Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Собранието изгласа декриминализација на клеветата и навредата
    http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?I ... 3730C2876E
    И што мислите, арно направија или не?
    Јас сум на дума, од една стана се претера со тужби, над 700 тужби само за навреда или клевета, мене мие малку апсурдно.
    И сега не ми е јасно, едно, нема никаков начин некој да тужиш за клевета или навреда?
    Океј не е кривично дело веќе, ама па и неможе секој да изјавува и пишува секакви невисини за некој..
    Како што ќе се третира, не ми е јасно.

2. linguaragazza

linguaragazza Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    216

А зошто да нема емисии и серии од македонска продукција? Па тоа во корист на наши глумци,на наши таленти ќе оди.Ај те молам кажи ми зошто по дифолт ако е странско мора да е подобро од домашното? Со парите што ги фрлаат на турски серии може да се направи квалитетна емисија или серија во домашна продукција.

А за овие летовите што се нискобуџетни,од искуството од татко ми кој патува со нив-досега преку Белград,можам да кажам дека ги смета за солидни и досега се нема пожалено од ништо,а да напоменам дека има малку страв од летање.И да во право сте,слетуваат на пооддалечените аеродроми,но имаат превоз до градот под кој се води аеродромот.

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Valeriya

Valeriya Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2012
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    63
    Мислам треба да ја гледаш рекламата за “купувајте македонски производи“ и ќе ти се разјаснат многу работи.Со самото тоа ти што гледаш странски емисии, купуваш странски производи им го полниш нивниот џеб, па после немој да те чуди зашто не работиш и седиш дома.Сите европски држави форсираат свои производи и купуваат свои производи, па затоа и имаат јаки економии.

Еден куп има добри глумци кај нас што седат дома и немаат шанса никаде да глумат.Зошто на тие луѓе да не им се даде шанса да глумат некаде и да просперираат или треба да си седат дома, затоа што странските емисии биле поубави?Со самото формирање на македонска продукција и форсирање на истата се отвора можност на многу млади глумци да се промовираат и просперираат.Гледајте на широко, а не кратко :)

На Lacrimosa, ljubam, baby-star и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.473
    Допаѓања:
    10.909
    Нажалост валерија али очилата на македонскиот народ одамна се скршени :!:

5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.313
    Допаѓања:
    158.309
    http://skopjeinfo.mk/gradot/50720383/il ... makedonija
    Абе едвај чекам веќе..
    Илјадници работни места...јухи,јухи,јеј...
    Као ...не, не е ова заслуга на работата на владата. Ова е сепак странска инвестиција,што е добра, но далеку од доволна да не среди. Што е со она кое владата го мотивира за нашите стопанственици и инвеститори?
    А овој не знам со кој памет дошол тука, изгледа не му е јасно што се случува,освееен ако нема заеднички интереси и нешто сосема трето у позадина.
    Како тоа мислите министре,девизен прилив на локалното население кога е противзаконски да се плаќа со странски валути?! Или...аааа ај си уат ју дид дееер...ахаааа...

На kravce и Ordinary им се допаѓа ова.
  6. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    ^ Јас сепак сметам дека повеќе би одговарало, парцелите да се доделат на наши инвеститори, а не странски. На сметка на овие компании, македонските фирми се ставаат во заден план. Од домашните фирми понекогаш повеќе ќар се гледа, тука се инвестира, тука се троши приходот, се вртат парите. Не мора за секоја ствар која ќе им падне на ум да си бараат странски инвеститори. Нашиве веќе и дигаат раце, џабе да се пријавуваат на конкурси и тендери. Башка...само Скопје и Охрид Македонија ја прават. И аеродромчето на вода кога ќе го направат, па и директен лет МК-Дубаи, па и за Индија може ќе воведат...и така пак визите ќе ни ги вратат, ова плански да не се жалиме демек не можеме нигде да одиме :^)

На Hipster и Lilit им се допаѓа ова.
  7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.313
    Допаѓања:
    158.309
    Скроз си права. Ама нашиве само конкурираат и не добиваат,ама некогаш пак и не се осмелуваат зошто ги знаат состојбите и знаат во колку понеповолна состојба е од странската фирма која по дифолт ужива еден куп права и поволности... Мене ме изненадува како си го зимаат за голем успех кога и не е кој знае што. Направи Грујо едно роуд шоу...е арно што и дојде некој,ама што реално направи за економијата и нашите бизнисмени?! Кои олеснувања и околности ?! Ништо и никако... Само слушаме СУБВЕНИЦИИ ЗА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ!!! Патем ....
    http://www.kapital.mk/MK/magazin.aspx/9 ... K4837fzB-4

Ама Кравче,замисли колку ќе биде смешно во Охрид....ааааааааајмо авионче бесплатнооооооооо! :D Леле колку грди мисли ми одат... они бродчињата не ги средија,се деси куршлус,не па авиончиња...Охрид ко Фиџи да го видам...

