Ама и од нас зависи. Се што треба да направиме е да не молчиме на неправди, на непочитувања и кршења на закони. А ние не го правиме тоа. Сите гледаат врски да фата, да потплатат некој и да завршат работа. А во суштина, она што ни стои на патот кон подобро утре е баш тоа.
Сите познаваме нокој кој е вработен во некоја од надлежните институции на кои задача им е спроведувањето на правната држава: Полиција, Судство, Обвинителство, Инспекторати... Десетици илјади граѓани работат во овие секотори, а правната држава никако да профункционира. Што ни кажува тоа? ако беа проблем само 100 души кои се моментално на власт, ќе ги урневме преку функционалната правна држава, која се води едиствено по закони.
А тоа што уставни судии сами си покачуваат плата у време кога има масовни отпуштања, што ни кажува? Ако сметаш дека целиот проблем се даноците, гадно се лажеш. Ние и онака плаќаме повисоки цени во однос на примањата, затоа вакви даноци не се потребни.
Ми го кажува она истото што цело време го повторувам: Сите корумпираат и се корумпирани. Не знам како да ти објаснам поинаку... 'Културата' ни е таква.
Да се вратиме во реалноста, во каква дупка живееме. Падна пресудата за шуклев. https://fokus.mk/padna-presudata-za-profesorite-koi-se-tovarea-deka-barale-seks-i-mito/
Теоретски убаво звучи скалестиот данок, но не кај нас (или не сега). За да воведеш данок кој се наметнува на граѓаните треба да имаш со што да го оправдаш, да имаш добро судство, чист воздух, плати со кои може да се покријат трошоците, училишта, струја и вода. Моментално ситуацијава со данокот е исто како рекетирање на народот, разликата од рекетирањето на бизнисмени е во тоа што сега сите го полнат џебот на поединци. Дополнително, треба да се воведе лимит на тоа која вредност се смета како преголема и би подложела на повисок данок. Не е исто да имаш куќа/стан кое е наследство и вреди колку работа на 3 генерации од твоето семејство и да имаш 10 стана од 150.000 евра во Скопје што се купени во последниве 10 години. Со овој закон се земаат пари и на оној што има куќи заведени како градби од камен, кои ги вреднуваат неколкукратно повеќе од новите градби, а се од чукундедо, вредат скоро па ништо и уште му лупаш данок..
Согласно уставот, социјална држава сме. Партиите не чинат.а описот на Вајлд е повеќе комунизам кога се одземаа имотите со национализација.
Буквално има куп луѓе со викендички кои сами ги граделе со години и се од по две собчиња и веце и ги користат само летно време да речеме. Па не мора цело време да пријавува дека те се користи, те не се користи оти сезонски ја користи. Ама битно богати биле со по две куќи вау.
Тикви богати биле. Наследиле станче у новоселски. Без лифт, старо, спремно за реновирање, од корен, сосе вода и струја. Не можат да го издадат без реновирање, а не сакаат да го продадат Ото еден ден ќе му треба на едниот од синовите. Кредит не можат да земат за да го реновираат оти се служел што крпата крај со крај. И сега, опцијата е да го продадат за ситни пари и со нив не можат да купат нов дом, или да плаќаат пет пати повеќе данок Друга ситуација, нива, земјоделско земјиште во зелен појас, цело со дрва кои по закон не се сечат и е на удолница, опции за обработка минимални. За да стигнеш до него е 20 мин со кола, секој ден ( не се наводнува еднаш месечно). Не можеш да насадиш заради сенките, никој не го купува, ама наследство ти е. Опција, да го дадеш гратис на општината 3000 кв, да го продадеш за џабе или да плаќаш данок пет пати повеќе ( сега е 5000 данокот). Имаш куќа у село, наследство. Сите бегаат од селото, никој не живее, ни ти не сакаш, никој не ја купува. Ама ако, данок плус ќе имаш. Не сите со по два стана се богаташи. На тие не им смета и 10 пати поголем данок.
Точно не се живее, ама па и дека ќе смениме нешто во догледно време тоа па уште потешко. Премногу сме во го*на заглавени за да има надеж. И да има ти ја убиваат секојдневно, доста е само вести да пуштиш на тв.
Цело време наоѓаш оправдување за покачување на данокот. Оправдување нема. Данок на имот скоро платив 1.400 денари, и за што ги давам тие пари на општината? Дел од населението гради кај стигне, без дозволи, комуналиции, и плус инспекторката во општина лично ми кажа „абе треба да урнеме најмалку 40 објекти, си градат на диво, ама ќе ме маваат со калашникот, не смеам“. Замисли ти, кој ми кажува што ми кажува. Таа што треба да спроведува ред, не смее да реагира. Кој ќе ги плаќа тој данок? Македонците? Само за нас ќе важи? Овој народ е одамна на питачки стап, и никако не треба нови даноци, ниту покачување. Напротив треба да се зголемат платите, и да немаме минималец под 20.000 денари. Сите на работа, се што е здраво, право, а не некој цел век прима социјално, и не дава денар на државата, а тој што работи сто даноци. Не ми правете споредба со запад, ние за 100 години нема да бидеме запад. Кога тие во Арачиново ќе си платат данок за сите овие години што не плаќаат, и кога и мене ќе ми се даде плата без да одам на работа, е тогаш нека ми наплаќаат за празен стан, куќа. Говеда предавнички. Како одминува времето се повеќе ми е жал што не ги згазија на 27 април, иако тоа не е ок, ама и ова не е ок.
Два стана не се ништо, за луѓе кои имаат две деца. Тоа е потреба, мора да се има живеалиште. Не знам што поистоветуваат живеалиште дека е богатство. Прво, зависи каде е, на која локација, во каква состојба е. Ние имаме куќа на село, не е поделена, и веќе ќе се распадне, и што да не треба да данок да плаќам? Абе не се нормални тие што го оправдуваат ова.
Потреба е кога ќе живеат таму, до тогаш, или ќе плаќаш повисок данок, или ќе го изнајмуваш за да не плаќаш повисок данок, или ќе го продадеш.
Никој нема да плаќа плус данок не бидете наивни. Ќе си сменат лична карта само на различни адреси Овие со нивите најоштетени ќе се.
Ако не живее никој, комшиите ќе приметат. Некој, ќе те пријави. Ич да не се секираш. Кај нас се' се знај.
Абе оди кажи им во Арачиново, па врати се кажи ми мене. Не ме интересира. Или за сите закон, или за никој. Преку глава ми е. На грб имам 2 Роми и 2 Албанци, оти плаќам данок и за нив од мојата работа. Сите кои работите во приватен сектор, знајте дека од вашиот крваво спечален данок, се храни неписмената рамковна администрација и питачите на улица што цел веќе се на социјално.