Актуелни политички настани

Discussion in 'Политика и настани' started by Ariel, Aug 3, 2010.

1. ninja35

ninja35 Форумски идол

Две години и три месеци е на власт... затоа што криминалците не сакаа да ја предадат достоинствено власта, туку пробаа со крв да ја зачуваат...
    Што се однесува за изборите... во моментов избори најмалку им одговараат на дпмне. затоа што уште се заглавени таму кај што беа пред три години.. односно најголема борба во моментов е да се испазарат преку Законот за обвинителствата, да ги спасат поранешните функционери на партијата од процесите кои се водат против нив во судовите.
    Ги заболе нив за било што друго...затоа и си ги преседоа овие две години.... како пи...ња гледаа како се менува име, како се потпишуваа спогодбите со државите околу нас и ни еднаш не кренаа глас. И на тие ќе им оди по меракот да оди на избори кога они ќе посакаат??? Не биди смешен.... Не знам зошто воопшто им дава тежина и преговара со нив за било што... треба да ги помножи со НУЛА, тие се најголемото зло што и се случило на Македонија.
    Па така, не гледам сериозна опција која во моментов би била алтернатива за власт

oblace1, JuLleE and galapce like this.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Госпоѓава пред да им е заканува на вмровциве со казни, нека се сети дека тие поставуваат убиец за министер, воен злосторник и тие ќе збореле. Оваа освен пиење на кафе по кафичи, друго има ли сработено во животот? Не.

Lancier likes this.
  3. Lancier

Lancier Истакнат член

Нова опозициска бомба: Хашките случаи биле амнестирани по наредба на Груевски

https://prizma.mk/nova-opozitsiska-bomba-hashkite-sluchai-bile-amnestirani-po-naredba-na-gruevski/

Некогаш суден за „Мавровски работници“, наскоро министер

https://republika.mk/vesti/makedonija/nekogash-suden-za-mavrovski-rabotnici-naskoro-minister/

Makedonija nemase graganska vojna,razrusena infrastruktura,ubieni civili,razrusena ekonomija pa da imame vakvi kataklizmicni ekonomski scenarija sto se slucuvaat momentalno.VMRO vo vreme na svetska ekonomska kriza imase 2-3 pati podobri ekonomski rezultati od SDSM vo vreme na svetska blagosostojba i povolni ekonomski uslovi.Neto platata vo dekemvri bila 25.784 a zaklucno juni se namalila na 25.025 odnosno pad za 2,3% ili 579 denari.Za toa dali e VMRO najlosoto nesto vo Mkd bujrum konverziraj so fakti.

Last edited: Aug 30, 2019
    sjdgo likes this.
  4. ninja35

ninja35 Форумски идол

Не знам колку е ова показател за благосостојба на население, ама еве ти факт:
    Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во април 2014, изнесува 21 175 денари
    тоа е во време на дпмне... сега е 25.205,00 денари

5. Lancier

Lancier Истакнат член

-Ајде да ги погледнеме фактите кои се егзакни податоци, а не политичка декларација. Во периодот 2006-2016 година кога Владата на РМ ја предводеше ВМРО-ДПМНЕ 2006-2016 година, просечната нето-плата во земјата се зголемила од 13.718 денари во 2006 година на 22.342 денари во 2016 година или за цели 8.624 денари во целиот период, што значи дека платите растеле со просечна годишна стапка од 5.5%. Во периодот 2017-2019 година кога СДСМ е на власт, просечната нето-плата се зголемила од 22.927 денари во 2017 година на 24.760 денари во 2019 година, или за само 1.833 денари. Тоа значи дека нето-платата во овој период расте со просечна стапка од 3.5%.

