Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.678
    Допаѓања:
    22.766
    Одлично. И двајцата ми се супер. Кој и да победи од нив лично мислам дека нема да биде утка.

офтопик (мислев да го пишам ова во СДК ама да не ја трујам темата со политика):
    Навистина нема потреба од препукување и толкав интензитет на зајадливост само затоа што некој гласал за некој друг. Барем да има борба на аргументи. Тоа ти е исто како кога идеш на утакмица а само знаеш дека викаат „судија пе**р“ и не ни знаеш кога да викаш така.

Секоја чест за останатите што трезвено и со ладна глава дискутирате и искажувате став, служејќи се со аргументи...like grown-ups do.

На Gordana10 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Во Центар живееш? Ако не, немаш право на глас а искрено ни на мислење.
    Инаку еве ја му ја кампањата, јас му ја прочитав уште пред 3-4 недели и ми се допаднаа некои делови, иновативни и интересни.
    http://zernovskizacentar.com/

3. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Во Центар сепак ќе има втор круг. Само што прочитав дека Жерновски немал доволно гласови за во втор круг , му фалат сосема малку за победа ама како и да е во вториот круг ја добива победата.

Можеби не сум доволно компетентна да коментирам за градоначалниците во Скопје затоа што не живеам таму,но, според мене најслаби кандидати се во Карпош иако се тројца. Не сум запознаена Стевче што направил за таа општина ама мене ми е сончогледка и недобар човек , Андреј Петров пак ми делува изгубено во целата оваа кампања и реално слаб политичар а за Јагнула што да кажам освен дека воопшто не ја доживувам како некој кој што може да ја води некоја општина, нека си ужива во пензионерските денови, не и е местото во политика.

4. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.678
    Допаѓања:
    22.766
  5. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561

Еве ти неколку инфо за кандидатите од Карпош.
    Андреј е доктор,работи во Систина,во политиката е подолго време,многу скромно момче,без ниту една афера позади себе во целиот овој период. Тој е човек со прави човечки вредности:мирен,културен, образован...
    Стефчо е скопски мангуп,хоштаплер.Човекот има безброј афери позади себе,има (незаконски) заработено милионски суми (за кои ние-обичните смртници можеме само да сонуваме), со кои си ја има обезбедено својата фамилија до идно 7-мо колено.Сети се само на Влајко-колку ли пари има таму испрано.Со постапката подмолно да се пријави во 5 до 12,се покажа каков нечовек е,дека не е тимски играч,дека не ги почитува одлуките на партијата,а да не беше сдсм сеуште ќе беше никој и ништо.
    И уште една инфо за Стефчо (која се надевам дека ќе ти помогне да ја донесеш правата одлука за кого да гласаш)! Стефчо е во длабоки бизбис-врски со брат му на Латас,мноооогу зделки имаат направено-со милионски суми. Така да-ако гласаш за него е исто ко да си гласал за вмро!

На AngieVi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.672
    Допаѓања:
    253.037
    Баш напротив, вчера се виде големината на Стевче.
    Вчера во Карпош се гласаше за човек. На крај се виде дека тој е во право.
    Не го оправдувам што се одвои од партијата, ама ете резултатите зборуваат друго.
    Според ова, Стевче си ги избра граѓаните и се ќе си добие мандат.
    Јас мислам дека доколку и останатите членови на СДСМ го стореа тоа, резулататите ќе беа далеку подобри.
    Ете се виде дека народот не го сака Бранко.
    Баш читав во една колумна дека Стевче и Бранко се на тест, доколку Стевче победи, Бранко треба да си оди и дека Стевче е сериозен кандидат за негова замена.

едит: Постои и теорија дека сепак Стевче е таен играч на Вмро. Се знаеше дека немат шанси во Карпош.
    Сомнителна е и таа негова одлука во последен момент да се кандидира.

Политика и се е можно, разни валкани игри се во прашање.

На kravce, Hipster и tessie им се допаѓа ова.
  7. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    http://www.sitel.com.mk/node/68496Повели Теси :)

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kikav

kikav Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034

Заев и Марјан Ристески се најдобри градоначалници во Р.М според мене тие двајца најмногу имаат направено за своите градови. :D :D

На perlaa му/ѝ се допаѓа ова.
  9. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.678
    Допаѓања:
    22.766
    Благодарам manja :) . Хмм не знаеш на кој да веруваш. :D Да се надеваме на најдобро, во смисла она што ќе биде најдобро за нашата земја (земја затоа што мислам на сите општини шо ќе идат втор круг).

