Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Актуелни политички настани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ariel, 3 август 2010.

1. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.796
    FB_IMG_1629365152514.jpg

На Waverly Raven, NewMama, VDT2906 и 19 други им се допаѓа ова.
  2. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.232
    Допаѓања:
    40.045
    Ви текнува на видеово со Талибанците пред некој ден како се возат на количкине во луна паркот во Кабул?

Е сега, после 2-3 дена од кога се извозија и изнајаваа нa коњчињата, решија да го запалат.

Каква стока од луѓе. :envy::swear:

На Oneo, Waverly Raven, LovelyGirl3 и 13 други им се допаѓа ова.
  3. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.596
    Допаѓања:
    15.916
    Еве и зошто толку мирно ја презедоа власта. 11.jpg

Последна измена: 19 август 2021
    На GrimTheReaper и Billy Idol им се допаѓа ова.
  4. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.624
    На Tanjamm, Ugly Duckling, VDT2906 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
  6. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    1.953

На crimson, GrimTheReaper и GirlRose им се допаѓа ова.
  7. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.968
    И ја се прашувам.
    Утре кога ќе имаме пустошење и силување и се многу повеќе од сега ќе се сликаме.
    Вајлд, секаде има силувачи и психопати. Ама, малку загрижувачки е што во некои земји е така малку повеќе почесто и тие граѓани ќе дојдат да живеат со нас. Свесна си дека ова што ги пребираат не е од солидарност, нели?
    Ако јас во опкружување имам од овие мигранти нема да се осеќам безбедно како сега. А, и сега не се осеќам најбезбедно. И место во 21ви век да идеме напред ние ќе се уназадуваме. Браво.
    А, тоа што никој не сака да ги прима зборува многу. Ама, изгледа немаат сите големо срце како нас.

На Oneo, Waverly Raven, Hellobeautiful и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.078
    Допаѓања:
    134.808
    Ајде на протести, утре пак ќе има. 16ти по ред.

На Oneo, Waverly Raven, LejlaD и 17 други им се допаѓа ова.
  9. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.263
  10. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.916
    Допаѓања:
    7.114
    Полска и Унгарија едногласно ќе ги затворат границите за бегалци.
    Германија, Франција и Италија со страв дека ќе се повтори мигрантската криза пред 5-6 години и можни нови проблеми, будни околу состојбата.

Македонија, Албанија и Косово први на листата да примат на голем број бегалци.

На Oneo, Ева33, Tanjamm и 4 други им се допаѓа ова.
  11. diff

diff Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2017
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    45
    Заев: Никој не побара од нас, сами се понудивме да преземеме Авганистанци, нашите граѓани треба да бидат горди
    Прашан дали бројката од 450 авганистански државјани е конечната бројка, Заев рече дека тоа што е досега потвредено е 450 луѓе, но дека може да се јават дополнителни 50, 70, 90 луѓе, за кои како ќе биде потвредено, така и ќе информираат во јавноста.

-Капацитетите се огромни. Досега имаме хотели кои понудиле поголеми капацитети и места за 300 и 500 луѓе. Апсолутно се работи за луѓе со свои квалификации и верувам за време на нивното задржување во Северна Македонија, ќе можеме да направиме нивно здравствено и секаквко згрижување, но секако и општествен ангажман.

На lovestoneddd, WildMk, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.520
    Допаѓања:
    41.924
    Викендов ќе има ли?

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mesecar

mesecar Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2020
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    714
    Се плашам дека бројката може да стане 4 или 5 цифрена. Но и трицифрена за нас е преголема цена. Да се плашиш кога тој човек ќе изјави нешто убаво, оти секогаш спротивно на тоа прави (со други зборови лаже-суши)

На Tanjamm и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  14. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    Иако кажав за последен пат чувствував потреба да се доискажам, ќе се обидам да бидам што е можно пократка. Размислувам како да го почнам постот, па ќе почнам од почеток, како и се друго. Имав можност во одреден период од животот да живеам во една од најразвиените земји во светот (поимот развиен е многу дискутабилен), во која има најразлични етникуми, националности, култури, вериници и неверници, па дури и лица кои себеси се сметаат за extra-terrestrial. До денешниот ден сум имала можност да воспоставам некаква врска со над 100 етникуми, (етникуми бидејќи секој етникум нема своја држава), и тоа го знам бидејќи секој од нив како поединец во мене оставил некаква посебна трага. И за овој период можам да зборувам и зборувам ми се чини до бесконечност бидејќи од денешна перспектива тоа ми е еден од најубавите периоди во животот, период во кој стекнав многу нови пријателства, научив многу не само за другите туку и за себеси, како и период кој влијаеше многу на мене и ме оформи во она што сум денес.

