Кај нас во Охрид во Зегин се вработи лице кое има завршено средно гимназија , факултет нема а до лани работеше во златара... Баш се чудев со кој памет ја вработиле.
Сите сме Илинден и тие штo гo зaдушијa и еднo oрo дa се удри врз местoтo нa пoгибије нa вoјвoдите и кoмитите мaкедoнци.
и ти па, тоа у знак на помирување беше. и "сите сме деца на.." повеќе за да им се допаднат на Бојкота оти нешто патриотско дека демонстрираат. Туку, да не ни се суди за напад врз демократијата и нарушување на угледот на СМ Плусинфо дури сега објавуваат за изводите во кои на местото на држава на раѓање стои //. Цццц
Не дека не се, ама она со лубрикантите како да го сфатиме, втора година по ред се потсмеваат и не ги интересираат реакции. Така што, јас мислам дека поголемиот дел од работите ги прават намерно.
Нема доволно лекови за лица со кршливи коски,нема доволно лекови за хемофиличари. Ама,затоа за глупости се наоѓаат.
Дa не се чудиме 11 гoдини викaa дoмaќински декa ќе рaбoтaт дoмaќине дoбри гoсти ти дoјдoa јa прoдaдoa кучaтa.
Во мојот град во Зегин 'плакаат' за фармацевти. И општо , скоро во секоја аптека бараат, дали среднист или со високо. Мене дома на врата ми идат, буквално ме молат да ме вработат. Можеби ради недостатокот на кадар почнале да примаат со несоодветно образование. Јас лично не познавам некој кој има завршено средно фармација а да седи дома без работа
Веројатно вонредно довршувала како и пола им нивни персонал таму. Им фалат премногу фармацевти, имаат премногу аптеки, а не секој може нивното темпо на работа да го истрпи и кој стигнат вработија..
Дали ова значи дека имаме недостиг од фармацевти или преголем број на аптеки? Моја пријателка фармацевт вели дека никогаш повеќе нема да работи во аптека, најде друга работа, многу подинамична а дали е поплатена не знам. Што е тоа што ги одбива да работат во аптека? Колку се движи просечна плата на еден дипл. фармацевт?
Навистина не знам што да ти одговорам. За со факултет немам поима колку е просечна плата во аптека. Мене за со средно ми понудија 15.000 почетна плата, со можност да стигнам до 18.000. Одбивам само заради работното време . Се оди во смени, празник делник нема, барем кај нас. Имаш по еден слободен ден во неделата. И плус две недели во месецот си слободен ( недела како ден недела). Еднаш месечно дежурен ноќна. Вака е во мојот град. Мене сменско работење не ми осговара и затоа дома си седам
Ниски се платите по аптеките, а и од медицинскиот кадар се што можеше избега во странство. И медицински сестри има еден куп со дипломи од курс во работнички. Допрва ќе се осети недостатокот на стручен кадар во сите области.
Пак се прават спинови. Ако некој не е во можност лично да отиде, ќе може друго лице да купи место него со приложување на лична карта. Ова е добра мерка за спречување на криминалот со фиктивни рецепти и препродавањето на лекови.
Oвa е сaмo уште еднo измисленo левичaрскo прaвилo, штo требa дa прaвиш, штo дa мислиш, кaкoв дa бидеш... Ќе дoјде денoт севернa ќе им зaврши нa буњиште.