Скандалов со верскиов ритуал во Радовиш Мислам дека има политичка позадина,како што беше погоре истакнато,чиста провокација.Мене ми изгледа на она „еве и во Источна Македонија ние владееме“... А надлежниве демек не знаат (аха секако ),важно име ќе менуваме.Ах Македонијо,до кај те доведоа
Се сложувам, а истото важи и за Божиќните поворки кои се организираа преку училиштата и општините. Македонија по Устав е секуларна држава и на религијата и политиката не им е место во училиштата.
Ги слушам до тука од К.Вода се организирале на сред пладне, протест против смена на името најверојатно. Ручав и кога ручам сакам мир ама никој не ме прашал за тоа. Дали знаат што е мир во една мала измачена држава? Не знаат. Ќе протестирате за името и за многу други работи, за смрт и за бркање од работа но само АКО отворите очи широко ќе сфатите дека на никој не му е гајле за вас. Ни на Никола, ни на Заев. Ниту пак ќе биде далеку слушнат нашиот глас. Да не седнал некој од нив, секој ден на по 1час состанок да не праша што сакаме? Да не праша што ни фали, да поткрене некоја иницијатива да придонесеме за почиста околина, помалку болни деца, помала невработеност, поголеми пензии и други бенефиции? Одговорот е НЕ. Никој не води грижа за нас, ниту за законите, ниту за редот, ни за нашите права туку водат грижа за една фотеља чиј што гз ќе седне вреди многу пари, ќе им се полнат банкарските сметки во земјава и странство, а народот ќе си гладуе. Нема да водат грижа за тоа, ниту ќе водат грижа што ние гладуваме. И го слушам "Не смееме да дозволиме да ни ја сменат државата", смеат, смеат...никој не не прашал нас дали ние сме за тоа, одлучиле сами, НИЕ не сме им битни. Ние секако преку сила ќе се согласиме. Ех...те исцрпија Македонија веќе ни на хартија ќе те нема.
Целата реторика на СДСМ се состоеше во тоа дека Никола Груевски и Сашо Мијалков цело време намерно креирале меѓунационални тензии и проблеми со цел народот да се дефокусира на клучните проблеми во МКД, но зошто секојдневно се случуваат тепачки низ автобусите дури и со поголем интензитет? Глутницата козоебачи повторно напаѓаат. Затоа секој нормален Македонец треба со себе да носи ладно оружје за превентива. https://republika.mk/922966
Многу имаше? Имаш слики? Кој држеше говори-мовори? Имаше навивачи на спортски клубови? За што беа говорите? Сите носевте блузичиња со лаФчиња? Со Виргината знамиња имаше? Праша некој за мене? Сендвичи имаше?
Се прошетаа луѓенцава низ Скопје, во Џамбо и низ ГТЦ, пивнале кафенце поред кеј , по еден сендвич со посебна салама во автобус и ајт дома.
Уште да беа дојдени за протестот ќе ти поверував дека им е потребно освежување, ти си протестирал , вероватно не си видел која гунгула било по кафичне и џамбо. Си искористиле гратиз превоз за Ск, им е гајле.
Сеедно за што дошле. Дошле. Утре ќе гласаат. Тоа е поважно од гужвата низ Џамбо. Протестот и не беше толку за протест, туку за збивање на редовите во партијата. Да се покаже кохезија.
Ќе гласаат исто како на локалните, волку народ имаше на мининзите , па гледам се утепаа од гласање , едвај со крадење гласови тројца градоначалници земаа .