На kikav му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Прошетајте низ Карпош да ги видите делата на Стевче.
    Он има стварно дела да покаже, за разлика од Јагнула.
    Додуша и Андреј е стварно човек на место, баш ја гледам дебатата помеѓу него и Јагнула, ако може да се нарече дебата тоа, како се воздржува со такви кокошки јас незнам, секоја чест.
    Кој и да победи дефинитивно заслужено, зашто и двајцата знаат што ќе прават и многу битно си ја сакат општината.
    За центар мислам дека заслужваме промена и нешто што мене ми се допадна како стиден, жанси за волтирање што во невладин сектор, деловни претпијатја што стажињара во државни установи.
    Ако го овозможи тоа за нас младите, со мало и без работно искуство, од мене има подршка и тоа голема.

11. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    4.902
    Сите плукате по ВМРО и СДСМ.Ние по кого да плукаме Кичевчани?
    По народот наш предавнички? По нашите Македончиња кои се продадоа за 300 евра од член,со земање на лични карти и неизлегување на гласање.Зарем со тие пари ќе живееат 4 години? Еднаш ако дал повеќе не дава.
    Му замина на Грујота,Западна Македонија нека си ги чешат сега ма*ињата. Битно Скопје Коцка го доби.
    Јас се прашувам како ќе живеам сега? Како ќе излезам,слободно надвор? Излегувам со страв уште првиот ден,а уште 4 години се пред мене.Треба да градиме иднина.А вака со каква иднина?
    Кога некогаш идините генерации ќе прашаат,Зошто мамо\тато е вака во Кичево? Што ќе му речат? Се продадовме синко,за 100 евра и за еден пар фармерки.Побитни ни беа парите од твојата иднина.
    Толку од мене.
    Моите гласаат за ВМРО-ДМПНЕ еве јавно ќе си кажам,ама ова Груески што го направи не го биват.

На jb82, LittleDevil, artemis и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. artemis

artemis Популарен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    324

Кој живее во Карпош е привилегиран. Јас сум една од тие, за среќа. Овде не се гласаше за партија, туку за човек. Е сега не навлегувам во тоа каков е Стевче, ама знам едно, дека е супер да се живее во Карпош, дека е една од најпосакуваните, најуредени, чисти населби, мирно и ненатрупано, а сепак со супер содржини кои ни прават ама ич да не посакаме да се движиме кон кичот на Центар.
    Овде моите соседи во најголем број гласаа за него затоа што ние го чувствуваме квалитетот на животот што ни е обезбеден.

13. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Дали го гледавте Бранко на ТВ? :fubar:
    Изборите биле нерегуларни и он не ги признавал. Оди бе убиј се, прифати еднаш одговорност како човек, дефинитивно се мрднал од умот. Незнам членството како го трпи, најискрено, треба они да го набркаат :fubar:
    Јас се разочарав за во Велес, реков дека ќе гласам за Аце Коцевски и тоа и го направив, а ќе го направам и во вториот круг, ќе гласав за него и да беше кандидат на вмро, значи до толку верувам во овој човек... Ама знам дека во втор круг ќе падне, затоа што водеше со малку гласови, а вмровциве се спремни на секакви притисоци во наредниве денови, само за да го бутнат и дискредитираат и да победи пијаницата Чадиев, што смрди на комиње. Јас на таков мрсолот не би го фрлила, камо ли да го ставам градски татко да биде. |(

На The-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  14. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    4.273
    Мислам дека е добро што Карпош остана со истиот градоначалник - најбитни се делата. Аеродромчани кутрите ќе го трпат истото дете за градоначалник, некни ме шетаа другарките низ Аеродром тоа цркви никнале на секој чекор а зјаат празни, само го нагрдуваат просторот. Ѓорче ќе беше убаво да дојдеше некој од друга партија, чисто ради демократска промена. Заев Струмица ја држи веројатно заслужено - работи, остварува а и Бугарија и Грција зе блиску(во смисла економска и туристичка соработка). Охрид конечно се тргна оној што мислеше да наплаќа влез во градот. Кичево не ме ни чуди, тоа е што е....
    Ќе ми биде драго Центар да го земе Жерновски - човек со европски дух, ептен претходниов градоначалник го нагрди со градењето спроти хотел Бристол и околу стара железничка а на сметка на зелени површини.

За Скопје како град, Коце немаше доволно силен и вистински креативен против кандидат, па подобро таков некој што колку толку прави нешто паметно - на пр. кружните текови, проширување на улиците и жичарата, но нека биде похуман со кучињата скитници, нека се откаже од ски-патеки ма Водно треба да остане нешто од белите дробови на Скопје (на Скопска црна гора има подобри услови).

15. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Има многу небулози во темава, си ги лупате од ракав работите, и нималку не коментирате трезвено, сфаќам. И мене ме боли за Кичево, баба ми и дедо ми потекнуваа од тој крај и имам сепак некоја жичка.

