Е да, ама сами сме си криви. Сите станаа улижувачи за работа и бенефиции. Само да им даде неко јда јадат денес, за утре не им е ни најмалку гајле. Повеќето нема ни да кажат од каде се. И во грција си се велат „скопја“ (превод - малака - будали).
Не сами сме си криви што дозволивме до овде да дојде. Сеа ова нема везе со врските. Него они си бараат шо им следи. А некој на време да им каеше,ДО ОВДЕ ќе идете, немаше да бараат преку леб погача.Ја неам видено у друга држава некој волку права да имаат и да им се иде по гзот А нишо не праат.Од овие 47 души, 10 дали имаат потребно знаење,способности и вештини за извршување на тие функции.Македонски сто посто не знаат као шо треба.
Можи некој накратко да ми објасни шо се дешава? Кои партии се во влада? Кој е премиер? Уште е Заев? Ништо не ми е јасно
https://a1on.mk/macedonia/zaev-kje-gi-informira-vladinite-partneri-za-dogovorot-so-alternativa/ https://vlada.mk/node/27181 Си остана Зајче.
https://kanal5.com.mk/kosovski-mini...od-divo-naselje-od-pravda-demantiraat/a506846 каква дрскост не ми се верува Ауууу Ау колку се изнервирав.Ма дај им сѐ на шиптарите, нема проблем, шо не дое сеа некој наш да се тепа за Кољо за Саздо итн Да видст во какви услови скапуваат место да ги живеат најубавите години од животот? Ти ебам државата скапана. Кој не се исели еве на.Па умрете сите овде пошиптарени
Не сфаќаш ти што е денес ин, а тоа е на Македонецот да не му е гајле за другиот Македонец, за Македонија ич. Еве јас кога зборувам дека сум патриот, исмевана сум, фашист сум и плус сум како Шкодране Дардишта. Да си амеба е најкул работа во Македонија, се друго е затуцано. Затоа за 10 години Македонците ако имаат држава, тоа ќе биде чиста лотарија. П.С. Лесно е да сака некој држава како Германија, која нуди добри услови за живот. Оди сакај држава која не ти дала ништо посебно.
Јас не знам зошто уште се викаме Македонија, заебете и придавка Северна, абе додајте ко луѓе АлбаноМаќедона, или ИлириКосоваМаќедона, уште поарно, бонбона
Самопрогласената дупка Косово диктира пресуди и судски процеси во Македонија, и Македонците биле националисти. Како да не. Да беа, ќе имаа држава. Сите нациоанлистички народи имаат држави подобри од нашава. Моите одат на работа во Хрватска, а бидејќи сме православни исто како и Србите, кај неколку Хрвати се јавил сомнеж да не се Срби, па сакале да им направат инцидент, но еден Хрват ги разуверил дека ги знае моиве и дека не се Срби, Македонци сме, и ние сме православни. Дали е тоа национализам? Нивна земја, нивни правила, ако не ти чини не оди да работиш. И нашите се до толку рамоправни сегде, па ете носат моиве паштети, канзерви, супи, оти цените се оган и пламен и ако не си го цениш секое евро, џабе одиш. А ако те заболи заб, те фати инфекција на око, има да одиш денес 8-9-10 часа да си рмбаш со подуено око или образ, оти ако отидеш на лекар, а не си државјанин, немаш осигурување, пет дневници како ништо ќе ти отидат.
БРТ проект или набавка на нови 250 еко автобуси? На повидок референдум за јавниот превоз во Скопје. Мислам дека идејата за зголемување на возниот парк не е лоша, под претпоставка да можат да најдат и вработат доволно нови соодветно обучени возачи. Воедно да воведат паралелно со редовните, експресни автобуски линии кои покрај почетната и крајната, ќе застануваат само на побитните и понатрупаните станици низ главниот град (на пр. Транспортен Центар, Веро Џамбо, Зелен Пазар, Рекорд, Сити Мол, пазарот во Ѓ.Петров и тн.).
БРТ мене ми звучи како доста примамлива опција, особено знаејќи во каков хаос е сообраќајот наутро околу 8ч и попладне околу 15-16ч. Треба да тргнеш барем 1.30м за да не задоцниш на работа/училиште/факултет. Меѓутоа, дали единствена опција да се спроведе овој проект е да се отстрани зеленилото на партизанска и други булевари/улици? Тоа не ми се допаѓа.
