Бравоо, ова заедно со укинувањето на радиодифузната такса е одлучувачки момент за нашата прекрасна влада на рсм
Нека плаќаат. Ако има некој имот во кој не живее и не го изнајмува, или земјиште кое не го работи, значи одвишок му се. Некои ќе живеат 5 души во еден стан од 50 квадрати, а некои ќе имаат по 5 куќи/станови. Данок, ами како!
Ами така, сиромашна си нели? Сакаш да се осветиш на тие што малку успеале да преживеат во вукојебината нели? Па лупни им данок нека јадат партиските потрковци... А знаеш ли дека тоа драстично ќе ги зголеми кориите во скопје, за студентите нпр.? Или баш ти е гајле, битно злобата ти излезе а партиските потечковци ќе имаат плата?
Се знае кој има куп станови и куќи, сигурно не е тоа сиромашниот народ. А погоре членката заборавила да додаде дека има и куп имоти како детски одморалишта и други типови на комунални објекти кои никој не ги користи, а за кои граѓаните плаќаат одржување, обезбедување, што е само трошок за кој општините и другите институции немаат интерес да ги менаџираат. И овие имоти ќе бидат тројно оданочени ако поминат законските измени.
Заменик-министерот за финансии Димитар Ковачевски, кажа дека средната класа нема по три, пет стана или четири куќи и додаде дека ако се користи станот, односно ако е издаден, тогаш тој не се оданочува со зголемени стапки.
Моето гајле е распределбата на капиталот во државава која себе си се нарекува “Социјална-демократија“ Или нека биде тоа, или нека го избриши тоа од Уставот. Арно ти рекоа погоре, кој има одвишок имот? Груевци, Мицковци, Заеви, Анѓушеви Сите се оќорија од пари. Нека плаќаат таму даноци! Искрено, алал да им е за ова. *ги заборајв подалечните! Ѕинговци, Бајрамовци, Тупурковци, Црвенковци. Мафија сето!
Може ги купил со пари кои ги штедел 30 години, а не пошто луксуз живее. Буквално знам луѓе со плус стан кои не уживаат луксуз туку купиле од заштеда, зборам за повозрасни. И факинг три пати е многу. Благо поголем процент океј. Ама трипати не.
Шо ми е гајле како ги купил? Одвишок ти е- Ќе си плаќаш данок. И јас ако имам одвишок, треба да плаќам повеќе данок. Како Скандинавските земји што се Како Канада. Ние имаме извитоперена верзија на системот во САД.
Обавезно, да 'Срце' тие пари ќе одат за социјалната држава. 'Срце' А не тој шо има пари ќе се лечи по приватни болници и странство,а тој шо нема, нека умри по ходниците. На шо личи то?
И како повисок данок на имот ќе им овозможи на тие што немаат да се лечат? Башка еве сама кажуваш у реченицава дека државното здравство не чини оти тие што немаат пари умираат Значи до здравството е, не до данокот.
А бе си завршила ти некое факултерче си се бутнала на работа со сдс/вмро, ама што да прават денес младите? Тебе баш ти е фајле, само гледаш платичката да ти е редовна, дали таа иде од даноци, казни и слично ич не ти е гајле.
"ТРИПАТИ ПОВИСОК ДАНОК ЗА НЕДВИЖЕН ИМОТ КОЈ НЕ СЕ КОРИСТИ“ за да може да простат трипати повисоки долгови на вечито обесправените!!! Гутајтее магла моЉим.
Немам факултет, никогаш не сум работела на државно, никогаш нема да работам на државно. Татко ми беше професор и директор на (комунистичка)фирма, свекор ми беше пратеник. Кога сакав можев, кај сакав да се 'пикнам'. Ама не ми е таков 'лигав' стилот. Сама си го најдувам вработувањето... кога ќе сакам. Ни да ми должи некој, ни да му должам некому.