Кичево одамна е изгубено, со теритиријалната поделба кога се припоија шиптарски села кон Кичево. И касно е веќе свестувањето на СДС и ВМРО за коалиција, кога Бучко беше премиер а Бранче претседател, ете од тој момент ја изгубивме западна Македонија.

И луѓе ми кажуваат, не е се до народот македонски, торбеши и цигани со организиран превоз и некој денар потплатено иделе да гласаат, додади го племето од селата накотено, ете така Кичево замина.
    Арно што ВМРО води во Струга, ама во втор круг губи. ДПА се зад нув со 3.000 гласа разлика, ама затоа тие што гласале за ДУИ во прв круг колку беа 6.000 ќе се пренасочат кон ДПА и ете така шпонците пак ќе ја имаат Струга.

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    P.S
    Во Кочани вчера кршеле кутии на избирачки места каде што водел кандидатот на Сдсм :x

17. Zlatnata.Alis

Zlatnata.Alis Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    79
    100 % се согласувам со тебе , ама сепак не гласав оти според мое мислење дали јас ќе гласам, или ќе биде неважечко или некој друг ќе гласа за мене му доаѓа ИСТИ КУ* ВО РАЗЛИЧНИ ДИМЕНЗИИ

18. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.825
    Допаѓања:
    25.557
    Така како што живееме отсекогаш ние во Тетово, па никој не не прашува.
    Ќе се навикнеш со тек на време на се', и ќе живееш со надеж дека тоа некогаш ќе се смени и дека ќе дочекаш да видиш Македонец градоначалник.
    Тоа е тоа.

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.243
    Допаѓања:
    140.427
    Борбите околу Кичево и Струга ги изгубивме 2006-та, кога имаше референдум со кој требаше да се поништи територијалната организација од 2004-та, според која:
    - на Кичево им се припоија Зајас и Осломеј
    - на Струга и се припои Велешта и не знам кои беа другите помали општини
    - Чаир наместо до Џон Кенеди, сега е до Вардар

И сугурно дека се случија уште еден куп други глупости на кои не се сеќавам - се сеќавам на овие три затоа што ептен ме засегаа.

И не можам да кажам ни дека само политичарите ги продале Струга, Кичево, или делот од Центар кој стана Чаир. Имаше референдум на кој граѓаните требаше да се изјаснат дали се за или против новата териотирјална организација, кој со добра политичка кампања - беше неуспешен. За да биде успешен, требаше да има 51% излезност, а колку што се сеќавам, излезноста беше некаде околу 30%. Тоа беше истата недела кога САД не' признаа под уставно име, и имаше прослави по улици како да се случило којзнае што, се ветување дека ќе биде подобро, ама еве сега треба да не излегуваме на референдум, зошто тоа можеше да ни ја врати 2001-ва. Аха, да.

Јас тогаш се откажав од каков и да е просперитет на земјава. Кога на народот му сервираат нешто против него, и тој верува дека тоа што го прави е за негово добро, без грам свест за она што го прави - не, немам повеќе очекувања. Па не знам каква кампања да е, нема да дозволам да ми го исперат мозокот, особено што тоа беше се направено во еден месец.

Жал ми е за Кичево и од една друга перспектива. Благоја Деспотоски беше добар градоначалник, подготвен за соработка, со желба да ја негува мултиетничноста во Кичево. Не само мултиетничноста, вреден човек кој знаеше да направи добар тим, да ги стави луѓето под притисок и да испорача резултати. Фатмир Дехари не беше. Има само еден добар човек во тимот што му ги тераше сите работи, ама најчесто беше преоптеретен, па работите се завршуваа со доцнење. Баш и не сум слушнала нешто конструктивно од него, а сега треба и да се спреави со многу поголема општина.

Менувањето на границите отвора и други проблеми, со кои Струга веќе се соочува. Многу е неприродно во Македонија да имаш општина со урбан центар, во која поголемиот дел од населението живее во руралните средини, а притоа општината да зафаќа прилично голема територија. Секое поголемо место си има свои потреби, друго е да имаш урбан центар кој го потсредуваш, па потоа ги фаќаш малку по малку руралните. А и спојувањето само по себе тешко паѓа, не само на територијата, туку и на општинската администрација која е многу важна за развојот на една општина.

На Annath, lolyta777, EvitaPeron и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Не губат време нашите цивилизирани браќа. Обид да се симне државното знаме во Кичево.
    Шта речи а не заплакати... Којзнае кој пазар се направил за Кичево, само ај, нејќам да разглабам пошто ќе се изнервирам.