Сите нѐ нервираш, верувај. Зошто ми глумиш Мајка Тереза, лицемерно. Оди на твоите браќа кажувај им да се смират, а не нас што оправдано сме бесни, и ако подобро размислеше ќе сфатеше дека сме во право. Не знам што не ти е јасно. Ова е Македонија, македонците сме ние, а вие сте вишок овде. Зошто? Зошто сте албанци, вие сте тие кои треба да се понашате мирно зошто не сте во своја држава, а не да се понашате како дивјаци од пештера. И јас сум била секогаш за мирен живот, дека сѐ може да се реши на мирен начин, но тоа мора да го има од двете страни, а очигледно од ваша страна го нема. Мислам, факт е. Не зборувам на празно, излези надвор види или уклучи тв. Ми скурчи и мене и на сите да бидеме секогаш добричките и да се трудиме да има соживот, колку права ви се дадени во туѓа држава, наместо со убаво да ни враќате, вие преку насилство барате повеќе. Срам сте за целата планета земја, хулигани невидени. Нецивилизирани копилиња. И ти кажав, пиши на албански форум дека не треба да се шири омраза, да си живееме мирно и да си се сакаме, оди пиши, туку ќе добиеш бан одма. Жалам што можеби нема да бидам жива дотогаш, но знам дека ќе дојде денот кога Македонија ќе биде чиста земја, и пак 500 години да поминат под албанско ропство овојпат, но ќе дојде денот кога сето тоа ќе биде само историја, а Македонија еднаш засекогаш ќе биде слободна!!!
Toа се чекаше. Се потпали на еден форум да си ги кажуваш правата, колку, како, и што те боли. За тоа и се дискутира цело време.Само реалноста не е форум, туку е реалност! Колку човек повеќе им попушта и им дава права, толку повеќе си земаат слобода да бараат уште. И најискрено се надевам дека ќе пукне војна, за да ги збришат, и како малцинство во државава и да ги нема, зошто нација не сте ( не за џабе го бојкотираа пописот). Во сопствена држава да ми е страв за мојата и за безбедноста на моите најблиски? Зошто повеќе од крв нож, убиства не знаат! Наместо во ташна да носам книги и најпотребни ситници, јас треба до ЗАБИ ДА СЕ НАОРУЖАМ кога ќе излагам зошто не знам од која страна здивен шиптар ќе ми забие нож во грб, или недај боже силува? И да , се додека им ќутиме ова ќе се дешава!
Не можам да едитирам од телефон пишувам кај што спомнувам мирољубивост треба да стои рационалност, по грешка е пишано.
Сами сме си криви, наместо да им покажеме заби во 2001, ние се собравме и пруживме рака за мир и соживот. Добивме двојазичност на документи, табли, парламент, еднаквост, секаде 2 јазика. Од Косово, Албанија, околните планини ни се накотија во наша земја, и уште диктираат услови, односно како они свират, ние играме. Никаде другде Албанците немаат храброст да ги бараат сите овие привилегии како што го прават тоа овде, џанам нивна почва е ова па ке уредуваат. А оваа моментална ситуација, сигурна сум дека е политичка хајка, само дали од позиција или опозиција незнам, нека им служи на чест.
Какви војни барате бре? Да не ќе фатите вие пушка случајно да одите да се тепате? Да имавте некој близок што ќе биде таму во први редови, немаше вака да зборите ама ај. И јас сум изреволтирана, не сакам да се осеќам ко малцинство во сопствена држава и да ми е страв да шетам по улици, ама во војна сигурно не го барам спасот! Прашајте ги бабите што значи вистинска војна, па пак молете се да пукне. Во 2001 не покажавме заби пошто така решил некој. И сега да се случи такво нешто, ништо нема да биде поразлично. Војската не е терористички башибозук, мора да слуша наредби. И на нишан да ти е некој не смееш ништо да направиш ако не ти се дозволи. Така било тоа, војна требало да има. Пак некој друг ќе си дроби,а сите ние ќе си сркаме...за жал.
