Сепак да се обидеме да не не копка совеста дека ништо не сме направиле. Жалосно е ова што ни се случува, стануваме гости во своја држава.
А дека ти ќе излезеш на протест далеку ќе стигнеш Што не излезе на протест пред пола година, година, или излези на протест за 3 месеци, ама не, мора да е сега пред избори. И порано имаше шиптари министери, па што не излезе на протест? Џабе е толку силење, кога се знае зошто се излегува на протест баш пред избори. Ситуацијата со македонците во Македонија не е од денес или вчера, туку се провлекува низ историјата. Ние политичката сцена, колку и да сакаме, не можеме да ја смениме. Колку и да се ужаснати од случки и луѓе, македонците никогаш нема да ја вратат Македонија само на македонците, како што навидум била некогаш, а можеби и никогаш. Нашава држава секогаш била на некоја средина и други одлучувале за неа. Македонците не можат да се изборат сами против сите. Колку и да сме повредени, ожалостени, буквално осакатени, можеме само да го изразиме својот гнев, лутина, незадоволство, но никогаш нема да го постигнеме тоа што навистина го сакаме, можеби само ќе ни биде тронка полесно на душата дека сме се обиделе но не успеале, но тоа нема да ги врати оние што животот го дале за нашата земја или пак да го избрка џганот (тука скоро секогаш ми доаѓаат стиховите-од каде дојдовте, да не дојдете(од Орце де )) Предалеку е отидено за да се враќа назад, нема ниту теоретски шанси. "Епа чорба македонче".
дали е пред избори или не ич не ми е важно мене , секако не гласам од 2000 или 2001 незнам кога имаше избори , дека имало министри шиптари и ќе има е ок , тука сме, заедно сме и мора да има соживот, ама дека треба поранешен УЧК-овец да биде министер за одбрана
А какви протести живти све , еве се договорија дека СДСМ одат на избори http://grid.mk/read/news/504414243/1997 ... -na-izbori
Конечно нешто паметно од опозицијата. Со одењето на избори ќе добијат многу, со бојкотот ќе изгубеа. На крајот и Грујо и Бране попуштија, Филе мушки ги среди . И предвермени на есен ќе има. Само ми се чудни вмровските портали, до некни Бранко беше виновникот и штетникот затоа што бојкотира, а сега е кукавица и потклекнал. Да се смееш ил плачеш е работава. Всушност за плачење е. Ајде биче весело сега, Вмро се надеваа на лесна победа, сами со себе ќе се натпреваруваа, ама Филе им ги помати сметките. Ах бре Филе, шо напраи бре човек . Остај тоа, го зезна и Стевче .
Нема врска за протести дали се пред избори. Важно е да научиме да се буниме ние Македонците, не ќути само. Како може шипатрите струја цели села да не плаќаат, како може Тетово да има најмногу социјалци во државата кога тамо се 70% шиптари, значи земаат, како може за паркинг да не плаќаат, оставаат коли кај ќе стигнат и пајак не им ги собира возилата. Како може наши кадри да бегаат надвор, а нивни серковци од планиан со досие од учк да ги правиме министри. Луѓе не јадат секој ден малку по малку. Треба ние да бараме права бидејќи како и да е ние сме 65% во оваа земја, Македонци. Не може едно племе да држи цела земја во заложништво со своите уцени со години. А за СДСМ добро ќе има нардоот повеќе избор штом решија да одат на избори. Како и да е нашата општина уште овој мандат ќе има градоначалник Македонец, инаку имаше ризик да ен надгласаат или да наполнат пола совет со шиптари. А и многу луѓе од опозиција сега се на мира, ќе знаат дека нема да летаат од работа по 24 март.
Ова денеска беше жално за гледање. Се беа млади, не можеше да се види постар човек. Имаше помалку народ од тоа што го очекував, жени, девојки ретко, освен како оние што ги опишав во СДК. Никаков народ сме ние, кафичите крцаат, си гледаат луѓето сеир со кафенце, од тераса се ѕверат, свират со коли, демек зошто вака се руши текот на сообраќајот, по медиумите веќе пишува за инциденти, како една група на луѓе кршела... Ќе ги направат сие хулигани и на крај пак ние го изедовме поголемиот стап. Ништо не бидува од нас, догодина и претседателот ќе ни биде од племето, ќе си го учиме нивниот јазик, па и официјален ќе ни биде, ама па што, битно да си седиме ние на кафенце и да си имаме некоја бедна работичка колку да не е без ич. Само главата надолу, колку подолу тоа подобро.
