Сака тој во НАТО и ЕУ, така барем мене ми одговори во некој пост по темиве. Ама како планира да влеземе без ова, не ми е баш јасно...
Saka vo Eu i Nato a ne saka da go smeni imeto ama taka nikogas nema da mozeme da vlezeme vo Eu i Nato.. Albania dade pola od svoeto more na grcite bez referendum bez nisto za da zapocne razgovori za vlez vo EU realnosta e deka nie nemame politicka mokj za da i se sprotistavime na grcija....
Е ајде де! Оди објасни му на експертов! Никој ништо не дал, ние сме се дале, сите се против нас, леле-леле!
Nikoj ne e protiv Makedoncite evropa e protiv kriminalcite sto se pretstavuvaa kako patrioti na Makedonskiot narod a go kradea i ja unistija makeonija 13 godini po red za vmro ti zboruvam... i zatoa vmro bese protiv evropa poso vaka mozese da krade polesno isto i Dui da ne mislis deka gi branam...
Najdobro bi bilo da ne go baziras mislenjeto za moite stavovi citajki ja Wild, bidejki mojot stav mozes da go procitas od mene, a ne od nea. Ziveeme vo evropska drzava, taka sto normalno e da se stremime kon EU. Ziveeme vo opkruzuvanje na NATO, taka sto (ne deka e obvrzuvacki, no) poradi odredeni uslovi odgovara da sme clen na taa alijansa. Prasanjeto e koja e cenata? So vakva cena - ne. Edno e kako sto se pregovarase za dvojna formula, pri sto ustavnoto ime bi ostanalo, a bi dobile nova referenca, koja bi bila posoodvetna vo odnos na FYROM, a drugo e da se prifati erga omnes, so sto direktno se zadira vo identitetot. Sto ponatamu? Dali postojano imame domasni zadaci od strana na EU i NATO? Nase e da gi srabotime kako sto treba, a ne postojano da ne' prekoruvaat za istite raboti. So toa ke go napravime zivotot kaj nas podobar, no ke se priblizime do evropskite standardi, za utre koga ke moze da se pocnat pregovori, da ne bideme svetlosni godini nazad i da cekame clenstvo 15 godini. Da ne si go nishame brodot samite, so sto ja rasipuvame i biznis klimata, a taka gi oddalecuvame investitorite, namesto da gi motivirame da vlozat tuka. Napisav pred malku vo druga tema, moze li Crna Gora so 600.000 ziteli? Moze. Zosto da ne mozeme nie so 2.000.000.000 ziteli? Mozeme, neka ne ve zalazuvaat deka ne mozeme. Ne e tocno. Nemoj da mislis deka tie tamu ne se korumpirani, gi zabole uvo sto kaj nas ima korupcija. VMRO-DPMNE ne bese protiv EU, sekogas rabotea na planot priblizuvanje kon EU, no za razlika od SDS ne bea tolku bez cuvstvo na odgovornost kon site onie sto zaginale za ovaa zemja i ne zgazija vrz makedonskiot identitet. Mozeme da vlezeme so referenca, no Zajec potpolno gi narusi nasite pregovaracki pozicii, taka sto ke treba da pomine dolgo vreme za da se normaliziraat nestata. Od druga strana postojat i moznosti direktno vo OON da se vlijae, no politicarite se pravat na Toso i nemaat sluh za sovetite dadeni od vrvni strucnjaci po megjunarodno pravo, megju koi i dvajca Makedonci. Prvo napisa okolu branenje na DUI, sega ja spomna Albanija, pretpostavuvam deka si Albanec. E pa drugar Albanec, ako Albanija dala more, nie treba da dademe identitet. More na Albanija ke i' ostane, bidejki izleguva i na Jadransko i na Jonsko More, dodeka ako go izgubis identitetot, stanuvas nikoj i nisto. Od Makedonci stanuvame severnoMakedonci, od narod so 25 vekovna istorija, se otkazuvame od istata. Ima li idnina drvo bez koren? Nema. Znaci da povtorime uste ednas - da za EU i NATO, no ne so vakva cena za vlez.
Чекајте малце другари,како бе ако народот остане дома,институциите ке го имаат последниот збор?Зајко свесен ли си што правиш?Се исплаши јасно е дека ке го изгубиш на референдум,арам да ти е гнасо.
И така викаш, дуи крадци, западот се залагал да не ослободи од крадците, ама си ги остави дуи да владеат. Приказни за мали деца. Да беше ангажирана Европа кај нас против криминалии, немаше да ни ги донесе сдс на власт.
Затоа што не е намера на ниту еден релевантен фактор да се расчисти со незаконитости од тој вид. Така беа лажени дел од гласачите пред година-две за да го заокружат Заев.
Da zborime realno Dui ne se dobri nitu za Makedoncite nitu za Albancite ama se zastiteni od Drzavata i od Eu i Nato kako polarni mecki..
Ќе ги одзаштитат за некоја година... кога нема повеќе да има партии по етничка припадност - македонски, албански.. не знам какви
Jas se nadevam sto pobrzo da vlezat vo zatvor poso Gruevski ne kradel sam tuku i Dui mng ja ostetil drzavata...