Не дај боже војна, само од филмови што сум ги погледнала и што сум слушала од баба ми и дедо ми за втора светска воја се ежам, не дај боже. Пред 10 години така нешто, кога бев на посета кај еден друг дедо од братучетка ми, до него лежеше човек, т.е. дедо кој имаше трауми од некоја војна, што на глас кажуваше работи што тогаш се случувале, цели цитати...беше полуден. Па како си ги закопувале убиените другари, абе недај боже како филм да ми раскажувале. Молете се до војна да не фати, не планирам да ги трпам стравовите како во 2001, кога се пикавме во скривниците и носевме прва помош, свеќи... па моли се некој близок да не ти загине. Ако фати војна нашите блиски над 18 години ќе се борат, погледнете само на филм што се дешава , никогаш во живо да не го видиме тоа. Порано биле храбри нашите момчиња македончиња (сега дедовци или умрени), кое пиче сега ќе се бори бе? Ни војска немаат, разгалени мамини синови.
Не сакав погрешно да сум сфатена, и јас знам многу добро како ми беше на мене кога татко ми беше резервиста, не тропам на памет ! Така да.. Не сум за војна, но изгледа дека тоа е единствениот начин за нивно конечно истребување!
2010 Господична Евил, молим лијепо.. Кој ти вика тебе било што дека треба да им се дозволува? Каде го прочита тоа од мене? И каде прочита јас да пропагирам мирољубивост? Едит, добро, рационалност, тоа да. Само сакам со ладна глава да размислувам. И да те прашам нешто, ти мислиш дека во војна ќе бидеш побезбедна? Хауз дет? А знаеш кој е најверојатниот исход од таа војна? Кој го извлече подебелиот крај минатиот пат се сеќаваш? Сега да не мислиш подобро дека ќе биде за нас? Не знам што си мислиш ти.. Некој ако решил овде да има конфликт, навистина ќе го има, но да го посакуваш тоа и да не гледаш како те влечат за нос и како те 'местат'.. И не сум јас овде државна безбедност мене да ме проѕиваш Шо очекуваш да ти кажам, 'ај паничете дури сите комшии ни се смеат и ни фаќаат сеир'. 'Да одиме во војна нека не распарчат со западен благослов, нека не нема, пих' , тоа ако сакаше да го слушнеш.. добро Сеа, ако тебе ти се отворени границите кон некоја друга, можда и соседна земја, тоа е друга работа. Дебиливе тоа што го прават по улици го прават затоа што некој им ветил грб. Мене помалку иритантно ми беше во темава тоа што се злоупотребува патриотизмот. А онаму по други теми баш читам деновиве, мењајте име да влагаме во ЕУ.. Епа кога си го продаваме идентитетот, името, знамето шо отиде веќе, историјата, секој ќе дојде да те гази нормално. Дури и некои племенци од планина качени во автобус. Не создадовме авторитетна држава уште од време, кој ни е крив? И 2010, после страница испишана за балканштината, знам дека нејќеш да се занимаваш со тоа повеќе.. само тоа за Косово што го кажа, дека сме биле нефер што сме го признале, демек сме им свртеле грб на Србите.. Нашата јака земја врти грб на беспомошна и уценета државичка, гревота.. Сериозно ли? Јасни се околностите под кои Македонија го призна Косово, сега белки не треба да цртаме. ..ако добро те разбрав мрчеше за Босна што не го признала Косово.. Во земја каде еден од трите најголеми ентитети се Србите, што те чуди тоа? И уште едно нешто, јас повеќе не дискутирам за ова, немам намера (ако не ме побара пак некој случајно), несвесно и јас влегов во дискусија на која крајот не можеш да и го најдеш. А пошто намерата на сево ова и онака е да се ствараат тензии, јас се оградувам од ова, па и едно пет пати бев извадена од контекст, така да.. Во конфликт ќе влагаме самосвесно ако сме будали.
http://www.youtube.com/watch?v=aulhfjsCBtg Сега ја слушам песнава и солзи ми идат во очи, најискрено! Се ежам од секој збор во песнава...Македонија на Македонците!! Ќе ве нема еден ден ѓубриња едни, тоа сигурно.
