Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.214
    Живи били - видели, не се брзаме никаде..

За пари(читај, разно-разни субвенции,) а истовремено значи зголемен профит за газдите, не ги боли глава дали ќе работи македонче, албанче или ромче..

* За работа на каса во маркет секој може да работи(вади македонец-стави етникум) , работа во бутик исто, во трговијата на мало исто, - прост пример само...

*ај објасни ми го поимот како си ставам ѕид пред себе? На кој начин?

2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.097
    Допаѓања:
    135.119
    Карта у еден правец.

На Ева33 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Тоа што го џвакаш она што ти е сервирано. Мисли со своја глава. Да стават во бутик албанец, албанка, сеедно, притоа да не знае да говори македонски, јас нема да влезам. Како тоа значи поголем профит? Во фабриките во бунарџик, процентот на албанци е премногу низок, скоро непостоечки. Повеќето интервјуа се извршуваат од страна на менаџери од странски земји. Првото прашање не е дали си албанец, туку работно искуство.

4. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.214
    Ти им викаш ќе си користат субвенции(нема да им плаќаат придонеси на вработените, една корист..), они ти викаат каков ќар ќе имале газдите!! (facepalm) Зошто, бе зошто!!

Не ми одговори за ѕидот! ;)

5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Научно е докажано дека додека не добиеш позитивен тест не го шириш вирусот...

После, народот е крив, мерките арни биле...

6. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Океј, ај вака, пошо очигледно не сфаќаш, еве нема да плаќаат придонеси, ако личноста е неспособна, не ги завршува своите обврски, каков профит ќе има фирмата? Ти би плаќала неспособна личност? Јас не би. Да, ќе заштедат на работна сила, но каков ќар ќе извадат?!?! Затоа не си ти менаџер, или носител на функција.
    А за ѕидот ти одговорив ама пак не размислуваш. Не дадов кванта физика.

7. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.214
    Дејче, будејќи е дојден живот до гола коска, секој се снаоѓа како знае и умее(а ќе биде бетер есенва и зимава на економски план) тој што бара работа(етникум да речам) за 10 збора македонски да ги знае не му е проблем, капиш..
    "добар ден, повели, пријатно, цена на македонски да ти каже..."

Во главно сите знаат македонски, само не сакаат да зборат, ако сака да заработува, ништо страшно 5 збора..

Која неспособност ја гледаш тука??
    Што се притресе толку незнам. (facepalm)

На andromedae и Laufinam им се допаѓа ова.
  8. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Да, тоа се тие зборови за на каса. Инженер, мало сутра.

9. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.214
    (facepalm) (facepalm)

10. Laufinam

Laufinam Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2020
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    294
    Јас верувам дека ќе се тераат рамковни вработувања и во приватен сектор, таквата пракса на англиски се нарекува affirmative action.
    Не дека ќе ги присилуваат законски приватниците да вработат, туку за користење секакви бенефиции од државата, кризни мерки а и право на учество на тендери ќе се условува со таквата пракса...
    А сакале нејќеле приватниците ќе мора да прифатат бидејќи 90-95% од нив или повеќе зависат вака така онака од државните пари.

Е сега,тоа што таквите вработени нема ни да се појавуваат на работа, тоа е веќе друга приказна... газдите не сакаат такви работници но мора да ги трпат за да не се укини државната поткрепа.
    Со други зборови, сепак ќе ги плаќаме ние сите индиректно .

Последна измена: 31 август 2020
    На Ева33 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    857
    aa mi dadovte ideja :)
    kaj nas nema siptari , pardon albanci .da si se pisam ja albanka i mora da me vrabotat vo administracija (ramkoven ke e vo prasanje)
    pa ke si sedam doma, em plata ke mi davaat , so ubo
    ironija

На Laufinam и Ева33 им се допаѓа ова.
  12. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    19.580
    А зошто би мрднала со прст за овие политичари?
    Овие испикани политичари се изгубени во политика , не знаат кај терат ,овци да им дадеш ќе ги загинат |( јас да гласам за овие нема шанси !!

На azelea, SummerGirl и Аргентина * им се допаѓа ова.
  13. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    Од вакви си патиме ( не е лично до тебе упатено , туку повеќето се пишуваат етникуми и врз основа на тоа работоспособни си седат дома и земаат плата , а оние што треба да седат дома работат секаква работа за парче леб , ги има еден куп овде во Тетово " етникуми " чест на исклучоци , искрено убаво си напишала , иронија е до каде дојде државава ) .

Јас велам дека за себе и за работа во државава , најдобро е да знаеш барем по некој збор од сите јазици ( албански , ромски итн . ) , за да не дојде до ситуација да македонецот биде на некој начин дискриминиран затоа што не знае јазик во мултиетничка средина ( што и да работи ) . До душа јас се немам осетено дискриминирано до сега во Тетово , сум имала работа и по приватни установи и во државни институции , секаде каде сум се обратила ми враќале на македонски . Еве пред една недела бев во АВРМ , човекот што требаше да го барам е Албанец , му се обратив на македонски , на македонски ми врати и на македонски комунициравме додека завршив со обврските . По маркети исто , има и ромки и албанки што работат за плата , секогаш на македонски . Во близина на мојата куќа има пекара , има две албанки и секогаш зборуваат на ист јазик со муштеријата кој го услужуваат во моментот .

