Група млади од албанска националност со транспаренти и знамиња дивееја низ Скопје во знак на поддршка на назначувањето на Талат Џафери за министер за одбрана. Протестот излезе од контрола откако демонстрантите почнаа да фрлаат со камења кон припадниците на МВР, да уништуваат сообраќајни знаци пред Владата и да ги уништуваат автобуските постојки. По ова силите на редот реагираа соодветно и ја разбија групата со солзавец и димни бомби. Според првичните информации уапсени се неколку лица, меѓу кои и организаторот на протестот. Во инцидентите се повредени неколкумина полицајци, а моментално толпата е вратена кон Старата скопска чаршија, откако полицијата не дозволи тие да се упатат кон центарот на градот. http://www.youtube.com/watch?v=tQipLxSv ... r_embedded http://kurir.mk/
Во сопствената држава да ги слушаш дивајците кои се дрзнуваат да извикуваат пароли на УЧК. Ама кој ќе те одбрани кога министертот е терористот кој пред 10-ина години тепаше наши војници. Нема заштита. Се чудам што мислеше Грујо кога го постави за министер. Си плукаше по сопствениот народ.
Татко ми пред некој ден ми вика: Пред повеќе од 20 години, со мајка ти имавме можност да одиме да живееме во Австралија каде претходно ни беше обезбедено работно место. Ама ете, не отидовме. Сега се прашувам дали згрешивме... Сте згрешиле, му викам. И тоа колку. Се запрепастив денес кога ми се јави татко ми од Струмица да ми каже да не излегуваме да одиме накај центар. Поим немав што се случувало, денес со обврскиве бев изолирана од светов. Кога на вести ќе гледав снимки од немири на протести во Авганистан, Либија, Египет, ќе си речев: Сешто има на земјава, добро е што не живеам таму... Овде веќе не се знае што значи поимот протест, не се знае кој за што и на каков начин протестира. Протест, контра-протест, па контра-протест на контра-протестот. Да му е страв на човек на улица да излезе.
Бев на протестот на бранителите, оддржаа говор Стојанче Ангелов и Благоја Марковски,ама за кого кога Грујо не слуша,а Шиптарите се стока и од нив човечност да не очекуваме. КОга се разидовме видов дека 4-5 возила на МВР отидоа накај центар и знаев дека направиле беља. Колку ни е способна полицијата, протест не може да спречи. Да ти ебам државата. Утре нашиве најавуваат во 12 протест напладне. На сила треба со сила да им се одговори,абе од сега на шиптар муабет нема да му правам освен кога морам. Стока бе, стока е тоа, зборови немам. Од нашиве деца што протестираа и запалија нивно знаеме се изненадив што некој се осуди такво нешто да направи. Ама се будиме изгледа. И со право се револтирани. А за бранителите, зборови нема, колку се одмерени, стабилни, луѓе со став.
Денес бев на лице место на целиот настан што почна од Мавровка до Бит пазар, не сте свесни како е да си таму на неколку метри, да слушам бомби димни како фрлаат, да поминуваат покрај тебе оние страшните возила блендирани, т.е џипови, високи едно 2 метри со штитници напред, единиците ЕБР од минута во минута се повеќе и повеќе идеа. Значи се почна кога од јадење ќебапи на стара чаршија, трганвме со дечко ми накај Бит пазар да си купам глушец за лаптопот. Како го купив покрај мене минат двајца Албанци, изроди! И викаат на цел глас, маваат се пред себе, Специале Специале и зборат нешто на нивни јазик. Јас само го погледнав дечко ми, и тој ми рече знаев значи. А кога миневме од камени мост накај Бит пазар, доле видовме полицајци како облекуваат панцири и се спремаат, и тој ми рече, ќе бидне нешто ќе видиш, само каде незнам, и каде ако не пред нас цел настан. Само што ги слушнав Специале Специале како се дерат, ако ви се веруваше немаше ни 5 цели минути, тие тезгите што се до пазарпт на Бит пазар, на улицата на Бит пазар, абе за 5 минути чиска беше, се спакуваа, и од секунда во секунда се повеќе Албанци се збираа. Дечко ми вика, доле сигурно се полицијата и ќе идат нагоре сега, и ние од БИт пазар, по уличката одиме надоле, овие Албанците за 1 минута превртија контењери, палат, урлаат, викат. А бе жив човек нема, сите трчаат од