Вајлд, јас не сум направила нешто лошо, нешто некоректно и неисправно па сега да правам нешто за да се корегирам. Ниту сум судела некој по националистичка основа, ниту мразам некој ради истата, ниту пак некому сум му нанела зло или болка по истата. Мене да. Да не се повторувам како расипана грамофонска плоча. Кога ќе излезе малцинството во државава на протест за да ги осудат убијци на масакар наместо на протест оти ги уапсиле, кога ќе излезат на мирен протест за да осудат убијци на ладнокрвни убиства врз млади луѓе, кога ќе ми зборуваат на јазик во државата каде се наоѓаат за да не морам да барам преведувач за да се разбереме, кога ќе можам да се прошетам без страв во нивна населба, кога ќе може да им се затвора џамија оти надвор беснее вирус, кога ќе може некој да ми помогне да завршам работа во администрација без да морам да учам јас албански, кога ќе почнат да ги апсат ради сите прекршоци кои ги прават, кога ќе можат да ги пикнат во затвор оти со зољи се рокаат на сред бел ден тогаш скроз поинаква песна јас ќе пеам. Кога некој ќе ме почитува мене, ќе го почитувам и јас него. Се дури некој не ме почитува мене, нема ни јас да удрам реципроцитет. Толку е едноставно. Национализам не е да те нервира неправда. Национализам е да го мразиш некој оти е поразличен од тебе на тоа поле. А мене најмногу од се ме нервира неправда.
Со кого ќе градат соживот? Со такви како тебе? Види како ги нарекуваш. Отворено навредувате цела нација, и очекувате истата таа нација да ве почитува вас? Взаемен е проблемот. Двете страни имаат долг пат за одење.
Сеа па комбето што носело гласачки ливчиња од Гостивар се запалило по пат. Првин да извршат вештачење после ќе ги бројат. Има време,тука сме,не се брзаме
Темава комедии стана. Уште верувате во булшитот соживот? Каков црн соживот кога они не не сметат за луѓе прво и основно.
Резултати од ДИК ќе има ГосподЗнајКога, оти паметните, пет дена пред избори купиле нов софтвер, кој се покажа дека има недостатоци, и сега рачно бројат.
Секогаш културно сум ги нарекувала и сум била крајно трпелива, ама да ти кажам око не ми трепка за мојот коментар зошто додека ти ги браниш и се докажуваш со мене тие си ја тераат својата мисија, ако не почитуваа барем малку ќе ги почитувавме и ние. Треба да се благодарни за делењето парче земја, а не да се однесуваат ко богови низ чаир, бутел, арачиново и сите нивно населени места. Ај оди пиј кафе во арачиново и кажи нешто против нив за случувањата во 2001 кога загинаа деца на Македонија да видам како ќе поминеш. Да почнеме од таму.
Баш ме интересира за која сума го договориле софтверов, што воопшто не ни профукционира. И која е таа фирма Дуна. Па до сега што и да беше требаше да профункционира.
Дали имаш работено во албанска средина? Јас имам. Сите години додека живеев Скопје. Значи очигледно немав предрасуди. Кога би работела ( или живеела ете да речеме Кондово) , ќе ги знаеше повеќеслојностите на мајндсетот на условно речено спротиставените страни. Јас лично сум била онеправдана за нивна сметка. Дали ги мразам? Јок. Дали ќе глумам дама из париза? Пак јок. Космополитизам не значи слеп да се правиш.
Како бе Вајлд? Како? Кажи ми каде они се обесправени? Се живо што ќе побараат се добиваат и пак е малце. Ако сакаат соживот и они ќе се потрудат малку. А, не ладнокрвно да убиваат, да бараат двојазичност, албански премиер итн. Тоа ти личи на нормален соживот?
Сосема се согласувам дека и од нивна страна е истото однесување. Повторив сто пати... За двете (а и сите) е прашањево: Како да ја надминеме оваа состојба?
This. Oва денес го дробам со другаркава. Се плаши да не биде Албанец премиер, кука дека се ќе им се даде ним речиси. Ја прашав дали гласаше? Ми рече не. И кажав да ќути таму и да не се меша кај што не и е место, глас да не и чујам по нејзиниот одговор дека немало ништо да се смени па дури и да имало малку поголема излезеност. Јас гласав, не е битно за кого ама знам дека си го исполнив своето право. Игл, ова горе да ќутиш не важи и за тебе, јас не знам која е твојата причина зошто не си отишла на гласање, ама нејзиното беше апсурдно. Ама она секогаш се жали и не прави ништо да промени. Сега луѓе знаете што? Тражили сме, сад ќе гледаме. Сами сме криви, нит Албанците, нит Рајко, нит Петко. Албанците видоа шанса, и се борат, се грабат за што поголем залак, они се сплотени, ние не сме. За тоа рака ќе им дадам, за сложноста, а ние? Ние секој ден си вадиме очи еден со друг. За памет следен пат.
Ооо душички. Нација што насилно зема права од 2001 година, нација што секој ден, секоја година врши терор во туѓа држава, нација каде што излегоа да бранат убици на каури, нација каде што нема закон за нив, и можат да прават што им се покасака, нација каде што им се дава работа само затоа што се според рамковен, нација каде што со години имаат сон да не истребат, нација каде што со години имаат сон да напраат голема албанија. Душички они, дај им млекце ако не. Твојот прогресивен менталитет нема никад ова да го разбере. Се однесуваш како да си приватна проститука на албанците.
Секој ја надминува за себе. Еве јас ја надминав. Ниту политиката, ниту историјата не идат со прирачник. У ствари , идат, ама нема 100% гарантен лист. Познавав и убиен во Вејце. Познавам сосем фини Албанци. Априори да зборам што како на памет не ми паѓа. Јас си го живеам мојот живот. Да мислев Македонија дека ќе ја биде, таму ќе си седев.