aj kazi mi sto napravi tolku sdssh za nadvoresnata politika? sto ne vnese vo nato? ama pod koi uslovi ? smeneto ime , debilniot dogovor so bugarite? dobro sega toa sto bugarite ke ne motaat narodot e kriv vadejki bugarski pasosi, s pravo moze da baraat pocituvanje na nivnoto' malcinstvo" vo mk koe e golemo kazi mi sto osven dolgovi napravija? kazi mi sto korist za nas st sme vo nato? , od koj ke ne branat? od nato, od albancite? kolku stranski investicii donesoa vo mk? kazi mi sto tolku dobro vide ? jas nisto dobro ne gledam,osven sto se podolu potonavme
Комплетно се согласувам. Исто се согласувам. Е сега разликата помеѓу двете партии, доколку ги замениме местата, е тоа што Мицковски не кажа дека ќе го врати името или ќе го поништи договорот, а Заев да беше ќе речеше "Го поништуваме Преспанскиот договор, го враќаме името, одиме во ЕУ". Од друга страна, реалноста би била иста, само едниот ќе те лаже у фаца, а другиот ќе плаче ама нема да те плука.
Се натртивме со се натртивме. Али не вадиме од вчера пасоши, да бидиме искрени. Немаме долгови од вчера откако дојдоја СДСМ на власт. На се ова што се буните нека ви текне последниве 30 години што се случува. Треба некогаш да си речиме, стојте бе пријатели 30 години уназадуваме, што е ова, мора да е до нас нешто, ВИЕ и НИЕ како партија, доста префрламе топка. Или убо е вака, да се исфрли сета фрустрираност и енергија во себе и правење филмови на обичниот народ.
Али и компанија победија, за жал, оти македонското население во голем дел седеше дома, наместо да излезе како што масовно гласаа албанските гласачи. Да излезеа барем пола од тие што останаа дома, сликата ќе беше поинаква. И место нашиве партии да коалицираат меѓусебно за да има македонско мнозинство, ќе коалицираат со оној што не и мисли добро на државава, а ние ќе останеме граѓани од втор ред тука. Ќе си добиеме и Албанец премиер и задолжително учење албански и може само да се сликаме. Небитно кој ќе биде, ДПМНЕ или СДСМ, порадо би се здружиле со непријател, отколку меѓусебно да работат за доброто на државата. Ама пуста суета, завист, алчност, да му умре козата на комшијата. Затоа не не' бива ко држава и сите не' ебаваат ко што сакаат. Пак седете дома и не гласајте, оти немало за кого. Макар и поништиле ливче, излезете на избори. Секој еден излезен се смета.
Се согласувам. Светот е , или барем беше устроен глобализациски. Тоа од УК, не знам што да речам, нов степен на лудило. Небитно. Сите треба да бидат во ЕУ, оти демек заедно сме посилни. Младите секако бегаат, и од Грција, и од Португалија, и од Хрватска. Бенефит за останатите треба да биде запазување на основни принципи на функционирање на државата, администрација, судство. Ама никој не може со инка да им тури, оти јас како граѓанин/бизнисмен, очекувам ист третман и исти привилегии, во било која ЕУ земја. Дури таа во мвр не се научи да напише извод од родени, без 3 грешки, тврдам дека се нема капацитет. Па таман и кинески да ги учите децата во школо, нема да се смени капацитетот.
da ne e od sega no zaev napravi toj dogovor so bugarite kolku me sluzi umot? ne jas ne sum ni za vmro ,za nikoj ne sum no smetam deka trebase da se dade sansa na treta partija patem jas ne ni glasav, nikogas ne sum ni glasala
И мене ми е смачено. Ама гласам секогаш кога има избори, оти мојот глас се смета, небитно за кого е. 50% македонско население размислуваа како тебе вчера, и не гласаа, за разлика од албанското кое си беше масовно како и секогаш. И ги гледам по социјалниве мрежи се бунат што ДУИ има многу поголем број пратеници од кога било, демек власта ја продаде државата. Е вака се игра. Пак седете дома.
Во 24 години, прв пат не гласав. Исправањето криви Дрини, по дифолт ми е подесено на најјако. Не се бунам за тоа кој колку гласови освоил.
Вкупен победник во бројот на гласови е коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ со вкупно 327.329 гласови. Коалицијата „Обнова на Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ има 315.344 гласови. ДУИ има освено 104.587 гласови, Алијанса на Албанците 81.297 гласови. Левица има освоено вкупно 37.551 глас, ДПА 13.891 глас, додека Интегра има 12.291 глас. Како што информираше претседателот Дерковски, ова се следните добиени пратенички мандати на партиите. СДСМ – 46, ВМРО-ДПМНЕ – 44, ДУИ – 15, АА – 12, Левица – 2, ДПА – 1. ИЕ 1 Коалиција “Можеме“ – 8 Коалиција “Обнова“- 7 ДУИ – 2 АА – 2 Левица – 1 ИЕ 2 Коалиција “Обнова“ – 7 Коалиција “Можеме“ – 7 ДУИ – 3 АА – 3 ИЕ 3 Коалиција “Обнова“ – 10 Коалиција “Можеме“ – 9 Левица – 1 ИЕ 4 Коалиција “Можеме“ – 10 Коалиција “Обнова“ – 10 ИЕ 5 Коалиција “Можеме“ – 8 Коалиција “Обнова“ – 8 ДУИ – 3 АА – 1 ИЕ 6 ДУИ – 7 АА – 6 Коалиција “Можеме“ – 4 Коалиција “Обнова“ – 2 ДПА – 1
Има многу информации од теренот кои не одговараат на резултатите објавени од Државната изборна комисија до раните часови утринава. Има многу сомнителни резултати на многу избирачки места. Имаше сериозни обиди, но и активности насочени кон отуѓување на волјата на граѓаните. Нашиот заеднички штаб пријави десетици вакви случаи до релевантни тела, но и до релевантни меѓународни институции, пишува Села. Извор: Libertas.mk
i pak isto ko i sekogas bez vecnite dui nema sansa nikoj da napravi vlada edno dobro nesto od ovie izbori bar vo mojata izborna edinica 1 mandat za levica i da napomenam ne sledev ni edna kampanja nitu partija mene zborot mi e mora da se svesti narodot i dade sansa na nekoja treta partija, so sds i vmro nema napred , mora vo vlada da ima uste edna mk partija no so poveke pratenici
Никогаш нема да има трета опција. Полесно е да ги направат мултиетнички сите партии и да го сменат законот, па да бидеме една изборна единица.
За ова се согласувам со тебе,за тоа што не излегоа гласачите има и тоа како добра причина и во право се,а виновник за тоа се знај кој е. Не дека ќе можат да променат нешто,ама барем еве ги извадоа од памет и едни и други