Многу не ви го читав разговорот ама за рецепта може да отиде друго лице ако има постојана терапија рецептата ја зима од сестрите не од докторот.Колку што јас знам и имам видено додека сум чекала преглед на доктор.
Да, така било досега, и татко ми кога оди на лекар зема рецепти и за него и за мајка ми. Исто и во аптека. Е па отсега ќе барале секаде лично да мора да се оди. Ми се чини дека на крај ништо нема да испадне
Изгледа не сме го разбрале Филипче оти, последно имаше дека ништо не ќе се сменело, роднините и понатаму ќе можеле да земаат лекови на рецепта. Мислам социјалните медиуми, фејсбукон уствари,стварно се проклето моќно оружје против дебилни политики, одлуки и министри. Тоа што ми боде очи се бот-тип на луѓе кои бетер од жмроњите ги бранат и ваквите дебилни одлуки. Не знам како се осеќаат откога нивниот воџа ретерира пред јавноста. Не им е лесно, сигурно. Какопадане ц тоа се тие кои за сендвичи и "северна, северна" викаат по настани. У биографија да си го стават. С*рковци.
Спојлер: Изјава Министерот за здравство Венко Филипче вели дека како и досега и во иднина сите пациенти кои не се во можност лично да отидат во аптека од здравствени причини, ќе можат да ги подигнат лековите преку членовите на нивните семејства. Појаснувањето на министерот доаѓа по неговата вчерашна изјава дека од аптека лекот ќе може да го подигне лично оној на кого е препишан, а дека се работи и на решение за оние што не се во состојба сами да ги подигнат лековите. „Од денеска, жителите на Охрид, Струга, Ресен, Дојран и Гевгелија ќе имаат лекови во секое време, во било кој ден од месецот. Во екот на туристичката сезона, обезбедуваме непречена достапност на лековите и за жителите и за туристите. Начинот на издавање на лековите останува ист како и до сега. Со укинувањето на квотите во аптеките го надминуваме проблемот со недостаток на лекови. Отсега, лековите ги правиме подостапни за пациентите и изнаоѓаме контролни механизми за да нема злоупотреби. Сите пациенти кои не се во можност лично да отидат во аптека од здравствени причини, тие ќе можат како и досега да ги подигнат лековите преку членовите на нивните семејства“, вели Филипче. Тој кажа дека укинувањето на квотите во аптеките во туристичките региони е првиот чекор кон целосно укинување на квотите, кое треба да се спроведе во целост најдоцна до октомври 2019. „Лекови без квоти, континуирано, во било кој ден од месецот е стратешкиот план на Министерството за здравство“, вели Филипче. Незнам зошто на празно се дискутира нешто, кога еве што кажал. Вчера дал изјава која е извадена од контекст. Иначе, не го бранам, напротив, смачен ми е, ама по смачени ми се извитоперувањата и кукањата.
Зошто мувла да фатат? Па кај ќе работат лицата со средно козметичко образование. Јас веќе гледам вработени во аптеки без соодветно образование. А чинам дека и @Dream-Girl имала сретнато таков случај.
Да, во аптеките на Зегин работат лица со козметичко завршено, исто се во бел мантил, имаше некоја иницијатива да носат друга боја за да се разликуваат ама ништо. Луѓето не знаат и купуваат лекови кај нив...
Значи вчерашната изјава му е измонтирана, извадена од контекст. Како и онаа за операцијата за менување на пол. Многу монтажи почнаа да се се прават нешто Се прашувам и боледувањето на Катица дали е монтирано, или сликата од плажа , и она ли е сечи-лепи
Хах, појма немам, првпат слушам. Па кај ни работат тогаш фармацевтите? И вистина ли е дека се слабо платени вработените во аптека, па може затоа запослуваат козметичари. Пошто на козметичар ова би му било додатен приход, главното го печали од стискање бубуљици. А има и држави каде лекови се продаваат и по бензиски пумпи. Што знам тие што школо имаат завршено.
Работи на смена 1 козметика со 2 фармацевти. Инаку платата како фармацевт зависи, најплатени се во Зегин од другите аптеки...
И мене ми се чини дека денешнава изјава (појаснување) е поради реакцијата која ја имаше вчера по социјалните мрежи. Не сме баш немоќни
Можеби им е тактика смислено да пласираат глупости да се занимава рајата, после демантираат божем некој намерно извртува за да ги оцрни, а воедно испаѓа они као имаат слух за поплаки и затоа се најдобрата можна опција (yeah, right) Како и да е, досадно е.
А дa читaме меѓу редoви... Лaни нaбaвени 20 000 лубрикaнти. Гoдинaвa 80 000 лубрикaнти. Нa штo се дoлжи oвa ? Изгледa из**** е нaрoдoв.
Првaтa гoдинa изгледa зa прaксa билa пa не стигнaле, сегa oвaa брoјкa oд 80 000 е тaмaн зa пoтребите нa грaџaните и грaџaнките oд републикa севернa мaкедoнијa
и јас некогаш си го велам истото али не, глупи се. повеќе ќе палеше ако речеа дека ете, владата ги слуша граѓаните)) али, не, они не превоспитаваат и третираат ко дебили да сме ние све нив од контекст им е извадено и се несфатени. Нели и Зоц се правдаше за она интервју во кое рече сме краделе историја со...мислел на Грујо,он тоа правел по таа логика, и оние патетични луѓе од Мечкин камен, кога завршиле со Зоки, Зоки...северна, северна...пошто никој не им пишал што друго да скандираат викале: Шутка не ти бега Никола плус, и тоа монтирано е, нели.