Bо право си, јас не велам не, Aма такви се Mуслиманите, ептен се по религијата, поготово тие на онаа страна, значи Eптен. Hи мене не ми се свиѓа тоа, ама што да им правиш ајде? Hемаат смисла за Xумор Aрапиве Bо ред е да го сакаш господ да веруваш во него, без разлика кој и да е, ама тие се претерани. Mа ни музика не слушаат во Aрабија, освен илахии Заостанати со времето се таму За разлика од Муслиманиве кај нас
Мислам дека намерно се разгоруваат страстите на муслиманите со таквите филмови.Тоа е висока полтика за да можат да дојдат до посакуваната цел американците НАФТА и природни богатства од секаде .Не дека ги оправдувам за ваков чин муслиманите но има некој работи што и "нас " ни пречат па не убиваме никого БРУТАЛНО.Зарем рушењето на кулите близначки не е нивно дело,Но ајде да не генерализираме дека сите муслимани се такви но за да живеат и бидат прифатени од сите мора да знаат и да научат на почит и самоконтола.Само како еден пример што ме изиритира денес е случка на водњанска кога нашите албанци без срам,почит и грам култура дофрлаа непристојно на некој х средношколки !Зарем тука,и така се покажува почита на нивната вера,за дома и за пред сите нивни муслиман, а во душата обичен човек со сите мани ! .Извинете за оф топик но мислам дека повеќе е исфорисано ова ,отколку вистина дали толку ги навредува и повредува нивните чувства ..... (и они си бараат изговор за истурање на гневот )
Kои црни кули? Hе е 100% сигурно дека е работа на Mуслиманите тоа, не можеш да докажеш. понекогаш одредени умови се спремни да си жртвуваат свој народ, во име на државата. кој мене ми гарантира дека Aмерика не си го исценира тој напад сама? па еден куп привилегии добија тогаш, ако добро се сеќавате. Eх нафто нафто, што му направи на светот како и да е, обични луѓе си умираат, паметните си се богатат. до вчера Aмериканците со Mуслиманите во Aвганистан беа, против Pусите, па чија креација е Mуџахедините таму? Aмерикански производ. им го шутнаа газот на Pусите, па после тие си ја затераа нивната политика таму
Она кое многумина низ западните тнр. христијански земји не го сфаќаат е дека на муслиманите никогаш не би им паднало на ум да ги омаловажуваат еврејските или христијанските пророци, бидејќи муслиманите истите ги признаваат за божји пратеници(на арапски ги викаат пејгамбери). Низ весниците од земјите каде исламот е доминантна религија, никогаш нема да видите карикатура за Исус или Мојсеј затоа што за нив тие се исто така важни како и Мухамед. Карикатури за политичари, современи верски и политички водачи, други историски личности и сл. да, точно е дека повремено има - но за пророците никогаш. Ме изненадува да интелегентни луѓе си дозволат да спаднат на толку ниско ниво па да ги буцкаат муслиманите преку такви зајадливи филмови и карикатури иако знаат како тие ќе реагираат ширум светот. До некаде Dvolicen е можеби во право кога вели дека можеби се тоа намерни провокации за да се направат „пожари„ кои потоа ќе мора „демократските земји„ да ги гаснат, а тоа што ќе изгинат куп луѓе, баш им е гајле. Според моето сфаќање филмот и карикатурите беа само повод, запалка да се поттикнат негативните реакции. Според мене клучот лежи во реинкарнацијата. Во изминатите векови истокот и западот честопати војуваа едни против други, при тоа неретко злоупотребувајќи ја религијата. Она што останало ненамиерно(преку простување и молење за прошка) во многу повторно отелотворени души си бара вентил и ако не се препознае, може да доведе кон нови агресии. Воедно мислам дека дури и кога сите муслимани од некоја причина би станале атеисти или нешто друго, повторно би дошло до напнатости, затоа што причината не е верата сама по себе туку нешто друго кое се складирало преку разни минати настани во душите на луѓето, како на оние од исток, така и на оние од запад - независно од верата. Ете, во Северна Ирска староседелците се христијани - едните протестанти другите католици, па сепак малце фали очи да си ископаат. Или низ балканот, бугарите војуваа против грците иако и едните и другите беа правоиславни. Или на пр. мнозинството во Иран се шиитски муслимани, но не многу се мирисаат со арапскиот свет каде мнозинството се сунити. Дури и војуваа со Ирак и индиркетно со Афганистан 1980`-те год. Значи не е до верата, нешто друго ќе да е...