Peperutka90 се ми е страв они да не не истребат нас, затоа и го пишав постот. Од војна нема никаков ќар да извлечеме, него може само гадно да наебеме. Која војска ја имаме ние? Со се специјалци и со гуштери не знам дали сме 3000. Веќе неколку години нема регрутирање, пола од резервистите што беа во 2001 или се повредени и изнемоштени или се починати. Да не правиме муабет па дека пола ќе се кријат по подруми или ќе пребегаат некаде. Нема кој да ни ја води војната. Подршката од страна не ни е сигурна. Не сме во нато, немаме подршка од Европа...сите они се мили и фини се додека не ти го свртат грбот. Со Русија и Турција имаме добри односи, ама кој да ги знае и нив. А овие секогаш прават 'рчки кога се сигурни дека имаат некој позади нив. Што се случи со албанските партии? Си отидоа од власт, се консултираа со албанската опозиција, да не речам се здружија. Имаат нови лидери, очигледно нешто се спрема. А што правиме ние. Се набедуваме едни со други за тоа кој стои позади сето ова. Од ниедна војна не излегло ништо добро, од оваа па сигурно нема да биде. Не посакувам, не дај боже.
ова луге веке не се трпи,незнам кај ке е крајот,да не смее човек да излезе на улица,да се качи у автобус,да пушти дете у школо..ова е веке живот во страв.секој ден по неколку инциденти.што треба да седиме затворени дома под клуч и да чекаме да се смират браката албанци?да им помине лутината? колку деца ке треба да бидат избодени и претепани до тогаш?и не верувам дека има удел во креирање на ова ниту сдсм ниту вмро,како шо едните или другите сакаат да наметнат,според мене ова е чисто демонстрирање на сила од страна на албанците,како наметнато од нивни политичари и надворешни елементи но и израз на самоволието нивно.полицаецот во гостивар пукал во самоодбрана на себе и керка си,и тоа го искористија како изговор..а што треба да направиме ние за сето ова што го направија тие одтогаш? колку деца избодеа и колку луге претепаа?деца шо случајно минувале по улицата,луге шо се возееле во автобус,каков повод им дале за да бидат нападнати?две девојчиња претепани..да беше обратно наши да претепаа албанки знаете ли што ке се десеше тогаш,ке го запалеа скопје..и кои права им се ускратени кога имаат повеке права и од нас..не сакам да ширам говор на омраза,секогаш сум за мирно решавање на проблемите,ама она не е говор на омраза,ова е говор на страв,страв и терор што го сеат албанците низ државава наша а ништо не се превзема против тоа..власта не убедува дека се е под контрола,а постојано се дешаваат нови инциденти,која контрола бе црна??вчера го слушам латас на сител-"ситуацијата е под контрола,а пред да почне дневников имаме информации дека во дебар мало се нападнати во интернет кафе лица...." како можеш да изјавиш дека се е под контрола и да се надоврзеш на тоа дека пред 5 минути имало нападнати македонци од албанци....незнам се слуша ли самиот себеси шо зборува..па и ивона талеска денеска како изјави озарена насмеана од уво до уво дека вечерва немало инциденти како да треба да бидеме благодарни за тоа јеееее,сме ја претуркале вечерва битно,па утре јово на ново.. и се прашувам колку од сторителите ке бидат приведени воопшто,ке се приведат некои колку да се заташка дека е направено нешто,дека се работи на случајот а 90 % нема да бидат изведени пред лицето на правдата,а и тие што ке бидат приведени прашање е зза колку време ке излезат од затвор....на кој начин е се под контрола не разбирам??