На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    :D

Горе-долу добра му е математикава на човеков, најмногу поради пристрасноста во доделувањето субвенции. И ова 3000евра што се доделуваат на невработените за отворање нов бизнис, демек поддршка за развој на мали бизниси, инвестирање во домашното стопанство? Имам пример во околина кој од фирмата има само табличка на улица со име и тел. број, правно постои, а не работи. Да додадам дека лани беше награден како почесен член на ВМРО со цела манифестација што се одвиваше кај него во двор :tmi: Те шутира државата од сите страни, ти доаѓа инспекција и ти вели -Ама јас ако сакам, можам да ти најдам нешто не ти чини- Така ли се мотивираат работодавци? Мислам...нашите работодавци. За странските веќе се знае дека го влечат најдоброто од државата. Народот слепо се фаќа за таа игра, види го Грујо работи на случајот, а од друга страна нашите фабрики трпат, секојдневно изумираат малите бизниси, државата парите што им ги должи, ги дава за вложување во глупости (да, да ќе речам спомениците |( ). Па сега, ај да им вратиме нешто на фирми, ама ај да зееме кредит за тоа пошто немаме...и крај нема. Луѓето не сфаќаат колку се задолжуваме и колку се тоа ќе падне тешко на наш грб, затоа што овие работи нема никако финансиски да ни се вратат. Скраја да е, пак да се случи Свед МИлк
    А за што зборевме? :D еве го проектот (ме интересира ова пред избори ќе биде или после избори склучен договор?)

:^)

9. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Овие па алапачи кога ќе ги прочитам и тоа од комуњарското списание капитал, коса ми се крева, демек леле сега они имаат направено пресметки, се скоцкано од а-ш, и само да дојдат до фотеља све ќе остварат. Ма нека не се умислуваат, исти ѓубриња се сите, тие да беа така добри во пресметките ќе го направеа тоа додека беа на власт. И ова не го велам дека сум за позиција или опозиција, зашто знам како се делат субвенциите од сегашнава влада. По министерства и агенции за земјоделие работат само неписмени шиптари кои на нашите им кратат од тоа што тие реално го имаат, како земја, стока, посеви итн. а на шиптарите им додаваат за да земат субвенции. Туку не ми се зборува, повлекува нервози со себе. Одамна расчистив дека ова е шиптарска држава, сите тие и сдсм, и вмро, ојлевци, дојлевци, сите заедно ја направија таква.
    И стварно инвестицииве им се економски бум, абе ајде кого залажуваат,веќе е сосема јасно дека сме повторно под турска окупација, овој пат не воена туку економска.
    Приградските населби уште канализација немаат, они од бес ќе градат аеродроми и хотели во езеро, ќе го прават Охрид џоа Дубаи ебате.

На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
  11. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.408
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.313
    Допаѓања:
    158.309
    Не знам за вас,ама мене ми здосадија докториве. Овој Чибишев што излезе против колегите, кој знае колку го подмачкале од ВМРО, страшно неколегијално и страшно ќе го казнат колегите, но ... Стварно се досадни! Ќе почитував сето тоа да беше поврзано со страшно посветени професионалци со совест и навистина чувство за пациентот... Ама до тогаш,ич не ми е гајле! Ќе рече некој,платата ќе ги мотивира. Извини, тоа значи дека тој доктор не си ја сака професијата и не ги сака луѓето. Колку сакаш биди платен, не смееш да се однесуваш како ветеринар (па тие повеќе имаат чувство кон животинките), а не како доктор.
    Сум била за жал и јас и моите жртви на овие идиоти. И не, приватното не е гаранција дека ќе ти го најдат лекот,плаќат само за удобност,а мене не ми треба хотел,ми треба лек. Да сакам да се одмарам некаде, ќе одам на одмор,не у болница! Се додека парите се мотивот во оваа професија,никогаш не ќе имаме квалитетно здравство!