Колку што разбрав, сака да каже дека агресијата кај муслиманите е резултат на реинкарнацијата, демек сите фрустрации од минатиот живот сега ги исфрлаат. Човеку колку што знам ти си христијанин, ама изгледа од овие нововерциве што се пола христријани, пола будисти, пола хиндуисти, останатото што останало. Христијаните не веруваат во реинкарнација. Туку, која случајност, сите исфрустрирани луѓе се реинкарнирале во муслимани. Во право е Лилит, религија заглупавува, уназадува. Ретки се тие кои навистина веруваат и на кои им донела мир. И таквите не се колат меѓусебно, ниту со било кој друг. Не е за џабе тоа генерализирано мислење за муслиманите дека се агресивни, години наназад си ја заслужиле таа титула зошто повеќето од нив се испрани мозоци. Има екстремисти и од другите религии, не дека нема, ама кај муслиманите тие се најбројни и тоа е факт. И не се тие виновни, ниту пак реинкарнацијата боже мили, во џамија им го перат мозокот, исто како што има христијански секти што перат мозок.
Ма не е христијанин...не е ни битно на крај краева. Често и противречи на Серафима али оваа новост со реинкарнација баш би сакала да ми образложи по неговата вера
off topic Веруваат, како не веруваат! Ете јас верувам, а сепак не сум пола будит-хиндус и тн. a не сум ниту нововерец, туку изворноверец Освен тоа реинкарнацијата во источните религии сосема поинаку се сфаќа. Точно е дека има и некои христијани кои не веруваат во повторното раѓање(протестанти, православни, католици, јеховини сведоци и др.), но првите христијани (прахристијаните) верувале, во Македонија богомилите исто верувале во реинкарнација, во Франција катарите и тн. Во крајна линија нашето верување или не верување во можноста за повторно отелотворување на душата нема да ја промени фактичката состојба. Во среден век многумина верувале дека Земјата е рамна, па сепак била и останала топчеста. Такво нешто никаде не напишав. Реков дека она што останало ненамирено во претходните инкарнации повторно ќе исплива на површина најдоцна во некоја следна, независно од која вера е човек, па дури и ако одбере да биде атеист. Затоа се опасни и бесмислени војните без разлика кој и во име на што се водат, бидејќи на тој начин нанапред се програмира нова војна некаде за во иднината. А вие зошто им противречите на другите? Забрането ли е? Освен тоа не и противречам јас, туку напротив таа често ме цитира или откако ќе одговорам на некое нејзино прашање културно поставува ново или потпрашува, што пак е потполно нејзино право но и на секоја друга членка или член - на крајот од краиштата се наоѓаме на форум. Тука не се сите истомисленици и нормално е дека ќе има спротивставени мислења. За да не биде оф топик има посоодветна тема: Реинкарнација - Д` факинг трутх. Тејк ит ор лив ит... итс фри оф чарџ.
daylight мислам дека погрешно го разбираш зборот реинкарнација. Ти ја сваќам поентата, ама не е тоа реинкарнација, туку перење на мозоци од страна на религијата, т.е од страна на муфтиите(мислам дека така се викаа,ако грешам простете) И мислам дека религјата сама по себе не е крива, како и секогаш ние луѓето ја искривуваме, расипуваме, ја правиме да биде тоа што не. Имам милион примери баш во нашата вера, каде ние самите, што поповите, што луѓето погрешно ги толкуваат и проповдаат работите. Муабетот дека се потекнува од крстоносните војни, држи вода, но мислам дека не се работи само за гнев кој се таложел со години. Според мене се работи за фанатизам од нивна страна, да бидат водечка религија, да потиснат се што не е муслиманско, за власт и за пари нормално. Секогаш се наоѓаат ужасно сиромашен и глуп народ, кој ќе успееш со ефитни приказни за некој ''идеал'' да го потикнеш кон екстремистички акции, за кој и тој самиот не е свесен зашто го прави, но доволна причина му е дека тоа е за религијата, за мусиманкиот свет, за некоја си нивна цел. Нема цел, друга освен парите, нафтата и моќта, желбата за власт. Јас искрено нивнава "финта" ако можам така да ја наречем, ја гледам секој ден, тука кај нас, само во малку поинаков степен е застепена, и од поинаков агол. Неписменоста, и затуцаноста е најголем проблем на светот и секогаш ќе биде. Од тука произлегуваат сите војни, немири, екстрмистички напади итн.