Кхм, кхм...пардон. Евил те прашав нешто, како да ја решиме ситуацијава на мирен начин? Да уведеме крвна одмазда ако не, а, па што? За балканштината молим лепо да ја тргнеме на страна, иако од политиколошки аспект сите случувања кои ги наведов се од значење, или ако не се од значење имаат допирна точка и ако ништо друго може да ни послужат за компарација. Незнам што се фати за мојата националност, за неа нема да расправам, такоџе и ова што го спомна со границиве, не сум кукавица да бегам кога ќе згусти а пред тоа тука сум мрчела муда и бубрези. И уште еднаш ќе те прашам за можно решение, амада не биде локално и моментално, туку да биде еднаш и засекогаш така да остане? Знам бе девојки што е војна, многу добро, сум осетила, ј.беш га живот, сум осетила и последици, ама еве имам можност да разговарам со експерти по меѓународно право, со експерти за човекови права и други за меѓуетнички конфликти, и факултетот ми е таков, знам како одат сите тие работи. После Рамковниот требаше проблемите да завршат, ама требаше, сега компромис тешко да се постигне, за се ова да се реши мирно ќе треба гзовите под кирија да ги ставиме. Запознаена сум со неколку можни решенија, и некои детали за ситуацијава ама не смеам поготово не на форум и на непознати да зборам, туку ќе кажам едно нешто работава одамна се крчкаше, само што инцидентите во Струга им сменија стратегија, иначе ќе ни го шукнеа додека кажеме оп.
Уимен ин ред и другите ти кажаа но еве и јас да ти кажам.Затоа што веќе иритираш со коментарите,и тоа многу.Не можеш да држиш овде говори за соживот со нелуѓе кои напаѓат каде стигнат,тепаат и уште што ли не.Не ми е јасно што ти е поентата ? Што сакаш уствари да кажеш ? Како што знам вашите се оние кои напаѓаат наши и тоа на наша сопствена територија,луѓето од страв од дома не излегуваат а ти со твоите постови инсинуираш нешто друго.Што треба да правиме,да трпиме ли? Епа нема,доста дозволуваше овој народ.Се ви дозволија во држава во која сте само едно малцинство кое е како од планина симнато и нема основи на цивилизирано однесување.Да не кажуваш случајно дека ние сме оние кои предизвикуваат ? Ма немој молим те .Иако живеам во источниот дел,сум била во Струга и сум видела како се однесуваат оние вашите. Доста солеше памет на македонски форум,доста ни е од тоа што слушаме секој ден на вести како не сме безбедни во сопствена држава.Па одозгоре не ни треба некој да ни мудрува како треба да престанеме со навредите.Па,нема да престанеме.Имаме право да бидеме изреволтирани од таква стока.
Значи ние будали овде шо си збориме отворено, м? Знаев јас.. Види, јас не се фатив за твојата националност, не ми подметнувај, убаво реков дека мене такви ствари не ме интересираат. Не ме интересира ни политика, иако имам солидно познавање, онака општа култура. И ако пукне, јас себеси ќе се гледам, сигурно нема да те гледам тебе која патем и имаш голема желба да пукне дури јас изнесувам анти-воени ставови. Туку ти се фати за мене, као јас да сум 'госпожа министерка', па да ти нудам решенија. Сметам дека излез секогаш има и луѓето од високата политика ги знаат тие работи подобро од мене, затоа и се таму каде што се А вие што сте се фатиле за војна, ако толку ви е до неа, одете и сретнете се крај некоја река :: .. Друго не знам што да ви речам. Срањата застапени овде како параноични искази, пропаганда 1912, пропаганда 2012, партиска определеност, етничка припадност, не знам што, не ме интересира.. Испод ниво ми е да учествувам во ова.. И сега конечно прекинувам, освен ако пак не ме побараш, нормално пак ќе се вртиме во круг. Уствари доволно наседнував, немаш потреба од с'скање веќе
