Cител и ѕинго не им плаќаа на вработените со бонови милион години, наместо плата и бонуси, но тоа никој не го збори. Вработните од Македоска телевизија со години не земаа редовно плата, но тоа никој не го збори. И така и за А1, се превеле нерегуларности, ама кога ги казнија? Одкако почнаа да критикуваат, а преходно кога си делеле 50-5о со власта добри беа. Убаво кажа Боа, и на тоа мислевме СЕЛЕКТИВНА ПРИМЕНА НА ЗАКОНИТЕ. Ако А1 ги казнија, не гледам зашто Мтв и Сител да не сносат последици.
Значи, според вас - и да е крив треба да го ослободиме оти не се фатени сите други кои исто прават????? Значи, да ги ослободиме сите за кои имаме докази дека направиле убиство, зошто убијците на нерешените убиства се на улица?? Кој се смешал во ова друштво - си знае што го чека. Селективност отсекогаш постоела, и секогаш ќе постои, без разлика дали ние се согласуваме со тоа или не. Мислите дека ние ја слушаме вистината? Офффф, ајде да се префрлиме во Модни критики, таму забелешките може и ќе ни ги прифати некој А бе истото го реков. Грујо вечно ќе е на власт? Ќе му дојди редот и на Сител, стрпете се.
Муабетот беше дека станува збор за селективна правда, што е факт. Ако е така безброј фирми работат на ист начи како и оние на Велија, и ете ги сеуште добро функционираат, дури кандидатите на Вмро им беа во посета. Работава во приватниот сектор е хаос. Кога се казнува, барем да не биде толку селективно, нека се чешлат сите. За брат Љубе апла беше работава. А и парите му беа сместени. И Вмро и СДСМ буквално ги рекетираат фирмите и луѓето. Во Македонија владее страшно едноумие, па не смееш да кажеш збор против власта, одма леташ од работа. Не смееш ни да дискутираш.
На медиумите можеби да, ама на големиве политичари не. Се држат меѓу себе, зошто Грујо не покрене некоја постапка против Бранко? Зашто знае дека и овој истото ќе му го направи. Во политиката нема чист човек, тоа барем треба да е јасно. А правдата ќе биде секогаш селективна, во корист на оној што е моментално на власт. Само ВМРО малце претераа, едните ги затворија, другите почнаа да ги купуваат. Наскоро ќе нема невладин медиум во државава.
^Правдата не секаде е селектвна, само на нашите балкански простори. Дали е така во Германија или Сад? Не би рекла, ретки се оние баш тајкуни кои знаат да се провлечат. Кај нас од големине бизнисмени па се до малине гранапчиња што продаваат храна ако се поврзани со власта си праат што сакаат, зашто им се може нели. И како правник никако неможам да се помирам со тоа, и Јуле и Боа истото тоа го потенцираат. Правдата не смее да биде толку селективна. Ова е претерано луѓе, претерано.
Во ред Славица и реков и на Теси дека знам само вакви случаи поврзани со ВМРО (случајност или не) и прашањето што го поставив воопшто не беше иронично туку ме интересираше дали и колку луѓе знаете вие, кои се нашле во слична ситуација, но од другата страна биле СДСМ. И пак ќе кажам дека СДСМ е далеку од совршенство од партија или сл. и дека не гледам само "напред". Реална сум, знам што се случува и таму, свесна сум и дека они направија многу грешки, но кога некој ќе ми спореди личност како Андреј Жерновски со циганот Тинекс - коса ми се крева!! Значи нема споредба ! Нема ни меѓу дебилот Коце и Јани Макрадули. Почивај во мир Никола Младенов. Жално е за Македонија како држава што си отиде ваков новинар како тебе. Се надевам дека Фокус нема да згасне.
