Законот вика така, а секогаш има дупка, која вели дека до 18 год родитело е одговорен за детето. А пошто се дружам со транс особи, нема да ми е пречудно и страшно тоа, само би сакала 1000% да е сигурно во себе шо праи, пошо тоа не е операција на цицки, стаив силикони па ќе ги вадам. Тоа го праиш еднаш засекогаш. лицата кои се транс, точно е дека голем дел од нив се соочуваат со некои психички проблеми, има статии еден тон за тоа, тие се јавуваат нивното преиспитување, за тоа кои се? дали сум машко дали сум женско ако станам маж дали ќе издржам во тоа тело? дали ќе бидам прифатен/а и така паѓаат во дупка. И мислам дека (без навреда кон никого) дека транс лицата, од целата LGBT заедница се најсклони кон растројства и самоубиства. Бидејќи имаат проблем со пронаоѓање на себеси, а себеси ако се изгубиш, пушти се по вода најлошо нешто е да се изгубиш себеси. Тоа го иам изјавено овде пред некоја година, и до смрт ќе стојам зад тоа
Е ова, ова. А сега со амин на системот уште неизградени и непронајдени, деца ќе се охрабруваат да бираат и менуваат идентитет.
А тоа што прво учат за род, после за пол, не е проблем, нели? Ако воопшто смее да се учи за пол денес. Ко ќе помине замена на тези без никој да примети, касно е веќе.
Сум заборавила што прво се учеше, ама Уставот како и човечките и природните закони досега беа јасни:постојат машки и женски пол, а не родови идентитети како општествени конструкти. Законот е во спротивност и со Уставот, ама Уставот е одамна марамче за бришење нос. А прочитав спремале и прирачници за сексуално образование, кога сме веќе кај школството. Меѓу другото, прирачникот сугерирал дека секој може да почне со сексуално искуство на колку години сака, и со колку партнери сака, важно било редовно да прави контроли за сексуално преносливи болести?! Тоа едно време се викаше промискуитет, и тие што го практикуваа немаа убава репутација во маало, а еве сега еволуираше во "образование".
Со законот само би се дозволило да може да сменат идентитет. Не значи дека автоматски ќе има чекање редици да се направи истото, ниту дека би било толку лесно, бидејќи прво треба стручно мислење од доктор. Да додаме и дека не е толку голем процентот на транс луѓе колку што гледам дека се крева паника, значи во твојот животен век претпоставувам дека максимум едно дете ќе видиш што поминало транзиција на 15 години. А може ни едно.
Убаво памтам што сум прочитала, мада веројатно сум била изморена да го коментирам https://novamakedonija.com.mk/maked...e-spojuvaat-predmetite-istorija-i-opshtestvo/ Значи веќе треба да е во имплементација -во второ одделение родов идентитет. Во второ одделение немаат поим кога им е роденден али битно ќе разберат апстракција како идентитет. Да не закасни некој да биде збунет покасно.
Може ни едно, а може и многу. Доволно е да излезе една инфлуенсерка, да каже колку е "кул" законот, па колку е во тренд да си неполарен/биполарен/транссексуалец - пеперутка. Плус, законот предвидува квоти за овие категории луѓе во државни служби, општини, правни субјекти.. Мислиш нема да се мотивираат луѓе да менуваат идентитети само за да лапнат работно место? Ако го изгласаат законот, ќе видите какви циркуси ќе има.
Па не знам, прашав, малце ми е нејасен законот. Оти имаше едно време иницијатива да биде без, само со изјава на нотар. Еве Шпанија пред некој месец го смени законот и сега секој може да си смени ознака во лични документи без било каков доказ, лекарска потврда, дијагноза... А претходно мораше да имаш дијагноза и да земаш веќе хормони.
https://360stepeni.mk/spored-jovesk...da-se-frla-somnezh-tuku-da-im-se-dade-shansa/ цц ни срам ни перде Иде вака: чистачка со купена диплома од медицина ќе убие некого, истата ќе биде дадена на суд кај идиот со купена диплома од Правен кој ќе ѝ пресуди дека не е крива, пошо П од право не знае И вака дур не се истребиме и тое малце шо сме?? и ја можам сеа да си платам лиценца за ревизор. И шо ќе напраам? Една грешна бројка, затварам фирма. Замислете да заебам 10 фирми, а?
https://fokus.mk/ustaven-sud-ekstremno-im-gi-zgolemil-platite-na-funktsionerite/ На лекови да ги потрошат
Нене Уште полошо Да имаат пари, лек да немаат Да си речат ексик и пари и сѐ Како не им е срам бе Абе изумре народот од глад ало. Не ли им се доста 1000€ Па со 60,000 може да се живее и поише од лагодно ако знаеш како. Ама овие не знаат за доста. Мамето нивно Абе некои, живеат 4-5 души со 18,000-20,000 Некои не можат со 2000€ дасе заситат Сѐ да им ебам шо имаат живо и мртво
Ustaven da go ukine zakonot za pokacuvanje na platite na ministrite posto e kriza i nemoze da zgolemuvaat pari bez amin od gragjanite..So toa go krssat zakonot! So koj pamet Vmrovcite sovetnicite na gradot Skopje ne glasaat za ambientalniot vozfuh i slicni. Koi se vo korist na gragjanite? Na sto im licime nie gragjanite za da si gi polnat dzebpvote u taka samo dremat za kforum? Makedonci site ako barem malku mislite na drzazata mora da gi kaznime i ednite i drugite da glasame za nova politicks partija i kaj nas i kaj Albancitr i da zazeme stav da barame radikslni merki najprvo veting vo sudst oto,namaluvanje na nestrucma administracija odnosno merit sistem ne partija za da ne ni ja cicaat drzava i vo bolnicite sekad pocnuvsjki od direktor pa nadole. Pa dosta vise kjutime ise pravime deka se e ok.Nie ja imame mokta!!g
Не знам од кога не сум се изнервирал олку, па ова е толку лошо што не ми текнува соодветен македонски збор да го опишам. МВР, Здравство, обичниве работници се задоволија со по 2000-3000 денари, на пензионериве им покачија 1000ка ама во денарска противредност, за нив исто 1000ка ама во евра
Ја друго иам да кажам. Ако цените рипнаа зашто минималната тогаш се покачи, дали сега ќе рипнат пак за да удоволат на сите функционери? Ако не, значи ли тоа дека не е толкава криза за цените да се вратат на старо? Мислам ако можеш скоро дупло да качиш плати на овие, значи не е толку зорт у буџет.
Абе се е зорт кај нас… само коа се работи за нивните интереси не е зорт… малку им било 1000ци евра плата, па ајде и дупло им ја покачиле… испоцркаа луѓе за лек да добијат…они обновуваат возни редови на две години… пошо многу е повеќе од две години у нова кола од фабрика…па повеќе од не знам колку милиони за патни трошкови… мислиш од Марс доаѓаат… Оваа земја е изгледа далеку од сиромашна чим секој што дошол има уште да краде на толку крадење цел живот.