brutoneto.png

https://kurir.mk/makedonija/ekonomi...t-platite-i-zivotniot-standard-na-gragjanite/

sjdgo likes this.
  6. ninja35

ninja35 Форумски идол

@Lancier ... немој бе да бидеш смешен...ми зборуваш за егзактни податоци а ми постираш слика од Курир и покрај сликата изјава од дпмне :rofl:
    Јас ти ставив бројка од Завод за статистика а ти мене реклама од штаб.
    Прво ми пишуваш дека плата сега е 25.205.00 денари, за после 10 минути ми ставаш реклама пд дпмне каде пишува 24.760.00
    Дај кажи некој твој став, доста читаш од тоа што ти пишуваат таму во штабот

oblace1 and candy.cane like this.
  7. Lancier

Lancier Истакнат член

Brojkite ne se na VMRO tuku na DZS.Sekoja opozicija i pozicija se sluzi so tie brojki.Ako se sluzime so brojkite na DZS imame namaluvanje za celi 600 denari.Jas licno mislam deka drzavnite statistiki se laziraat i ublazuvaat no ete ke se sluzime so niv kako oficijalni.Ako se sluzime so brojkite na DZS imame realizirano vkupno 26% od predvidenite kapitalni investicii za dva kvartala sto e povtorno porazitelno.Ne znam kako da ti nacrtam no najgolemiot del od ekonomskite investicii poslednite tri godini se vsusnost reinvesticii na postoeckite fabriki doneseni od strana na ekonomskiot tim na VMRO.

sjdgo likes this.
  8. ninja35

ninja35 Форумски идол

@Lancier ... не мора ништо да ми црташ...по ова што го пишуваш, целосно ми е јасно што и чиви бројки и изјави ми цитираш.
    Всушност, ќе каже времето...

oblace1 likes this.
  9. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

@Lancier јас дома имам докази на дело колку била платата во времето на ВМРО , и колку е сега . Не сум дома , инаку и слика ќе постирав. ДПМНЕ ги зголемуваа пензиите , додека платите тапкаа во место , или беа минимално покачувани . Сега платите се повисоки , и тоа се гледа , барем јас го гледам тоа црно на бело .

10. Asdasovski

Asdasovski Истакнат член

Сдсoвци и дпмнеoвци се рaспрaвaaт кoј пoвеќе кaчил плaтa и пензијa, не мoм више.

MilaP, galapce and nextredstyle like this.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

А,тоа е оф топик моментално. :rofl:

12. Lancier

Lancier Истакнат член

НОВАТА МИНИСТЕРКА ВПЛЕТКАНА ВО СКАНДАЛ: Нина Групер дел од фирмата поврзана со Цветанка Ласкова која доби 330.000 евра од Фондот за иновации

Фирмата „Декодикс“, која доби 330.000 евра од Фондот за иновации, стана позната, како фирма на снаата на Цветанка Ласкова, Христина Керкез, која подоцна се повлече од сопственичкиот дел за фирмата да ги добие парите.

Централниот регистар постапувајќи по пријавата за упис на промена – истапување на основач со пренос на удел, во октомври 2018 година, го избриша името на Христина Керкез. Како сопственици на „Декодикс“ остануваат Горан Кунгуловски, Иван Кунгуловски и Нина Ангеловска, пишуваФакторна 10 октомври 2018 година.

Откако изби скандалот со случајот со снаата на Цветанка Ласкова, советничката на премиерот, како прв основач на фирмата е заведена Нина Ангеловска, позната како Нина Групер, која сега Зоран Заец ја предлага за министерка за финансии.

https://denesen.mk/novata-ministerk...kova-koja-dobi-330-000-od-fondot-za-inovacii/

nextredstyle likes this.
  13. Bratot

Bratot Форумски идол

Вие од штабот на вајт хаус не мирувате ни за викенди. Свака вам част. :handshake:

candy.cane and galapce like this.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Сеа уште 500 прљавштини ќе ѝ најдат.Таков народ сме, чекаа да стане министерка па јавно да ја брукаат.И едниве и другиве го праат истото и дерман нема од тоа.
    Комедија од држава сме станале, и народот и ,,државата-политичарите”
    Не знам зашто уште има кавги и поделби на ова ниво меѓу нас.
    Факт е дека се случува : раздели па владеј