Факт е дека не е праведно да носиме судови и да обвинуваме за нешто за кое немаме посилен доказ од туѓите муабети. Но, мене не ме шокираат нешто посебно ваквите шпекулации. Затоа што не ги има само сега, само во Македонија и само за Никола, ги имало и ги има насекаде. На некои од нас, оние поскептичните, често ни` се случува паметот да не` однесе на друга страна од информацијата која ни` се сервира. За тој кој ни` оставил силен впечаток (било позитивен или негативен) и имал некакво влијание врз јавноста сме свесни дека колку што постојат луѓе кои го сакаат и идолизираат, толку постојат и оние на кои им е трн во око. Шемата барем која јас ја имам забележано е, добрите момци никогаш не умираат во несреќен случај, а лошите момци тешко умираат. Колку само шпекулации имам слушнато за Бин Ладен дека сега си пие некое коктелче на некој остров заедно со Хусеин (пример). Кога некој има живот нешто повеќе од обичен живот на анонимус, тешко ни` е да помислиме дека тој некој може да има смрт на обичен човек. Сообраќајка која може да му се случи на нормален човек, неприсутен во јавноста, без никакво влијание врз истата. Затоа не обвинувам никого, затоа што убиство е во прашање и греота е да речам дека некој нешто направил без да видам, но пак не ги обвинувам ниту оние кои даваат претпоставки затоа што тоа е дел од човековата природа, да претпоставуваме, да не сме задоволни со сервираното, да откриваме нешто ново...благодарение на таквата наша природа сме се кренале на две нозе, а не сме останале на четири. Едит И самиот форум всушност зарем не го покажува тоа? Ќе беше ли она што е денес, богат со теми и разни аргументирани постови ако сите се согласувавме со еден член и му стававме или евентуално коментари од типот на „така е/во право си/да/се согласувам“ и сл.
Секогаш имало и ќе има теории за заговор кога станува збор за луѓе кои во најмала рака биле интригантни во текот на животот. Тогаш е најнормално дека истото ќе се случува и по нивната смрт. И имало и ќе има смешни теории како „Елвис е жив“. Јас не знам дали тука, кај Никола Младенов, има нешто или некој вмешано прсти да помогне да дојде до сообраќајна несреќа. Ниту јас знам, ниту некогаш ќе дознаеме. НО факт е дека некои теории се поосновани од некои други и дека некогаш теориите од типот „Елвис е жив“ нѐ попречуваат да поверуваме и во оние реални или барем пореални теории за заговор. СДК, од шумата не ги гледаме дрвјата некогаш. И сега ќе има вести, ставови, спинови на вестите и сл., сѐ она што следува... Ама тажен факт е дека човекот го нема веќе. Јас дури и сама од себе се изненадив колку ме погоди веста. Никола Младенов, сакале ние или не, беше симбол за непокорен новинар. Опозиционер без оглед на тоа кој е на власт. Токму тоа што еден добар новинар треба да биде, зашто интелектуалците и новинарите не смеат да бидат апологети на власта, дури ни на најдобрата, туку треба да имаат критичка мисла и секогаш да бидат опозиција, со конструктивна критика да ја натераат власта секогаш да биде на штрек и секогаш да чувствува дека мора да биде подобра. Мене лично секогаш ми беше уживање кога го гледав во некоај емисија, а не може да му се одрече ни талентот за пишан збор. Неговиот Фокус не бил секогаш врв во новинарството (иако тоа зависеше и од новинарите во него) но факт е дека се развиваше во добра насока и стануваше се посериозен медиум. А сега ќе има спинови од двете страни, нели, едните ќе пробуваат суптилно да подметнат дека другите повеќе би сакале да го нема, ќе читаме се и сешто, можеби некој и навистина посериозно ќе се занимава со фактот како тоа во населено место никој не можел 12 часа да го најде ниту да го види, барем случајно... Не знам. Ама пак ќе кажам, најтажното е што еден млад човек веќе го нема.
Не, кочниците му ги рикнале. Баш сега начекале момент да го направат тоа. Едни тешки теории на заговор ни се вртат у државава, па тоа кога ќе се седне на муабет со некој се вртат тешки задкулисни работи од типот Ја знам дека му подметнале, све знаеш. Секој ден се гине по улици/автопати, изгледа во Хиподром најлизгаво било. Некој може ќе иде во екстремизам и ќе каже Ааа он намерно си ја режира сообраќајката за да се вртат муабети. И ова твитерџииве ако ми се мерило за јавно мислење, чувај Боже. Мислиш временска прогноза коментираат, а не нечија смрт. Некогаш и многу верглање и паламудење по нетов не е на арно. Сите паметуваат на велико, експерти се за све и свашта, ми се сере од такви али ужасно.
