делови каде се наметнува на целата територија на пример што се граничи со лудило. Исто делот со униформите, оти делот со парите веќе одамна е исполнет. Делот со граничните табли (facepalm) Ама го лицкале 18 години, со промената на одредени закони 2008ма и со користење на дупките во веќе постоечките ќе помине и на Уставен. Се сложувам имавме многу побитни закони и реформи, немаме канализација побогу. Ама го протуркаа. Го чекаа 18 години, не можеа да почекаат уште 3 месеци да се разгледаат амандманите? Можеа. Не ни е право. Не е фер. Тоа е..

Последна измена: 15 март 2018
    На LollySky, Someonespecial, Rama и 3 други им се допаѓа ова.
  10. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.278
    Допаѓања:
    70.884
    Жално е што кај нас има (според мене) високо интелигентна партија- Левица, ама не е за пошироката маса на луѓе кои живеат во државава...

На LollySky, Someonespecial, Luciferovog zlo♧ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.984
    И тие ќе бидат исти ако дојдат на власт, сега ја тераат таа приказна и глумат лудило додека да го привлечат народот да гласа. Инаку еден од основачите на Левица ми беше професор, човекот е неморален, неодговорен и одлик на се што е лошо во општеството. Колку пати сум му се обратил за помош, нема мрднато со прстот. Замисли таква личност да дојде на позиција премиер или министер . Што ќе направи тогаш? Поради сето тоа бидејќи добро ги имам прочитано намерите на политичките партии затоа не гласам за никого.

На Aquamarine93, YoungandBeautiful, blonde_supergirl и 6 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.829
    Допаѓања:
    264.427
    :bow::bow::bow:
    Нека трепка, овде, во темава, насекаде!!!

На Victorian, kikikikirika, bile454 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.897
    Допаѓања:
    7.562
    Zaev i vetuvase dvojazicnost.Ova vcera sto se sluci ne e nesto neocekuvano.
    Ne znam so koj um go glasaa.Posle ova sami si go uskopaa grobot.Ne veruvam deka nekogas pak bi dosle na vlast.

На sjdgo, Rama, carangigia и 2 други им се допаѓа ова.
  14. edenandrej

edenandrej Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    934
    А ако сакам на српски или влашки? Ќе донесат преведувач? Во земја каде има неколку побројни малцинства нормално е еден јазик да обединува а тој е македонскиот како јазик кој го зборува мнозинскиот народ во државава. Роми, Турци, Срби, Власи -- сите го зборуваат македонскиот јазик затоа што е и нормално по секоја логика. Ако сакаат можар да учат на свој јазик и тука завршува приказната. Патем оваа држава се вика Македонија со причина - затоа што се создаде како резултат на вековниот стремеж на Македонците да основаат држава. Значи не се работи за меѓународна фирма или за организација на обединети нации па сега секој да има право на превод или не знам што. Иронијата да биде поголема во клучните историски моменти албанците биле на спротивната страна од нашата - заедно со турците за време на илинденско востание и заедно со нацистите за време на втора светска војна. Не гласаа за независна Македонија во 1991 и ни донесоа фингиран конфликт во 2001.
    Првата глупост се направи со прекројување вештачко на границите на општините само и само да се создат мнозински албански места или да дојдат до 20% како во Скопје. Чаир го кроеа и вртеа за да бидат мнозинство. И ај некако да разберам во општина каде живеат 50%+ албанци да има сметка на албански јазик (иако сум против тоа затоа што пак ќе кажам македонскиот јазик треба да обединува) ама која е логика во општини со 20% или и со 5% сега да има услуги на албански јазик?
    Излишни се дебативе. Ова е противуставен закон донесен од некоја друга причина. Потсетете се дека на изборите 2014 немаше вакви барања освен онака малку предизборно да запалат маса претежно радикалните албански партии. Прв пат оваа тема се постави токму од Заев кога се појави од нигде никаде во Швајцарија кај албанската дијаспора (е таа убавата, интелектуална дијаспора која и мисли добро на Македонија,а не смрдена како македонската дијаспора) и им ветуваше двојазичност и други глупости. Чија игра ја игра Заев навистина не знам ама знам дека забрзано работи на обезличување на Македонија. Оваа Македонија не е таа во која сакаат да живеат мнозинството Македонци според мене.

На Victorian, zuto, nadja.d и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.901
    Допаѓања:
    188.837
    @edenandrej ја никаде не го поддржав Законот за јазици. Само можеме да замижуваме дека истиов овој закон е осмислен сега. Осмислен е многу одамна како таков и од овој денешен аспект беше само прашање на време кога ќе го вметнат на маса. Трпеливо си го лицкаа тие да не може контра да му се оди и пола е веќе спроведен низ годиниве.

Џабе се дебативе, ама џабе се и сите наши грешки што ти ги посочуваш оти штетата е веќе направена.
    Што ќе (не)правиме натака.. е дискутабилно.

На Rama и Luciferovog zlo♧ им се допаѓа ова.
  16. edenandrej

edenandrej Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    934
    Потребен е нов договор налик рамковниот во кој ќе се затворат сите отворени прашања, не само меѓуетнички туку општо сите државнички прашања. Државата не функционира нормално веќе неколку години.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.242

0% економски раст, ниту една домашна или странска инвестиција. Фалење со проекти на ВМРО-ДПМНЕ. Бутнавте режим, а добивте бездна.

На Victorian, zuto, carangigia и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Luciferovog zlo♧

Luciferovog zlo♧ Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2017
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    5.500
    театар за без пари хахах (facepalm)

19. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.242
    Јас повеќе го изгледав задникот на плавушата.

20. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.984
    Вака се креираат огласи за работни места за претходно познати личности кои ќе работат на позицијата. Screenshot_1.png