Нека јадат нато и еу сега. Велеа дека името немало да ни ги плаќа сметките. Гледам процветаа истите кои го велеа тоа. Државче на дегенерати.
Ckaндaл на граничниот премин „Блаце“ откако полицаец ocлoбoдил лице кое се бара со централна пoтepницa | iNFOMAX.mk Еве уште една убава вест од Северџан. Службеници на граничниот премин „Блаце“ ослободиле лице кое се бара со потерница, а кое од страна на Косовските власти било предадено на Македонските колеги, дознава „Инфомакс“. Според информациите на „Инфомакс“, откако Косовската полиција на македонските колеги го предала лицето Б.Б. член на групата „Беланоца“, надлежниот полициски службеник на ГП „Блаце“ го ослободил лицето иако за него има распишана централна потерница од МВР. Неофицијално, граничниот полицаец телефонски разговарал со началникот на потраги – Интерпол кој наводно ја дал наредбата лицето да биде ослободено, иако за оваа информација во моментов нема потврда, по што лицето било ослободено. Кратко по овој настан, утврдено е дека сепак има централна потерница по лицето Б.Б. по што била повикана Внатрешна Контрола за утврдување на одговорност кај полцииските службеници. Ослободениот Б.Б. е член на групата „Беланоца“, чии членови беа жртви на вооружени пресметки со ривалски групи од Скопје.
Ова нема врска со темата, членов се однесува за во Македонија. За надворешни односи македонскиот јазик е официјален и никој друг. Таму ја претставуваш државата, не својот етникум.
Мене ме интересира, оваа португалскава министерка за европски прашања, планира ли воопшто да му извини јавно на македонскиот народ за истресените глупости. Тоа важи и за Џафери, кој исто треба барем да се извини за прекршување на уставот на кој толку често се повикува и демек го почитува до буква.
Зошто да се извини, кога Зоќи дирекно преговара и тргува со јазикот?! Еве го ПОРТУГАЛСКИОТ ПРЕДЛОГ кој го криеја, и беше "прифатлив" за нас од страна на владиниве трговци? Бугарија ќе каже дека македонскиот јазик НЕ ПОСТОЕЛ пред 44-та, а Македонија ќе изјави дека македонскиот јазик бил кодифициран во 1945-та. И така ќе ралативизира граЏансвото и разните нџоа, и ќе гутаат ветер и магла за ситна пара или работиче...спремни во први борбени линии во одбрана на шефО!! Па чорба после.... епа чорба... *А, што не ЛАЖЕШЕ ЗОЌИ пред некој ден...?! Како ли безочно не лажеше дека не преговара за јазикот, демек спортот, железницата, заеднички соработки слични замајувања... https://360stepeni.mk/zaev-kompromi...kot-i-narodot-se-za-pregovori-ne-pregovarame/ МРШ ТАМУ ПРЕДАВНИЦИ!
Ти треба да му си извиниш на форумов за лупање глупости по темите. Патем, извини што не те праша тебе народот за кого да гласа
Кога ќе читнам мислење „абе мене ми е најважно сметките да ги платам“. Абе живи глупости. Останавме без име, презиме, а од тоа НАТО реално обичниот граѓанин нема никакво фајде. За месец два ќе имаме нов ценовен шок поради поскапувањето на струјата и горивата, и со нашите плати ќе можеме се помалку да купиме. Катастрофа. На ниту едно поле ништо не е направено.
SPAIN AND NORTH MACEDONIA COMMIT TO EXIT COAL BY 2030 LONDON, 30 June 2021 – Spain and North Macedonia joined the Powering Past Coal Alliance (PPCA) at the London Climate Action Week today, bringing the number of European countries that have committed to phase out coal by 2030, or are already coal free, to sixteen. North Macedonia will close its two coal plants by 2027, while Spain has opted for an unambitious 2030 end date for coal, despite closing all of its coal mines and more than half of its installed coal capacity since 2019. Montenegro, Croatia and Albania have also joined the alliance. Montenegro’s 2035 phase out plan overshoots UN Paris climate agreement compatibility by five years, while Croatia has joined as a non-declaration member with a commitment to set a coal phase out date in the near future. Albania has no coal in its electricity mix. In an unprecedented move, Poland’s Eastern Wielkopolska subregion becomes the first Polish region to join the PPCA. It has over 1GW of installed coal capacity and approximately 4,000 people are employed in its plants and mines. The owner of the region’s coal infrastructure, ZE PAK, has also committed to exit coal by 2030, a full 19 years earlier than the Polish government’s end date for hard coal.
Земја у развој да исфрли јаглен од употреба за производство на ел.енергија е рамно на потпишување економско самоубиство. РЕК Битола произведува над 650MW што е далеку повеќе од сите други енергетски објекти заедно. Ќе не наместат да купуваме струја од Европа...
Ако за 9 години не успееме да изградиме алтернативни проиводители на струја, тогаш... да... ќе увезуваме.
Oсвен ако имаме добра алтернатива на тоа, што знам масовни инвестиции во алтернативни извори, за кои би требало да се почне од сега веднаш. Ама гледаме дека кур не ги боли, и за еден автопат се влечат со години, така што да, ова без алтернатива, би нe' дотепало и онака пола држава сиромашни. За нуклеарки немаме никакви услови да правиме. За ветерници немаш секаде јак ветер да замени скрос кои и башка многу малку енергија произведуваат. Сончеви колектори - треба огромни површини посадени со нив. А овие па се скапи. И пак козјане дали ќе е доволно Така шо...ова би било еднакво на пропаст. А еве, не е далеку.
Алтернативни, во стил ветерници што за 10 години ќе остават зад нив напуштени фарми и полиња оти ќе нема кој да ги одржава? Или сончеви колектори, иста приказна, која како се скрши да не ќе го поправи некој?
Искрено за 9 години ни развиена земја не може да се префрли на алтернативни извори на енергија. Не сме ни сега економски способни за да почнеме да се префрламе, а ниту би биле за 20 години. Сета технологија со ветер и сонце е толку скапа што ако почне да се имплементира ќе се уназадиме уште 20-30 години на економско поле од тоа што сега сме.
Вака Франција ми паѓа на памет кај што најголем дел од струјата се произведува со нуклеарки. Други не знам кои би имале потенцијал за такво нешто. А и па не е така едноставно. Ама факт е дека немаме некои услови за било кое од наведените за минимум наредни 10 години Оти јас од линкот на Вајлд нигде не прочитав што потоа?
Не може Вајлд, колку и да сакаш. Незнам колку си запознаена со енергетика. Не збориме за милиони, збориме за инвестиции од стотици милијарди евра. А нашиот буџет е околу 20 милијарди. Треба цела држава да застане и да гради сончеви колектори. Ни Американци да дојдат нема да изградат за 9 години. Така да сите шо се поупатени малку, јасно им е дека ќе се купува струја.