Ха, ха испод кое ниво? Можеби она што си го замисли кога се наљути дека те цитирав. Можеби и требаше страв да ме фати, брр се стресов напросто. Значи девојко јас само еднаш ги спомнав Србите, и со членката дискусијата културно ја решивме, но ти се фати за моите симпатии, за моите мислења, за мојата навионалност. Ти кажав лични ствари, то се теби не тиче. Друга ствар ти и ВоманИнРед зазедовте некои пацифистички став, имате некој анти-воена теорија, базирана на некои си измислени постулати. Се што побарав од вас е да ја образложите вашата теорија. Но во недостаток на факти полесно беше да околишеш отколку да кажеш вака и вака, заради ова или она. Трета ствар значи постојат ствари кои поради приватни причини не можам да ги споделам. И не, не сте будали, али јас дискутирам но меѓутоа постојат маргини кои треба да ги запазам. Четврта ствар, што се фаќаш на оро ако незнаеш да го играш? Или дојди во темава и дискутирај, одбрани став кога некој ќе те повика, и не се вади на општи познавања од политика, зошто за вака општи ситуации од твоја околина не ти треба ништо повеќе туку здрав разум. Петта ствар, незнам од каде закључокот дека повикувам на војна, напротив баш би сакала кога би било возможно ова стокава без стап да ја смириме. Ама тешко, и не велам дека е до нас, туку е до нив, тие провоцираат, тие тепаат, силуваат, сеат страв. И преку таквата ми е од потчинување, попуштање, давање, ова нема веќе никаква смисла. Незнам како ти гледаш на работите, ама мене ми се гади од помислата дека во блиска иднина со страв, со ножевии солзавци ќе одам на факултет. Дека во моето Скопје по втор пат за 21 година ќе се чуствувам ко во Палестина. Ете тоа ми беше поентата на сите претходни постови, морав јас сепак на крајот да се спуштам на твое ниво и да ти симплифицирам за да ме сконташ, зошто инаку читањето меѓу редови слабо ти одеше, или така ми се чини?
Ајде, сеа тотално се изгуби 'лепотицата'. На ниво на стадо нејќам да се спуштам, сега јасно ти е? Ама ти тоа лично си го сфатила бе, и после јас не знам да читам меѓу редови, а ти јаката политичарка мисли си дека знаеш.. Ти ни она јас што го напишав не знаеш да го сфатиш, не па големи политики.. Истото го правеше и претходно, на муабетот со SANJAEVA, самата си рече глупавост, изгледа до тоа ќе да е. Добро бе, се изнатреска глупости онаму назад, Србија, Босанци, Косово, па поназад нешо пишувала, она ќе одела у Совет за безбедност, ќе ги подберела сите.. да, така оди тоа, мижи Асан да ти мачкам очи.. и ти многу се разбираш од својата струка.. Смешки живи. А ни на едно прашање шо ти го поставив не даде одговор за разлика од мене па мислиш ќе си ја вадиш полуписменоста на база омаловажување. Ако си ти толку бистра ќе се вратеше назад и ќе одговореше. Ако де пишки си ти у празно, и онака ми е досадно, ми створи забава. И види, не знам дали имаш грб или не, не ме интересира, претпоставувам дека сите вие редовни коментатори во политика имате некоја позадина, иначе кој нормален се занимава со други мислења по цело време, само, што ви смета толку некој ако си каже нешто, шо се осеќаш толку загрозена. А за љутки не се секирај, не ме погодува, само,потсмири се, па не сфаќај се толку лично мајку му стара, заради паранојата почна и од мене да се плашиш. Овој пат те повикувам, продолжи, смешно ми е.. Па цело време, прашувам, молчи, одговара со контрапрашање кое и е веќе одговорено мал милион пати, дај оди на некој друг пресеравај се. Немаш ни капацитет да манипулираш ниту поента да доловиш.. Ау каков стручен кадар Му вријат хормони од ПМС
Ова што се случува е страшно, незамисливо и недозволиво. Но се прашувам зошто сите седат со скрстени раце??? - Тука мислам на полицијата, власта, сите кои се надлежни за безбедноста во Мк.??? Тешко тој кој е втора-трета смена на работа, или се враќа од некаде навечер. Треба дома под клуч да седиме затворени??? ГОЛЕМА СРАМОТА за албанците кои слегле од в планина и дивеат овде!!!! Што и да добијат, на нивните барања нема крај! Пак ќе бараат нешто ново. А, што е тоа што го сакаат??? Ќе се правиме ли слепи со сила? Се знае дека сакаат голема Албанија. До вчера убиваа наши татковци и браќа, а потоа ги седнавме на врвот в парламент. Самите сме си криви за се`.
