Хахаха баш така Ги заборави автопатите, студентските домови, болниците, спортските терени... Да ти кажам една работа: Мајка ми се вработи пред околу 8 години во една од тие фабрики. Пред еден месец ја истераа од работа...и фали една година стаж за пензија. Едната нејзина сестра во исто време со неа останува без работа. Другата сестра (најстарата) цел живот не работи и баш сега на 50+ години почна да работи. Тоа оти дојде животот, затоа. Ама да ти кажам сами си се заслужни оти тие си ги гласаа. Не им се мешам сега. Како ни тебе. Инаку овие ни фуш ни на калач не знаат да направат. Дај нешто нека направат па да споредиме. Вака нема смисла.
Ti da ne sakase od svoj dzeb da go pravat avtopatot? Koj gradese od svoj dzeb do sega? Branko? Zajec? Georgievski? Tramp vo Amerika da ne gradi od svoj dzeb drzavni proekti? Sto lupas bez vrska? Vazno napravija proekt, gi donesoa tie pari koi zavrsija vo nasata drzava i izgradija avtopat, koj imase se' sto treba. Otkako ovie dojdoa na vlast, trebase da se doasfaltiraat edvaj desettina km i da se stavi vo funkcija kontrolna soba, a tie za da izgleda kako da go gradele cel avtopat, go odlozuvaa pustanjeto vo upotreba godina dena.
Тоа што се вработила мајка ти, не значи дека е добра инвестицијата, туку дека мајка ти се вработила. Болници, студентски домови. спортски терени, не видов. Еден автопат згрешен има и цркви и крстови на секои 50 метра... За да се молиме де. Направија де... згрешен... Сега треба уште толку пари, за да се поправи. Башка што соработуваа со кинеска фирма, која во Кина е тужена и осудена за криминал. Оди провери колку милиончиња испеглаа од автопатот. Не заборавај.. за Стразбург ќе ти треба.
Тоа значи дека се вработила, земала плата и набилдала стаж во време на вмро, а останала без работа во време на сдс. Тоа што ти не си видела е оти не сакаш, а не оти нема, реконструирани или новоизградени. И да, цркви има затоа што живееме во христијанска држава. Да не се градеа цркви ќе имав чувтсво дека живеам во муслиманска држава. И за автопати ли си експерт?
Aaaa ne, izvini, sofisticki greski prodavaj na drugi. Ne mi gi mesaj avtopatot D. Kapija - Smokvica i Kicevo - Ohrid. Od druga strana na tunelite nisto ne im fali, nitu postojat propusti vo vrska so vlezovi i izlezi. Vednas po pustanjeto na laznata informacija za greski kaj tunelot, dojdoa inzeneri od Kina, koi samo potvrdija deka so tunelot e se' vo red. Site prikazni okolu negovi greski se samo prikazni za relativizacija na uspehot na vladata na Gruevski, isto kako sto se pravi so prikaskite za fabrikite na stranskite investitori. Isto imase zabeleski vo odnos na avtopatot Kicevo - Ohrid kako asfaltiranite delnici ne bile dovolno ramni, na sto kineskite inzeneri verbalno gi issamarija kriticarite, velejki im deka tie delnici ke se asfaltiraat povtorno, zatoa sto ako od sega se napravat kako sto treba, dodeka se doizgradi patot ke bidat tolku amortizirani, sto namesto nov, ke se pusti vo upotreba pat unisten od teskata mehanizacija. Ne treba da sees magla, treba malku i da se informiras.
Знам да читам, не мора да сум експерт. Мајка ти, и сите ние, најубаво е да можеме да се вработиме во фирми кои носат профит, кои даваат повисоки плати и добри услови за вработените. Јас лично, сум без работа и во времето на СДСМ, како што бев и во времето на ВМРО. Тие прилепени работни места, се такви, денес ги има, утре ги нема. Не знам дали ме разбираш што сакам да кажам. Јас сум информирана доволно, информирај се и ти, за да нема вакви забуни како што ги изнареди.
Hah, gledam kolku si informirana, koga prvo go napravi Zajec premier za vreme na Divo naselje. Dali se zabuni ili ne, jas znam deka ne se, a ti aplaudiraj mu na Zajec, kaj nego nema zabuni, se' e "vistina", se zakolna "covekot".
Зе збунив, дури и незгодно ми падна... ама немав можност да редактирам. Сепак, имај во предвид, дека со саати ви мавам симултанка, имам право и да згрешам некогаш
Мајка ми нема образование за на повисоко работно место. Не земаше лоша плата, сите празници (сврзани) беше дома. Тетка ми работеше во здравствена установа (државно). Тие прилепни места беа странски инвестиции кои вмро реално ги донесе и ранат многу фамилии, а сдс само ги вети и не ги реализира. Растот на економијата беше затоа што имаше странски инвестиции, се градеше многу, а и туризмот одеше напред и носеше чисти приливи.
