Kонтрадикторен си. Баш ако сте со векови овде и не сте дошљаци треба заеднички да го гаиме чувството на припадност,заедно да славиме Илинден затоа што сте овде од пред тоа нели?Не гинеле само нашите предци по битките порано,гинеле и ваши. За муабетот со Македонците иселеници,вас никој не ве брани мирно да протестирате за некое прашање што ве засега во Р.Албанија.Ама реално не ве засега ништо ,знам.Не ве засега зашто вие сакале или не сте пред се Македонци нели?Додуша и ти тоа претходно го констатира со вековното постоење тука. А тоа што сте некој процент повеќе од останатите националности не ве привилигира.Не треба да ме привилегира ни мене како мнозинство,а ниту вас. Вработувањето по рамковен со земање плата а не одење на работа со години е најголема дискриминација во современото општество.А истовремено колегата оди секој ден на работа 8ч за иста плата.Штета што кај нас не функционира озбилна институција за овие прашања поврзани со дискриминацијата.Се е фиктивно.
Тоа што прадедо ми зел пушка и отишол да се бори против грчката држава, оти на Тито му текнало да 'освојува' териотории, не е крив тој.. го излагале, како сега ваш што ве лажат. Затоа и фамилијата му била протерана од Грција, а потоа и тој. Знаеш дека е масло на Тито и неговите мегаломански политики тоа што им се случи на Егејците?? Почнаа да рипаат, комунисти во Грција, овие ја викнаа Англија на помош, која нареди војска на границата со тогашна СФРЈ, односно со Македонија, и ако не се прибереше Тито, англичаните, прво Македонија ќе ја срамнеа со земја! Не бидете будали да си правите вакви работи пак! Жал ми е за секој загинат човек, кој пошол во војна за туѓи интереси, политички сплетки и игри на властодршци. Народот е овца!! Се докажало низ историјата милион пати! Да не беше така, немаше да има војни.
Во Егејска Македонија се до 1912-1913 година убедливо мнозинство биле Македонците со околу 60-70% од популацијата. По нив биле Турците, Евреите и Власите. Грците биле меѓу најмалку бројните. Еврејската популација била сконцентрирана во Солун. Со избивање на Балканските војни, па се до грчко-турските војни и размена на населението тогаш почнуваат Грци да населуваат по Егејска Македонија од Мала Азија. Сите овие нови топоними со Nea во нив всушност значат ново населени места со Грци Понтијци.
Постои попис на населението од 1900 година од страна на Турските власти. После и ќе ти го пратам. Во тој попис на територија наречена Македонија се изјасниле : Срби Бугари, Албанци, Грци, Власи. Никаде не спомнати Македонците. И тоа ти е сосема добра основа да почнеш со ново истражување. На Турците што им е била битна нашата националност, се додека 'данокот ' бил подмирен. (да не речеш приморани биле да не се изјаснат. )
Interesna slika Makedonci i Albanci zaedno no ne znam protiv kogo vojuvale gi pozdravuvam so ova slika Makedonskite patrioti... ako ima nekoj info povise neka pisuva
Населението тогаш не се попишувало по националност, туку по црквата која припаѓале, а тоа биле две: Патријаршијата и Бугарската Егзархија. http://documents-mk.blogspot.com/2009/06/18.html Васил Ивановски напишано 1934 година https://mk.wikipedia.org/wiki/Зошто_ние_Македонците_сме_одделна_нација Процесот на формирање на современа македонска нација се удрени во Солун, 1893 година, од страна на 6 македонски националисти кои ја формирале ТМРО која подоцна прераснала во ВМРО.
Четата на Цене Маркович. Српски четник, кој се борел во Македонија за време на балканските војни и Првата светска војна. https://en.wikipedia.org/wiki/Cene_Marković
Ne sme nie budali, tuku ti si potpolno neinformirana. Vreme e da zemes da procitas malku istorija, no vnimavaj od chii izvori ja citas. Za ostanatiot del veke odgovoril @Mamli , taka sto nema da povtoruvam.
Што да прочитам историја? Ти кажувам од разговори со прадедо ми, кој на гробот нема крст, туку петокрака... умре комунист. А негов пријател во Мк.. откако се преселиле... беше во тоа време агент на УДБА и една од задачите му била да оди во Грција, да се крие кај јатаци и да прави попис на тенкови и војска (англиска), кои веќе беа распоредени долж границата Македонија-Грција. Ништо не знаеш Колумбо, само инает тераш и само тропаш глупости.
Не чини да се националисти и овци заведени од политичари. Како Грујо што ви правеше. Онде Колумбо, ќе ми срка, Солун бил наш... тикви со расолници. Читај ги муабетите со ред, и ќе разбереш контекст.
@Mamli , sto se chudis? Saka da ti kaze deka ne znae sto se slucilo kaj juzniot trosed vo 1948, ne znae kako da priznae deka e taka, tuku sme vinovni jas i ti, koi znaeme deka do 1913 Solun bil nas. @WildMk , ostavi gi ti prikaznite na dedo ti', koi mozebi ubavo ti gi raskazal, no prasanje e kolku ti si mozela da go razberes vo toa vreme. Zemi i procitaj zosto se slucila gragjanskata vojna, a ne da tropas tuka deka vinoven bil Tito, a procitaj go najvaznoto, odnosno ona sto e vazno za nas, koj bil Karavangelis, so kogo bil vo dosluh i zosto Makedoncite se zrtva na taa vojna. Ne jas, tuku ti nisto ne znaes.