Само што не почитувате закони. Во делови со предоминантно албанско население, ни МВР, ни УЈП водат есап што и како се работи. Сам рече, во Чаир (или кај беше), ганџата е легална. Никој не плаќа даноци, никој не почитува закони... Ама за тоа не сте виновни вие... кога никој не ве казнува, нормално дека ќе си терате како што ви е ќеиф И кај Македонците. Се раскинуваат некои, со муабети од типот: Солун е наш. Ни е, ни бил, ни ќе биди.
Da ama kako lici Cair i kako lici Centar kazi mi ti mene... Nie ne plakjame danok i zatoa naselbata ni e kako vo Avganistan a Centar, Aerodrom, Karpos se mnogu po ubavo sredeni.. toa sto ne plakjame danok se ostetuvame samite sebesi...
Во право си.. Државата има кренато раце од тие места.. и крајно време е институциите да си ги преземат одговорностите спрема тие делови.
Па тоа е вистината вајлд. Историјата бележи се Македонската историја почнува помеѓу два рата, така да не може словенското население од тие краишта да ги нарекуваме етнички Македонци иако им се предци. А поврзувањето со антички Македонци е скроз бесмислено.
Мене ми е многу смешно а и жално во исто време, што секоја нација пробува да докаже дека е постара и од амебите и едноклеточните организми. Ние сме можеби и најтрагичниот случај, во барањето себе не убедуваат дека имаме некаква врска со Хелените,а со нив веќе ни денешните Грци не делат генетика. Се работи за наследство на култура и тоа е тоа.
На што ти докажа дека Македонците немаат заедничко со Античките Македонци? Направи ДНК анализа? Плати 1,000 евра за да го испиташ твоето потекло? Ти како деклариран атеист се повикуваш на науката само кога ти одговара? https://bukefal.club/2018/03/25/dnk...edontsite-se-direktni-potomtsi-na-aleksandar/
Национализмот е болест. По темиве за политика, посебно сум пишувала за тоа. При толку миграции на луѓе, илијадници години поминати, војски наваму-натаму, да очекуваш 'чиста' нација е ноторна глупост. Ама дека ќе исчезнат за брзо националистите.. нема. Посебно ако (како кај нас), се појави некоја власт, која ќе го труе народот со национализам и ќе им ги пере мозоците цела деценија. А не бевме такви.. не до толку барем... А ти се повикуваш на неточни информации. И на друго место некаде по темиве, баш за ова зборуваше, па постирав линк со официјални истражувања за хаплогрупс, ама не ти се читаше, пошто не ти одговараше инфото. https://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_ethnic_group
го постирав. чекај и оригиналниот извор ќе го најдам https://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml https://www.eupedia.com/europe/european_mtdna_haplogroups_frequency.shtml Еве ги и по машки и по женски хромозоми. Машки: Y-chromosome Женски: mitochondrial
Не поминува веќе оваа ваша хардкор верзија на настаните, наметната од вемеро чии идеолози тврдат дека само со форсирање на античкиот карактер на Македонија, може да се одбрани автентичноста на македонската нација и држава. Во тој занес, ги помакедончивте сите историски личности и знаменитости од Античка Грција и стар Рим и од Скопје се направи кичерај од лажна историја. Да не бил Тито, денес немаше да има Македонска држава, и тоа е факт. Ќе бевме дел од Србија и тогаш гордо ќе се чукавте во гради дека сте Срби. Доста е со китење со туѓо перје.
И според твојата теорија во Македонија живеат еден куп луѓе со германско потекло. Која небулоза eupedia. Македонците имаат директна врска со Античките Македонци. Физиономијата на луѓето е најдобар показател. Ние не личиме ниту на Полјаци, Чеси, Словаци, Хрвати, па ни северни Срби. http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=220 Igenea е водечка компанија која го истражува потеклото на народите според ДНК анализа. Не е тоа фирма регистрирана во Белизе или Драчево. Macedonia: 30%macedonian 10% illyrian 15% hellenen 5%phoenician 20% germanic 5% hunnen 15% slavs Јас планирам во иднина да си направам Igenea тест.
Lugje od drzavata Cair go napravija ghetto tie gi drzaat kriminalcite... Mislev deka Sdsm ke gi zatvori kriminalcite ama nisto ne za dzabe vikaat nema drzava ako nema mafija a za zal drzavata mafijasite gi drzi vo Cair...
Може да донираме сите од форумов за да ја направиш таа прилично скапа анализа, за да се разбудиш и да престанеш да живееш во заблуда.
