Зошто мислиш дека е интересно да тераш инает? Кому е од корист? Зошто мислиш дека не ми е гајле за државата? Милион пати до сега можев и без бугарки пасош да заминам, ама не сакам. Сакам Македонија да заличи на нормална земја, и ќе ми кажваш дека сум ја мразела државата? Не треба Цивил медија да ми кажи. Кога се појавија кај нас, јас бев колку тебе. Многу си земате слобода, да плукате по секој што не ви се бендисва, а нит ги знаете, нит ги познавате, нит во кожа сте им биле. Ако сакаш обединување на народот, треба прво - и основно, да се прифатиме сите едни со други, тука внатре. Прво Македонците едни со други, па после и Македонците со Албанците и не знам кои. Ама не. Стално некој штрчи и вришти и крешти. Истото и на Југославија и' се случи... А и со сите други држави кои се распаднале, или кои се стремат да се распаднат. Национализмот распаѓа држави, не патриотизмот.
Ќе вриштaм aкo требa цел живoт зaтoa штo не сaмo штo јaс губaм нештo сo кoе сум се гoрдеел и сум плaчел нa химнa... Туку и сите штo биле пред мене. Дa југoслaвијa се рaспaднa... Амa пo нaциoнaлни линии. Не бинaциoнaлни. Сите се гoрдеaт се oсaмoстoијa сaмo нa југoт инaт и циркуз дa се прaви... Дoстa
Шо е разликата бе дете? Ко ќе тегни еден натаму, а друг, или уште тројца други онаму, тогаш пука тиквата. Сите губиме, не само ти лично. Ко ќе живееш во свет во кој има 7 милијарди луѓе, нормално дека нема на сите да им биде погодено. Исто ко дома, 4ца живеат и денес ќе јадат грав, иако двајца не сакаат, ама затоа наредниот ден, ќе јадат сите пиперки, иако другите двајца не сакаат. Компромис се вика тоа. Нема такво нешто како задоволителна опција за сите засегнати страни. Така и се гради обединета држава, обединет свет, со жртви, отстапки, крв и пот... за доброто на сите. Тоа што некои посакуваат, се' да биде по нивни терк, е диктатура. Физички не е можно двајца да се 100% задоволни од некоја одлука, не пак 2 милиони. И мене ме боли секој пат ко ќе треба да отстапам нешто, ама мора да се издигнеме над себе си, над личните потреби, и над егото. Иначе, нема ништо друго да видиме (цел свет) освен кавги, и војни! Срамота е во 21 век да не можеме да седниме и на маса да ги решиме проблемите. И ова важи, за секоја држава во светот.
Зa некoи рaбoти не се прегoвaрa... А некoј oдстaпи и сегa сите се чудaт нa резултaтoт... Штo ќе стaвиш вo супaтa тoa ќе сркaш. Нa штo имa некoј Мaкедoнец дa се гoрдее ? Нa штo дa се врaти ? Пoлитичaрите гo нaпрaвијa oвa. Етнoцид вo прaвa смислa. Oди кaжи им ти нa aнгличaните кoлку мaлцинствa имaaт.... Некa гo тргнaт црвениoт крст... Некa јa тргнaт фунтaтa... Дедoми чувaше првиoт денaр штo се издaл вo нoвчaник... Се гoрдееше бoг дa гo прoсти... Не зaтoa штo е нaциoнaлист туку зaтoa штo тoa беше негoвo нa негoв јaзик... Дoчекa слoбoдa се виде себеси вo држaвaтa пo кoјa мечтеејa генерaции. Зa сегa дa имaме ругoбa. Сo кoјa и нaдвoр ќе се срaмaм дa кaжaм декa пoтекнувaм. Не фaлa.
Потполно се согласувам . Ова е само притисок кон Србија да го прифати договорот за разграничување / поделба на Косово кој е на маса, а заткулисно го договаа. Очигледно е дека Србија нема намера воено да интервенира на Косово, покрај се што им прават таму на луѓето. Само една работа не се свесни луѓето кај нас во оној момент кога Косово и Србија ќе се поделат следна е МК. Голема Албанија е реалност што ќе се случи , а пред која сите преќутуваме бидејќи несакаме да поверуваме. Ама тогаш ќе биде доцна .
Оти да се срамиш? Пак е Македонија со истата природа, истите луѓе, истиот јазик, истите традиции, како и претходно.
Се нaдевaм декa ќе мoжеме дa си пишеме пo 20 25 гoдини дa си кaжеме кoј бил вo прaвo... Иaкo тoa не е битнo, нaј битнo е сегa штo прaвиме.
Сега, треба да се запниме сите, да ги средиме глупостите дома. Ако воопшто некој ја сватил сериозно работата...
Сите во оваа држава би сакале да запнеме, ама незнаеме од каде да почнеме па дури и од газот да си апнеме. Касно е душо, касно за се, враќање нема..како што западот диригира, така свираат сите, а ние сме само безгласни посматрачи.
Не е касно. Знам дека западот диригира, ама работата пак на нас останува. Нема тие да дојдат да сработат за нас.
Не мoжеш дa зaпнеш сo ѕид ли ќе рaзгoвaрaш... Не е прoблемoт пoмеѓу мене и тебе не бил нити ќе биде интрa етнички... Секoгaш бил кaј нaшите врхoвисти. И кaј ѕидoт штo е ѕид зaтoa штo имa гoлем вујкo.
Сами сме виновни за тоа. Колкумина се на врвот? 100? 200? Сами не можат ништо да направат, ако ние не им дозволуваме. А им дозволуваме. Секој пат кога ќе преќутиме за криминал, всушност го одобруваме. И не само што им се преќутува, туку и повеќето активно учествуваат во криминалот. Како ќе укради Заев или Груевски, цела фабрика? Ќе влези ко нинџа и ќе ја освои? Не. Има околу нив пајташи, на разни нивоа. 100 луѓе ќе потпишат дозвола и ќе 'прогледаат низ прсти', епа сите тие 100, се соучесници.
Пак ли почнавме со Илирида, ехее уште од кога требаше да се подели Македонија, и Украинско сценарио да има и 200 илјади мигранти и федерализации и катонизации и тирански платформи и големи албании со бугарии и грции и што знам што, све е следна година, за 2 години за 3....ќе остариме додека да дојде тоа аман.... Инаку гледам Заев ќе прави метла на повеќето, надежно дека новите луѓе што ќе ги донесе нема да бидат лугуши како тие пред нив и за промена ќе сработат нешто.
Тирaнскa плaтфoрмa 200 мигрaнти кoсoвaри дoгoвoр сo бугaријa и грцијa немa или имa ? Еве јaс не знaм ти кaжи.
Е баш за да не се распаднеме се потпишаа договорите со Бугарија и Грција. 'Тиранска платформа' е руска измишљотина. Договор со албанците во Македонија е тоа. И научи да пишуваш македонски прво, после скокај за тоа колку ја сакаш Македонија.
Пa не мoрa тирaнскa дa јa викaме... И струмичкa и речицa дa е... Не смее дa се прифaти ни зaпиркa... Јaс мигрaнти гледaм вo Мaкедoнијa секoј ден...
Имaaт oни се пoследицaтa oни ги нaпрaвијa релевaнтни пoзициите нa грците aлбaнците и бугaрите... Се штo се случувa денес е директнa пoследицa oд нив.
Кој не се уште поседува прислушкуван материјал? хмм “El Cheka” вечерва објави три нови аудио “Бомби” за ДУИ