Косово е Швајцарија споредено со Македонија. Секогаш се паѓам од смеење кога се пишуваат потценувачки постови, а 30 години трпите порази од нив на секое поле и сте во тешка дефанзива. Погледни само во твојот град кој ја контролира сета економија, бизнисот, а преку тоа демографски и просторно се шират, па потоа зборувајте. Жално...
Ехехех па ти Швајцарија. Како да не. Црна дупка е. Држава без закони не е Швајцарија. Ама ти си од Скопје, нели? Јас реално мислам дека Скопје е повеќе албанизирано од Куманово. Искрено. Инаку, кога патував за Црна Гора преку Косово, само ѓубре видов, ништо друго. Ние сме во дефанзива? А ти од кај пишуваш? И ти си во Македонија. 25% во 2002 и 25% денес не е ширење за мене.
Косово не е Швајцарија, но е Швајцарија за Македонија. Кои закони пак владеат во Македонија? И, во Македонија секаде е ѓубре по улици, неуредни дворови, запустени куќи, доградби, надградби, и тоа највеќе меѓу етнички Македонци. Скопје секогаш ќе привлекува луѓе од други градови, па се оддржува баланс. Другите градови ја немаат таа привилегија, па албанизацијата бргу ќе ги проголта.
А која звучна фирма ја знаеш ти во Куманово, а да има газда Албанец? Скоро сите се Македонци. Скоро и да нема албанска фирма која вработува повеќе луѓе. Тие чајџилници, и златари, семкари, се е тоа на црно. Реално не би ни постоеле. Сите фабрики се на Македонци, текстил, чевларство, Квалитет пром, МЕГА, другата МЕГА, Бучен Козјак, Алфи итн. Јас да сум од Берово, попрво ќе одам во странство отколку во Скопје да давам грдни пари за стан, и да рмбам за 23.000 денари. Ги знам податоците од запишани првачиња во градот, и знам која е структурата. И во следни 10 години ќе имаме стабилна структура. Ние не се иселуваме, туку само привремено одиме во странство. Истокот е исцрпен одамна, за жал. А ти забораваш дека Скопје привлекува и албанско население, не само македонско, од цела Западна Македонија. Некој од Гостивар ќе ти дојде тебе во Скопје, нема да ми дојде мене во Куманово да ми се доселува.
Голем дел од градежните фирми во твојот град се албански, сите геостратешки точки во градот тие ги контролираат, главните централни улици се нивни дуќаните, градат 2 големи трговски центри, едниот на влез, другиот во центар, имаат многу подобар наталитет од Македонците и помладо население итн. итн... Биди си реална, не само да контрираш. Спореди каков бил твојот град пред 15 години, а каков е сега. Кој се шири, а кој се повлекува. Се друго ми е смешно за зборување. Се иселувате. Како не се иселувате.
Па бројот на гласови ти кажува која заедница колку е застапена. Бројот на советници е ист веќе 3 мандати по ред. Има една фирма Хуљуси, да градежна, ама друга не знам. Прашање е со колку вработени е таа. Кадара на ДУИ се и земаат тендери. Се продаде добар дел од Диво насеље, ама толку, веќе не се исплати да продаде некој Македонец таму, оти тие пари што ги даваат може само во некое запустено село да си купи куќа. Реална сум, не фантазирам. Во 2011 година Албанец на светиниколчанец кој дошол да му ја купи колата му вели „ааа за 6 години ќе го заземеме Куманово, ќе биде наше како Тетово“. Сега сме веќе 2022. Се оствари ли неговиот план? Не. Епа морам да те разочарам, ама ни твојата прогноза нема да се оствари. Еве јас лично и моите нема да продаваме, ниту да одиме некаде. Тука сме, и бомби да паѓаат. За фирми правиш споредба 5 наспрема 50 и исто било, доминирале. Ахахах, доминираат, да ама во чајџилници без фирма доминираат. Има и неколку торбешки дуќани во градот. Не се сите албански, од тие што се во муслимански дел да кажам. Пред неколку години број на деца во градинка од албанска националност само 10%. Те чуди. Мене ме зачуди, ама рекоа дома си ги чуваат, албанските жени не одат многу на работа, повеќето се домаќини. Исто пред неколку години, број на запишани првачиња, Македонци над 700, Албанци некаде околу 350, плус сметај ги Ромите, Србите, и другите нации, пад доаѓаме до 25%. Кога и го кажав податокот на една тетовчанка, вели ааах добри сте, немате гајле вие, кај нас многу малку деца.