Кои амбасади, тоа се е кафетерии и уживанции само работа не знаат што е. И да се дигнеме да гласаме во амбасада, гласот ќе ни го пребројат за избори 2064та. Кога за едно основно прашање, да ми ослободат пакет од царина затоа што е за добротворни цели морав да се баратам на мобилен со батка од царина директно, пази, и пак да не ми го одобрат, да ме праќаат назад кај амбасада да ми посредува да ослободат царина за донација оти таков е протоколот, која прво посредување ме става во директен контакт со царина...а да има кој да ги слушне каков степен на јазик владеат во земјата која ја претставуваат... Не за џабе јас барам гага лет, барем од тие перени пари еден аир да видам.
Да протестираат мирно? хаха. Шала на страна, ова е само дел од работите што се случуваат зад наши очи. И сега што да одиме и ние да протестираме? За да откриеме дека всушност тоа што ни следува се наоѓа на спротивната страна? Или да одиме кај министерот кој инаку е од муслиманска вероисповед па да се молиме да ни ја осветлат црквата... Која е најмал проблем, за нас се спрема нешто многу поголемо, ние не сме спремни да го дадеме животот за државата, они се за својот идеал на ''Голема Албанија'' , каде се убиците на децата покрај езерото? Во косово, од каде се снабдуваја со оружје протестаните албански во 2001? Од албанија...и се е јасно. Покрај тоа што се обидуваја нашите драги политичари за кои сеуште гласаме дека сме ја добиле војната, они ги добија сите права за кои се бореа тоа е првиот чекор кон ''идеалот'' . Се е однапред смислено и да протестираме или крениме бунт-двете страни нема да знаеме за што всушност се бориме кога нешто поголемо од нашата борба како на дугме ќе прогласи тоа што му одговара. Тито би рекол од се што оставив Јованка најдобро се држи!
Спојлер Да се помолиме за мир на душите на двајцата трагично загинати Македонци кај Бриони. И да ја побараме правдата. Правдата која треба да излезе на виделина. И никој не може да ми каже дека поважно е, да се протестира со денови и ноќи за заштита на паркчето спроти Рамстор, од тоа да се протестира за да се откријат виновниците на невино загинатите души и да се расветлат тие настани.
Тоа што се случи во Октиси, го немало ни во Османлиско време...сигурно. Не за џабе толку цркви и манастири датираат од тој период. Но, секогаш викам и пак ќе речам, како што може Македонец на друг Македонец да наштети никој не може, не постои поподол и пострашен окупатор од внатрешниот.
Многу ме разочараа Торбешите, иако сум имала само пофални зборови за нив досега. Тие поголеми шиптари од шиптарите испаднаа. Катастрофа.
Денеска актуелно на фацебук , керќата на Грујо отишла на школо ... што е со другите 10 илјади и кусур деца? , тие се небитни ....
^ И ова е политички настан? Како ме нервираат вакви „актуелности“. Тргнала, тргнала, со среќа... како и на другите првачиња. Зошто вие се занимавате со тоа? Исто како што го тупат за јавните фаци кои патем вода во очите немаат ама носат маноло бланик, бла, бла. Демек гајле му е на некој.
Епа тоа е исто како кога за познатите личности зборат, останала трудна Викторија Бекам....а што е со другиве што останувале трудни. Или водителкана на црн и бел бумбар правела свадба. Ко божем други не правеле. Епа така и за премиерот пишуваат,мислам дека не треба такви работи да ви бидат трн во очи.
а каква е тежинска важност за свадбата на некоја водителка, бременоста на некоја британка, пластичната операција на некоја американка и слично? Туку само затоа што е наш премиер одма ни боде очи...да не се фаќаме за такви ситници.
За мене интереcна вест е дека ќерката на Грујо не ја запишаа во основното училиште до нивната зграда во Кисела Вода, општината во која живее, туку ја запишаа во Центар. За оние кои не поминале низ маката, од пред 3 години децата може да се запишат само во општината во која живеат. Имаше деца кои живеат на крајот на една општина, па се случуваше училиште од друга општина да им е преку улица, а тие да мораат да запишуваат деца во училиште на 3км од дома, само затоа што е во истата општина. Ова го воведоа затоа што центарските училишта беа преполнети, а во другите општини празни. Ама ете, не важеле правилата за сите исто.
^ееее ова не е во ред. Незнам Груевски каде живее, ама ако е така, тогаш не е фер. Нели се реформите во образованието за сите за подобро на децата и родителите, и ако важи треба за сите да важи.
А за војна во Сирија? Што мислите, што ке изгласа УСА конгресот? ДА или НЕ? Ке има напад? Ова секако е актуелен и важен политички настан.
Ќерката на Грујо е побитна сеа па и ти, остај ова Сад мад, војна и луѓе умираат, свашта.... Јас мислам дека нема да ја изгласаат, зашто немаат подршка од Европска унија, сите си ја научија грешката што ја направија со Србија и не сакаат втор пат да се искупуваат. Мое мислење, дај боже да сум во право. И народот во Америка не сака, голем дел се против, нема такво нешто како хуманитарна војна, амерички измишљотини. Обама ме разочара малку после оваа одлука, мислев дека е помала марионета за разлика од претходниците. Сите се марионети на некои повисоки бизнисмени и моќници, ама мислев дека он сепак има свој став. Сега останува конгресот да видиме дали ќе испадне малку попаметен. Јас ја пратам ситуацијата до сега, и како што прочитав последно дека до 9 септември ќе биде познато што одлучиле.
Дај Боже да нема, но мислам дека сеуште е неизвесно. Денес прочитав дека додека Обама ке биде во Шведска и Русија (на Г20), во УСА се вршело убедување на конгресмените. Е сега тоа убедување, јас би го ставила во наводници, ке почнат да ги уценуваат со некои пикантерии кои во меѓувреме разузнавачите примерно ги собирале, де швалерки, де перење пари,... Плус германските разузнавачи денес изјавија дека имаат докази за употреба на хем. оружје и плус Франција денес пушта снимки за употребата на ова оружје. Со нападот над Сирија УСА се доближува до Иран, а ако таму реализира влијание, се доближува полека до Русија- вечната цел.А всушност се е за енергетска сигурност. Кој ја прашува јавноста, се собрале 100 -тина луѓе протестираат против војна, колку да речат еве американскиот народ сочувствува, не е за војна; па денешните американци се потомци на оние енглезите кои уништија домородно население на овој континент; па тие до вчера имаа робови, ги користеа црнците како стока а не како луѓе. Не верувам дека се прочистил генот за 50-тина години. Кога ние Македонците ке станеме узурпатори тогаш некои народи ке ја сменат својата политика на колонијализам која само ги менува своите форми. Поопширно за Обама и конгресот на http://a1on.mk/wordpress/archives/199279 Дај боже да нема напад, досега 7 милиони сиријци ги напуштиле своите домови, од кои 2 милиони надвор од државата.