Актуелни политички настани

Discussion in 'Политика и настани' started by Ariel, Aug 3, 2010.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

@Kanya еднаш рече кувајтски нешто, ако не грешам.
    Еврото се обезвреднува исто така, ама пак, многу држави го имаат во оптек. Ако е валутата показател на јачината на економијата, која би била посилна:?:

Kanya and WildMk like this.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

На Само вистина ги имаше лани. Во се се согласија, што беше чудно.

3. Hacon

Hacon Истакнат член

Петар Колев учествуваше во една Бугарска емисија каде што се исмеваше со Македонија.

4. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се додека сме врзани за еврото, нема девалвација.

Tanjamm likes this.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Не сум гледала. Епа тоа ти велам. Како две лица да се. Со Филип за се се сложи, за ништо не му противречеше. Е сега дали тоа беше од страв, да не го подбере Филип, не знам. Денес голем Бугарин во Софија, права бара човекот. Јас мислам дека е бугарофил. Ако се исмева со Македонија, со бугарски пасош ја има Бугарија и цела ЕУ, што дреме во Штип?

6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Дај боже.

7. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Ич не сум оптимист и за европската економија и стабилноста на еврото. После настаниве во Украина, не знам како мисли Европа да тера,посебно Германија која е двигателот на ЕУ.
    Денес излезе Германецон, вели Северен тек 2 нема да заживее. А губи најмногу тој, т. е. Германија. Гасот им е сега прескап, резервите слаби, а економијата им зависи од тоа. Ама важно немало да им го полнат џебот на Русите, ќе ги казнувале. Добро, Америка им вети дека ќе им помогнела во црни денови, мора да глумат дека им веруваат |(
    А и плус, ќе треба да им плаќаат пенали на фирмите кои учествувале во целиот тој проект, милијарди евра се во прашање. Фирмите учеснички се иначе од европски земји.
    Многу лудило за краток период.

8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

А чичко Путин и то го заболе
    Легенда

Lotus Girl, Konfetka and monibejbi like this.
  9. monibejbi

monibejbi Популарен член

Putin si ima pravo da gi priznae tie 2 oblasti Posto tamu se rusi.
    Taka da mislam ima Putin my pukna filmot kogavide deka zapadov my doagja do dvor.ima pravo da reagira.
    Samo da NEMA vojni niid rusija niid sad.
    Samo narodot kje Strada.Vojna ne resava.m

10. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Македонија има инфлација од 6.7%. Една од најлошите во Европа. Се живо поскапува. Од храна, бензин, такси, струја. Народ мува не го лази.

Овие комуњаришта гадни маме ебаа на се живо и диво.

Heart2020 likes this.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Храната и горивата поскапуваат дека струјата поскапи
    Тоа се поврзани добра, не можан баш да ги наречам комплементарни.
    Струјата треба за производство на леб, месо да се сомели не знам таму ајвар да се праи, као сѐ што треба под напон на струја да се праи.
    За нафтата исто:
    Што всушност ја одредува цената на нафтата?
    Историски гледано, постојат неколку фактори што влијаат врз цената. Трошоците за експлоатација, геополитичкиот ризик што се јавува кога постои опасност од војна во некое важно нафтено подрачје и, секако, односот меѓу понудата и побарувачката. Овој однос понекогаш намерно се дестабилизира, на пример, кога земјата извозник на нафта одлучува да ја намали количината што ќе ја нуди на пазарот за да ја зголеми цената.

Но, во меѓувреме се појавија и два дополнителни фактори што значително ќе влијаат врз цената: подобрувањето на технологијата и пониските трошоци за методите на експлоатација во кои електричните возила ги заменија возилата управувани од мотори со внатрешно согорување

А струјата се добива од гас, јаглен итн.Али мноогу бизниси замреа поради коронава, и сега кога се вратија пак назад почнаа да лапаат доста енергија.
    Башка глеате со гасот како се заебаваат Русија итн