15. CrazyGirl15

Не сум ни од едни ни од други . Само го кажувам она што го гледам . Платата на маж ми беше 36.000 во времето на ВМРО , со стража и терен . Сега е 45.000 со стража и терен . Епа има разлика . Платата во АРМ во времето на ВМРО ја добиваа на 5-6-7 во месецот . Сега ја добиваат на 1-ви , освен ако е неработен ден . Еднаш ако им задоцнила во последниве две години . Епа има разлика . Колку и да е офтопик муабетот , немој да ми кажува некој дека дпмне беа подобри . На луѓето им треба поголема плата , во времето на вмро младите живееа од пензиите на родителите . А реално треба младите да помагаат на родителите , а не родителите на децата ! Они цел живот работеле , кога доаѓа време да живеат и уживаат , тие трчаат и приватно да фатат нешто за повеќе финансии . Имам сретнато многу случаи каде пензионери работат дополнително , за да имаат повеќе приход и да можат да подмират барем некој од давачките .

16. Asdasovski

Asdasovski Истакнат член

Нa Мaкедoнијa и требa здрaв рaзум и свест, тoлку.

Заев и Мицкоски се во „коалиција“: Се договараа за изборите, името и „Рекет“ – допрва ќе видите што следува

-Пред една недела имаше Фејсбук статус на министерот за Надворешни работи Никола Димитров! Во СДСМ имаше безмалку стопроцентен молк околу ставовите на Димитров. Во ВМРО-ДПМНЕ имаше многу поголема бура. На таа тема имаше прес-конференција на член од Извршниот Комитет на партијата и човек од голема доверба на Христијан Мицкоски. Неколку „тешкаши“ од „УДБА групацијата“ на Гордана Силјановска го нападнаа Димитров. Еден портал под контрола на потпретседателот на партијата, Александар Николовски ја постави дилемата дали Никола Димитров се подготвува да биде технички премиер?!, – вака започнува анализата на новинар Васко Ефтов, кој ја има една од најпопуларните емисии во државата – Во Центар.

За еден фејсбук статус многу бура, посебно кога сите очекуваме да биде апсена Катица Јанева! Што мака ги натера на такви реакции? За мене Никола Димитров е човекот кој ја потпиша срамната капитулација за смена на името во Преспа. И не може да биде ништо друго освен тоа. Но, во што се разликува Димитров од раководствата на СДСМ или ВМРО-ДПМНЕ во врска со името? Со ништо! Потенцирам во НИШТО! СДСМ со правење а ВМРО-ДПМНЕ со рентирање пратеници го сменија името на државата и ја изгазија референдумската волја на граѓаните од 30 септември.

Никола Димитров беше од таа Лондон групација во кабинетот на Борис Трајковски, заедно со Стево Пендаровски и еден сегашен новинар кој не е сега битен во анализата. Тоа е периодот кога Лондон, Длабоката Држава од Вашингтон и Холандија заеднички делуваат во Македонија. Го договараат Арачиново и Рамковниот договор.

Таа група и сега делува и очигледно Димитров и помалку Стево Пендаровски се се уште нивните играчи во Македонија. Затоа СДСМ, а многу, многу повеќе ВМРО-ДПМНЕ имаат страв од Никола Димитров. Затоа „идеологот“ во ВМРО-ДПМНЕ преку своите медиуми и портали сакаше да го исфрли од игра Димитров со објавување на тајни депеши од Виликликс дека Димитров бил заштитен соработник на ЦИА. Дури во дуелот со Димитров на Телма, вториот човек во партијата, Александар Николоски ја отвори таа тема за депишите од Викиликс. На што следуваше прашање на Димитров каде беше Николоски на 27 април 2017 година. Дури на третото поставување на тоа прашање Николоски призна дека на 27-ми април 2017 година тој бил заедно со Груевски во Виена.

