Има право... не и' бранам. Ене ја, си извајла жената еднојазичен. Ама јас не би патувала 50км во еден правец, за таква работа.
И маркер за пол не менува ништо во пракса, освен што прави административни дупки, па во несвест падна на темата дека се работи за нечии чувства, Епа видиш, некому може му се повредени чувствата од двојзаичен документ. Зошто едното е во ред, другото не? Многу релативизираш, особено на оваа тема.
Како не менува ништо? Ускратување на човечко право за себеидентификување е. Тебе да ти ускрати некој да се идентификуваш како македонка, нема ништо да ти мени?
Ај да си ќутам 300 вицови ми паднаа на памет, кога веќе се спомна работа И не требало да патува, требало да и се дозволи да извади во Тетово. Што имаш против тоа? Ептен "послушна" на авторитетите некако.
Па очигледно нема ни да ме прашаат како тргнало Како што за никое друго прашање од национален интерес не не прашуваат.
У други теми ќе се истепаш за права на хомосексуалци и остали дискриминирани за да оставиш впечаток дека ти сѐ и секого прифаќаш и дека секој имал право да живее како сака и...да не редам. Ама очигледно не важело тоа за секого. Познаник кој е Влав си побарал на документот освен на македонски, да му стои и на влашки. И така направиле, не пресметувале колку проценти се и што знам. Така и она ако побара, треба да ѝ го исполнат барањето.
Ама не е дискриминација да има документ на два јазици. И арно ви текна.. Уште од 2001ва е потпишан Рамковниот 20 години поминаја.
Дискриминација (или веројатно треба друг збор) да не ти исполнат барање за кој јазик да стои на ТВОЈ документ. Еве ти кажав, дечко што го знам си доби документ на македонски и влашки оти така сакаше он. Значи може.
Ама и на Македонски е пишан бе... Не сфаќам шо е проблемот? Фак ит, имаме Рамковен во Уставот. Фак ит... ако се 20%, двојазична е заедницата. Фак ит не сме напрајле попис 20 години! Шо сакате?
Зашто не е САМО на македонски ако она побарала? Што го кошта тој таму да пише само македонскиот, без другиот? Помалце работа. Јас ќе го користам документот, јас знам на кој јазик каде ќе ми треба, што има он да ми кажува.
Оти според Рамковниот во Уставот, ако во одредена општина населението од некоја малцинска заедница е 20% или повеќе, таа општна е двојазична. Оти таков е законот. И тој закон, не можиш да го смениш, дури не се напрај попис и дури не се намали национализмот и во Албанскиот и во Македонскиот блок. Уште се р'ваме ко кучиња
Ако јас ПОБАРАМ треба да ми направат како јас сакам. Не му рекла стој на глава, рекла само избриши ова албанскиов дел. Пак ќе спомнам примерот со дечкото. Влашки не е официјален јазик во државата, не е ниту турски, може се и помалце од 20%. Ама кога поднесуваш барање за личен документ има таму на кои јазици сакаш да биде плус напишано и може да си добиеш таков документ. Значи имаш право да бараш, без разлика биле 20 или 80%.
Не смее!! Ќе одговара тој што ти го издал документот, оти законски мора да е двојазичен. Абе разбирате вие шо значи закон, или не??
На друга тема, овие проценти не ти беа нешто јасни, паметиш?!? Не глуми сега, да не ги барам мислењата
Оќе. Ондак и хомосексуалциве нека си прифатат дека не може брак оти јбг, таков е законот и донесен одамна. Или ова не може?
Ако има доволно луѓе кои не се националисти, може да се смени законот со двојазичноста. Ако има доволно луѓе кои не се хомофоби, може да се смени законот за рамноправност на ЛГБТ+ заедницата Од нас зависи...