Ме иритра тоа што тој фала богу што немал мака и ги поддржува докториве, а ниту еднаш не рече за митото што го зимаат. За жал,имавме скорашен случај кон не заврши убаво,ами трагично, каде беа побарани илјадници евра за да биде даден лекот. Беа дадени, епилогот сепак беше трагичен. Ако си човек, ако си доктор, ако знаеш дека нема лек, зошто и финансиски ги истоштуваш и онака емотивно измоштените луѓе?!

Да се дигаше толкава фама за стечајците на Охис или било кој таков случај во државава,апсолутно ќе го сфатев и поддржев,ќе потпишев петиција, се шо требаше,ама за овие неблагодарни створења,не! Зошто има многу позасегнати групи кои имаат поголемо право и предничат во редот за остварување на права пред нив!
    Почитувам штрајк како форма на искажување на незадоволство,но не и несовесни луѓе!

Куба има еден од најдобрите здравствени системи во светот. Докторите се минимално платени и речиси и да немаат особено бенифиции во однос на обичното население. Не им е дозволено да си заминат од земјата,но им е финансирано соодветното образование надвор од државата. Сепак, сето тоа не го намалува квалитетот на здравствениот ситем!Дневницата им е еден долар дневно...
    А тука,кај не ги бива,па уште и плати,па уште и мито. Ма марш!

На Phyramide, Deemy, Peppermint и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Acerola

Acerola Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    630
    Баш така Лилит,потполно се согласувам за докториве.Сведоци сме на многу немили настани баш поради нивната непрофесионалност,луѓе им умирале пред клиниките па и штрајкуваат.Корумпирани,мрзоволни,алчни и голем дел од нив непријателски настроени кон пациентите.Целото здравство е такво какво што е поради нив.

14. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    За штрајков мене поише ме иритира тоа што сите си заминале на штрјк, нема ни еден дежурен, не дај боже сега да ве фати нешто сериозно да морате операција на клиника,готови сме,не ни бега тунелот.
    Вчера читам трудна жена вратиле, некој човек со операција закажана за рак, никој несака да го оперира,срамота е тоа.
    Па уште и се фалат дека имаат најхумана професија, а во овие ситуација баш се покажува дека се најнехумани.
    И нека не лажат,се утепаа пари лапјаќи од сите фармаевски копании, надомест како македонска просеча плата, и малку им е? Пу!
    Ја претераа, нависитна.
    Туку што бидна бре луѓе со парново,се установи ли дека е вистина тоа дека на топлификација им ја одземаа лицената?
    Ќе си измрзнеме зимава, ем не бричат по 100 евра месечно :@

15. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Јас колку што сум информирана прегледи и контроли не вршат, ама операциите си одат тековно :^) ова од извори блиски на државна болница :D

16. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.685
    Ај што секој има право да го искаже своето незадоволство (демократија ех?), ама ова е тотално незаконско, барем спрема осигурениците на ова здравство!
    7 години работам и плаќам за нив, за нас, за социјалните случаеви, за Владата, за курле и мадле, и доаѓа момент да треба да бркам врски за да и` стават итна инфузија на ќерка ми???
    Каде се МОИТЕ права, кои сум ги стекнала како осигуреник на овој систем?! Кој е тој кој си зема за право да ме ограничува, или не дај Боже одбива, за нешто што јас најрегуларно и најредовно си го плаќам?
    Зошто владата ги казнува фирмите кои не ги плаќаат придонесите, а докторите го поништуваат тоа право заради несогласувања баш со таа институција??

Хипократ ќе се превртува во гроб бре од овие стоки.....

На karenin и lunicka им се допаѓа ова.
  17. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    имав закажано преглед од пред3 месеци ан детска клиника и ми се јавија да ми презакажат за јануари пошто сега штрајкувале :fubar: :fubar: :fubar: :fubar:

18. francais

francais Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.283
    Јави се во министерство, ќе им пратат инспектори. Не смеат повеќе да се вадат дека се на штрајк.

19. UnderTheSun

UnderTheSun Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    15
    Кога им заврши штрајкот?

20. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Искрено ме разочаруваат луѓето што плукаат по лекарите , тоа се луѓе кои 10 години им е е само фомалниот тренинг и секој ден се под стрес и најголема одговорност а народот ги нарекува стока, само ке речам срамота за вас не за нив , еве прочитајте
    http://doktori.mk/element/view/50bfbdfb ... it-doktori
    се сложувам со секоја реченица од текстот
    ова го преземав од кајгана колку само за информација поздрав

На Nymeria му/ѝ се допаѓа ова.