Се обидов да се препрочитам и да разберам во кој дел звучам како националист и голем патриот (иако и тоа е дискутабилно) и решив да го кажам моето гледиште за истите. Според предходното може да заклучите дека мојата дефиниција за припаѓање на одереден етникум и националност е различна од стандардната. Да ја сакаш земјата од каде што потекнуваш за мене значи да ги сакаш народните песни, приказни, ората, игрите, начинот на социјализација и дружба преку веселби, прослави, семејни слави, имендени, традицијата за празниците што од село до село се разликува, дијалектите и говорите, храната итн.

Не сум истакнат верник, всушност и долго време не сум посетила верски објект, не верувам нешто многу и на религиозните представници, ама верувам или сакам да вервуам дека има нешто поголемо од сите нас, нешто заедничко за сите нас, бидејќи во спротивно луѓето добиваат тенденција да веруваат дека се семоќни, а за тоа историјата кажува што може да се случи. Љубопитна сум до бесконечност и назад, сакам да истражувам за се нешто, почитувам секакви вери и религии, бидејќи секој човек го гледам како човек пред се, без разлика на тоа од каде е,како е облечен, во што верува итн. Затоа и од другата страна сум добивала еднаква почит. Ама ги почитувам само ако самите го избрале истото и не се обидуваат да го наметнат и да ме подценат. Моментот кога се обидуваат да наметнат нешто или да ме потценуваат мислејќи дека сум помалку човек од нив, прекинувам контакт. Тоа е мојата граница.

И тоа и треба да го разбереме, дека сите сме пред се луѓе, а потоа се останато. Голем поборник сум да се зачува се што е добро од традициите, верите, културите и етникумите, јазиците и дијалектите итн. Тоа не прави сите нас толку исти, а толку различни, посебни. Верувам дека нема етникум, националност, култура или религија која е лоша, туку само протолкувана во корист на некој, а потоа наметната. Тој дел лошиот, треба да се избрише за да се оди нанапред.

Во делот во кој @daylight кажува дека зошто некој не се вратил жив од бојно поле, до некаде и се согласувам. Кога работиш на одредена позиција, се согласуваш и со добрите и со лошите страни од истата. Во случајот како припадник на безбедносни сили, знаеш дека животот ти е во ризик. Бидејќи ако јас не го убијам, тој ќе ме убие. Но проблемот, е дека и за да убиеш треба да имаш некакво достоинство. И телото на убиениот има некакво достоинство. А не врз него да се изживуваат. Изживувањето упатува на некое суштество кое не е човечко, а ако ги поддржам таквите суштества, тоагаш треба сериозно да се преиспитам.

Тука доаѓам до делот, зошто така изреагирав во одност на постот на @WildMk. За да се заборави и продолжи напред по 1903, 1945, 1991, 2001 и 2015 година, треба да се спроведе правдата. А правдата вели for every action there is an opposite and equal reaction. Правда не е лица кои на морбидден начин одзеле други животи, да ги сместиме во Собрание, Министерства, Судови, Влада, туку во затвор. Правда не е во пазарна економија да се донесе Рамковен договор со кој ќе се вработуваат лица не заради нивните квалификации туку заради нивната национална припадност. Правда не е давање на плати на етникум кој наводно е обесправен, а бркање и понижување на оние кои се бореле за слобода, и не штителе. Keep in mind дека имам пријатели Албанци, Турци, Срби, Роми кои живеат во Македонија, а не сакаат работа по Рамковен, ама страдаат покрај оној поголем процент кој има менталитет на племе. Излезот, и јас и тие како gen z го гледаме некаде надвор, каде што никој нема да ни "постели".

Делот во кој @daylight зборува “живот по смртта”, нека не ми го објаснува мене. Нека се сретне со некоја од мајките, жените, девојките, децата, татковците на погинатите и нив нека им го објасни. Бабичката која ја знам и која ја сакакм како моја иако не сме во никаква крвна врска на тој начин ја преживува болката. Девојката која го изгуби вереникот и требаа над 10 години за да почне да живее, бидејќи се пред тоа беше на граница меѓу живот и смрт. Жената која го изгуби сопругот пред скоро почина, од болест која нити еден доктор не можеше да ја открие, а сите ја знаевме причината. Значи, во војната не се губи само еден живот, туку и илјадници други кои ќе продолжат да “живеат”. Затоа имав и таква “бурна” реакција. За да се заборави и да има соживот треба да се спроведе правдата. Кога сите ќе бидеме еднакви, ќе можеме заедно да продолжиме напред.