http://www.time.mk/read/0ab12cbe4d/2954de903b/index.html Навистина штета за еден млад човек да заврши вака.Навистина малце ме изиритира статијава,па зарем некој ке поверува во ова ? :geek: .Верувам во несреќи,секаде на секого може да му се случат но ова делува премногу сомнително и некако не ми се поклопуваат фактите .Мислам колку и да било несреќа можеби само оние што треба да знаат ке знаат за тоа, за сите други ке биде презентирано поинаку.Човек кој што професиноналноста ја покажал во специјална еденица Тигар,алфи,и НТШ да се самоповреди на работно место во канцеларија .А и зарем морало да се чека лекарите да го пријават случајот ,иако по важно бил животот да се спаси во тој момент но процедурата си е процедура можел да го направи тоа некој од агенцијата за разузнавање не е тоа локлана слаткарница .Дали има позадина во ова така наречена несреќа или само(убиство) ?....
Тоа е дечки, бенефитите од доктор Латас веќе ги гледаме. За прв пат се појавува нешто како Македонска економска школа зад која стојат Латас и Грујо,рака под рака, со неа се објаснува постоењето на ПОЗИТИВНА РЕЦЕСИЈА која е возможна само во услови кога се позитивно се разгледува на микро ниво, каде сите позитивни тенденции во стопанството се резултат на владата и нејзините големи умови (ФАЈЌУ КАПИТАЛИЗАМ,ФАЌЈУУУУ! ИН ЈОР ФЕЈС БЕЈБЕ!!!),а се негативно се гледа на макро ниво и е резултат на надворшените влијанија и светските економски трендови! Латас не е достапен за изјави, зошто се плаши дека ќе процурат дополнителни информации од неговото дело кое се проценува дека Меркел ќе го предложи за задолжителна литература на сите германски универзитети. Неодамнешниот професор доктор Латас, веќе доби многубројни понуди за работа на многу реномирани факултети за економија,но сепак се одлучи да не го изневери проф. д-р Бојо Андревски. Сите вие со економски факултет, да си ги искинете дипломите и горко да си заплачете зошто економијата од 15 септември добива нов лик! Се што до сега сте научиле заборавете го!!!
На Латас треба да му плакаат политичките партии за да НЕ ги поддржува. Кога беше со СДСМ правеше такви киксови што и штетеше на партијата сега откако жустро го брани Груевски уште толку ја оплескува работата. Позитивна рецесија??? И од Оксфорд треба да му честитаат за изумот. Добро е само едно, што тој барем признава на некој начин дека има рецесија.
Е аман бе, новата академска година на тетовски почнала со албанската химна. Заменик министерот за образование вика дека не сакале да провоцираат, туку се одлучиле за таа химна, бидејќи таа била на албанскиот народ, не на албанската држава. О, боже, до кога? До каде?
Како што има?! Државни обележја знаеш кои се?! Тие не се на народот,туку на државата. Веќе кога се оправдал, значи ишка мува. До тогаш кога повеќе имаат права во секоја смисла на зборот.
хаха ох господе боже па кога ке видам вакви т.е секакви глупости, само колку да се напише.. па што те боли тебе уво каква химна се пеела? таму нема македонски паралелки? зошто пример на американ колеџ се пее америчката химна? зошто во туркиот колеџ се пее турската химна или слично? Дај бе луѓе олабавете малку мајко му стара до кога?! До кога ке се давите по простилук