Се приклучувам да прокоментирам на темава, само поради тоа што сакам да споделам еден факт со вас. Ниту ми е целта да режирам сценарија со заговори ниту пак да играм ментална гимнастика со вашиот ум. На еден од нашите веб портали пред неколку часа беше објавено видео од местото на несреќата на новинарот Никола.На самиот почеток од истото ќе забележите униформирано лице задолжено за одржување на јавниот ред и мир, кое зборејќи на мобилен телефон притоа не ја забележува камерата и се дрзнува да каже, цитирам : "Го вадат ова говното"! Па неможам,а да не се запрашам со кое право тој има став за личност која многу веројатно и лично не ја познавал, личност која е веќе покојна и на крај тој став да е токму тоа. Небаре само мене мајка ми ме учела за покојните се најдобро. Па добро бе луѓе остана ли барем малку човечност меѓу нас?? Од порталот реагираа навистина брзо видеото најпрвин беше повлечено, потоа повторно достапно за гледање само што првите неколку секудни се цензурирани. http://brif.mk/hronika/video-od-mestoto-na-nesrekata-vo-koja-sto-zagina-nikola-mladenov/
Tessie, многу грешиш уште во самиот старт! Наталитетот и економијата и те како се поврзани едно со друго.Кога имаш силен и голем наталитет ќе имаш и посилна економија! Ова другово што се однесува за Шиптарите, Циганите, Турците, квотите, бенефициите и се останато нема врска едно со друго.Тотално промашено размислување.Циганите се најсиромашна заедница во Македонија, а најрепродуктивна и со најголем наталитет исто како и Шиптарите и Турците.Според твојата логика за економија и сиромаштија Циганите треба да имаат најнизок наталитет, но е сосема спротивно. Тоа е точно дека игра улога финансиската состојба, економијата, но најмалку е пресудна.Највеќе улога драга Теси има културата, традицијата и навиките коишто ние Македонците сме ги изгубиле многу одамна, затоа што сакаме да изиграваме Парижани со голем комплекс .На Македонецот и 3 000 евра да му дадеш плата пак ќе има едно или две деца и ништо повеќе.Македонките се затруени со тој феминизам во којшто им се создава аверзија спрема бракот, децата и семејството.Многу Македонки немаат воопшто никаков мајчински инстинкт, никаква желба за деца, семејство и еден куп други работи. Јас убаво ја гледам мојата генерација девојки што прават и како размислуваат.Целиот живот им е претворен во штикла, мини, одмор во Грција, спонзоруши, проституирање со некое локално бизнисменче за да поминат поубаво и полесно во животот без да си го испотат газот , пијанчење секоја сабота и недела и многу, многу други негативни работи. Овде еден куп се утепаа со тоа како народот “гладувал“ и немал “леб да јаде“, а темите “ Што последно си купивте“, “Каде бевте на одмор“, “Диети “ и сличните и се најпосетувани и најпишувани теми тука.Тоа е лицемерие! Ако продолжиме со вакво индиферентен однос кон семејството и децата не само што лошо ни се пишува, туку катастрофа.Ние со ваквиот однос кон тоа само правиме нашите следни генерации да патат и да живеат лошо.Какви генерации деца ќе пораснат и израснат овие сегашни генерации Македонки што треба да родат?Дали си се запрашала тоа? Наталитетот во Македонија може единствено да се врати со закони, обврски и враќање на патријахалниот живот кај Македонецот.Со ништо друго! Ние имаме среќа што Шиптарите, Турците и Циганите многу повеќе емигрираат во странство, па се прави некој баланс.Што ќе беше сите Шиптарки да ги раѓаа своите деца во Македонија, а? Или Турчинките или Циганките?Тешко ни се пишува ако не се промениме и самите почнеме да се грижиме. Нема да постоиме како народ и нација следниот век тоа е факт.Ништо неможе на овој свет да те уништи ако имаш наталитет, младина, деца и семејство!
Медиумите форсираат и наметнуваат да се замислиш за денешниов настан....Не е праведно никому да судиш без докази, но листајќи по социалните мрежи и веб страните нема шанси да не ти пролета некоја мисла некој сомнеж во глава http://sky.mk/index.php/makedonija/1287 ... ta-kolumna http://www.sky.mk/index.php/makedonija/ ... kus-izbori
Valeriya и јас живеам во оваа земја и ја гледам реалноста. Ако имаме различни размислувања не значи дека моето е погрешно. Што има погрешно во тоа на детето да сакам да му овозможам спокојно и подмирено детство и младост? Што сакам да учи, да студира а не да брише шофершајбни на раскрсница. Не велам дека ќе го разгалувам, ќе го учам да цени секоја работа и да не пребира, ама нека не му биде единствен излез за егзистенција. Затоа што такво време дојде, образованието стана многу важно и не можам да размислувам како оние кои имаат многу деца а се сиромашни. Ако порано тој пат, без школо и напредок бил потежок, сега е 20х потежок. Ги имам во комшии едни многудетни и гледам во што благодет живеат. А ти ако мислиш дека е изводливо, постапувај ти така. Имај многу деца и остави не` нас. Што се однесува до другите етникуми, во последно време гледам и Албанците, се` почесто се со по 1-2 деца, не се толку многудетни како порано. И не, не сметам дека се правам Парижанка, но би страдала ако децата мои се молат за гардероба од братучеди или не излегуваат со месеци во град затоа што треба да се бира меѓу тоа пиво што ќе го испијат викендот и ручекот нивен за денес. Моите не дозволиле да имам таков живот дури и кога беше приватизацијата и бевме во блага криза, не е фер и себично е ако јас на моите деца им го направам тоа.
