Тоа е тоа. Јас разбирам ако некој му се допаѓа некој споменик или закон или Скопје 2014 (со тешкотија, ама ете и тоа ќе разберам, вкусови се во прашање ) ама работи што сите ни го засегаат џебот, цените на основните добра што секојдневно ги користиме...и пак ко без очи во ѕид да се маваш? Македонија, земја на магарињата? И едно е да си ја сакаш земјата, а друго е Владата. Владите се менуваат, зарем и љубовта кон Македонија ќе се менува со нив? Ова премиеров на секое излагање саде гафови. Ќути и турај лопати бре, општина Капиштец
Правиме муабет за имање мадиња, што е факт дека Србите ги имаат, за разлика од нас. Косово е виша политика,знаеме како се поставени картите на таа тема, и знаеме кој им го подари Косово на гнидите. Исто како што знаеме кој им го подари рамковниот договор на гнидиве кај нас. Да не им беа другарчињата да им го вадат газот во последен момент ќе им кажевме аривидерчи во погребална кола, а не да ги вадат со автобуси. Истата ситуација е, само улогите се сменети.
Македонскиот народ е запаметен како народ на кој ретко му пука филм, ама неколкуте пати кога му пукнал филмот се запаметени во историјата. До кога ќе ни го тренираат трпението? До кога ќе уринираат врз гробовите на оние кои ја бранеа оваа земја? Не седи дома, во петок, во 16.00 часот излези на протест пред Владата и искажи го твојот револт, затоа што утре твоите деца ќе треба да живеат овде. Дали навистина сакаш слична судбина и на твоите деца? Дали ќе чекаме да почнат да не исселуваат од родните огништа за неколку години? Кажи стоп, излези и придружи се, за тебе и за твојата иднина. Нема да знаеш дали нешто ќе се смени ако воопшто не се обидеш. http://www.youtube.com/watch?v=W2tMCaxGeQ0&feature=share
Тогаш каква корист од имање мадиња ако се тоа ионака виши политики??? Мадињата треба да се користат за расплодување, не за „курчење„ (се извинувам на вулгарниот израз но биолошки факт е тоа). Кога било тоа?
Чекајте сега во петок или сабота има протест, а кој ми е крив што имам работа нон стоп. Сите кои се без обврски треба да излезат, ако не покажеме заби отиде возот после.
Како тоа протести баш пред избори, како до сега не и текна на македонштината да протестира? Па кога ги убија македонските деца кај Смилковско езеро не протестиравте и не се остревте толку. Срамота е сега пред избори да се вика толку на протести, не се протестира кога треба, а сега за партиски цели и за туѓи фотељи се растрчавте. Тоа што некој ќе излезе пред избори на протест не значи дека е поголем македонец од оној што нема да излезе. За што се протестира, за својата земја, за Македонија? Каде беа тие организатори да го организираат ова од поодамна, како баш сега на неполн месец пред избори? Не дека сум партиски човек, ама вакви партиски собиранки за подобро утре баш пред избори, страшно ме нервираат. Ах да, имале, ете до глуждови им висат,Косово бил виша политика...хаха, тогаш цела Македонија е виша политика и ај да не се замараме, кога ќе ни ја земат утре, ние нема да бидеме криви, исто како Србите, ние ќе имаме мадиња ама ќе ни ја земат, виша сила де.
Ееее па и ти не зезај, а Илинденското востание го заборави Спојлер Крушевската република (3 – 13 август 1903 [ˣ 1]) била востаничка месна власт во времето на Илинденското востание. По ослободувањето на Крушево, 3 август 1903, била воспоставена востаничка власт, организирана врз републиканско-демократски и револуционерни начела, под претседателство на Никола Карев, началник на Горското началство – воена власт на слободната територија. Највисок орган на цивилната власт бил Советот на месната револуционерна власт што се состоел од 60 членови. Советот избрал Привремена управа од 6 члена: Вангел Дину (претседател и одговорен за судството), Ѓорѓи Чача (реквизиција), Теохар Нешков (финасии), Христо Ќуркчиев (градоначалник и одговорен за редот и за безбедноста), Димитар Секулов (прехрана) и Никола Баљу (санитет). Владата (управата) била задолжена да собира данок од граѓаните, да врши реквизиција за исхрана на востаниците и на населението во градот и во околијата, да врши реквизиција на материјали за облека и обувки за востаниците, да врши мобилизација на граѓаните, да собира оружје и муниција, да се грижи за ранетите и за болните востаници и граѓани, да го одржува редот и мирот во градот и да исполнува судска власт. Во текот на своето десетдневно постоење Владата организирала револуционерен суд за кривични и за граѓански предмети, поштенска служба, санитетска служба со болница, леарница за куршуми, производство на востаничка опрема, бил распишан данок и започнало собирање доброволни прилози, извршена е риквизиција на предмети и објекти за потребите на востаничката власт и за одбраната на градот, претпријатијата биле национализирани, биле изработени неколку црешови топчиња, биле преземени мерки за фортификациско утврдување на градот за одбрана. Со декларација (позната како Крушевски манифест) било повикано муслиманското население од околните села да остане мирно.