Повeлете СТРУЧНА ЛИТЕРАТУА објавена уште пред 95' та година од Проф. д-р. Томе Батковски ''Големоалбанските игри во Макеоднија''. http://www.maknews.com/forum/viewtopic. ... 2c9a3a2312 работава е јасна ко 2+2=4 како не би се РЕформирала нео нацистичка партија - што нели во ДЕМОКРАТИЈА е недозволиво?! ... ... се формираат овие таканаречени демократско албански партии со лидери припадници на она и учк додека се подразбира дека ние сме ''побратимени'' со непријателот ради виша политика. За мене шиптариве(кои прават ПРОБЛЕМ се` разбира на СИТЕ!) се нео нацисти во најмала рака! a ТЕРОРИСТИ се гарант од проста причина што се припадници на терористички групи! Оттука, кој си ги љуби нека си ги прими! Јас не сум член ниту симпатизер на ниту една партија или политичка структура во земјава и пошироко значи што се однесува до ЛОКАЛ ПАТРИОТИЗМОТ не сум партиски определна а најмалку сум членка на терористичка организација. исечоци од текстовите објавени на форумот претежно се однесуваат на периодот по 2001ва година односно поконкретно се објаени на форумот во 2008ма такашто се работи за поновата историја и оттаму спомнувам ДЕМОКРАТИЈА во погоре напишаното. ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Воедно кого го интересира повеке нека си изгугла и ке приемти дека траги од книгава никаде нема сем исечоци по форуми - најверојатно ја има во НУБск Национална Универзитетска Библиотека на Македонија. Оттука таа ''жена во црвено'' или како год се нарекува себеси... што тврди дека ВЕСТИТЕ ПЕРАТ МОЗОК па затоа не ги гледа за да си ја сочува насмевката на лицето е во ГОЛЕМА ЗАБЛУДА од причина што напротив, вестите прикажувани на нашите медиуми се длабоко цензурирани од причина што е обавезно да се држи толеранцијата под контрола инаку до сегаааа... Но, токму цензурата е ПЕРЕЊЕ мозок и донекаде лоботомија а, не реално-фактичката информацијата дадена на вести како CNN BBC да речеме! Кај нас еден таков воен репортер да се јави одма главата ке му ја скинат ако не албанците тогаш НАШИВЕ. СЕКОЕ ДОБРО ДО СИТЕ !
Абе луѓе овде по форумов можеме да се нападаме едни со други до кога ни се сака. Ама не е целта тоа. Не е само еден Албанец што го предизвика срањево. Ова си влече и од 2001 . Сега во 2011 со самиот пропаднат Попис се виде кој ни ја води државата. Не Груевски, ами албанските партии. Више е повеќе од јасно. Кој ни ја крои иднината во Македонија. Ама затоа нашите се криви птоочно Пак и пак ке покажам прст кон владата. Единствена е што има дозволено вакво нешто. Се што побараа се им се даде. Малку им е . Бараат права уште кои права сакаат ?? Овие за слободно тепање по улицине ?? Ко шо ми изгледа и тоа ке добијат. Зашто никој не им суди . Ако случајно дојде до војна, немаме грб, ниту Србија, ниту Русија а најмалку Турција. Напротив дури и самите Турци искористуваат од нас и нашиот однос со Грција, инаку не за џабе би виснал аеродромот Александар Велики, колку да им боде очи на грците. Се за корист. Од никој ништо не можеме да побараме. За самата безбедност и се сомневам воопшто дека владата пак ке направи нешто, ко што споменав погоре, Не е Грујчо тој кој шо кажува ами колегите негови... За опции, за стратегии имало и ке има да се изнајдат решенија. Ама кој да го направи првиот чекор....