Не е моја теорија. Не ги правев јас истражувањата. Имаш таму и податоци, на колкав број на примероци се правени. Да си направиш Ама да објавиш овде после. Ќе се искинам од смеење, кога ќе испадне дека потекнуваш од средниот исток.. на пример
Јас сум скоро 2 метри висок и немам словенска физиономија. Како мене некој да ме убеди дека сум Словен?
Postoi razlika pomegju muabeti i zemanje na puska vo raka. Solun bil nas, bez razlika dali toa ti se dopagja tebe ili ne, mestoto od kade poteknuva majka ti' bilo makedonsko, bez razlika dali toa ti se dopagja tebe ili ne. Solun, Lerin, Kukus... , ne bile Tesaloniki, Florina, Kilkiz..., bez razlika dali tebe ti se dopagja ili ne. Do 1913-ta vo Solun ziveelo mnozinsko makedonsko naselenie, dodeka juznotrosedi imalo, kolku sto imalo Turci, Vlasi, koi se zanimavale so trgovija i zanaetcistvo. Od tuka natamu znaeme kako se chistel terenot, sto zavrsi kako proces vo 1948-ta, koga i tvoite dedo i baba po majkina strana bile isterani od svoite ognista. So toa sto plukas po toj del od nasata istorija, plukas po svoite koreni. Toa deka Solun nema veke da bide nas, nikoj ne spori, no nikoj ne moze i ne smee da kaze, deka nasite koreni dopiraat do tie kraevi. Katastrofalno nepoznavanje na istorijata. Makedoncite ne se pojavuvaat pomegju dve vojni, Makedoncite postojat poveke od 25 veka. Prvo moras da rascistis so sebe, deka nikoj ne se kiti so tugji perja, bidejki Tito ne go napravi toa sto go napravi samiot. Ucestvuvase li makedonskiot narod vo NOB? Da. Zatoa nemoj da si zemas za pravo, da ja omalova Nikoj nas ne ne' povrzuva so Helenite. Kako moze da ne' povrze so niv, koga tie ziveele juzno od Makedonija, koga Aleksandar Makedonski kako neHelen go pocnal osvojuvackiot pohod tokmu prvo porobuvajki gi niv. Zosto bi gi porobubal, ako bil Helen? Duri ni Helenite nikogas ne rekle deka tie i Makedoncite se isto. Taka sto mesas babi i zhabi. Sto znaes ti za slovenite? Nisto. Istorijata okolu prasanjeto na slovenite e tolku iskrivokolcena od strana na germanskata istoriografija, sto gubi sekakva vrska so realnosta. Slovenite prv pat se spomnuvaat kako termin vo antikata kako protosloveni ili prvi sloveni, a toa eden den ke se dokaze (potocno se znae, no ke se zboruva otvoreno) deka tie se tokmu Makedoncite. So raspagjanjeto na imperijata na Aleksandar, za da ne go izgubat svoeto bogatstvo, golem del od bogatata klasa zaedno so svoite podanici begaat kon sever. Tamu ostanuvaat do 6-ti vek i se vrakaat nazad. Arheoloskite iskopini zad Karpatite zboruvaaat za civilizacija koja opstojuvala ne poveke od 8-9 veka, zatoa zemi presmetaj ja taa istoriska otsecka, mozebi ke ti kaze nesto sto sega ne go znaes. Site velime deka donele jazik, pismenost, a vsusnost ne donele nisto, sto veke go nemalo tuka. Jazicite kako ziva materija dozivuvaat promeni i kako sto Latinskiot i antickiot juznotrosedski jazik ne se isti so Italijanskiot i sovremeniot juznotrosedski jazik, nema logika da se ocekuva deka antickomakedonskiot trebalo da opstanevo izvorna forma. Spored prevodot na sredniot tekst na kamenot od rozeta, vo antickomakedonskiot jazik postoele gramaticki formi i zborovi, koi postojat edinstveno vo sovremeniot makedonski jazik i vo nikoj drug od sovremenite jazici na balkanot. Dolgata "o" forma, koja postoi vo dijalektizmite vo jugozapadna Makedonija - uboo, ne moo,... ili zborovite - grmi i vrne koi kako takva izrazna forma ne postojat vo nikoj jazik osven makedonskiot, postoele samo vo antickomakedonskiot. Pogledni go profilot na profesor Ilija Casule, koj ja istrazuva povrzanosta na nasiot jazik so jazikot na Brigite (citaj anticki Makedonci, potocno nasite nikulci), ke vidis od kade doagjaat formite -ski i drugi. Neli slovenite dosle od zad karpatite? Kako togas pred da dojdat na balkanot stignaa vo Sirija i uste pred da bide sozdadena kiricata, nad vlezot na ovaa crkva vo 6-ti vek so kirilsko pismo i na makedonski jazik napisale - septemvri?