Актуелни политички настани

Discussion in 'Политика и настани' started by Ariel, Aug 3, 2010.

1. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Па зошто Бугарите не извадат такви списоци сега или за кратко кога ќе потпорасне бројката, туку потпишуваат договори со Заев?
    Познавам луѓе кои поседуваат бугарски пасоши и знам дека се изјаснуваат како Македонци. Со мнозинството Македонци кои имаат бугарски пасош, случајот е тој.

2. WildMk

WildMk Форумски идол

Прво одговори ми на прашањето погоре.

Тоа тие што зборуваат е едно, фактите се друго. Зошто не досега? Не знам. Тактизираат ваљда.

3. carangigia

carangigia Популарен член

Веќе ти одговорив, читај меѓу редови.
    Ајде сега потврди ми го одговорот.

4. Mamli

Mamli Истакнат член

Не постои ниту една успешна држава изградена од социјалисти и либерали. Германија и скандинавските земји се изградени врз нацистички модел на економија. Шпанија беше изградена за време на националистот и монархот Франко. Најголем економски раст во светот цели 15 години. Тоа што Шпанија е денес е тотална заслуга на него. Италија исто. Националистите се најпрогресивниот, најправедниот и најсупериорниот сегмент од секое општество. Културна и морална елита. Се што допрела комунистичка рака исушила.

orevokrsacka and sjdgo like this.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Не знам да читам 'меѓу редови'.

Комунизам вистински, никогаш-никаде не постоел. Глобалниот профит дривен поредок е факт, но не е добар систем затоа што е класен и ја уништува планетата.

Кога сите ќе бидат доволно јаки економски (цел свет), тогаш ќе може да се размислува за вистински социјализам.

Someonespecial likes this.
  6. carangigia

Се приметува.
    Ти дадов асоцијација, доколку не се сетиш види што се случуваше на 2ри август 2017 год.

7. WildMk

WildMk Форумски идол

Прашањето ти го разбрав, но не ми одговори на: Како влијае тоа што македонците се декларираат како бугари?

8. carangigia

Аааа значи ти имаш бугарски пасош епа си ја утнала темата.
    Зошто да се зима бугарски пасош само за да се работи во странство?
    Влијае затоа што се потпишале како бугари.

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Не знам по што заклучи дека имам? :^)

10. Mamli

Mamli Истакнат член

Па, затоа ти викам дека комунизмот е празна ретардирана демагогија. Вашиот југословенски комунизам создаваше подеднакво просечни и неспособни луѓе кои сега не знаат што со себе и научени се државата да им го организира животот, па сега единствен излез им е да вадат бугарски пасоши за да капиталистичкиот Германец им даде работа и леб со 7 евра сатнина. После втората светска војна да се развиваше капиталистичи конзервативен систем на вредности децата уште од најрана возраст ќе потикнуваа афинитет сами да преживуваат и да се снаоѓаат.

sjdgo and orevokrsacka like this.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Ниту бил мој југословенскиот комунизам, ниту го ценам како систем.

12. carangigia

По прашањето што го постави.
    Ајде сега одговори кој изјави дека имаме заедничка историја со бугарите м? На буквата з.

Selest likes this.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Јас.

Сите земји во светот имаат заедничка историја со оние кои им се соседи.

14. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Заев е дел од тактиката на Бугарите?

Какви факти? Кој би ги натерал на попис во Македонија да се изјаснат како Бугари, луѓе кои секојдневно се изјаснуваат како Македонци, башка во услови кога во Македонија со децении постоеше стигма кон бугарското? Тие земаат бугарски пасоши поради личен интерес, најголемиот дел од нив не ги интересира мајка Б'лгарија (барем засега, понатаму не се знае какви времиња ќе дојдат во услови на албанизација). И тоа е одлука на поединци, секој решава за себе, а ревидирањето на историјата во образовниот процес е веќе наметнување врз целата популација.

zhap4e and orevokrsacka like this.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Па не е толку наивно тоа што се декларираа како бугари. Секако дека ги разбирам, ситуацијата кај нас е никаква и секој си бара чаре.

16. Mamli

Mamli Истакнат член

Тие што се земаат бугарски пасош за автомобил и мотор доволно кажува за нивниот менталитет во животот и такви не ти требаат во националниот корпус. Слабаци. Тоа е разликата од национализмот и комунизмот. На националистите не им треба слабаци за да имаат поволна статистичка бројка. Од друга страна комунистите ги глорифицираат слабаците.

orevokrsacka, sjdgo and carangigia like this.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Споменав некаде автомобили? Најчесто го прават тоа за да заминат во странство.. Барем оние што јас ги познавам.

18. Mamli

Mamli Истакнат член

Општествата треба да се организираат по принципот на правда колку и да звучи парадоксално и клише.
    Затоа треба Македонија да се подели на делови и енклави каде Албанците ќе си формираат своја трета држава, социјалисти и либералите своја, а националистите сосема четврта. Тоа е правда. Секој по својот пат. Јас не сакам да живеам со секакви. Единствено пат во иднина е поделба. Трето нема. Како Корејците. Секој по својот пат.

19. WildMk

WildMk Форумски идол

Правда е кога сите подлежат на исти права и одговорности, а не да се делиме.

Така ако почнеш, може на милион основи да се делиме. На крај ќе нема ни семејства, секој башка држава ќе биде... Буквално :rofl:

zhap4e and Someonespecial like this.
  20. Mamli

Mamli Истакнат член

Има многу примери каде државите се поделиле по некоја етничка, верска, идеолошка, културолошка основа. Така треба да биде и со Македонија. Ќе се групирам со тие што ми одговараат.