Истотака моето искуство и животно и од кампот, а и од она што ни го кажува Владата ми кажува дека не треба да се примат тука. И Спасовски кажа дека по дифолт тие што ќе дојдат тука не се жители на Авганистан, туку личности кои работеле за невладини организации, Владите на представниците на НАТО, новинари, борци за “правда” кои сега бегаат за да си го спасат животот. Зарем личност која се бори за човечките права, работи за невладини и хуманитарни организации, медиумски куќи ќе има закани по живот? Зарем личност која е олицетворение на добрина, некој сака да ја убие? Колку тие луѓе се чисти само тие си знаат, ама инстиктот не ми кажува така. Инстиктот ми кажува дека тоа се оние подбуцнувачи немаат и не почитуваат никакви вредности, кои својот живот ќе си го продадат за пари, а камо ли животот на некој друг, кои газат преку лешеви за да ги остварат целите, кои живеат за да направат конфликти и војни и е ситат на монструозни убиства, силувања, киндапирања ... Замислете, нив нити Талибанците не ги сакаат бидејќи кај нив владее законот на “око на око, заб за заб”, затоа и им е закануваат. Нив никој не ги сака дури ни оној што ги создал. Од вакви зли луѓе јас бегам главом без обзира.

И Спасовски кажа а и јас го поддржувам дека тие не се бегалци, и во овој момент им се извинувам што ги споредив со бегалци.

Да повторам мојот страв не се должи само на тој што доаѓа, туку на фактот што, кој и да дојде нема кој да не заштити. Нема кој да застане зад нас и да не брани. Мојот страв е оправдан бидејќи точно знам во каква земја живеам. Ама изгледа некои од тука живеат во друга земја.

И за крај, ова што денес сум јас и што уживам слобода го напишам мојот став и да го изразам моето мислење, го должам на некој кој низ историјата и на човештвото и за ова парче земја го ризикувал или положил животот. Од некој предок кој се борел со животните во џунглата, па се до некој војник во армија. Затоа и ги почитувам и барам да бидат почитувани, бидејќи во време на робство се труделе да направат држава, и во таков мрак нив светот бил поле за културен натпревар. Јас и сите ние, не смееме да си дозволиме да плукаме и газиме по делата на ваквите луѓе. Сметам дека нема напредок и не си ништо понапреден ако го правиш тоа. Всушност ист си како од оние од кој сакаш да избегаш.

P.S. Извинете за романот, се трудев да бидам пократка. Ако не му е место тука и е офф топик, нека иде во корпа. И да, кога го пишував се трудев и сега и утре во иднина кога некој ќе го чита да не се навреди.

На Oneo, Stark, LejlaD и 15 други им се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.078
    Допаѓања:
    134.808
    Идиот
    Не знам ќе пишам ако разберам

На Tanjamm и emiliana им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.137
    Допаѓања:
    180.948
    Не знам што е дефиниција на бегалци, ама амерички соработници се.
    Де бе, никој не гледал Homeland?
    Е сега, пошто се соработници, остануваат на платен список на УСА, им наоѓаат хотел Македонија, Албанија и така. Зошто хотел Македонија и што после, не е познато:?:.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  17. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Искрено ме заболе дали биле жени и деца на миротворци или пак они самите. Праксата со нивно вдомување во Европа, покажува само отворање на портите од пеколот.
    Едни бегалци примивме, па се случи 2001. Додуша не добивме мир, напротив тивка војна. И сега пак истата приказна...
    Од толку соседни земји и при цел континент, мора во Европа да примаме секаков џган?
    Трамп сакаше огромна ограда да стави за да не им навалуваат мексиканци. А ние пошто сакаме сето муслиманско население со шмајзер во рака да го пречекаме со свечено сечење на црвена лента.
    Нека се лечи Заев, сериозно.

На Oneo, Konfetka, Tanjamm и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.137
    Допаѓања:
    180.948
    Пред колку дена го почнавме муабетот?
    Чисто за споредба:?:
    upload_2021-8-19_17-51-5.png

19. mesecar

mesecar Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2020
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    714
    И ние нема да останеме на толку. Нашиот "Рама" е лажливец.

На Tanjamm, Ugly Duckling и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    И шо кажа?
    Дека си го сакаш и почитуваш фолклорот?
    И јас го сакам и почитувам.

И кој гази и плука по делата на револуционерите?
    Никој.

Затоа реков дека измислувате работи кои никој не ги рекол и после приказна си правите околу тоа.

На g8lQQk му/ѝ се допаѓа ова.