Главниот муабет ми е: ова е основна економија.Ако поскапи цената кој е инпут во некое добро, ќе поскапи и доброто.Не може еден газда на фабрика за ајвар еве, да дозволи на цена од 40ден /кв час (тропам толку, а била 20), ајварот да го остаи со старата цена.
    И тој ќе поскапу за 20 ден
    Кој им е ќарот да ги замрзнат цените? Ќе пропадне бизнисот така.Зашто ја да плаќам поголеми трошоци за производство, а да продавам по иста цена? секое претпријатие стреми да го максимизира профитот
    Ова со струјата е СЕГДЕ
    значи не плукајте само по нашиве, од храна замрзнаа цени на тоа шо можат.
    Тоа у Германија више, читав у Полска тркнувале бензин да ставаат, ко нашиве у Турска, вие за нас се чудите

Tanjamm likes this.
  12. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Не би се сложил, но ме мрзи да пишувам и објаснувам.

Накратко. Северџанистан се распаѓа со голема брзина, ракот метастазира, буџетот е преоптоварен, платите и пензиите доцнат, а допрва доаѓаат тешките денови. Ништо чудно да се случи тотален банкрот и колапс, но ќе треба време. Живи били, па видели. Пуканките се веќе отворени кај мене.

Жално е што илјадници семејства ќе бидат доведени до питачки стап, но тоа ќе произведе масовен револт, протести и рушење на Северџанистан, само се плашам да не има крвопролевање.

christinnn and Ugly Duckling like this.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Ќе мани на економијата, ама поарно тоа, отколку војна.

14. Kanya

Kanya Популарен член

Точно Кувајтскиот динар е една од најстабилните валути во светот. Тука се валутите на Бахреин (и сите земји од Арапскиот залив кои се ех Британски колонии) Сингапур и Јапонија.

Од европските најстабилни се Швајцарскиот франк и Британската фунта. Иако на берзата може да се во пад, за многу брзо се враќаат назад.

Еврото не е лошо, но ЕУ веќе неколку години по ред прави грешки кои скапо ќе ја чинат. А тоа веќе почнува да се покажува со падот на берзите. Мала криза и еврото паѓа.

Не знам за што точно сте зборувале, но вредноста на валутата се детерминира со многу параметри од кои најважна е побарувачката. Колку една валута е побарувана на пазарот.

Најбараната валута во последните 200 години е и ќе биде Американскиот долар. Затоа и си држи цена. Тоа фиктивното движење на берзата нека не ве плаши, нема рамна линија кај валутите. Ако е рамна е лошо.

Она што ми се допаќа сега кај Америте, е тоа што фиктивно го намалуваат протокот на доларот во светот и ќе го намалат во наредните 6,7 месеци за потоа наеднаш да порасне. Махери се за пари нема што.

Во однос на војната. Уште пред точно 1 година излезе извештај/труд од светска банка, насловот беше во стилот што ќе се случи после пандемијата.

Општо познато е дека по секоја криза следи економска криза која е многу ама многу пострашна од пандемијата. Ако пандемијата одзеде 3 милиони животи, оваа ќе одземе многу повеќе за жал, и ќе има долгорочни последици, како и секоја друга економска криза.

Да не должам многу, само мала дигресија, Германија 1936 влегува во длабока рецесија и економска криза. Лидерот одлучува да направи светска војна за да излезе од неа. Не, не се евреите главна причина, тие и останатите жртви се само колетерална штета. Ако прочепкате ќе забележите дека по војната Германија не беше во најдлабока криза, но останатите земји беа.

Не знам како ќе ви звучи следново, но еден од начините кои големите земји го користат за полесно да пребродат економска криза е војна. Другиот е трупање на стокови резерви и злато. Русија купи злато во 2020, за Америка нема потреба да пишувам, таа секоја година редовно купува и има резерви на злато 10 пати повеќе од сите земји на светот заедно. Во еден пост напишав дека паметните земји веќе се подготвија за економската криза што доаѓа, оние не толку паметните, пааа тешко на тој што живее таму.

Тука ќе застанам, не би да плашам никого, не не чекаат убави работи, инфлацијата и девалвацијата се лоши сами по себе, ама што не поминало и ова ќе помине. Македонија а и светот поминале многу. Всушност на малите и слаби земји останува само да се надеваат дрка овие големиве ќе одлучат кризата да ја поминат со резерви, а не војна. Особено Русија, од економска гледна точка ќе направи катастрофална грешка ако започне војна сега. Нема стабилна економија, резервите не и се нити на 50% капацитет, и покрај воената сила, а кризата започна Мај 2020 и ќе трае сигурно во наредните години. За ЕУ нема потреба да зборувам, ако почне војна ќе се распадне како кула од карти.