Којзнае кои работи сакал да ги обелодени па што го свиткаа на ваков начин. Мене воопшто не ми е чудно тоа, и сум скоро 90% сигурна во тоа. Кга можеа без око да им трепне да амнестираат воени злосторства, кога можеа да заташкаат убиство на 20 годишно дете, кога можеа министер за одбрана да стават дезертер од Арм и поранешен командант на учк, кога можат да прават притисоци и да држат во психичко и ментално заробеништво 3 милиона народ, ова е мачкина кашлица. Којзнае што знаел човекот, и што сакал да ни каже. Не си правам филмови, особено кога станува збор за човек како него. Што и да се каже друго е излишно. Нека почива во мир, се надевам многу луѓе ќе учат од него.
Ти тоа што го гледаш на улица нема никаква врска со реалноста.Шиптарите одат во позитива + 4 000 повеќе секоја година, а ние одиме - 3 000 секоја година, па види ти колку Шиптарите имаат по 1-2 деца. Пред нешто да зборувате погледни една државна статистика што се води, па тогаш комуницирајте.Моментално малцинствата во Македонија или поточно муслиманите имаат дупло поголем наталитет од Македонците.Не само наталитет, туку имаат дупло поголема стапка на бракови, дупло пониска стапка на разводи, многу поголем процент на второ и трето дете.Погледни кај нас колку има само процент на стари ергени и моми.Истите тие што цел живот се трипале со кариера и пари, а сега оф мајко во животот.Кога тогаш таа кариера излегува на нос. За 20 години со вакво темпо ние стануваме малцинство во својата држава, па тогаш не само Кичево и Струга, туку секаде ќе биде исто.Веќе Цигани и Турци вршат инвазија на цела Источна Македонија. Денес 50% од новороденчињата во Македонија припаѓаат на Шиптари, Цигани и Турци.Толку ние се множиме што немаме ни мнозинство во новороденчиња. Да имаш 3-4 деца во семејство незначи да немаш и образование! Ајде те молам не изигравај некоја од Шутка Сите вие тука умревте од глад.Да ве слуша некој и да ве чита од страна ќе треба хуманитарна акција да ви организира
Не, не умревме. Ама ако родам 10 деца пред да се обезбедам со добро платена работа, цела фамилија ќе умре. Многу далеку одиш и навредуваш. Ако си толку богата, дај сите да родиме по 3-4 деца па да ти ги дадеме да ги чуваш. Или место да се расправаш тука, прави деца, грижи се за наталитетот во Мкд кога веќе ние изиграваме „како од Шутка“ како што викаш ти што ти ја покажува писменоста и културата. Прав примерок за воспитување на деца. И сигурно повеќе ќе верувам на фамилии што ми се во комшии/пријатели/познаници кај кои сум идела на гости, ми доаѓале за тоа колку деца имаат отколку на статистики што секој може да ги намести. Не ме замарај веќе и престани да навредуваш! Само се расправаш, секој пост ти е напад. Како од напад да наплаќаш Бог да чува. Дај прибери се малку!
