Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. A.27

A.27 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2018
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    740
    После овој коментар немаат што да додадат овие црпнативе.Бугарија ни била пријателска земја од секогаш аман бре ;(

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Што пишала српска „Политика“:
    „Ципрас го молел Путин да не го блокира Преспанскиот Договор“.

Меѓу другото, Ципрас сакал со средбата да ги одмрзне грчко - руските односи кои се заладиле после потпишувањето на Преспанскиот, и да проба да го спречи евентуалното вето за Договорот во ОН од страна на Русија. Грчкиот премиер „не бил доволно јасен дали успеал во својата намера“.

Од своја страна, Путин изјавил дека „ способноста за компромис не е дипломатска човечност кон партнерот, туку разбирање и уважување на легитимните интереси на партнерот“. А Лавров пак, во интервју за грчки весник изјавил дека „уставните промени во РМ биле наметнати со уцена и поткуп на пратениците и со директно мешање на странски дипломати, вклучувајќи го и амбасадорот Џес Бејли“.

Значи ли ова најава за вето за промена на името од руска (а може и кинеска) страна во ОН?
    http://www.politika.rs/scc/clanak/417855/Cipras-molio-Putina-da-ne-blokira-Prespanski-sporazum

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Политика што објавија дека Груевски летал со непостоечки лет од Црна Гора до Будимпешта, само за да го исперат Вучиќ, да сокријат дека тој помогнал во бегството?

На WildMk, Yowannty и anaja1 им се допаѓа ова.
  4. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Сметаш дека веста е лажна?

5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Не сметам, не сум ја ни прочитала веста ниту пак сум ги проверила изворите. Само потенцирав дека ни политика не ги проверуваат.

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. corto.maltese

corto.maltese Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2013
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.030
    Зошто ваков говор на омраза кон Србите? Класичен и чист, очоболен за читање.
    Разочарувачки е што ликови како тебе и оние што ти го допаднале постот, во други дискусии активно пропагираат отворено размислување, борба за современи концепти на живеење и демократски човечки вредности и права.
    Толку беше евтината маска, падна.
    За жал, меѓу нив е и форумски модератор кој токму треба да превенира и елиминира вакви ситуации.

На H.VAGA, carangigia, orevokrsacka и 3 други им се допаѓа ова.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Од сите на форумот ти се најде да збориш за говор на омраза? Ти?!

На CameliaMiller, Someonespecial, rolulika и 2 други им се допаѓа ова.
  8. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Последна измена: 14 декември 2018
    На Роберт 7 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. corto.maltese

corto.maltese Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2013
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.030
    Знам, суров сум понекогаш. Еве за тебе и петиција ќе поднесам за НАТО уште еднаш да ја бомбардира Србија, бидејќи не можеле DAngel да го изговорат.

На Feminka22, orevokrsacka, Abeja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.471
    Апокалиптични политички пресврти и сценарија на повидок. Путин овој пат дефинитивно ќе ургирал за Македонија. :D

Која шпекулација е ова по ред?

На WildMk, Someonespecial и DAngel им се допаѓа ова.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Да не сум случајно јас одговорна и за претходното бомбардирање на Србија?
    Не те видов така Бугарите и Грците да ги браниш, нели еднаквост :D

На WildMk, candy.cane и Someonespecial им се допаѓа ова.
  12. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.913
    Допаѓања:
    25.654
    @DAngel баш Србите имаат најсличен јазик со нас . Јас три пати бев во Србија , и секогаш се разбиравме на македонски . Јас грчки еден збор не знам . Ниту знам да ги изговорам зборовите . Ни српски не знам баш многу . Маж ми србин е па не знае српски . Истото важи за бугарски . Ама ако реално зборуваме , српски , бугарски , хрватски , босански и црногорски ни се најсродни јазици . Потоа се руски , чешки , словачки итн . Модерниот грчки и модерниот македонски еден збор немаат ист или сличен .

П . С . Србите не ни ставија вето на името , туку Грците . Србија не не признава затоа што нашиве го признаа Косово како држава . Да не го признаеше Македонија Косово , Србија ќе не признаеше под уставно име .