Добро,греота е више ова,дај некој нека му каже на Латас дека овие монолози веќе се прва фаза на шизофренија,пошто гледа луѓе кои ги интересираат неговите монолози,а такви не постојат... Нека оди нека се лечи веќе. А за актуелниве настани,особено денешни.. немам коментар. Со се протестот кој допре дно на безпоентност. А Груевски ако е толку убеден во своите позиции нека ги распише парламентарните, ќе ликува ако победи. И онака си има историја на распишување на предвремени кога котирањата му беа убедливо и утврдено високи со цел да си го пролонгира владеењето,ама не ќе да е така.
Ние заглавивме во сообраќајот, и стигнавме негде кон 16:20 часот. Од една страна ми е мило што до некој степен се радикализира протестот, затоа што со викање Уа одамна е јасно дека ништо нема да се постигне, и сосема е нормално и очекувано тоа што се случи. Гневот е одамна собиран, се знае што се случува кога една капка ќе ја прелие чашата. И тоа дека имало деца, јасно е дека со деца краставици не се сади, ама тие деца се иднината на Македонија, и потребно е да излезат, лошо е што постарите луѓе воопшто не ги заболе, а не се свесни дека утре нивните деца и внуци ќе растат овде.
Што ќе ги боли постарите веќе? Преболеле, станале имуни, или воочиле што е тука е и барем да доживеат како така, нема со плакати и уа викање да се смени ништо, никогаш. Што се смени од кога јас како средношколка се качив во автобус да стигнам во Скопје да протестирам против илегално отворениот факултет на албански јазик? Од тогаш наваму што се смени? За доброто на МК ништо! Да, се сменија работи, еве УЧК застанала да ни води држава. И за што постарите енос ќе протестираат? Да ми кажал некој на време дека вака ќе излезеа работите немаше ни јас како дете да се качам на тој автобус со желба, амбиција и надеж дека всушност имам право на глас. Поарно да си пиев кафе со другарки кога не бев на часови ради протестите. Криво ми е, многу јасно криво ми е и нема што тоа криво да го исправи. Оти и јас си сакав татковина да ми е дома, да се грижи за мене, ама моја среќа дека престанав да очекувам нешто од неа без да сум и свесна за тоа. После ми е јасно од каде сум излегла, и зарем стварно на никој друг не му е јасно дека Македонија е веќе потонета и нема и спас од овие, да не бирам зборови да ги наречам. Единствена шанса за да се стави линија беше 2001 и таа се испушти. Знаеме сите, тешкото е да признаеме.
Поради тој пристап на постарата маса, ова ни се случува. Затоа што за 1% покачување на пензија во газ ќе се ебат. Затоа што се ебано себични. Зарем утре нивни деца и внуци нема да растат овде? Зарем не им е страв дека можеби нивното внуче нема да се врати од риболов, живо? Погледнете што се случува кога протестира ендемскиот загрозен вид, излегува се, од старо до најмало, затоа и се сфатени сериозно. Се сеќавате на оној што ќе го паљеше Скопје со бенѕин? Се сеќавате на тие протести колку постари од загрозениот вид излегоа? Само Македонските пензионери си го даваат газот под кирија за едно гратис посрано возење, за 1% покачување, и само Македонските татковци седат дома пред тв, со далечинскиот управувач и мува не ги лази, дека неговото дете утре треба да расте овде. После Цацко ни е крив за се. А за она што денес се случи јас потполно имам разбирање, затоа што ова е гнев со години таложен, затоа што секој втор ден деца се тепани по автобуси, и затоа што неможат слободно да се движат во сопствената држава, затоа што загрозениот вид редовно со себе носи ладно оружје и боде за многу јаката причина "шо ме гљеаш каур". Дефинитивно постарите не треба вака индиферентно да се однесуваат кон овие битни прашања, поради работите кои погоре ги набројав.
И јас мислам дека требаше да излезат, ама па и ги разбирам од друга страна. Они се бореа еднаш, дадоа се што имаа, не добија ништо за возврат, ќе доумреа додека се изборат за една мочана инвалидска пензија од 6000, каква надеж да имаат? Што можат веќе да очекуваат?
