Partiite da ne mislat samo na izbori,tuku da se nosat zakoni vo parlamentot zatoa se plate I. Da se izglasa nedela neraboten den. Da ima pokacuvanje na minimalists Plata I penziite.r Rabotnikor zasluxuva podostoinstvenk zivot I pocituvanje na pravatad.
Недела неработен ден e реалност. Владата и Министерството за труд и социјална политика го исполнија ветувањето што им го дадоа на работниците. Од 1 јануари недела ќе биде ден за неделен одмор за 92 % од работниците, порача министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, по повод изгласувањето на Законот за работните односи, при што со 62 гласа „за“ и ниту еден „против“ пратениците го изгласаа законското решение недела да биде ден за одмор. Како што информираат од Министерството, целта на ова законско решение е воспоставување рамнотежа меѓу професионалниот и приватниот живот на работникот како предуслов за мотивација и поголема ефикасност на работното место. „Работниците се нашиот најголем капитал. Нивниот труд мора да се почитува и вреднува. Затоа, оние што ќе бидат ангажирани во дејностите што поради техничко-технолошкиот процес не смее да бидат прекинати, ќе добиваат најмалку 50 % повисока дневница за работа во недела и слободен ден што ќе може да го искористат во наредните седум дена“, рече Шахпаска. Таа додаде дека вработените во трговските центри, односно моловите, кои ќе работат во недела, ќе добиваат двојно повисока дневница, односно дневница зголемена 100 %. А дополнително, 2 % од прометот остварен во моловите во претходната година за работењето во недела и на празници ќе бидат наменети за изградба на нови детски градинки. „Работничките и работниците се столбот на нашата економија и движечка сила на државата. Поради тоа, остануваат наш приоритет во градењето на идните политики“, порача министерката. ©Makfax.com.mk
https://fokus.mk/uapseni-i-politsajtsi-i-tsarinitsi-vo-aktsijata-vo-divo-nasele/ E од ова се прават пари. Не од работа во текстил, чевларство, маркет, кафич, или возење на такси.
Поранешниот директор на Управата за безбедност и контраразузнавање, Сашо Мијалков, сепак излегува од притвор. Уважена е неговата жалба од апелација откако Кривичниот суд му одреди мерка притвор за „Плацови на Водно“. Нѐ знам што не го пуштија да им побегне Циркузијада !
Касниш, човекот фино лепо си даде гаранција од чинам 11 милиони, евра ли, денари, не знам, ама вети дека нема да бега зад граница
Банана држава, тоа ти е... Овде судството е праведно само за ситни рекетарчиња ко Боки, другите надвор си го уживаат животот со полна пареа
Да, во право си, тоа уште пожално беше за човекот што го осудија за 10 ќебапи, и уште милион примери има такви, за жал. Во милион наврати се докажа колку е "праведно" нашето судство.... Не ми е целта да го правдам Боки, си заслужи казна и тој, ама во споредба со кримосиве други, тој е ситна риба и него му го можат, а другиве кој зад граница слободно си живее, кој тука си се журка.
Да, ама ниту со боки нештата не се како што изгледаат, и тој доби привилегиран статус како притвореник и многу работи се кријат од широката јавност. Другите луѓе во затворите не се од мајка родени.
Да, слушнавме како го одржуваат кумството со кумашинките. Туку ова е јако: Со други зборој Камчев сам си востановил дека треба да биде хоспитализиран за да не се враќа во затвор
https://fb.watch/ak82gdn_1A/ На градоначалникот на Штип не му било дозволено да го посети првото родено бебе во болницата. Срамно и жално
Договорено било со дежурниот лекар. А лани Сашко и он отидеа истиот ден да ја видат родилката, тогаш можеше, а сега не може.
Македонскиот дипломатски синдикат до Димитров: Пустошот што го остави во МНР тешко дека ќе може да се поправи https://makfax.com.mk/makedonija/македонскиот-дипломатски-синдикат-д/
Nekoj vreme ne sum pisala Ali Sega ke pisam. Ne samo politicarite da se graabaat za fotelji I da se lapaat tenderi tuku treba da se raboti. Narodot Stan's apaticen I Nikomu. Dosta samo za fotelji I pozicii. AKO ima namera da raboti Novara vlada treba da pocne so korupcijata koj kolkav imotposeduva.Posto image finan. Kriza sekoj funkcioner da se otkaze of nekoj privilegii da se stedi. Nosenje nainvesticii, izgradba na avtopatista. Vtoro_ da Se nabavi gas I poditno da se gasificira makedonoja radi prljav vozduh.da se se locirat divite deponii da se kaznuvaat, da se selektiraotpadot Kako vo evropaposebno hartija posebno sraklo I kazna za site Sto ne sproveduvaat.@ako se napravat del od Ovie imasansi drzavata da profukcionira vaka samo na ovoj Navin sekoj me si gleda samo zafotelja.!