На candy.cane и Feminka22 им се допаѓа ова.
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @CrazyGirl15 како мислиш маж ти Србин е, ама не знае српски?
    Нормално дека најсличен јазик имаме, не ни реков дека е различен.
    Од каде тоа дека грчкиот е сличен? Не реков такво нешто.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  14. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.913
    Допаѓања:
    25.654
    Да да , Србин е , по потекло . Од прабаба и прадедо Срби доселени во Македонија . Е сега , ќе речеш он е веќе Македонец . И тоа е точно . Роден е во Македонија , но сепак е Србин . Презимето му завршува на иќ . И не знам колку луѓе познавам што се Срби , по потекло а не знаат српски . Тоа што не можеле да го изговорат твоето име правилно е поради падежите . Кај нас е на пример : " На Трпе . " кај нив е : " Трпету " . Ете затоа се случуваат грешки . И мене американци не можат да ми го кажат името , ниту србите не ми го изговараат точно , ама она што го имаш погоре напишано стварно не е причина едноставно за да не ги сакаш .

Не рече дека грчкиот е сличен , но го нападна членот дека не ги бранел Грција и Бугарија како Србија . Затоа и ви упаднав во муабетот .

Ок , може да си продолжите со муабетот , сакав само да посочам дека не е проблем јазикот , као србите не не разбирале и сл , туку како се понаша народот . Србија има причина да не не признае под уставно име , Грција нема оправдување . Областа Македонија во Грција е ОБЛАСТ , не држава . Не се вика ваљда Република Македонија таа нивна област . Ветото им е за глупости , ама оди разбери се ако можеш .

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Неписмена ме правиш?
    Маж ти не е Србин, Македонец е. Потеклото на страна. И јас имам потекло од секаде па ни еден од тие јазици не зборам.
    Падежи се едно, целосно менување на името со истото име во српска варијанта е сосема друго. :) Еве, горе-дулу се исти јазик со хрватскиот, па Хрват никогаш ми го нема погрешено името. Озбилно, на падежи ќе ме учиш.
    Често го прават тоа. Место Ивана - Јована, Катерина - Катарина.
    Србија имала причина да не не признае под уставно име? Озбилно? :D Уште да идеш на Вучиќ нозе да му бациш.
    Имам и јас роднини кои се Срби и живеат во Србија. Во добри односи сме, ама да не зборам какви сопки си прават едни на други заради закоравениот национализам.

Последна измена: 14 декември 2018
    На WildMk и Yowannty им се допаѓа ова.
  16. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.913
    Допаѓања:
    25.654
    Не те учам јас на ништо . Имаат причина , Грујо го призна Косово како држава , а јавна тајна е дека Косово е всушност поделено . Немам потреба нозе да бакнувам ниту на Вучиќ ниту на било кој друг . Впрочем овде куќите одат на " високи цени " , па ако си на главна улица со дуќан , како алва оди , да сакав да живеам во Србија , ќе продадев имотот , куферите во кола и ќе си бегав во Србија . Плус , маж ми може да побара државјанство српско , прадедо му е убиен од Бугарите во 1941година , само затоа што бил Србин . Епа нема да ги сакам Бугарите ниту повеќе ниту помалку од Србите , исто прадедо мој за малку глава ќе изгубел од Бугарите на времето . Се криел на таван за да се спаси , иако немал ништо направено . Али ок они ни се пријатели , овие ни се пријатели , ама Србија не не призна под уставно , удри по нив .
    Мене ми се на исто рамниште и едните и другите и третите .

А тоа што меѓусебно си прават сопки е нивна работа . Можеби имаат друг проблем што ти не го знаеш .

17. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    FB_IMG_1544792511214.jpg
    Ова нешто слично на вчерашниот муабет околу Бугарскиот договор.
    Само кој разбира??

На H.VAGA, Роберт 7, zuto и 6 други им се допаѓа ова.
  18. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.957
    Допаѓања:
    14.025
    Всушност македонскиот јазик е многу посличен со бугарскиот од структурен, лексиколошки и лингвистички аспект, иако српскиот ни е разбирлив поради културолошкиот аспект, т.е. живеењето во заедничка држава каде српскохрватскиот јазик беше доминантен.

На WildMk, CameliaMiller, Someonespecial и 2 други им се допаѓа ова.
  19. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.913
    Допаѓања:
    25.654
    Па да де , бугарскиот , црногорскиот , хрватскиот .. слични јазици ни се . ДАнгел рече дека србите се прават дека не не разбираат затоа што името и го згрешиле . А јас кога бев во Србија се на Македонски си зборував , па се разбиравме . Во Бугарија не сум била и не знам дали би се разбрале .

На LollySky и A.27 им се допаѓа ова.
  20. A.27

A.27 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2018
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    740
    Па биди си ти бугарка никој не те брани ако сакаш збори си и бугарски.
    Македонакиот бил сличен со бигаракиот?Ама ние многу малку ги разбираме Б'ЛГАРИТЕ зашто е тоа така?

На Јаневски му/ѝ се допаѓа ова.