Има врска производство и транспорт. Не е исто да набериш кикири и да ги обработиш во фабрика, за да ги мачкаш на леб. И за млекото не знам точно, ама сигурно има причина. можи и кравите пијат нафта... Прво, сите цени се кренати, оти фосилните горива се поскапени. Секоја голема фарма, секоја фабрика, користи фосилни горива и ел.енергија, производ на фосилни горива. Прво то земте го во предвид. После имаш транспорт, за кој се користат фосилни горива. Колкава количнина има на пазарот. Не сум учела сега за секој производ посебно, оти некој не можел да живее без млеко од самовила.
Јас со даноциве очекував и полошо да биде. Но, ако беше полошо, народот ќе најдеше начин да ги изигра законите и ефект немаше да има.
Nope ova so dojavi na bombi e pojava sto ja imase uste pred 20 godini koga jas bev osnovno uciliste. Togas si mislev nekoi nevospitani tinejdzeri se javuvaat i se zafrkavaat. Sega 20 godini podocna svakjam deka i ova e del od nizata montirovki, nastani sto gi generira samata sluzba pod diktat na nadvoresni centri na mokj. Nema tuka nikakva posebna pozadinska pricina tuku vteruvanje na strav i panika kaj decata i roditelite dobro razrabotena shema na elitata vo senka. Istoto se deshava i vo Srbija vo ist vremenski interval. Slucajnost... Ne bi rekol. Na krajot ke dadat nekoe bogus objasnuvanje ili ke najdat potencijalen krivec sto ke ja prifati vinata za paricen nadomestok i ke pomini samo so nekakva opomena vazno site mediumi ke prenesat deka e najden storitelot i na krajot i volkot sit i ovcite na broj
Za maku da zavladee doverba kaj narodot vo partiie mora da ima ima volja I kaj politicarite za bilo kakva korupcija ili slicno. Posto budzeto go polnime nie gragjani dolznost nie da znaeme vekje kade zavrsuvaat parite. Treba za sekoj haven oglas ili tender da se znae Sto eporacano za tie Pari kolku e poracano Dali e dosledna ponudaa ili ima zloupotreba? Treba da se izbegnuva I tenderi da se davaat na lugje bliski I na vlasta I na lokalnata vlast.Tamu KDE Sto ke ima zloupotreba sudot nezavisni da reagira. Nemoze eden privatnik da vnimava za Edna faktura akaj vlastite ili bilo koj da NEMA odgovornost.n Eve primer eden sega sto e so privatnite prevoznici i haosot.b Da se prestane so praksata sa se izbiraat partiski poltroni.n
https://sitel.com.mk/premierot-kova...1okKrAepodzH76HAysU0pqPf6cFzs&mibextid=Zxz2cZ нели не смее да се одземе државјанство? Мислам така бар иам учено шо вовед во право. Можеш да се откажеш, но не и да ти го одземат. Како би го извеле тоа нашите?
Еве, ќе кажел на наредна седница на Влада, како ќе се изведело тоа.. Баш ме интересира дали ќе биде правно издржано... Ваљда ќе биде... Сигурно се советувал со правници и не улетал во ова како Максим по дивизија...
Абе џенем нека фатат сите! Вчера гледав еден документарец, шо ме натера поќе да не вервам на никој-за ништо... ПО МИЛИОНИТИ ПАТ!
https://4news.mk/mvr-go-najde-malol...ombi-vo-uchilishteta-ke-se-goni-za-terorizam/ Znaev deka ke bidi vakva razvrskata faten maloletnikot sto gi isprakjal zakanite za bombi po ucilistata najdoja znaci potencijalen storitel ne mu se znae ni ime ni prezime kreiral akaunt na stranski provajder sto koristi kriptiranje za zastita na komunikacijata gluposti na kvadrat. Samo naiven covek ke poveruva deka dete maloletno bi se zanimavalo so vakvi gluposti da kupuva uslugi na stranski provajderi da pravi neznam kakvi cuda da ne bide faten za da isprakja lazni dojavi za bombi. Kakov nonsense covece ni ja vregjaat inteligencijata so vakvi maloumni objasnuvanja
Смее се работи за странски државјанин кој го има стекнато државјанството по друг основ а не по основ на раѓање во Македонија или потекло на родителите. Уште повеќе може од причина што не се запазени постапките и протоколите безбедносни за издавање на државјанство на странец.
Оти нема дете на тие години што би се замарало да купува странски интернет провајдери, Впн, да крие ип адреса да се пази да не го фатат за да испрати лажна дојава за бомба. Работавa смрди скроз
Пффф... Има 'деца' што се занимаваат баш со тоа. Не купуваш странски провајдер, туку добиваш странска ИП адреса.
Да се десеше ова пред 20тина години кога сеуште имаше телефонски говорници кои не беа обезбедени со камери има логика да се јави некоја будала и да се заебава. Денес не Впн што сака нека користи полицијата за информатички криминал одма ќе го откријат. Државата денес на тема безбедност е далеку поспремна за разлика од порано и технолошки и секако
Не треси глупости. Секој со два грама познавање од информатика знае која бламажа е ова. Така е тоа, преку ВПН закани за бомби ќе испраќал, плукни залепи.