Несмеат така лесно да кренат раце. Можеби јас сум премлада и затоа така размислувам, ако не за нив, барем за младите кои овде ќе останат да живеат и ќе требаат да основаат семејство после нив. Имаше тетки од терасите застанати, се дереле одозгоре, им сметало да си оделе тие што протестираат. Како таа да не ја фатиш со два прста за врат и гркланот да и го извадиш? Потребно е се да гори, за да се сфати дека нема повеќе простор за заебанција, ама за тоа не се само деца потребни, туку и постара маса. Не заборавајте дека сме мнозинство тука, и дека како што качуваме така и можеме да симнеме од власт. Само е потребно обединување, и гледање подалеку од носот и телевизорот. Јас ќе излезам пак ако има голем и организиран протест и ако можам да дојдам. Денеска дојдов стриктно поради тоа, нема да жалам ни време ни пари, јас љочката не ја сакам за министер на одбрана да ја гледам, и додека дишам ќе се бунам против тоа, макар и сама против сите.
Jaс не одам веќе. Доста ми беше. Денеска беше благоречено ужас. Ко гревови некои бевме... Нема да се опаметиме ние, можеби кога ќе не покори племето, па ќе чмаеме едно 500 години и ќе се родат генерации кои ќе немаат што да изгубат па ќе се кренат како против турското. Ти така викаш, не смеат така лесно да кренат раце, ама ти не си била таму, не си се борела во првите редови, не те држел шпон на нишан... А потоа ништо да не добиеш, боли тоа и доволно е да ти ја убие волјата.
Да ви се умешам у муабетот. Јас мислам дека постариве, а и не само тие туку и останативе од помладава генерација, не излегуваат на протести бидејќи им е испран мозокот од политичка пропаганда. Кај нас, протести автоматски се врзуваат со политичка партија, за жал Тоа многу добро се гледа по реакциите на тие сеирџиите кои дремат по терасите и плукаат и се дерат, а да ги прашаш зошто го прават тоа појма немаат да ти кажат, ниту пак знаат зошто се протестите. По автоматизам си врзуваат во главата дека штом они не се на протести тогаш тие од спротивниот табор се излезени и треба да се плукаат. А зошто, како, не им е битно. Абе, до толку испрана нација сме, чудо едно
Добро де со која сила и со која намера се дрзнуваат шиптариве у сред Скопје да дивеат??! Ај нека ме просветли некој! Ц ц ц до кое дереџе сме дојдени ... И едно да ви е јасно, вие кои не знаете што е во суштина шиптарот и како реагира, секогаш кога и има најмала провокација или не провокација од нас македонци, верувајте одма одат контра. Тоа се невидени контраши и дивуѓии кои не сфаќаат ништо освен насилие, притисок, одмзада и сл. Затоа на нашиве не им требале протестите. Политиката си тера како и одговара, народот страда.
Што се случива во државава? Никогаш во моиве 22 години не ме пресретнал полицаец-алфа или што и да беше, 3 згради пред мојата и да се понуди до дома да ме испрати Знам кого бркале, и зашто, и пак ќе речам, во сопствена држава друг да ти ги држи конците значи дека си неспособен и не си за држава. Нека се гордее владава, многу постигна. Бев видно вознемирена, и сите комшии цело мало беше на нозе, среќа што не се случи ништо сериозно и страшно и немаше никаква штета. И тоа во мирно место живеам!
^ Да не ти објаснувам што се случува во моето маало во задниве две недели... Зошто верувам дека никој ни чул,ни видел,а чат-пат по социјалниве мрежи некој ќе праша шо било тоа и тоа,а никој нема одговори. Туку Груевски зошто не сакал предвремени... Зошто најголемите сељачишта кои ги знам, патриоти и ВМРО-овци долги години се изјаснуваат дека ќе бараат исписници од партија и дека не можат да ја поднесат владејачката гарнитура...и тоа не е малцинство... За ценетиот премиер парламентарни избори беа мачкина кашлица,ги распишуваше како ќе му текнеше,ама нешто... не му е по воља... Мда,лејдис енд Џентлменс... Кула во воздух не се гради... И ова денес што се случува е само доказ дека тоа БЕШЕ војна и беше војна за територија,а не за некакви си права...