Кој учи албански?Македонците?Дај не лупај зелени те молам.Секоја недела сум во ГВ и добро знам што е и како е. Кај има натпис во државна установа само на албански? На повеќе јазици е напишано секаде. Не шири невистини и дезинформации ќе помислат вистина е тоа. Ауууу па ти западниот дел го направи како да е нова држава За ништо не си во право.Следен пат кога ќе одам за Гостивар ако имам време ќе одам по институции и ќе ти сликам што и каде,и на каков јазик пишува. Само не лупај глупости дотогаш те молам.
Jas sum tolku mnogu razocaran od ovaa drzava i od ovie nasi nepismeni lopovi od politicari, sto toa e najgolemata pricina zasto eden den ke si otidam od ovdeka i veke nikogas nema da se vratam, a siguren sum deka ne sum edinstveniot so vakvo razmisluvanje...
Мала трошка надеж дека сеуште постои некој кој се залага за Мкд. Ќе видиме колку ќе биде успешно. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2413755285333853&id=100000982154518
Извините не можам да го редактирам погоре постот. Дали оваа се предомислува? Ееее ќе да е касно веќе.Што мислише,со Заеф ќе ортачиш?Е Бетке,Беткеее! Но не можам да видам од кој датум е постот,т.е. дали вестите се сегашни. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2053299321379489&id=100000983234727
Во Кичево има повеќе натписи на албански, отколку на македонски. Се запрепастив кога видов дека имиња на аптеки, продавници итн. Прво се напишани на албански а потоа (или воопшто и не) на македонски.
Ни на крај памет ми е да ги бранам шипциве. Тоа е така зошто дуќаните,продавниците...се нивни(албански). Сигирно албанец нема да именува дуќан по име "ики,ана,кико.." или македонец да именува дуќан по име" илир,агим,мируше".... Сфаќаш? Ако е албанска аптеката ќе пишува Barnatore или така некако беше,и ќе има знак дека е аптека. Тоа од секогаш така било,и така години наназад функционира.
Која логика Таа брани неодбранливо ,а ја тресам зелени. ОУ "Лирија", Тетово од 2006 Македончиња учат албански! Покрај нив и во Гоце Делчев,А.С.Кикиш,Братство . Не лупај глупости .Тетово Гостивар останаа1/3 Македонци од што беа оставени да бидат граѓани од втор ред и ти ке кажуваш не бе,не е така. Таму одамна не функционираат многу закони,див запад.
Ако учат македонците албански јазик,тоа сигурно им го наметнале наставниците како изборен предмет. Не задолжителен. Се знае кои се задолжителни предмети. Тоа ти го гарантирам со глава. Кај биле родителите са реагираат? Значи до нашата свест е,никој не ги тера со сила.
Со напишаново го потврди сама тоа што го пишувам. Дека во зап.нема ни двојазичност туку еднојазичност. Дека треба да стои Аптека/Barnatore а не само на албански! Секој муабет после ова кој го пишувате за некакво воведување двојазичност,е смешна.
Јас знам дека на петтоодделенците Македонци од Струга, албанскиот не им беше задолжителен во училиштата, туку бираа еден јазик за изучување од албански, турски, ромски и влашки. Само не знам за што поединци од Западна Македонија кои не умееле да си ја сочуваат дедовината не обвинуваат нас и ни посакуваат нам да не снајде? Тој крај нели има вековен проблем со Арнаути? Значи не ќе да е до државата Македонија и до политичарите толку, колку до самите луѓе таму. Во местото од каде татко ми влече корени, Турчин не смеел да стапне. До ден денес таа средина е етнички чиста. А онаму им се плашат две-три столетија наназад. Како Албанците да не се само луѓе од крв и од месо. Малку отидов офф, но не е лоша тема за размислување.
Ау јас не сфатив дека Barnatore е аптека на албански.. Се согласувам со тебе и мене тоа ми беше поентата иакос не ја сфатив @iki26 првично.
Се знаат кои се и изборни предмети! Има листа на изборни предмети во МОН,албанскиот не е изборен јазик. Противзаконски го учат! Се сложувам дека родителите требало да реагираат,но прво институциите не реагирале,а и партиите.
Женска главо,не знам од каде си, но во ГОСТИВАР уште пред 10-20 години секој дуќан,продавнива,колонијал,аптека,менувачница,бурекчилница...се именува според кој е газда,т.е.ако е македонец газда-македонски назив на се,ако е албанец/турчин газда-албански назив.
Албанскиот јазик е само изборен предмет од 6-9 одд, во никој случај не е задолжителен и не се учи во нижите одделенија. Напротив, македонскиот јазик е задолжителен, дури и во училиштата каде се учи на албански децата имаат по два часа неделно македонски јазик, што е многу нормално. Спојлер: Наставен план http://bro.gov.mk/?q=mk/nastavni-planovi Што се однесува до објекти, продавници и сл., пишува некаде само на албански, меѓутоа сум спомнала и порано, Албанците се опасни трговци, така да секогаш има барем некој кој убаво ќе објасни и ќе те услужи на македонски.
@LollySky @Cosmi @candy.cane каде биле родителите да реагираат? Значи нашите се криви.Една пријава до МОН инспекторат на терен и готово. Не е задолжителен. Во Гв во ниту едно основно или средно училиште не се изучува албанскиот јазик ниту изборно,ниту задожилтелно 100% ви викам. Ние сме криви пто ќутиме и лаеме само по форуми и соц.мрежи. Едит:Заеф глупердо недоквакана,те исмејава цел свет и " пошироко" Како еднаш не се засрами како личност? Со овие ќе продолжиш да градиш добрососедски односи? Абе те демантираат и заебаваат штом отвориш уста http://expres.mk/karakachanov-zaev-...ki-jazik-za-da-ne-se-prosti-makedonija-od-eu/
А шо толку замараш како ве газеле и бркале во прчварата од која доаѓаш? Вие тоа што сте го имале сте го изгубиле. Нам ни е кај нас да остане како што беше досега, а невоспитан џган како тебе и онака треба да биде депортиран назад.