Па не секој знае македонски , има изолирани места каде се чисто албанско население и немаат потреба да зборуваат македонски ( а тоа е проблем за нив сами во понатамошниот живот , бидејќи доаѓа ред да се излезе од таа средина ) , впрочем исто како и македонците што живеат во чисто македонски населени места ( има неколку чисто македонски села во Тетово , јас пораснав во едно такво и да гугнам не знам на албански , што лично ми беше проблем кога бев во Албанија на одмор , ама ајде тоа еднаш во 100 години ми затребало не е ни важно , на англиски си зборував ) така и за нив . Реално , не знаеш каде ќе те однесе животот , па затоа треба сите да знаеме да се снајдеме на повеќе јазици , не како зауздани коњи само право да гледаме ( ова не само за македонци , општо за сите зборувам ) .

Кога сте кај политичари , ми се свиѓа што Филипче останува министер за здравство , според мене заслужено е . Треба уште многу да се вложува во здравството , за жал , уништувано е години наназад , и не ја бидува се наеднаш .

Тој што се шетал без добиени резултати , треба да биде строго казнет ( како и секој просечен човек ) , но тука Филипче не е надлежен за жал . Тој не го казнува обичниот народ за ширење на епидемија , туку МВР и остали институции . Мерките се добри , тие поединци што викаат " нема корона од 5г е " и шетаат како министерот или пратеник што и да беше додека чекаат резултати , тие се за ќотек , што несвесно и несовесно шират епидемија . И Заев со се нив што се прави на " ја не знам , нисам одавде " .

На Mich и magnolija09 им се допаѓа ова.
  14. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Дали ако се преселам во Германија на пример, во изолирано село каде 70% се македонци, не треба да зборувам германски? Па што полагаат B1,B2, будали луѓе. Во држава каде официјалниот јазик е македонски, сите треба да го говорат, без разлика на етничка основа.

На monibejbi, redmama, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    И мене така во Шведска кога бев на одмор проблем ми беше оти сум растена во чисто македонска средина и не знаев шведски да гугнам, ама се снајдовме на Англиски.
    Следно планирам во Кина да отидам, и баш ми е криво што не можев од Кинесчињата од комшилук кинески да научам, ама кој ми е крив кога во чисто македонска средина сум растена.

На candy.cane, orevokrsacka, redmama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Преведено на уличен жаргон. Македонци ќе иселуваат, Албанци ќе се вработуваат. За овој народ тоа и треба. Пак нека си го гласаат, а другите нека си седат дома.

17. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.260
    Е, јас гласав, и што со тоа? Видов дека има излезност па реков ај да се обидам некои што гласаат да не ми одлучуваат мене или да не ми биде злоупотребено ливчето во крајна линија и најверојатно и на следните избори исто ќе постапам. Ама шо ќе гласаш кога си местат и фабрикуваат резултати, после си распределуваат мандати по волја, си купуваат пратеници итн итн, на махинациите им нема крај..... што мислиш дека си постигнал со твојот глас?? Кој не сака, нека не гласа, нема потреба да им се дуби.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Laufinam

Laufinam Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2020
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    294
    А дали ќе биде обратното кога албанците ќе бидат повеќе од македонците?
    дали и тогаш ќе важи за нас рамковниот договор со бенефиции за нас?
    Тогаш сигурно не, не ќе важи туку уште повеќе и полошо ќе биде од сега, а што е најлошо денешниве предавници болни за власт први ќе си го ништат сопствениот народ... македонец страда најмногу од македонец.... албанците колку да се делат сепак се држат.... го видоа тоа странците и затоа решија нас да не поништат кога сме толку глупави.

На Abracadaver му/ѝ се допаѓа ова.
  19. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    Убаво пишав поназад , прочитајте си пак . Не мислам да губам време за да верглам едно та исто , не сум дизел во зима (facepalm) . Реков ЗА СИТЕ НАС ( македонци , срби , албанци , бугари , католици , православни , муслимани итн . итн . ) Е УБАВО ДА СИ ЗНАЕМЕ БАРЕМ ПО НЕКОЈ ЗБОР ОД ДРУГ ЈАЗИК , БЕЗ РАЗЛИКА КАДЕ СИ РАСТЕЛ И ЖИВЕЕЛ , ЗАТОА ШТО НЕ ЗНАЕМЕ КАДЕ НЕ НОСИ ЖИВОТОТ ! Треба да сте СЛЕПИ за да го испуштите овој дел од мислењето и да верглате за глупости . Како зауздани коњи сте АМАН !

На Mich му/ѝ се допаѓа ова.
  20. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    857
    bie danksin :) za kinezcinjata