Ja neznam Sto zapnale sindikatot sonk so zgolemuanje naplatite koga gledast deke e kriza? Drzavata vo pogled. Na strujata se snajdenekako I Sega za da ne plakjameena tovar na drzavata. Eve I minimalnataplata na pokacija. Ali nekoiipreku leg pogacibaraat.inflacija ke ima drzavata AKO produzat.m
Колумна за протестите на Горан Михајловски Познавате ли некој што завршил работа на шалтер во некоја државна или општинска институција во петок, после 12 часот? Дека службениците од управата штрајкуваа со неработење од 10 до 12 часот во четврток и петок. А колку луѓе завршиле работа во останатите 6 часа? Чекајќи ги да се вратат по штрајкот со ќесите од пазар. Па видовме за време на ковид карантините без колкумина се може, додека службениците седеа дома и готвеа. Не е проблем што вработените во државните институции бараат поголеми плати. Проблем е што очекуваат тие плати да им се поголеми од работниците во приватниот сектор од чии придонеси се плаќаат и нивните плати. Ама, најголем проблем е што државата 30 години води сметка само за јавната администрација, оти партиите си го обезбедуваат гласачкото тело, а никој не се секира за даночните обврзници што му ги обезбедуваат платите на тоа партиско гласачко тело. Сосе паузите за кафе, за цигарче, за доручек, за тркнување до самопослуга, максималниот број денови за годишни одмори, споени празници, слободни денови за селдиби, раѓања, венчавки, умирачки… Над 140.000 вработени во јавниот сектор примаат плата и хонорари од придонесите и даноците што ги плаќаат вработените во приватниот сектор. Ех, кога би можеле вработените во приватните фирми да организираат еден контраштрајк и барем еден месец да не ги плаќаат придонесите. Ама државата со нив не преговара и не ги тинтра. Секако ќе им ги собере парите. Партиите имаат создадено култура на живеење во која тие што се вработени „на државно“ се убедени дека си ја заслужиле привилегијата само затоа што одработувале за партијата.
Apropo celava sutuacija okolku EU a gledam I nee komentirana dolgo vreme nesto Sto mi smeta. Gledam pred nekoj den I Albania Sama ke odela NEMA da ne cekala mislam spored Mene ako ni izbega NEMA zasto vekje tolku da se zamarame. Ili treba da se pritiska EU zaedno so Albania ,ili IC da ne se zamarame I da gi prekine pregovorite skros so bugarija duri AKO treba I da go vratime makedonij za vnatre. Znaci ja sum za pokraj NATO da ne ne zafrkava EU nego d no dadat pregovori.Vo sprotivno AKO ne mi dadat datum site balkanski zemji ke ni izbegaat. Dost ne zafrkavaat vekje.xSo sila site Bugari nemoze da ne pravat a ne SME .k
Поранешни обвинители на СЈО осомничени дека „злосторнички се здружиле“ со Сеат Кочан Државното правобранителство поднело кривична пријава против двајца поранешни обвинители и еден истражител на Специјалното јавно обвинителство (СЈО) за пропусти во случајот со бизнисменот Сеат Кочан, објави Телма. Во пријавата која ја објави телевизијата, во која пишува дека е испратена со Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција и до Владата, се вели дека поранешниот специјален обвинител Артан Ајро, кој сега работи во обвинителството за организиран криминал, неговиот колега Гаврил Бубевски, кој сега е шеф на скопското обвинителство, како и Арафат Муареми, поранешен истражител во СЈО, а сега директор на Управата за финансиска полиција, се осомничени за Злосторничко здружување заради злоупотреба на службена положба и овластување и Несовесно работење. Заедно со обвинителите и истражителот, пријавен е и самиот Кочан. Државното правобранителство смета дека тие навремено не поднеле барање за замрзнување на имотот на Трансмет вреден 17,2 милиони евра, а Кочан тоа го искористил, па си го префрлил имотот на друга фирма – токму на денот кога СЈО побара замрзнување. „Тие, заедно и со меѓусебен договор, организирано во група, првопријавениот (Артан Ајро) и второпријавениот (Гаврил Бубевски) во постапка пред суд , а третопријавениот (Арафат Муареми) во истражна постапка, знаејќи ја состојбата на имотот на четвртопријавениот (Сеад Кочан), дозволиле и не ги спречиле последиците настанати од незаконско постапување на страна на четвртопријавениот. Прво пријавениот и второпријавениот според Кривичната пријава „не ги презеле сите пропишани законски дејствија и правни средства кои биле должни да ги превземат во постапката“, се вели во пријавата за случајот, кој е тема на вечерашната емисија „Код“.