Se smees, a ne znaes zosto, bidejki i ednoto i drugoto se odraz na tvoeto potpolno nepoznavanje na rabotite. Ke pocnam od vtoroto. Vo momentov imame dogovor za erga omnes, vo koj geografskata odrednica se naogja pred samoto ime na drzavata, so sto se dava moznost da se slucat clen 7 stav 3 i clen 7 stav 2 od istiot dogovor, so koi se ukinuva makedonskiot identitet. Za razlika od toj dogovor, ova sto go slusame na snimkata e razmisluvanje za resenie, vo koe odrednicata se naogja pred politickata i eventualno dodavanje na geografska odrednica koja bi ja koristel trosedot, a taa bi bila vo zagrada i po imeto na drzavata, so sto identitetot ne se doveduva vo prasanje. Zatoa taa varijanta nikogas ne go doceka svetloto na denot, bidejki za trosedov prifatlivo e samo resenie, so koe ke se nasteti na nasiot identitet. Zaklucok - VMRO-DPMNE imase cuvstvo na odgovornost, za zrtvata koja ja dale nasite predci. - - - Od edna strana glumis rodoljub, koj tolku ja saka drzavava, a od druga strana ne ja znaes nejzinata istorija, se majtapis so nea, a so toa se majtapis so svoite sogragjani Makedonci. Da, Makedonskiot narod ima poveke od 25 vekovna istorija, bez ogled na toa dali istoto ti se dopagja ili ne. Nema sega da pisuvam tomovi i da gubam vreme objasnuvajki go ona, sto i onaka ne ti e od interes da go sfatis, svojot stav go pokaza so emotikonite, samo ke kazam deka ako istorijata ja smetas kako prikazna raskazana komu kako odgovara, togas znaj deka pred egzaktnite nauki nema brmcenje i negiranje. Institutot IGENEA napravi istrazuvanje za balkanskite genetski kodovi, pri sto rezultatite se jasni i nedvosmisleni. Od site balkanski narodi, procentot na genetsko sovpagjanje na Makedoncite so genite na antickite Makedonci e najvisok i nesporedliv so procentot na bilo koj od ostanatite narodi. Nitu eden narod na balkanskive prostori ne e cistokrven, no spored tie istrazuvanja, jasno e koj ima najstari koreni - Makedoncite.
Vmro najgolemo custvo i znaenje imase za da krade i da go unisti Makedonskiot narod (bez bg pasos) i Albanskiot narod zaedno so Dui... Albancite nemaat problem so vas za Istoriata jas i po gore sum pisuval za ovaa tema odgovori mi zosto: Bugarite ne vi ja priznavaat istorijata vasite 'brakja' srbi ne vi ja priznavaat crkvata i grcija imeto.. Albancite sve vi priznavat i pak vie makedonskite patrioti najvise po nas plukate.. ?
Jas gledav i gledam kako drugi besramno kradat, a uste velat deka ako sakaat da gi zamenat aramiite, ke nemalo kogo da stavat na nivno mesto, vo prevod - ostanatite im se beter. Toa se SDS, a ne VMRO-DPMNE. Bugarite i Srbite ne ja priznavaat nasata istorija tokmu poradi romanticarskite sonista za golemi drzavi, son koj seuste zivee i kaj del od Albancite vo Makedonija, a za Albanija i Kosovo ic da ne spomnuvam. Albanecot starosedelec ja gleda drzavava kako svoja tatkovina i problemite ne proizleguvaat od niv, tuku od vlijanieto koe go donesoa kosovarite, na koi tokmu SDS pod raka im dade stotici iljadi pasosi (drzavjanstva) vo sredinata na '90-tite. Jas li plukam po tebe? Vrati se malku ponazad i vidi koj kogo go ismea, jas tebe ili ti mene? (Vo prevod - koj kogo ispluka?) Jas napisav deka Makedoncite imaat 25 vekovna istorija, a ti se smees, znaci - me negiras, taka sto go konstatirav ona sto ti go demonstrirase, a toa e nepocituvanje kon mene kako tvoj sogragjanin.
Кои Албанци?Тие во Албанија? Затоа што вие што сте родени во оваа држава и сте македонци пред се а зборувате во трето лице како да сте паднати од негде. Еј оваа Македонија ви дала дом,образование тука сте родени сте поминале детство,вашите родители поминале детство а вие зборувате дека сте ни признале нам Македонците нешто.Која историја ќе ја признавате?Таа вашата и на вашите предци? Не знам други националности да зборуваат цело време на таа тема.Ниту власи ниту турци ниту роми не осетиле потреба да ни “признаваат“ нешто. Тие се дел оваа земја и си негуваат чувство на припадност. Стварно не ми е јасно како немате грам чувство на љубов кон сопствената татковина?Само за албанизација трубите нон стоп.И стварно ама стварно не ми е јасно зошто не зивеете во Албанија или Косово доколку тука немате права или убав живот.Ама не ќе да е така.
A Makedoncite vo Australia sto se togas neli i tie se deklarirat kako makedonci isto taka duri i se 'patrioti' organizirat i protesti protiv promena na imeto tie da ne se australijci slucajno, a romite, vlasite i turcite site zaedno ne znam dali se 5-6% vo Makedonija i Albancite vo Makedonija ne se dosljaci tuku sme so vekovi vo ova zemja...