За крај уште еден мал но многу важен совет: Имајте и чувајте девизи, но најлошата работа што може да ја направите во моментов е да ја урнете уште повеќе вредноста на денарот со купување на девизи.
    Запомнете, Македонскиот денар е неконвертибилна валута и со самото тоа се ограничува побарувачката за истиот. Инфлација ќе има, тоа секако, но не правете и не придонесувајте таа да стане девалвација, така ќе е уште полошо.

НБРМ има одличен тим, особено Богов, Македонија купи злато останува само политичарите, т.е владата да не се замеша во монетарната политика и многу полесно ќе поминеме.

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Да, не треба сега сите да трчаме да купуваме девизи, ќе има штета по денарот. Ние имаме дома пари во евра и си менуваме по потреба. Не правете паника, оти и со доларот и еврото не знаеме што ќе биде, посебно поради светските случувања. И тие варираа периодов. Единствено мислам дека е паметно ако некој планирал да купи стан, да не чека да поскапат, ако има пари и планира, нека купи. Ова ќе биде лоша година за светот, па и за Македонија. Ако се случи девалвација, сеедно ми е дали парите ми се под перница, во банка или каде било. Јас секако ќе купам многу помалку од порано, како и цел народ. Ако тоа се случи, може и фирми да пропаѓаат. На економијата ќе и се случи земјотрес.

16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Глеј очигледно си вмровски настроен, затоа и викаш вака, ја не зборев низ политичка призма.Студирам економија, ти кажувам нешто шо сеа го учев пред брзо и ми е свежо.Истото го имаш и на интернет каде сакаш.
    Нема тука слагање или не.Факти се тоа.Економијата е НАУКА шо многу изгледа не знаат
    Наука за правилно алоцирање и користење на средствата во едно општество.Не е игра меѓу ВМРО и СДСМ.

@Kanya владата не смее да се меша во монтерна политика, пошо НБРМ е посебна.Ние кога учевме, учевме дека Владата не смее да има никакво влијание врз нејзе
    Фискална политика-влада
    Монетарна-НБРМ

Tanjamm likes this.
  17. Kanya

Kanya Популарен член

А мислиш дека нема? Во Македонија има и тоа какво влијание за жал, не би да должам очигледно си студент сеуште, кога ќе дипломираш и се вработиш особено како економист ќе ти се разјаснат многу работи. Особено делот дека во Македонија многу работи на хартија се едно, а во пракса сосема друго.

oblace1, Bezimenka90 and Feminka22 like this.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Туку гледате ли како полицијата и обвинителството се селективни? Жена во охридско доби пријава оти се заканувала на сектата, а Мендух Тачи од ДПА изјави дека не доаѓа во Собрание, за да не го истепа Апасиев. За Тачи постои ли полиција и обвинителство, посебно што не е обичен граѓанин? Апасиев колку пати го викаа во обвинителство за неговите статуси по Фејсбук, а тие што нему му се закануваа, никој не ги викна на разговор. Затоа ми е празен муабет во кој член што пишува од законите. Ова е тотално беззаконие.

Heart2020 and Feminka22 like this.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Абе ние само си играме држава, а далеку сме од нејзе.
    Итс а фект

ps
    Од вакви коментари коса ми се крева.Ишкртано е ради приватност, ама секој ќе сфати овие шо реплицираат од кои се
    И зашо јадат гомна
    20B5602C-164B-4037-8459-646F5E167A1A.jpeg
    ти им воведуваш јазик како втор у државава, ги ставаш на најјаки функции за они да плукаат по нас.
    Тоа е

Heart2020 and Tanjamm like this.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

И овие треба да бидат повикани во полиција, исто како жената од охридско. Овие се ништо какви коментари имам видено со пцуење, навреди, закани. Патем, полицијата знае да одговори „немаме гориво да дојдеме“, ако ги викаат во некое село, ама еве ги рашетуваат секта низ Македонија.

Feminka22 likes this.