Нема шанси. Знаеш битолски дијалект, не знаеш литературен македонски. Наместо да се солидаризираш со својот народ кој се плаши, ти се солидаризираш со терористи.
Мене ми смета, оти државата нас не ни помогнала, народов нема пари за лечење, ама ок, нека има за потенцијални терористи.
Како можеш македонците да ги споредуваш со тоа нецивилизирано племе! Мои роднини се отидени во Австралија пред 50 години, овде биле образовани убаво скоцкани дотерани, чесни, воспитани, културни. Мојата тетка што е родена во Австралија не знае македонски, така да процени дали не знаат англиски. А што би им ние правиле овде на тие од Авганистан овде? За нас нема леб да јадеме уште тие ни фалат.
Кој гарантира дека меѓу тие што ќе дојдат нема радикални исламисти? Тие сигурно нема да земат и да кажат се претопуваат во масата луѓе за да бидат што помалце воочливи така и напаѓаат. Тие што вршат бомбашки напади не одат пример ако е жена облечена во бурка, зошто ќе привлече внимание туку се претопува со масата луѓе. Никој не мрази муслимани бар јас не не сакам радикали како што не сакам и христијани радикали има и такви. Тие радикали убиваат и луѓе кој се муслимани но не ја делат нивната идеологија и тие се " неверници". Бар за оваа тема имам многу читано и гледано документарци зошто ме интересирало што сакаат тие луѓе да постигнат со тоа. Они се кријат под тоа дека се " обрсправени" како муслимани и дека сакаат да го шират исламот. Тоа воопшто не е така тие не го шират правиот ислам туку изопачена идеологија и сите кој не се согласуваат со нив треба да умрат.
Барем не сме наивни па да се смееме додека ова може животот да ни го смени. Мене лично ме засега и ќе си го кажам мислењето. Дали ќе остане празна слама или не, ќе видиме. Зависи од нас.
Нека ги, џабе збориме. Ќе почнат да чепат деца на улица кого кај ќе фатат во темно, тие тука ќе ми кажуваат биле човечни. Не си мислат за своите деца, па наводно мислеле таму за некои си странци со кои немаме никаква заедничка вредност. Не мора подалеку да гледаме, што не прими Србија таков народ?
Гледаш никој не ги сака, никој. Ако беа арни сите вратите ќе им ги отвореа. Ама ние продадена држава, газот си го даваме на кого ќе стигнеме за некој денар во џеб.
САД ако се грижи одма ќе потроши дебели пари за да ги земе,нема да дава пари за сместување и остало на други.
Самиот факт дека вчера беа 186, денес Османи вели 200, а потоа испаѓа 450 ти кажува дека нема да биде како што ветиле. Ќе плати Македончето со кожа. Баш ми е жал за Македонците. Вака да направеше некоја власт во странство, се ќе беше демолирано. А молчиме оти сме мирни.
Ќе останат " привремено" исто како косоварите и ќе почнат и тие војна после неколку години за права јер Албанците не дојдоа од Албанија да војуваат 2001 туку Косоварите војуваа.
Интересно интервју на англиски јазик направено крајот на јули годинава, со пакистанскиот премиер (поранешен атлет) во врска со Авганистан. Разјаснува некои работи од пакистанска перспектива но на мошне едноставен јазик, секој да разбере. Го препорачувам на сите заинтересирани за меѓународните односи. Самото интервју почнува на мин.3:45сек.
Вајд и другите кои ме цитирате и ми давате етикети дека сум исламофоб. Не сум задоена со омраза, уопште. Баш напротив, пред неколку години и јас го имав твојот мисловен процес. Прва се тепав за сите човекови права, прва бев да кажам дека на секој човек треба да му се даде шанса и светот го гледав низ призмата од одредени медиуми. Е после прошетав. Ќе го спомнам пак моето искуство со престој во Шведска пред да дипломирам (неколку години се во прашање) каде сите колешки, од прва до последна ми кажаа каде да се движам навечер, каде НИКАКО да не идам, каде е безбедно, а каде е огромна веројатноста да налетам на бегалец кој ако ми направи нешто, нема да одговара. Зошто сите вие кои го поддржувате ова не ги коментирате нападите во Германија, низ неколку градови а највише во Келн што се случија на Нова Година 2015-16? Таа вечер пријавени се 561 случај на силување, сексуално злоупотребување и напади врз жени. До крај на 2016 се поднесени 1200 пријави од таа ноќ, тоа се 1200 жени кои претрпеле таква траума која ниеден политичар нема да може да им ја испере. Морници на рацете ме лазеа кога читав што се случувало, дека правеле ѕидови околу девојчиња, а притоа им ги кинеле облеките, ги фрлале на земја и да не продолжувам пошто језа ме фаќа. Уште потажно беше тоа што сите пробаа да го заташкаат тоа, вклучувајќи ја Меркел и сите нејзини полтрони, меѓу кои и Хенриете Рекер (ЖЕНА бај д веј) кои не известија ништо за тоа. Тотален медиумски мрак, нарените денови кажуваа дека ноќта поминала мирно и дека немало инциденти. Среќа луѓето на твитер почнаа да зборат и набрзо се искочи на виделина. Ако уште те интересира за ова, линк, линк, линк. Франција колку пати беше мета на терористички напади од бегалци? Во Виена лани ви текнува што се случи? Во Белгија, во уште еден куп држави. Слободно прогуглај напади од бегалци, врие интерентов, ќе имаш што да видиш. И аман те молам со тоа мразите луѓе, мразите ова, мразите она. Не е омраза. Не е кај мене. Кај мене е страв. Да знам дека тие луѓе нема да прават тука инциденти нека дојдат ми е гајле. Не пари да им даваат, што сакаат нека им дадат. Само да не вознемируваат недолжни луѓе. Ама еве по 100ти пат, страв ми е, страв ми е дека после искачање ќе ме начека некој од нив и ќе поминам многу лошо. А најниско од се е што не маваат по магарето туку по самарот. Агресијата не ја истураат кон агресорите, туку кон невини жени. И ти и сите на форумов ме знаете колку сум заштитнички поставена према жената како единка, колку се борам за нивни права. Едноставно не можам да поддржам нешто што би им наштетило. Лицемерно ми е.