јас кога сум down со расположение си пуштам вести на сител и voila светот ми станува розов, ама кога ќе летнам у облаци , за да се спуштам на земја си пуштам алфа тв и еве мееее...се е црно ......... а што се однесува за новиов министер алал да му е бе ,ни испоуби браќа,мажи синови , братучеди и пријетели и све го сега не брани од надворешни и внартрешни непријатели .....ова ни се случува повеќе пати со различни луѓе на различни функции и каде и да е еве го Ахмети - Претседателче.....луѓе ние сме си македончиња....не газеле по 500 години и си траевме а не па сега.... а дека решението за Косово е виша сила, така е ,исто како што виша сила ја прекина војната во 2001........... така да браќата УЧК-овци нека си се клањаат на знаменцето со ѕвездички и нека си свиркаат оти ништо не им можеме
не дека зазимам ставови али работите стојат вака .... со потпишувањето на рамковниот било која партија да дојде на власт мора да стави пар планинари за министри и верувајте коалиционата партија одбира кој да биде назначен и тоа е тоа колку и да не е прифатливо многу ме загрижува
Абеја, со таков став никаде нема да стигнеш. Многу ми е гајле кој организира, ако сака ѓаволот лично нека го организира протестот, официјален е, и јас ќе присуствувам затоа што несакам да ја гледам учката министер, а уште помалку сакам да гледам како мочаат врз гробовите на бранителите.
Ако не грешам од Велес си, и јас во сабота ќе одам во Скопје иако сум од друг град. За ова сите треба да дадат поддршка. Како можат шиптарите за монструм 10000 да протестираат икао не се во право. Само генерал Ангелов се труди да им покаже на Македонците дека полека ја губат државата и мора нешто да се преземе. Ама народот не сфаќа изгледа.
Тоа што им се даде на албанците во 2001 не се враќа со протест. Ќе испомрзнете само. Македонија е пола Албанска веќе одамна, не зборам за метража и кој доби поголема нива, ама им ја дадовме и тоа е, нема назад. Уште тогаш тие што загинаа - загинаа за џабе. Како македонци што одбранивме наше? Што добивме? А што они добија? Прв пат кога се вратив во Македонија после војната, беше ладно, не искипаа од авион право на писта како и обично, јас немав капа и се замотав со пашмината околу глава. На гранична контрола која беше на 20 метри од ширум отворената врата поради што јас останав замоткана подадов пасош, полицаецот ми прозборе нешто на албански, пред да ми го отвори пасошот и да ми го види името. Во друга земја да патував како и обично ќе се научев како викаат добар ден, или добродошла на нивен јазик, за да знам барем да климнам со глава и да се насмеам ако не сум научила како фала да кажам, а јас дома си дојдев за да ме пречека некој со чкљњѕџ
И јас мислам дека за џабе ќе биде протестов, Сите со кои сум направила муабет го мислат истото. Не верувам да се собере многу народ, башка петок кај го стаиле, па нашиов народ сака да излезе вечерта, не да мрзне надвор. Општо познато на сите им е дека јас не ја сакам земјава, ја мразам поприлично, ама утре ќе отидам, некако ќе ме гризе совеста ако не отидам, заради оние што се бореа и заради моите блиски кои се бореа, иако и самите ми викаат дека нема фајде. Затоа ние ништо нема да направиме никогаш, од проста прочина што не веруваме дека е возможно...
Во сабота во 12 во Жена парк собираат потписи. Човекот моли за поддршка од народот. Па дајкте еден потпис, нема да мрзнете, 5 минути одвојте.л Да му се сневиди што народ сме, затоа не гази кој ќе стигне.
Сите знаеме како заврши тоа по 10 дена... тоа е она што сакам да кажам дека секогаш кога се прави обид да се реагира и прави промена со примена на иста или слична мерка (претходно спомнатото тнр. „имање мадиња„) конечниот резултат не бил добар. А кога работите се правеле на мирољубив и потрпеливо начин успевало нешто да се направи (на пр. независноста на Македонија 1991).
на работа сум ама ќе отидам на брзина да се потпишам оти мои најблиски изгубија пола здравје за да ја бранат државата од тоа ѓубре , а сега тој требало да не штити и ние да "бидеме" сигурни иако знам дека се ќе биде за џабе