А тие што се крстени Македонка,дали ќе ги менуваат имињата во Северина ? И дали можеш да крстиш дете во Македонка? За другарка прашувам
Колку се вложуваше и колку врема се создаваше таа МРТ за сега да биде НРТ???? Да ли имаат грам мозок? Кога ќе се јавуваат на странски телевизии како на пр. Евровизија, чива национална тв ќе најават????? Која национална безимена бре северЏгани едни? Го ништат македонскиот национален идентитет, а ставаат ‘национална‘ пред институции. Чија национална е Телевизијата, Опера и Балет, Филхармонија..? СеверЏганска? Подобро анационална да ставеа или граѓџанска, ќе покажеа и дрскост дека имаат пилот во главата кој лета кон бинационалност, но има и магла што треба да ја пушти на најјако. МАНУ избегна да стане АНУС, но тоа ионака се подразбира и нема потреба да се нагласува, си заспаа со атрибутот длабоко во нив, и најдобро им одговара НАНУ. Соросоидна комуњаро,северџГанска, МАКЕДОНЦИТЕ ве доживуваат како воспалено слепо црево кое мора под итно на рез! ЕДИТ: Шо си по националност? Американец. А ти шо си по националност? Национален. Како бе национален? Не, чекај, како беше, македонско со цртичка. Каква цртичка бе? Не, не граѓанин на Северна сум. Ти нешто ме подјебаваш? Не јас, Владата. И не само тебе, туки сите. И не не подјебава, ами јако не ебава. И на крај и им плаќаме. Филинг северно национално подјебено
Со какви будалаштини се замарате...Многу битно. Секоја чест со толку вишок енергија и време да мозгате имиња на институции.
Стварно немаше потреба од преименувања. Нели и Северна Македонија е сепак Македонија, нели придавката македонско ќе останеше? Или сепак не? Ова масовно преименување од македонско во национално, остава впечаток дека полека но сигурно, се брише една нација. Какви се тие национални институции? Можат да бидат бугарски, турски, секакви. Ептен е неопределено вака. Ова се гледа дека има добро осмислена позадина. Како рече еднаш Заев, ако граѓаните знаат за што гласаат, ќе им биде непријатно. Државава е на граѓаните, не на татко му. Само штета што граѓаните со замачкани очи останаа.
Нашава опозиција остана конструктивна и доследна на зборот до крај. ВМРО-ДПМНЕ, партијата која држеше по два преса дневно за цената на крушите од Свирипичино,и загадениот воздух во ДолноДупени, додека Заеб ни вршеше етноцид газејќи преку закони, устав и народната волја, пред очите на партијата која ја гласаа за да не "одбрани" и македонците ја сметаа за национална партија.
Додека во Македонија постојат националисти како Зиадин Села и како козарот миленко и парти како дуи-вмро секогаш ке имаа вакви како ова ики26 (што ке зборат за името,историјата, нацијата) од македонска страна и албански националисти што доживотно ке го разделат народот и ке шират омраза... Да не заборавиме миленко (рускиот дежурен пушач, на цигари мислам), се претставува како голем македонски патриот и како голем подржувач на `мајка русија` а нај иронично е што ќерките ги испратил да живеат во Америка а својот народ го преварил за Американски визи и после тој ке раскажува приказни за патриотизам и за русија ПРЕВАРАНТ ПРВА КЛАСА ! ! ! Зиадин Села-к (Амерички дежурен пушач, исто така на цигари) 2 деца ги има со Швајцарски пасош им го осигурал животот на своите деца а на Албанците им продава евтина националистичка `прича` место да глеа економија, и нормално шири национализам на големо.... Дуи-Вмро= Главните козари и селјаци за ситуацијата во СВМ, вмро нема векје, сеа само на дуи му е редот.... Заклучок од ваквата политика останавме 100 години назад..