Kako ne mu e SRAM na sudijata Sto odredi 3 godini zatvor za soobrakjajkata kaj SITI mil. Kanata e premala za takvo delo I da se ispita sudijata Kako ja donel odlukata?treba li da snosi odgovornost.?? Treba da se zadovoli pravdata zaradi roditelite I da ima drug sudija koj ke Sufi pravedno. Pa Neli e sramota na boki 13 Sto go nasamarija mu dadoa 9 God ?b
Во врска со политиките,како I: Власт и опозиција исто јаже за врзување само замотките се различни. Власт начин за пловење на бродот од страна на персоналот и Капитенот, Опозиција таласење на водата и справување на начи кој сака да влезе внатре за да биде на помирно место и посигурно, од бурата која ја создадоа. Како II : Не смее да ни биде изговор инфлација,криза ваква или таква затоа што самата инфлација е поголема за 8% а т.н "средна плата" малку над 28000 денари, сепак сметам дека ова е политизирана и популистичка бројка која еве Ни се удара од глава. Затоа плативе треба барем за 2840 да пораснат, за барем високо стручен и образовен кадар барем да достигнат до средната плата кој толку многу се гордееме. Сепак социјалниот мир се купува и Власта и Ипозицијата се слуги на народот,неможе да се брани само интересот на елитата тука со само силна и стабилна средна класа,има вистински достоинствено живеење и ајде сите да спречиме младите и силно стручен кадар да останат во земјава,а не да се иселуваат по светот и работатат недостоинствени работи за ваков обучен кадар. Да не политизираме тука сите заедно да креираме политики, политика за Сите нас политики за нашите идни генерации, за еден ден да се гордеат со нас,за преземените активности а не страмат и отселуваат. Искрено Ваш, SecretMan
Протестот што го организира Сојузот на синдикати на Македонија на 1 Мај ќе започне пред зградата на Синдикатот по што ќе продолжи пред Собранието, зградата на Организацијата на работодавачи и Стопанската комора и ќе заврши пред Владата. Од ССМ бараат линеарно зголемување на сите плати во јавниот и приватниот сектор од најмалку 2.806 денари во нето-износ. – Потребни се похрабри, поинтензивни и побрзи реакции за надминување на проблемите, за зголемување на платите за 2.806 денари во нето износ на сите вработени во приватниот и јавниот сектор, како и за креирање нови визии и перспективи. Ја повикуваме Владата на поголема продуктивност и решителност во делувањето за зголемување на платите на работниците, се наведува во прогласот што денеска го објави ССМ. Оттаму ги повикуваат сите работници и синдикати да се приклучат на протестот. Одлуката да се организира синдикален протест на 1 Мај е донесена на највисоките тела на Синдикатот. За #ДОСТОИНСТВЕН живот,за живот тука!!!
Значи школската година поради штрајкот на просветариве ке ја продолжат. Наместо да им скратат плата на наставниците целиот товар пак на децата.
Ostavka za bujar Osmani AKO ne otvorat I tamy vo Bugarija Makedonskikulturen centar.na s.makedonija Pa do koga ke e pravatbudali bugarine deka NEMA makedonsko malcinstvo? Znaci site znaaeme deka I Kako Sto tuka baraatkaj nas vo ustavot taka ibugarija da I'm gi uvaxzuvs pravdara na tamosnite makedonci. Treba Bujar da ne filozofira tuku da gi sogleds faktittr. Ke gi vmetneme bugarine koga ke go dignat vetoto bugarija. NEMA da dozvoli!r posle prespa Pak da ne I lazatm.m Apropo temava treba I Nie Kako Makedonci da ne se ponizuvame za niedni pari da ne vadime bugarski pasoso. Sum za da se ukinr dvojno drzavjsndtvo.m
Едно само имам да кажам, јасно е дека со години се игра на тоа да се затвори македонското прашање, прво со Грција и противправниот договор, сега со Бугарија и на тој начин ќе не збришат. Секако измеѓу е тоа што внатре се одигруваше, сите глупости и политички мешаници. Сега е попусто да се плаче, оти увертирата одамна помина, денес и официјално го внесоа фашизмот на мала врата Зборувајте ми за право и правда, македонците веќе не се граѓани од втор ред туку /// црти на северниов протекторат ака благонадежни во најава. Ќе завршам со Горан Стефановски: „Еб*ви младоста. Сè ќе запустите. Не признавате ни ѓавол ни бог. Немате ред ни во главите, ни во телата. Сè на своја рака... со првиот ветер како муви без глава... мислите сè што лета се јаде. Европа ве бара! Ѝ се прди на Европа за вас!"
Kako ne mu e SRAM na Bujar Osmani da dozvoli IME na fascist da bide IME na fascist koj rabotel sprotivno na Makedoncite? Itno imeto da se smeni Sofija neka go stavat ili itno ostavka od oSmani. I da bara da se otvorat vo Blagoevgrad Makedonski kulturen center Eve Skopje.Nema propust za vakvi greski ili Osmani da si Dade ostavka.vv
Ќе го продолжат и ова недела,по се како изгледа,треба нафта за децата да се греат,неделава ќе биде малку посвежо,па се договорија за да се договорат .Инаку и да двете страни им користи школската година да ја завршат некако побрзо. Со еден збор немат пари за учениците и нивното школување.греота две години се заборавени, -Души
Висока политика,Ване е контроверзна историска личност, но сепак потекнува од нашите краишта, дали го сакаме или не тоа е веќе друга тема!!! Повторно двете лица на македонецот.Едни со Бел(о)град, а други со Софи(ј)а
Што браво бе брате? Тоа сатисфакција ли треба да ни биде, ќе мавтаат демек со прстот Стево и Ќурка, а ние браво ќе им викаме, како на магарињата што им викаат? Каму акција, каму најави за затворање на „културниов“ центар, треба клоци да летаат за вакво бришење патос со цел еден народ и држава а не да се бравосува. Дај да идеме во Тел Авив да отвориме културен центар „Јозеф Менгеле“па да видиме дали ќе не раздени утрешниот ден. Затоа велам, крв да проплукаат сите оние што се заслужни за гадотииве и перверзииве што не тераат да ги голтаме. Вклучувајќи го и магариштево Стево.