Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. honey.11

honey.11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2013
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    973
    Тоа значи сам да се закопаш, поштено...

2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Тоа е дефиниција за 'консензуален референдум'? :^)
    Сигурна си?

3. honey.11

honey.11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2013
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    973
    Не знам, јас мислам дека сами веќе се закопавме со тоа шо Министер за Надворешни е албанец.

Истиот тој, на интервју во Канал 5, со Гоце, пред цела нација изјави дека ОН не е должен да го почитува законот кој е УСТАВЕН, за тоа шо он треба да има на своето биро во канцеларија.

Новинарот го праша зошто нема елементи кои ја одбележуваат нашата држава, а еден од тие елементи беше знамето на државата. Албанско знаме имал типот на биро и за него НЕ важи законот за уредување на неговото биро.

Оттука прашањето е колку тој министер, би се залагал за интересите на државава???

На Bratot, candy.cane, WaitTillTheEnd и 4 други им се допаѓа ова.
  4. honey.11

honey.11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2013
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    973
    Еве подобра дефиниција...

Ќе ги слушам сите надворешни сики шо ќе ми наложат, за само и само ЈАС (зајеБ) бидам на ВЛАСТ.

5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Ич не ми е гајле дали е Заев на власт.

Јас лично сметав, дека правилен чекор со проблемот со Грција, беше да го смениме името.

Кој и да го сменеше, исто ќе мислев.

На honey.11 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. honey.11

honey.11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2013
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    973

Screenshot_20201103-162739_Chrome.jpg

Срдечен поздрав, Вајлд

На WaitTillTheEnd и Ева33 им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Е, и шо?
    Од Рамковниот е 'наследство' то.
    Како дозволи тогаш власта да му се организира вооружен бунт на нивна територија?
    Што правеа разузнавачките служби?
    Не беа способни колку една Лупеска.

8. Hacon

Hacon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    540
    Според @WildMk и земјотрес да има државата ќе биде виновна.

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Не.
    Само за она што е во надлежност на нејзините институции.
    А безбедноста на државата, сигурно не е во моја надлежност, или во надлежност на комшиите.

10. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.566
    Ама излегол ли некој на крај со дивата?
    #иметоезнак#

На WaitTillTheEnd му/ѝ се допаѓа ова.
  11. orevokrsacka

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.566
    Жалам, уставот вели поинаку.

На WaitTillTheEnd и honey.11 им се допаѓа ова.
  12. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.373

Па и затоа ние од дијаспорта ќе одиме со наведната глава и ќе се срамиме да кажеме од каде сме.

Денес се откри идентитетот на терористот ви Виена.

“Кујтим (20) Северномакедонскиот ектремист. “

И не е ни чудо што цела Европа не мрази сами сме криви.

Толку, дел ден бев со наведната глава и немам што да кажам, битно сите ми рекоа дека убиецот бил македонец.

13. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    14.447
    Без многу да навлегувам во детали, правно гледано референдумот е неуспешен, бидејќи за да може воопшто да се смета за успешен треба да гласале 50% + 1 од граѓаните, законско решение не го измислувам јас. Доколку ова беше исполнето (а не е) ќе можеше да се сметаат и резултатите на истиот како согласност на договорот. Но бидејќи гласале само 30% од граѓаните (главно членови на СДСМ и дел од другите етнички заедници), таа волја не може да биде релевантна. Не може 30% да одлучуваат за сите, меѓу кои и останатите 70%. Независно што референдумот беше консултативен, како решение кое сакаше да се протурка во случај референдумот да беше успешен. Законот вика, резултатите од референдумот се она за што гласало мнозинството од гласачите, но само ако гласале 50% + 1 од граѓаните кои може да гласаат. Се надевам дека појаснив. Двата услови се кумулативни, не може само да се гледа што се одлучило на референдумот, без да биде исполнет цензусот.

Инаку за осомничениот на австриските статии беше деклариран како "севернонакедонец" што отвара нови дилеми за некаков си "северномакедонски идентитет"... Затоа Договорот за името е повеќе од штетен. Инаку мило ми е што не е напишан Македонец, бидејќи ниту се идентификувам со северна, ниту сакам Македонец да стои во комбинација со терориститчки напади. Инаку, тероризмот е глобален проблем и ниту една држава не е поштедена. Жалам за жртвите и повредените во Виена, дефинитивно мора да постои поголема соработка на глобално ниво која ќе превенира од вакви девијации.

На Bratot, Kanya, Ева33 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.110
    Допаѓања:
    180.688
    Дали е тој македонец или северен небитно, битно е по потекло исто како и јас, сакала-нејќела моето официјално потекло е северна Македонија. Тоа што јас фактички сум родена во Југославија е небитно, исто како и последниот пасош што го имам е од Република Македонија.
    Еден ден пред младиот аздистерорист да стане хедлајн, прочитав за случај, каде една фамилија е протерана од Франција заради физичко насилство и унакажување на нивната ќерка. Фамилијата е протерана во родната Босна, ќерката безобразлук сакала да се мажи за православен србин. Абе балканска трагедија нема граници(facepalm) Или верски фанатизам не знае за граници.:doh:
    Спасителите на полицаецот во Виена се турчин и палестинци. Па видете колку е саатот(waiting)

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Он не е ни роден во Македонија. Он е во Австрија роден. Неговите родители се родени во Македонија. Зарем потеклото кај и да одиме си го носиме?
    Националноста е само случајност, се погодило случајно да се родиш таму кај што си се родила. Зарем е во ред да биде означен како "македонец" затоа што не ни тој, туку неговите родители се родиле во Македонија?

На ForeverYoung, deskarada, Ева33 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.110
    Допаѓања:
    180.688
    Знаеш дека сум информ-биро односно пренесувам како е напишано. Терористот од Виена е по потекло од северна Македонија.
    Јас секако случајно сум се родила кај што сум се родила, ама и мене во формулари ми пишува северна, претходно беше бивша, ко ќе им се појавам на шалтер, смрт им е, пошто минимум 45 минути ја бараат земјата во системот:doh:

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  17. orevokrsacka

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.566
    Ич да не одиш со наведната глава. Убиецот е роден, растен, воспитан, школуван во нивното "европско" општество. Тие си создале таков отпадок, тие треба да се срамат.

На Kanya, SeaMermaid и Ева33 им се допаѓа ова.
  18. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.214
    Терористот, да разјасниме, е Австријанец, со пасош, лична карта и државјанство. Облиците да ни налепат било какви "срања" се само префрлања на одговорности.

И Австрија ќе напраи сѐ да му ги залепи имигрантските корени како основа за неговото радикализирање.
    Од овој наратив после ќе се буткаат анти-имиграциски политики.

Последна измена: 3 ноември 2020
    На honey.11, SeaMermaid, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Ursi

Ursi Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.373
    Па не е Австријанец, туку е албанец од Македонија и низ Европа го пишуваат дека е Македонец.

Ги имал и двете државјанства но овде и со нивниот пасош секогаш ќе бидеш странец и никаде не пишува дека е албанец се вели македонец.

И овие коментарите на Блик пишуваат само албанци дека бил македонец ни тие не признаваат.

20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.110
    Допаѓања:
    180.688
    Австрија нема у генотипот тероризам, само семејно насилство. Ви текнува на Фрицл?
    СХС ја растури Авструнгарија, тоа не се простува.

Ако ти држи тезата за анти-имиграција, немаше да ги идентификуваат хероите како Турчин и Палестинци. Има само еден факт, во Виена ноќе нема австријци, грото ноќни шетачи се емигранти.

На Ева33 му/ѝ се допаѓа ова.