доле нагоре, од горе надоле Македонциве. Ние полека одиме, демек ништо не е посебно, кога поминавме едно 10 метра што да видиме, доле цела полиција, ЕБР, штитови, возила, џипови, аоооооо, мене срце у пета, абе Авганистан не ни е рамен, не ни е жими се. Забравме надоле со дечко ми, само не пребрзо, јас се преплашив, овие позади нас викаат, којзане што пискаат, абе деца бре, деца, повеќето беа до 18 години, шо се разбираш бре дете ти, ги викаат на мобилни се викаат идат... Стигнавме доле кај полицијата и застанавме да видиме што ќе се случи, јас прељубопитна сум, не можам преку тоа, прв пат вакво нешто ме снајдува, и само некоја минута рековме да видиме и бегаме. ЕБР идеја се повеќе и повеќе, не обиколија, стоеја едно добар пола саат, колку се глупави, глупави, никаков план, стојат со возила, бомби, специјалци, пушат цигара бе, овие од горе палат се дерат, и видоа не видоа, овие од горе Албанците се пуштија надоле. И знаете што се случи ? Полицијата, единиците почнаа да се повлекуваат, и бегаат назад, ние со нив Жими се смеа ме фана, а овие од горе по нас, коа летнавме со дечко ми, коа видовме дека со камења маваат, како луди издрогирани, банда без команда, немате видено, ем смеа ем страв, и се спуштивме доле кај судот и од таму гледавме, подоле од факултетите, абе овие нашиве маваат димни, солзавец, овие камења па од горе, и стана гадно, си заминавме. Што да кажам залудно е, ви ја доловив сликата како беше. Нешто сериозно треба да се смени во државата, и нешто сериозно треба да се превземи за овие невоспитани, диви и безрбетни суштества кои жими се не се Албанци, ова се животни бе, животни... Има разлика од Албанец до Албанец, ова е анкноун спишс.
Ех моја чудесна Македонијо. Кој дојде те изгоре, со се нас со се народ. Така му е на Албанците, знаат што сакаат го добиваат. Мн јасно уште кога на чело имаат терорист кој убиваше родители, а сега ќе ги теши нивните деца. Веќе ништо нема да ме чуди. Се собираат, се организираат добиваат. А ние само се жалиме, се туфкаме, плачиме, и пак сус седиме. Абре Македонче.. Во 2001 не ги сотрија, сега касно е. Фала ти Грујо, прав пример за партиот си. БРАВО. Прашање на време е кога ќе бидиме дел од нивната голема Албанија. Фала ти владо, ептен се залагаш за својот народ. За Македонија.
Држава во држава. Тажно е колку народот, живее во сенка, без идеал, без борбеност акција, да се избори за своите права. Оставаат на грбот на младите. Ќе си го ископирам статусот од денес. Мене ме боли.. “Имуни на реалност! Гледајте си турски серии ако и онака ви ги уништиле способностите на расудување и акција, за иднината на вашите деца се работи, и вашиот опстанок. Реакција нема.. седете во сенка и нека ви го перат мозкот за подбро утре кое не знам дал воопшто ќе постои во иднина. Кога некој ќе спомне бугарски пасош се пукате во гради вашите дедовци се бореле за Македонија, за нејзино денес, а вие станавте не способни да се борите за нејзино утре! Што да ви кажам народе, освен дека станавте пасивни, без идеали, младите пробуваат некако, и кога ќе се види некоја акција го етикетирате. Граѓански активизам не е само за младите, туку и за вас. Јас не сум видела толку не способна нација да си искаже ставови, и да се избори за своите права. Живејте во времето на спомените на Тито, кои се свршено минато време.“
Битниот момент на вестите на сител,грујо во хисар на отварање на фабрика за балетанки а за инцидентиве 10секунди одвоија со следниов коментар. се надеваме дека некои ситни политички провокации нема да го. нарушат соживотот ахххх море едно сукало и јанко бурекот и латас и ивона тие со закон треба да се забранат бре
A Груjo таму ке се мава во гради фабрики отвора, овде на човек страв мк е детето да го прошета, Авганистан и Иран не ни се рамни, што народ ке бевме.. Се дрзна уште учк за министер да става, а овие од Мвр, сите ке бидат притворени и санкционирани.Стварно Ке притворате 15 годишни хулигани , а на оние кои ги пратиле ке им давате министерски и директорски фотели. А македонче кути и гласаj пак ..