Vidi, ne ni' mavas simultanka, tuku postojano tones. Vtora rabota ne se casovi tuku 24/7, zatoa sto treba da si odrabotis sto e ocigledno. Uste velis denje spies, hah, nema cas da ne se vklucam, a ti da ne citiras nekogo.
ВМРО и Груевски имаа и добри и фушерај инвестиции, но тие се тие сите инвестиции во МК што се случиле. СДСМ единственото нешто што го донесе е тоа што го спушти Хоџа од планина и го седна како советник.
Тие 'странски инвестиции' беа инвестиции од буџетот. Добиваа илијадници евра даночни и секакви олеснувања, евричиња по глава на вработен итн. Инвестиција реална би било, кога не би цицале пари од буџет за да работат. Вака, не беа ништо друго, освен уште една државна фирма. Мора некој и да става во буџетот, за некој да вади. Ако повеќето вадат, отколку што ставаат, буџетот брзо се празни, па после има потреба од задолжувања. Да,така е. Пари ми се претураат по џебови. Рамковен брааат Не ги вработи прв пат СДСМ, си ропкаат во власта од 2001. Талат Џафери беше и министер за одбрана.. ако не
И пак се враќаме на почеток: Економскиот раст и порастот на платите и пензиите до пред една година во споредба со сега се показателот за успешноста на работата. Колку и да плукаш дека тоа било маска или не знам што, тоа се фактите, ти се допаѓа тебе или не.
Заборави дека ја укинаа радио дифузната такса, а покачи се живо и диво го залажаа народов демек покачена минимална плата, укината такса, а кога ке видиш цена на бензините и цена на се друго, радо би плакала и по две радио дифузни такси месечно абе за ништо не ги бива бе, освен да лажат, година ипол на власт се и освен што се на пат за иметоо да го сменат друго ништо
Му сметаа двоспратните 50ки - ги скина и ја поеба линијата, капацитетот и го преполови, не се влегува внатре сега, особено на сабајле и попладне. Што не проба и на 57 да "чувајте ми го гтц" и таа поминуваше тука. Кафанска евтин маркетинг одлука, не базирана на бројки и на штета на народот.
За време на ВМРО-ДПМНЕ се случи и светската економска криза и инфлацијата низ скоро сите земји во ЕУ. Не го заборавајте тој исклучително важен момент. Во време на економска експанзија и голем раст на полно европски земји ние бележиме 0,1% економски раст, а колку економијата оди лошо доволен показател е градежништвото.
Не, не е тоа економски раст. Економски раст е пресек од БДП, обрт, внес на девизи, увоз-извоз итн итн. Доправа ќе се дигаат цени на бензин и други деривати од фосилни горива, струјата, цигари и алкохол итн. Бидете спремни за тоа. Погоре баш за ова објаснував: На прекрасен пат бевме. Подобро не можеше да биде. Тој 0,1%, тој е реалниот раст во Македонија, со години. Само со проекти како 3 жални врби, 150 споменици, 380 фасади, 10 фабрики што од буџет се плаќаат, имаше слика за привиден економски раст. Оди кажи им на сите подизведувачи на проектот Скопје 2014 кои сеуште немаат наплатено долгови, колку прекрасно си работеа за без пари и нивните неисплатени пари се рачунаа како обрт.
Тој 0,1% не е реалниот раст во Македонија. Тоа е растот на Данска Сите држави субвенционираат приватни инвестиции. Се што се слева во македонскиот буџет доаѓа од тие “10 странски инвестиции“. Мој комшија работи во таква инвестиција и зема 25,000 со платена храна, превоз, осигурување, здравствено, а полуписмен е. Која македонска приватна фирма ти дава такви услови? Ниту една. ВМРО-ДПМНЕ имаше илјадници успешно реализирани проекти. Ме мрзи да пишувам. Уморен сум од политика веќе и од тужибаби.
Не ме разбра. Тој од 0,1% е реален, со години наназад. Тоа што зема 25 илјади, не го менува фактот дека фирмата наплаќа од буџет и е практично буџетарска фирма. Сега, само треба да се чека да им поминат договорите и да се најдат вистински инвеститори, кои наместо да цицаат од буџетот, ќе го полнат.
Како па да не Знаеш кога ќе ги најдеш тие вистински инвеститори? Никогаш. Секоја држава субвенционира посебно тие со голема невработеност. Не знам дали треба да ти се нацрта? Сите економски показатели покажуваат дека тие инвестиции донеле многу повеќе добра за Македонија отколку ние што сме одвоиле од буџетот и сеуште носат убедливо. Колку што гледам сите инвестиции со кои се фали сега СДСМ се всушност инвестиции на ВМРО. Иронија.