А кој е твојот издржан муабет? Од каде знаеш дали тие луѓе се патриоти, за која партија гласаат и која е нивната животна филозофија? Станува збор за 10000 македонски граѓани коишто можеби поголемиот дел се гласачи на СДСМ.
Да даааа, точно. Слушнав на Грчката граница покрај пасошот барале партиска книшка од сдсм, одма ги враќале назад вмрОВЦИТЕ. Колку сте ограничени боже да сачува.
Ако се гласачи на сдсм ќе се предавници а ако се на вмро тогаш ќе е ок. Тебе Мамли ќе ти е ок. Мене ама ич не ми е гајле што отишле. Мене ми смета што сигурно на пола од нив им смета као демек промена на име а идат трошат пари таму. Паламудење. И тие што чекаат да им се јават од Софија за да потврдат дека ја почитуваат сан стефанска бугарија за да добијат пасош а името не го даваат. Ми се гади. Не илинденска, ич око не ми трепнува како ќе се викаме, ради таквите примероци.
Од кај знаете дека тие што одат за Грција се токму патриоти кои името не го даваат? Има куп луѓе на кои не им е гајле за името.
Тоа е нивен ментален и духовен проблем, а не мој. Ако едно зборуваат, а друго прават тогаш си имаат проблем во главата. Човек се верифицира според делата, а не зборовите. Ниту ми е гајле кој оди во Грција или Албанија на одмор, а ниту имам било каква намера некој да разубедувам.
И тоа значи дека тие се патриоти и истите тие не го обожаваат Заев? Која патетика! Па СДСМ победи на последните избори, ако се водиме по таа логика во Грција заминале на продолжен викенд 7500 комуњари. Општо ко народ сме гнида и вмро и сдсм и други и трети што им одиме на грците, одма се фаќате за политика и вмро ви е криво за све, застрамете се.
Мицко поетот најдодениот Вардар нема капацитет за политичар ама баш никаков !! Ароганција левел 10000000 , одбивност Никогаш нема да гласам за него , ниту јас ниту мојата фамилија
Не сум јас ограничен, туку чисто практичен. Самиот наратив на постот 8000 патриоти на граница за влез во Грција е глуп. Со што и кој ќе докаже дека тие луѓе се патриоти, членови или симпатизери на ВМРО-ДПМНЕ? И обратно. Во Грција на одмор се оди од памтивек уште кога ни приредуваа и поголеми букакиња и ни лепеа Панини слики на автомобилите да не одбележат како да сме СИДАШИ или со туберкулоза, али штом на народот тоа не му сметало мене пак ич.
А зошто да не им идеме ? Преубава држава, преубави плажи , меѓу најевтини туристички дестинации е. Тоа што вие сте затруени со политика е друг проблем. Јас од кога знам за себе секоја година идам у Грција,никогаш не сум имала никаков проблем ниту јас ниту луѓето што ги знам. Имам запознаено многу фини луѓе од нив, со кои сме дискутирале на милион теми меѓу кои и политиката. И до што заклуучок имам дојдено со нив? Луѓе сме сите, наше е да се почитуваме,а политичарите нека си ја вршат работата. Како што јас се оградувам од нашата влада, така и тие од нивната. Тоа што на тв гледате усијани глави кои цепаат мкд знаме е медиумски булшит. Чим ја нејќете Грција, , блиско ви е и Блгарија. Таму можеби повеќе ќе се вклопите , со оглед на тоа што повеќето поседваат нивен пасош. онака чисто патриотски
Не се глупости,факт е. Но,но пополека а колку од Грција секојдневно влегуваат на наша територија делник-празник а? Ај ете и тие патриоти не го попуштаат ставот да нема Македонија воопшто во нашето име. Ај малце помирно и доста со таа националистичка поропаганда. И ние одиме кај нив и тие одат кај нас и тоа нема да го спречи ниедна политичка партија,луѓето гранца и име не ги дели. Колку наши имаат роднини таму и што да се мават в гради и да се одродат заради мотивите на политичарите диригирани од политичко-стратешки интереси на силите однадвор? Почитувам мислење и на двајцата,се надевам и моето мислење ќе биде така доживеано. немам намера да превоспитувам никого,чисто мое мислење. @GrevMk заради ниеден примерок не менувам мислење,а и тоа што одам кај соседот и купувам не ја менува мојата примрна,исконска желба. Знам која сум и на што сум. Заради никој не менувам мислење. Ама искрено мене нема да ме прашаат што мислам кога ќе го менуваат името и никој нема да ми плати тоа што ми е неопходно за живеење тука па ни таму кога одам. А секој си знае од шо мака тргнал натаму. А и од што ќеиф отишол некој натаму. Мене не ме засега за другите и тие никогаш нема да ми повлијаат да сменам став како треба да се викаме,а ако ме напуштил разумот меѓународното право/правда не го напуштила светот,вечно ќе не потсетува што е како е.
