Прабаба ми била мигрант од Егејска Македонија. Избеглици, кои ми се роднини имам низ цел свет. Што да зборувам за други кои се на иста мака? Јас ли да ги судам? За силувачите, има закони. Ако функционира државата, сите тие во затвор ќе завршат. Како што би требало и локалните силувачи да завршат во затвор.
Да има закон на хартија. Ќе дојдат, ќе силуват и ќе си заминат горе. И кој ќе одговара за тоа? Само ќе се уништат животи на девојки.. Немој молим те. Тоа што твоите имигрирале е друг начин на имиграција, друга била миграцијата порано друга е сега. Како и дае мигрирале европјани со иста култура и традиции и секако социјалност, но овие се друга култура човече, да не се изјаснувам сега..
Oставете тоа има закон. Кај нас ништо нема и тоа сме го виделе сто пати. Сега треба народот да се крене масовно. Дури и да ги донесат, масовно отпор да си одат од тука. Вие не сте запознаени изгледа какви муслимани се тоа? Само радикалното практикување на исламот е зло. Наш куќен пријатен работеше преку Флуор во Авганистан и вели „Ако видат сама жена на улица, а сите се таму забулени, ја маваат со клоци, а и да ја убијат никој ништо нема да направи“. Тоа се фанатици.
Како била 'друга'? Од војна бегале. Прадедо ми воен затвореник бил. Која е разликата? А ако не ги казнуваат кај нас, не се криви мигрантите, институциите се криви. И нашите силувачи не ги казнуваат. И за тоа се криви институциите.
Една Германија што има закон и полиција неможи да се справи па ние ќе се справиме.. Законот е само на хартија. Лошо лошо, тешко нас..
Има ли инфо околу бројот на луѓе кои се очекуваат и каде ќе бидат сместени? Слушнав дека во Бардовци се протестираше деновиве оти таму е лоциран центарот, ама зајово спомна хотели, одморалишта.... @WildMk, нема што некој да се интегрира овде, нехумано е да се живее во Мк. "Државата" за нас кои сме родени тука не се грижи, уште помалку за поризични категории.... Туку му требаат нови гласачи на заев, му здосади веќе да мести избори. Ај, сигурно нема да им се допадне тука и ќе фатат џаде кон запад. Којзнае што се има таму, ама од она што сподели со јавноста, преостанува уште кантонизација и федерализација, другото е реализирано.
Видовте негде еу да прима мигранти? Јас прочитав Македонија, косово, Албанија, Канада. ЕУ спрема закон и тие постоечките што ги има негде да ги прати, нови сигурно нема да има.
Македонија е транзитна земја. Помини - Силувај - Замини. Важно се придржуваме на развратните вредностите на ЕУ и сме 30 членка на НАТО, рамо до рамо со сојузниците
Војска, полиција? Хах. 50% во АРМ и МВР се косовари (муслимани) а кога се работи за исламот незнам дали ќе останат на моменталната страна или ќе им се придружат на овие. Иста култура се. Закон, полиција, војска бараш во Македонија..
Крива е власта што ти ја подржуваш, либерали биле и ги ценеле европските развратни вредности и биле членка на НАТО. Немој Вајлд, повозрасна сии...
Таков ризик не ни треба. Заборавате дека и ние овде имаме повратници и џихадисти? Тие лесно ќе си се најдат, немајте гајле. Доволно е да отидат на еден пазар да се разнесат и да убијат 100 луѓе, светот има да не збори. Сме имале војска и полиција? Да, де затоа ја изгубивме 2001, затоа ни загинаа 8 во Диво насеље, затоа пожари не изгаснавме, и плус оваа наша војска си има тековна работа, не е должна да обезбедува шљам. Ете во Босна имаат камп кај Бихач и нон стоп или крадат, задеваат локалци, или се тепаат и бодат со ножеви меѓу себе. Плус тоа го прават во муслиманска средина, населена со Бошњаци, а што би правеле меѓу христијани? Кој ти гарантира дека ќе си заминат? Дел ќе останат. Таму каде тргнал не пошол за да работи и за просперитет, туку за да тероризира и убива. Таму каде има немуслимани, тоест за нив неверници. Тешко ни е со овие овдешни муслимани, од нив сто маки видовме, а од овие, пекол.
Талибанците отворија проблем овде, кој би рекол. А можи ли трампа заев за мигрантите, тие нека дојдат тука, а сите од власта и нивните поддржувачи нека заминат во Авганистан.
Командант на еден гарнизон во АРМ беше обвинет за силување, го сторил тоа, а делуваше како култивиран Албанец. Татко на две деца, женет. Имаше и во медиуми ако не сум грешка. Таму одамна нема критериум каква стока влегува. Исто е, АРМ, МВР. Се вработуваат деца на команданти од УЧК.
И други требаше само привремено да останат,ама се заседоа. Заседнувањето секаде му прави штета на домородното население.Домородното се намалува. Меѓу мигрантите може ќе има силувачи и терористи.А,и тие мирните може да бидат проблем доколку бидат донесени овде ако терористи(не дај Боже)се решат да ја нападнат државава затоа власта решила да ги прими. Треба да си гледаме само во нашиот двор. Ризик не ни треба!
Сега спас е само народот, да се крене масовно. Можат да вршат напади овде. Два три напади, има колективно да не истрауматизираат, да ја дотепаат утепаната економија и оној наш шугав туризам.
Oвој муабет дека „ебеле жена овде“ и ми кажаа мене, го раскажав дома пред мајка ми и тетка ми. Тие ми рекоа „А што мислиш дека не е вистина? Има и овде сиромашни жени, а штом имале полни џебови пари можно е да го сториле тоа“.