Некако ама ич не сакам да коментирам за политика ама ајде..... не знам од кај да почнам попрво. Ајде ќе почнам со Кичево. Јас колку што знам (ако сум во грешкја ве молам поправете ме) кон Кичево беа припоени Зајас и другите Албански општини за време и на минатите избори па пак Кичево имаше Македонец за градоначалник. Не ми е јасно мене тука една работа..... ако се целеше кон обединување на сите мекдонци во Кичево, зошто тоа мораше да се прави толку јавно и со ширење на меѓуетничка нетрпеливост (така ја викаат на телевизија ). Ако се бараше обединување тоа можеше да се направи тајно преку членовите на партиите и не да се крева врева и да се кандидира еден кандидат за градоначалник, за да во исто време и на другите им текне да го направат истото и во исто време да си ја донесат цела дијаспора со по пет-шест деца на гласање!!! Мене сето тоа ми изгледаше како една добра кампања на Грујо наш, кога повеќе немаше друго што да понуди па ајде сега ќе бидеме сите патриоти и ќе повикуваме на обединувања и нудење лажен патриотизам (ова е напоменувам мое гледиште на работите). И не ми е јасно што се потресуваат толку ако имале градоначалник шиптар? Јас лично потекнувам од ''дивиот запад'' и освен легална тортура ништо страшно не е неправено (за тоа што ни купија се за огомни суми на пари не сакам ни да коментирам). Тие си бараат на ваков или на онаков начин, а ние си даваме и си чутиме само во името на соживотот кој што е само фикција и замисла на западноевропските земји, а сите сме свесни дека тешко може да се спроведе без еден да биде почувствуван како граѓанин од втор ред. Е сега за другите настани јас би кажала дека политиката е ку*ва (се извинувам за простиот израз ама не можам да најдам по соодветен) и ние како обични граѓани, па и не би можеле да знаеме што се случува позади сите настани и лажни известувања на нашите поткупени медиуми. Можеме само да препоставиме..... секако сите ситуации се сомнителни па не тераат некогаш да почнеме да читаме меѓу редови. Како и да е некој од целата ситуација има корист или некаква причина.... некои работи не се случуваат без причина! се заморив пишувајќи се надевам некој ќе успее да дочита и за крај поздрав.... https://www.youtube.com/watch?v=bjd70YiIRb4
Ужас сте сите вие што се делите на плави и црвени во време кога македонскиот народ го јаде константно,без разлика на претседател,без разлика на премиер,на влада и на партиска припадност. И од тие и од тие сум видел сито и решето,и за никого не гласав затоа што ме мрзеше да идам да купам маркер и да нацртам еден огромен пенис на тоа ливчето. Гласајте за промена,гласајте за Македонија,гласајте за дела,влакна на гзот ми излегоа и од тие и од тие. И не е доволно што имаме конфликти заради нив,сега и народот мора на секаде да се расправа и осудува заради партиска припадност. Наместо да се затворат двете партии во Собрание,па да се утепаат,да се удават,да се заколат без притоа вие да гледате кој кого удрил,дали Шеќеринска го удрила Коце или Јанкуловска наредила на Макрадули испод папокот со косилица да му стрижат алфи. Затоа што сфатете,државата ќе добие само тогаш кога вие нема владините проблеми да ги земете како свои. Затоа што потајно знаете дека ниеден од припадниците на партијата за која сте гласале нема да ви смени ништо во животов. Диктатура е,олигархија беше,цвета криминалот,тоа никој нема да го спречи,зошто и тие и тие профитираат од тоа. Врвот на се беше мавањето со камења пред собрание на толпи на симпатизери на двете партии. Штета што не се убија меѓу себе. Колку што ми се гади од владата,толку ми се гади и од народов што му е полесно да фати свој сограѓанин за врат отколку да се запраша зошто го прави тоа.
Човекот уште не умрел, вие го поврзавте со заговори, не само што е неточно туку и неубаво. За едно овде ќе се сложам со Боа виста-починатиот пишуваше против сите а не само против власта. И не верувајте на партиски провокации и смислување сценарија за уште не закопан човек. Вистината кога тогаш ќе излезе на виделина. Towelie, така е (не дека си навивач на Челзи(не знам дали уште си ) но дека си реален, за разлика од многу други). Не треба човек само да биде реален на пишување како некој "стручњак", туку искрено да мисли нешто без никакви задкулисни игри. Џабе е филозофирање кога од еден збор човек може да открие нечија скриена намера, особено на форумов. Е ова е страшната реалност, што не само ова говедо, туку сите негови го мислат истото. А најстрашно е што полека но сигурно се движат кон целта. Ние сме беден народ без поддршка од никого, без војска без оружје. Ако ни запнат да менуваме знаме, американците ќе ги поддржат како тие имаат право, кога можевме јазик да им дозволиме зошто не и знаме. Со знамето оди и химната која од поодамна сакаат да ја сменат (не сакам ни да помислам што ќе треба да пеат нашите поколенија како химна) Барем да бевме сложни како народ, една нација, ќе беше полесно.