Внимавајте (ова е многу битен факт за идните разврски во ВМРО-ДПМНЕ) на 27 април 2017 година кога се случува „крвавиот четврток“ во парламентот и нелегалниот избор на Талат Џафери, Александар Николоски бил заедно со Груевски во Виена! Тоа е важен факт да ми верувате иако птоа помина апсолутно незабележано во медиумите и во јавноста.

На сите анкети за овогодинешните претседателски избори убедливо водеше Никола Димитров. Димитров водеше и на анкетите кои човекот од најголема доверба на Александар Вучиќ ги прави за потребите на Христијан Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ. Тоа е таа т.н. Француска врска. Мала дигресија: Многу е чудно што драматизацијата на политичката ситуација во Македонија се случува по обвинувањата од Белград и од Александар Вучиќ дека Зоран Заев и Скопје се центрите за рушење на Вучиќ и неговата власт во Белград. И сега доаѓаме до суштината. Зошто Зоран Заев не го кандидираше Никола Димитров за претседател на РМ? Има две причини.

Едната помалку битна е дека Стево Пендаровски беше кандидиран за да се спречи привразаниците на Бранко Црвенковски да гласаат за Гордана Силјановска. И Втората која е многу поважна: Димитров не беше кандидиран за да се спасат политичките кариери на Зоран Заев и Христијан Мицкоски.

Ако Никола Димитров беше кандидат на СДСМ за претседател на РМ тој убедливо уште во првиот круг ќе ја прегазеше Гордана Силјановска со разлика поголема од 60 илјади гласови. Со таква разлика членството на ВМРО-ДПМНЕ ќе беше демотивирано да гласа во вториот круг и поразот на Силјановска ќе беше поголем од сто илјади гласови разлика. Но ќе немаше цензус. Тоа ќе значеше две работи.

Заев после неуспешен референдум за името ќе имаше и неуспешни претседателски избори и тоа ќе значеше негово заминување во политичка пензија. Со таков тежок пораз на Силјановска на Мицкоски ќе му беше свикан Конгрес и негова смена од лидерската позиција.

Затоа е направен договор меѓу „струмичкиот газда“ (Заев) и струмичкиот зет (Мицкоски) ВМРО-ДПМНЕ да даде колку што треба пратенички гласови и да не го попречува менувањето на името во Парламентот. За возврат Заев да не организира предвремени избори заедно со претседателските или да нема убедлива победа на кандидатот на СДСМ во првиот круг на претседателските избори што ќе значеше политичко пензионирање на Мицкоски.

Затоа сега беа такви реакциите во однос на Никола Димитров. Заев и Мицкоски имаат договор. Тој договор го видовме за претседателските избори, го видовме за името, ќе го видиме за рекет и полека но сигурно на сите ќе ви биде јасно што ни се случи, ни се случува и ќе ни се случува во иднина. Оваа анализа ќе има свое продолжување во една од првите емизии Во Центар во новата сезона. Се гледаме

Фејсбук статус на Васко Ефтов

Бoјкoтирaј систем
    Бoјкoтирaј држaвa
    Мaкедoнијa нa Мaкедoнците !
    69287004_884342318632618_3559107143267254272_n.jpg

17. CrazyGirl15

И треба да , ама и она што го кажав погоре и треба .

18. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Како бојкотираш, со тоа што напиша километарски пост на форум? :D
    Опседнат си човече, жално и смешно у исто време, да не знае човек која емоција преовладува при читање на секој твој патетичен пост. Спушти се на земја и олабави.

oblace1 and galapce like this.
  19. Asdasovski

Asdasovski Истакнат член

Oлaбaвен сум, не мoрaш дa читaш еб**o...

sjdgo likes this.
  20. sjdgo

sjdgo Форумски идол