Ти опет за национализам? Хахахахха ЕУ бреееее!! Па националистка сум БЕ,во моја држава сум,Македонија. Дан сакаш од Енвер Хоџа,Хитлер... споменик на сред Скопје случајно(освен ако не ви вети Црпко за да го гласате)? На кој, и каков начин ти се скратени правата тебе како малцинство во Македонија бе,А? Изгледа не се разбираме баш. Ми изгледа дека ги мешаш поимите „национална припадност“ и националист. Националната припадност е многу вообичаен дел од колективниот идентитет на еден човек. Чувството на национална припадност не го прави човека националист. Но, нагласувањето на националната припадност, многу често, го претвара во националист. Во таквите случаи, чувството за национална припадност станува ДОМИНАНТЕН елемент на нечиј идентитет, притоа потиснувајќи го не само личниот, туку и сите други аспекти на колективниот дел на идентитетот (професионален, фамилијарен, социјален...). Нагласувајќи ја припадноста кон одредена нација, националистот таа припадност ја издига на пиедестал и, немајќи доволно „материјал“ да се самодефинира во сегашноста, најчесто се врти кон историјата. Целокупната историја, за него, почнува и завршува од „славната историја“ на неговата нација. Единствен проблем е, цел свет ја мрази неговата нација, затоа што им љубоморат што се родоначелници на современата цивилизација и затоа најдобро е за „нашата нација“ со остатокот на светот или да се конфронтира или од него да се изолира. Притоа, националистот нема проблем да прифати како патрон некоја надмоќна, силна култура (на Балканот тоа е најчесто руската) со која има помалку заеднички работи, ама затоа жестоко ги мрази своите соседни нации, особено кога се поуспешни од неговата...Така што, да, мојата дефиниција е груба симплификација, ама тоа не ја прави неточна. Националистот, опишан вака како што го опишав, секогаш има проблем да го пронајде својот личен идентитет - некогаш затоа што е „шуплив“ на интелектуално ниво, некогаш заради емотивна нестабилност, некогаш заради неприлагоденост кон општествените случувања, а ретко, заради сопствен, револуционерен избор,но ниту тоа не го менува фактот дека дури и тогаш неговиот личен идентитет се претопува во колективниот. КАПИШ АМИГО Едит: По принципот на одредување кој е националист во државата, тогаш и борците во НОБ беа националисти, заради тоа што покрај другите работи се бореа и за македонска национална самосвест (и обединување на сите народности во Македонија како рамноправни (без привилегии на оние кои се помалку, ниту оние кои се повеќе) ). По принципот на тоа дека левичарот станува десен, тогаш народноослободителните борци беа најголемите десничари, бидејќи се бореа против фашизмот. Мене барем таква ми е логиката...
Убаво,па и поучно е да ја погледнете дебатата. Посебно тие што се чукаа во гради,и жестоко ги бранеа договорите со Бугарија и Грција.
Се думам каде да најдам18.520 евра, и да ги потрошам, за да Црпко ми врати 500 евра, под услов да не пазарам нешто од пластичарска. Блазе на Анѓушев .
Многу си досадна жими Господ..како не ти здосади секој ден по 100 пати сама со себе да се караш овде Не ме бришете сеа не бидете досадни
Владата и коалицијата најсеризно да си ја свати работата во областа на Правосудството, да се остават стручно да ја вршат работата без ничив притисок од страна. Втора ставка а ние битна пред се не чека извештај од Европа во врска со преговоритесо ЕУ да се остават СЈО и судовите да ја вршат својата работата каде што ке се најде висок криминал и од Оваа влада и од претходната, да се санкционира со пресуда, со враќање на парите, значи да нема замачкување на очи, пошто и нас народот ние веќе преку глава од заботошувања и прикаски за мали деца дека не биле криви. Овие се битни работи и да се сватат сериозно, е не страшно да се преземе одговорност каде што се направил кикс. Тоа може да се случи и во развиене земјаа, но мора и кај нас политичарите да имаат повече зрелост и одговорност и за такво нешто, а не само да се тер кампања за претседател и тука да се насочува целата енергија.
Оф леле , нашите ни Господ не ги оправа . Овие совеста и одговорноста си ги заборавиле во матките на нивните мајки , и да сакаат да имаат , не можат . Во Европа , е исто како кај нас , само стандардите се далеку повисоки од кај нас.
Ja да посочам на овие работи баш заради тоа што не чека извештај и да обрнат внимание. Мора да се врши притисок за вакви работи и како граѓанин имам должност.
Јас последен пат кога убаво и на културен начин му реплицирав и објаснив, модераторите ми го избришаа мислењето, а причината сеуште не ја дознав. Затоа ќе си седам мадро со тој член, бидејќи секаде имаат поголеми права од нас, Македонците во Република Македонија. Го има и на другите МК форуми со истата идеологија и размислување, но таму има мажи што не му ќутат. Но ОК, едноставно ќе го игнорирам и нема да му реплицирам. Се извинувам на оф-топик.
Он е "обесправено" етничко малцинство (албанско) кое се бори за своите права(не знам кои), а уствари не знае што сака. Милион пати му пишав да ми одгови на прашањата упатени до него,ниту еднаш ништо не пиша,а вергла едноѕе исто:Национализам, а патем не знае што е тоа(освен по штабовите што им трубат) И јас веќе игнор на вакви личносто.