Никако гласање за ВМРО - ДПМНЕ, доста направија, свој народ тероризираат. Мора да се смени владата, па ова веќе на ништо не личи. Ма какво НАТО какво ЕУ; соништа... Абе кај го одбравте моментот за кебапи и шетање на нивен терен. Гледајте вести сериозно, знаеме дека полицијата ни е неефикасна. Тие милост немаат, може не ве познале инаку од кого ќе баравте помош ако ве нападнат? Гледајте да сте во ред, а не кебапи ќе им јадам нивни на вакви тензии. Ма да им се плукнам во некултурата и глупавоста, јас не ни купувам ништо од нив. Моите пари ги трошам во македонски дуќани.
денес бев во центар за време на протестот на бранителите и во ред , браво за нив оти тие се првите засегнати во ситуацијата, а ние македончињава живи ќе се изедеме едни со други како се било на партиска основа,ок се согласувам со тоа , ама алоооооооооооооооооооо бе македонци не згазија а ние си тераме сеир едни на други .Е цел ден ми иде во глава "Каде сте македончиња", а племево од кај ни се најде овде - не сотре во сопствениот двор.Читам коментари деца биле, а каде сме тогаш ние ???? Се срамам во ситуацијава што сум македонка и алал да им е на шиптариве, се држат едни со други како родени браќа,а ние очите си ги вадиме едни со други.
Обично не се замарам со политика, ама ова... ова е страшно, неверојатно мизерно, понижувачки... И сигурна сум дека оној дебилниот премиер (кој верувајте, може е секаков, ама МАКЕДОНСКИ не е!) знаел дека ќе има реакции кај народот, знаел дека ова до коска ќе здоболи и сигурна сум бил убеден дека како и секогаш може да манипулира со народов наш напатен (и до болка површен). Во моментов, сметам дека е најголем македонски непријател кој стратешки работи на уништување на Македонија. Обично се трудам да сум индиферентна во врска со него, ама сега заслужува само едно големо ПЉУЦ! Поголем НЕмакедонец во моментов нема! А бе да нема до толку углед, политичка сила и дипломатија да не успее во тоа да не биде ОНОЈ министер за одбрана?! Нека оди до она врбине патетични во Вардар, услуга нека ни направи... Е многу сум бесна...
^ Точно, овде брат со брат војува. Скраја да е да присуствуваш на фудбалски натпревар Чкембари- Комити. Се натпреваруваат во тепање, во брукање, во џандари. Кој од нив манал посилно, кој од нив пцуел посилно, кој од нив добил пендрак. А потоа велите ајде да се собериме да протестираме?! Па јасно е , во народот е кривицата. Џабе ни е ова цело зборање, кога ниту јас ниту вие, никој , никогаш нема да се обединиме да си ги бараме правата кога се во прашање моменталните настани. Очајно е , очајно. Да не коментирам за нашата иднина, иднината на сите млади.. МИЗЕРНО. Ах мој народе свести се. Биди терорист, и ќе бидиш министер. ЗА ОДБРАНА!
Дека изгубивме 2001, уште тогаш беше јасно. Ама дека се е изгубено - не е. Ние се уште сме побројни и еднаш засекогаш треба да застанеме над секакви поделби, пред се партиски, и да се обединиме за да не го изгубиме и ова што го имаме. Никаде во рамковен не стои дека учки треба да се министри, а не стои ни дека тие што ќе се вработат, ќе седат дома и ќе земаат 80% од плата. Не манипулираат во спроведувањето на договорот како сакаат. Затоа што ние си ќутиме. Политиката „не ме чепкај - не те чепкам“ води само кон едно - федерализација. И се што следи понатака. И мора да се сопре. Мора да делуваме паметно, без никакви етнички навреди, туку само со барање да се задоволи правдата, без разлика на етничката припадност. Не сме против некој затоа што е Албанец, туку затоа што војувал против војската која сега ја води. Не сакаме да казниме некој што запалил автобус затоа што е Албанец, туку затоа што направил штета и мора да плати за неа. И не смееме да се однесуваме примитивно. Ова треба секогаш да ни биде во глава.