Ти оди си слободно, но не им наредувај други да одат. За вкусови не се зборува. Но, зошто сте толку патетични и релативизирате. Го земате исклучокот и го претставувате како правило. Наброј ми една и единствена грчка кафана каде имаат мени на македонски јазик? Каде пуштаат македонска фолклорна музика? Каде те пречекале со македонско знаме? Од друга страна за Србите и Унгарците немаат проблем тоа да го прават. Зборувам за места и делови на Грција каде има голем број македонски туристи. Каков е народот во Грција слободно можеш да ги прашаш нашинците што живеат таму или се раселени секаде низ светот, а немаат право да си ги посетат имотите на своите претци.
До 12 часот 8000 граѓани на Мкд Поминале на грчка граница Ова све комуњари Другиве во Дојран останале во Фук-Так.
Да влегуваат Грци и пазарат во Македонија, но тие влегуваат како Грци. Никој не им лепи Панини налепници на шофершајбните, не кријат дека се од Ниш или БеОград, а цела Битола и Гевгелија е двојазична. Каде тоа грчка кафана или продавница ти ставила македонски превод?
Оти на Нинче и на Милошовски не им упатиш прашање?! Кај се тие сега??? Нели патриоти.. виљушка и чело ставаа?
хахаха ох. Не наредувам јас никому да оди, само малограѓански е да навредуваш цел народ врз основа на акциите на нивната влада. Македонија па како е завадена со сите соседи, никој не ви чини, на крај од политика, дома ќе си седите. Побогу зошто би имало мени на македонски и зошто би ме пречекувале со знаме ? XD Со Србите си се поштуваат скроз, имам престојувано заедно со Срби и секогаш имаме добивано ист третман,никогаш ме немаат третирано како помалце вредна од нив. Точно знам дека има мени на српски ( и тоа не сегде,ретко каде, углавном покрај грчки има англиски ) и тоа не ми претставува никаков проблем. Битно можат да го разберат сите граѓани од бивша Југославија. И трето не верувам на рекла казала, ниту на медиуми. Гледам со свои очи. Луѓето имаат тенденција да филуваат, да надаваат ствари, од мравка да испадне слон. Иди во Грција летово, понашај се ко нормален човек,како и сите други, ако имаш проблем, или некој ти пререче нешто, јас ќе ти ги вратам парите.
Пак се обидуваш вина да ми наметнеш. Јас не одговарам за постапките на Нинче, Милошовск или било кој друг. Јас одговарам лично за моите постапки. Секој +18 има право на пасош и неговите пари да ги троши кај сака. Јас лично моите заработени пари не ги трошам некаде каде што ме понижуваат. И уште да го засилувам економски.
Vo sekoj pogolem market vo Grcija e obelezano na Angliski i skoro sekoj vraboten zboruva Angliski a kade vo Bitola i Gevgelija e vakava sostojbata a? Aj da ne odime na prasanje so prasanje taa doktrina znaeme koj prv ja vovede mme i vo koi moment se odi namesto so odgovor direktno so prasanje. Prijaten den tolku od mene na ovaa tema,slabo sum informirana i jas od prasanje na prasanje pocnav
Затоа што кога одиш на Сончев Брег, Златни Песоци, Албена на секој агол има руски знамиња, мени, музика, бла бла. Истото е и во Црна Гора. Вас во Грција ви приредуваат Панини сликички на шофершајбни како да имате сида или туберкулоза. Многу места на краците се полни со македонски и српски туристи. На српски има мени, на македонски нема. Како што вика Мицкоски на Заев да престане да зборува фантазии и да се врати во реалноста и суштината