Актуелни политички настани

Discussion in 'Политика и настани' started by Ariel, Aug 3, 2010.

1. Ева33

Ева33 Популарен член

Така може е во Германија, на попис колку што знам нема графа националност. Ако не се лажам, според пасош како што пиша ти претходно гледаат.

Други правила и закони си имаат тие за разлика од нас.

Значи kај нас имало попис на население, и врз база на националноста конкретно за албанците и нивна бројчаност, им се овозможи охрид.рамков договор за ткнр.правична застапсност се вработија во државни органи општини. судови, полиција катастар итн.

Во Германија се сите Германци, и не ги боли што си, пошто можеш да имаш само едно државјанство(ако не се лажам)

Различно е таму и тука.

Last edited: Nov 4, 2020
    honey.11 and Biljarkata like this.
  2. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Сепак, битна им била и етничката припадност на убиецот. Некој уредник на австриски весник го пишува ова:
    Screenshot_20201104_003434.jpg

honey.11, Ева33 and SeaMermaid like this.
  3. gwæøtüé

gwæøtüé Истакнат член

Citizenship≠Nationality
    Her Kurd bûyn û her Kurd ebîn
    we have always been Kurd and we will be Kurd

KURDS ARE NOT TURKS

4. WildMk

WildMk Форумски идол

Точно, ама не прави разлика оти беше консултативен, а и од тие што гласаа огромно мнозинство гласаа ЗА.
    Зошто другите не излегоа да гласаат со НЕ, ако толку им било битно?

5. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Аргентина * likes this.
  6. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

А замислете, Австрија не дозволувала двојни државјанства. Ама кај нас, преку врски секако, истиве ликови си ваделе и македонски државјанства покрај првото (во случајов австриско) и ни го кревале наталитетот и рамковната бројка, благо нама. Очигледно нашето Мвр не се замара со соработки и размена на податоци со туѓи надлежни служби за да се спречат вакви противзаконски дејства.Или ги крие дури и ако побараат.

7. WildMk

WildMk Форумски идол

И јас сум да им се одземе државјанството на сите кои не живеат во МК, подолго од година.
    И да не гласа поќе дијаспората.

honey.11 likes this.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Ахахахах, Вајлд ма, не можеш да оставиш човек без државјанство.
    Тоа е буквално протерување од државата.

Nigredo Odor likes this.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Ако има и друго државјанство.
    За то зборавме.

10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Одвратно е што типов веднаш го прогласија туѓ бил,нели наш|(
    Тоа забивање на главата во песок ќе ги кошта западните држави.
    Се додека не прифатат дека имаат проблем со своите државјани.
    Зошто типов австријците го пуштиле на слобода кога веќе имал обвинение за тероризам и сл.
    И сега кој е крив,тоа што има потекло од Челопек или што нивнота држава го пуштила да шета,а нивните тајни служби спиеле?!

KateKane, dunika, mila89 and 4 others like this.
  11. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Теростичкиве напади ми се секогаш сомнителни, во земји каде што све се контролира и знае што ќе имаш да доручек малтене, да пуштаат вакви лица да вршат терор ми е доста сумливо, повеќе ми личи на сценариа
    од типот кога ги рушеа кулите близначки за да Америка може после да си војува и остало....Којзнае што им е политиката сега и на кај ќе тераат.

Не се ова луѓе кои имале мирен живот па да кажеш еј од никаде извадил пиштол па пукал насекаде, кога и да има терористички напад после читам имал лошо бурно минато, поврзан бил порано со тероризам, баран бил ваму, ова она...
    Штета за невините луѓе кои ќе го јадат поради нечии политики.

12. honey.11

honey.11 Истакнат член

Не, туку се дојденци од воениот конфликт во 2001 год. од Косово и Албанија.

Затоа и они самите се кажуваат дека се албанци, јас лично немам слушнато некој да се декларира македонец со албанско потекло.

13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Медиумски спекулации- камери, сурвелианс, фејс рекогнишн, 5Џи ;)...
    Некој стално ќе гледа и мирни ќе биле:wasntme:

honey.11 likes this.
  14. honey.11

honey.11 Истакнат член

@Ursi

Нема од шо да се срамиш. Тии и сите останати како тебе од моментот кога сте ја напуштиле државава, воопшто и не треба да ви биде гајле шо се случува и сл.

Јас така би се однесувала ноншалантно да имам потекло од таму и таму, ама животот оди понатаму и би се замарала повеќе со политиката во земјата каде живеам моментално.

Ова е таа патриотска љубов, се иселувам ама уште со македонците ќе се замарам. :D:D

Тури им пепел на сите од моментот кога си се качила во авионот :makeup:(fingers)

15. Ursi

Ursi Популарен член

Значи не се работи за патриотска љубов.
    Јас не знам вие како го замислувате странство. Воопшто не е така дека секој си гледал за себе.
    Јас во мојот крај не познавам многу македонци и се дружам повеќе со швајцарци бидејќи дечко ми е швајцарец и те како ги занима од каде си и каков си.

Синоќа дојде сестрата на дечко ми и рече:
    Еј дали виде овој бил македонец и имал само 20 години.

Јас пораснав во Македонија и едноставно не може да ми биде сеедно што се случува таму и што се зборува за нашиот народ!

Bratot and Biljarkata like this.
  16. daylight

daylight Популарен член

Внимавај, Nationality не значи во превод националност. Во превод на македонски значи: државјанство. Само затоа што зборот е сличен не значи дека има иста дефиниција во другите јазици.

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Јасно ни е нас, на некој друг не му е јасно.

18. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Типов имал македонско и австриско државјанство, се родил и израснал во Австрија ама дел од македонциве се најдоа навредени и замислени за нашата репутација :^)... не ми се верува колкав дел од македонското население има комплекс на ниска вредност. По автоматизам плукање без разлика дали има и или нема логика.

daylight and WildMk like this.
  19. KateKane

KateKane Форумски идол

Леле Косми истово и јас го помислив ако веруваш. Јас не знам што им е на западниве земји, некоја промаја ги има удрено дефинитивно. Инкубатор за радикален ислам се станати и им се случува по еден терористички напад на годишно ниво, овие си спијаат на ушите. Дерадикализација ќе им правеле, ги пуштаат на слобода и мислат дека толку, овие ќе станат примерни граѓани и нема да шибаат за да се разнесат. Овој секоја втора слика со пушки, сабји и пиштоли, сменето име и забраден, овие си спијаат на уши, го пуштаат на слобода.

Не ми е верно некој толку да е глуп, слеп, не знам како да го наречам. На човек што се сомнева за тероризам нема што да се остави сам на себе, активно мониторирање и вклучување на огромен дел од полицијата да ги лови ваквите. Иначе статистиката покажува дека најголем број на исис војници се од Косово. Кај нас кој знае колку ги има, прашање на време е кога ќе се разнесат на сред плоштад па ќе се чудиме што не нашло после.

Luciferka, Cosmi and Bratot like this.
  20. Ева33

Ева33 Популарен член

Дали австријците пишуваат на велико дека терористот Фејзулаи Кујтим се стекнал со воена обука, и прикажуваат мапа од Македонија со посочување дека имаме терористички кампови!?? :x :x

Нашиве ќе реагираат, или во Нато сме, никој ништо не ни може!?! (facepalm)

https://m.oe24.at/oesterreich/chron...llers/452893642/amp?__twitter_impression=true

EmEELWqXEAEA-0W.jpeg

orevokrsacka and Роберт 7 like this.