https://a1on.mk/macedonia/za-alijan...kVI-ZgxB-QD0ZUnog1lQzpzgBzj6E&mibextid=Zxz2cZ Што би рекол Џус: Расту ми апетити…
Во Иран во текот на протестите запален спомен домот на покојниот ајатолах Хомеини, водачот на иранската исламска револуција.
Вчера прочитав статус на една наставничка која кажува за детенце кое јадело сув леб на одморот. Му дала чај детето од срам не сакало да прифати и почнало да плаче...срце да ти пукне.. Да ти се плукнам во држава во која криминалци, убици, силувачи храниме бесплатно по затвориве, политичари не можеме да ги нахраниме да ги накрмиме гага...Деца сув леб ќе јадат, гладни ќе си легнуваат..Зошто да нема бесплатен оброк за децата во училиште? Да ти се плукнам во државава во која ни 2 милиона не сме и кој можеме сите достоинствено да живееме, а да не ги гласаме и имаме оние апашине што доаѓаат на власт што не можат да се изнакрадат за генерации да имаат. Пешки би си фатила од тука да имам прилика да си одам буквално како мигрантиве да можам е до толку ми се гади од државава па и од народов кој ќути и трпи.
За месец октомври, Арачиново потрошиле ебени 474% повеќе од лани. Не, нема вишок бројка. Буквално 5 пати повеќе. И фала богу тоа не е платено. На студенти во домовите им зимаат греалки. По фирми им прават контроли исто, греење не смеат да пуштат, сијалици им гасат. Владата вика да се бањаме у евтина само и да готвиме у мали тенџериња. И така...
За овој народ ако малку му е и јас спаѓам тука зошто живеам во дупкава. Ама ако ни е. Кога има овци ќе има и волна нека стрижат дури можат, ние ќе плаќаме за нив они нека уживаат посебни се треба да ги чуваме...
јас не знам што чекаме уште. И кој е овој страв према браќата. на кого му фуфка уште од нив? овие од Собрание уште шо не им го за гласови и поддршка, да може уште да грејат фотеља и да не` дерат. абе протест ало ама дома сите да си ги остаат партиските книшки, и на првиот муабет ,,ќе леташ од работа’’ собирање уште толку луѓе. Ќе ми се заканува некој мочко шо ради народ дошол на таа позиција, мрш у пизду материну више и ДУИ и СДСМ и ВМРО, абе бел ден никој од овие да не види, НИКОЈ. Пари да имаат, ама за лек да немаат.
ЕВН треба да го исклучи Арачиново и крај. Не плаќаш, немаш струја и решен проблем. Нема поента да штедиш, да се стегаш и утре да плаќаш туѓа струја. Некој си ја грее шаталата на пример. Да имавме судски систем како што треба, ова досега ќе беше решено. Утрово на контактна емисија се јави жител на Арачиново и порача дека ако на Македонците им пречи што не плаќаат струја арачиновци, требало помала куќа да планираат, на два ката. Демек се заканува по опастанокот на државата. Па го исклучија и почнаа водителката дека пред законот сите треба да сме еднакви и да не се делиме.
Треба, ама ај... Нашиве им дадоа премногу и сега им е страв да ги зауздаат оти без нив ќе немаат власт.
Колку што се они криви, толку е крив и народот што ги остава да седат во фотелјите. Коркачи и едните и другите.
Ima li kapactet Antikorupsiska da otvori predmet za JSP? Dali nekoi so glavnite od JSP I od sovetite na grad Skopje gi zloupotrebuvale platite I kade zavrsile platite od privatnite avtobusi?.T ie Pari se nasi Pari I treba da se napravi kontrola.b Mozno e da ima matni zdelki. Vo privatnite avtobusi nemat bileti.nSamo vo jspn
Додека сме јаки само на тастатура , ако ни е . Денес ни стигна ( после цели 2 години без воопшто да стигне ) данок на имот , 200€ . Добро , ќе речев ок , имаме пријавено деловен објект , кој веќе не постои како деловен ( и наша грешка е што не е веќе одјавен ) но , тоа е друга тема . Ме мачи тоа што им требаа цели е*ени 2 години за да ни пуштат данок на имот . Каде беше општинава овие 2 години ? Спиеа ? Беа пијани ? Беа мртви , па се повампирија ? Дури денес се сетија дека оваа куќа постои ? Страшно . Не ми е проблем што ќе платам 200€ , проблем е што никој досега не се сети дека оваа куќа е во Тетово и постои повеќе од 2 години . До пред 2 години уредно бил праќан документ за уплата на данок ( и уредно бил плаќан секако ) , па 2 години не постоеше толкава куќа , па сеа им текна дека сепак постои . Друго , два дена е тотален хаос во Тетово . Голема собиранка со бакље на плоштад , вчера имаше полиција на секој ќош , гужва во центар до Бога милога . Македонче ни за арно ни за лошо не може да се договори на една ваква собиранка . А и да се договори , ќе има апсење . До пристапот на луѓето ќе да е . Албанците се организираат , и заангажирани се кога е во прашање нивна прослава или протест , без разлика што е во прашање . Ние загреота сме , додека се договориме што , како , каде , кога ќе се испокараме и испотепаме меѓусебно , и ништо од работата . Колективно сме како една фамилија која се спрема да оди на слава кај роднини , додека тргнеме никој со никого не зборува . Затоа не згазија буквално , во сопствена држава . На ваков народ и за Франција струја треба да му се наплати , не само за Арачиново .
Убави вести од јужниот сосед: Грција го регистрираше центарот за македонски јазик „Одлуката на судот претставува прво официјално признавање на македонскиот јазик во Грција од државните органи после пописот на населението во Грција спроведен во 1920 година, кога македонскиот јазик бил наведен како јазик што го зборува дел од населението во одредени региони.„
Мачкање очи со нешто кое лесно може да се укине. Ова не е официјално признавање.За тоа се потребни други нешта.