Јас не верувам во оваа филозофија. Не знам, размисли си убаво. Да не биде некој ден да се разбудиш ти или твое дете во дистописки роман.
Глобалните климатски промени кои како што гледаме незапирливо се во тек, сепак водат токму во таа насока... можеби не догодина, но за неколку децении сигурно. Нема да има потреба од светска влада, воопшто нема да има после сето тоа влада. Но ние сега сме 21. век со многу поразлична глобална свест и проблеми. Националните идеологии се покажаа како погрешни (балканските војни, прва и втора светска војна, етничките конфликти низ Африка и тн.), потребна е сосема поинаква ориентација ако сакаме подобро, поздраво и помирољубиво човештво.
О, од брат му на наш Курир постираш вест? Заборавиле да пишат дека ќе се воведе и задолжителен сунет во општините каде има над 20% Албанци
Тoa не е зaкoн и немa дa се пoчитувa ни вo јaвнoст ни вo институции. Прoблемoт нa кoј требa дa се рaбoти дo 2021 дa се oпструирa дa не јa нaгрдaт Мaкедoнскaтa бaнкнoтa кoјa е симбoл нa Мaкедoнскaтa држaвнoст сo стрaнски јaзик.
Со оглед на тоа дека се работи за воен сојуз, сигурно не иако на многумина тоа во моментов се чини како логичен избор земајќи ја во предвид сегашната геополитичка ситуација.
se forsira sto pobrzo resenie za kosovo ! podelba ne e iskljucena opcija !? jas se plasam deka po toj spor srbija-kosovo na red sme nie.
Не би рекoл, oни тoa сaкaaт се слoжувaм, нo зaбoрaвaaт нa кoлективнaтa мемoријa и зaкaните штo ги прaќaaт 30 гoдини, еве гo денес и Рикер лaе кaкo беснo куче, пo мирен пaт ни педa немa дa дoбијaт.
И вака можи дистописки да заврши.. и завршува често.. Нивото на свест ни е кај што ни е. Верувам во напредок преку еволуција, не револуција... Така да... ќе видиме..
Дури постојат многу држави, ќе можеш да заминеш некаде каде има други правила што повеќе ти одговараат ако не ти се допаѓа таму каде што живееш. Во светска држава каде исти начела владеат секаде, каде ќе бегаш? Јас сум за поголема самостојност на државите при креирањето политики. Втора половина на 20-ти век била ОК со некои исклучоци. Последниве 10 години ми е сомнителен правецот во кој се движи светот, неубави патишта. Епа тоа е, Македонија требаше да бира помеѓу националното и НАТО, всушност немаше што да бира, под принуда тргна во воениот сојуз. Така што, гледаш дека суштината на проблемот не е во национализмот. И да ги снема нациите, доминација и превласт ќе има.