Значи кажав дека има такви семејства што не гледаат пари за да имаат 3 то дете или еве ти на пример што имаш близначиња, но знам дека има такви што идат на 3 то заради пари, еве на пример жената не сака да работи или маж и не ја пушта и раѓа 3 то за да зима 8.500 ден и без срам си го кажуваат тоа. На вакви примери мислев не е нити хумано нити морално спрема тоа 3 то детенце. За да родиш дете, единствен мотив треба да ти биде желбата, а не пари. На ова мислев со мојот коментар.
Ќе биде и тоа, тазе алпски воздух во литро тетрапак 40 ден плус ддв. Веќе ништо не може да не изненади.
Не е баш сега во овој момент дојдено до данокот, а можеби и ќе ја пролонгираат цела реформа за некое време. Целта им е да се тргне фокусот од промената на името на државата и цел тој Преспански договор. Денес имаат друг дефокус со брзата помош а ете сега најново е тоа што зградата на ЕЛЕМ имала туш кабини итн.
Никој не ни е крив што не знаеме да се кренеме на бунт и бојкот,ама голем со протести,со кршење, со се.И така се што прави владава досега околу Преспанскиот договор е без правно,со притисоци,закани,уцени... За жал се ќе се смени во државава,ќе се свестиме во иднина како што имаше кажано кошаркарот Влатко Илиески:"ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ ШТО НАПРАВИВМЕ" ама касно и залудно ќе биде се. Едно само не ми е јасно зошто Ѓорѓе Иванов ќути во целава пиздарија?Нели ги има гаранциите од Заеф?Верувам дека не е поткупен или уценет.Само тоа не можам да го сватам.
После одбиените жалби и плачки , сега Грујо го чекаат со камери пред Шутка Те чекаме свечено да се појавиш Грујчее. Ајде бе барем пред камери секогаш сакаше да се појавиш Само у Македонија криминалците ги молат со месеци и свечено ги пречекуваат во затвор, ако воопшто и се појави таму....
Како бити загреота..уфилман до даска е типов.Нека иде во ќорка више редно му беше.Ќе си се дружи со тие што бесправно ги стрпале во затвор..
Абе ете и тоа, ќе оди во затвор. Како и што изјави и тој: во затвор се влегува ама и од затвор се излегува. Друго е побитно, ќе не нема како народ како македонци, е тоа ќе не може да се врати назад.
Мерката за трето дете доведе до множење на албанско и ромско население, без контрола како што и е вообичаено. Мило ми е што ќе се укине. Кој нема пари, кој не му се работи, нека не прави деца, а на јас ќе плаќам даноци за да некој лежи и прави деца само. Како да не. Овој штетен закон на Грујо малцинство не направи. Уште не држи старото население, инаку веќе можно е да сме на 50%,
Никаде власта не се грижи за народот. Власта, што всушност треба да биде агрегирана моќ и волја на народот, е злоупотребена од страна на корпоративна машинерија, не служи за добро на народот, туку за добро на нечии индивидуални имотни и економски цели. На луѓето им се продава само лажна приказна за слобода, додека сите се робови. Нема потреба да се губи време и да се лажеме со демократии, тоа е театар, можеме само безусловно да ја прифатиме волјата на новиот светски поредок кој што ја гради иднината на човештвото онака како што смета дека е за него прифатливо.
Јас знам многу Македонци што се одлучија за 3-то , па и 4-то дете после овој закон . Само кај мајка ми и татко ми во комшии имам 6 парови што имаат 3-то дете , а првите комшии се одлучија и за 4-то . Четвртото дете од овие ќе полни 6 години наскоро . Сепак , мајката на децава се вработи во последниве 2 години си оди на работа и прва и втора смена . Мажот и работи на 2 работни места , од кои едната му е приватен бизнис заедно со татко му и брат му . Брат му исто има 3 деца , жена му работи откако ја познавам . Не е до законот , до луѓето е .
Нема врска со законот, како тие претходно да не се котеа. А и почетната идеја пред 10-тина години беше законот да важи во општините со низок наталитет, ама Уставен во тоа виде дискриминација и на крај се имплементираше на целата територија. Инаку, воведувањето задолжително средно образование требаше да го намали наталитетот кај Ромите, ама „требаше“.
30-дневен притвор за Орце Камчев, спроведен е во Шутка Доцна ноќеска судија на претходна постапка му одреди триесетдневен притвор на бизнисменот Орце Камчев кој е првоосомничен во новата истрага на СЈО, „Империја“. Притвор им е одреден и на останатите четири лица кои заедно со Камчев беа изведени пред судија на претходна постапка, Ненад Јосифовиќ, Зорица Арсовска, Цветан Панделески и на Тодор Мирчевски.
Одлично е ова што се покренуваат постапки против ликови како Грујо, Камчев и остала багра. Треба да лежат за се што направиле и тоа е факт. Единствениот проблем е што сега се затвараат дпмнеовците кои правеле криминал, па кога ќе се смени власта ќе се затвараат сдсмовците кои правеле криминал. Кога судствово стварно ќе стане независно и ќе затвара врз основ на сторено дело а не врз основ на пратија?