Целата таа состојба е резултат на продавање на имоти, значи многу пред ти да ги видиш тие проблеми, некој требал да биде свесен. Ако се 10-30-50 куќи, нема да ти влијаат, ама ако ти си во тие 50 куќи е тешко, сфаќам, ама за да стигнеш да бидеш малцинство треба добро да се испродаде населбата. Мене ме нервираат патетики. Еве видов кај една пријателка на ФБ, добила 3 парчиња баклава од соседите, 100 пофалби на фб, а сретни ја во живо, има 100 поплаки за Чаир. Лицемерие. Пропаганда. Инаку, родниниве тогаш кога не се отселија, сега ич. Либерте се некако, не се замараат. Дури роднината знае по нешто албански и турски. Сакам да кажам, треба човек да биде упорен. А со бегање што се решава? Ништо.
На ниту еден Македонец таму не му е убаво. И јас имам пријатели многу малце што останаа но дефинитивно не се среќни. Работата е во таа општина што е толку нечиста,несредена, калишта и да набројувам. Ама тоа на Албанците не им пречи. Побитно му е името на школото да му го сменат или улицата да не е Македонско туку строго Албанско а тоа што е се мизерија е небитно. Затоа ДУИ си владее таму ги држат на карта национализам и си тераат долги години. Штета е што Чаир беше најубава општина во Скопје ама се се смени со племето дојдено од планините.
Знам. Сега е веќе доцна. Македонците требаше да си мислат навреме. Гратис стан да ми дадат или куќа, јас не би живеела во Тетово, Гостивар, Кичево, Дебар, па ни Струга. Во Тетово последен пат кога бев, во рок од 2 часа додека одев до црквата, манијаци ме меркаа, кој пешки, кој со кола. Нема кој не ме измери од глава до пети. Јас не се плашам, бев мртва ладна, ама дека е пријатно, не е. Возрасни мажи дофрлаат од страна. Во Струга стоевме во шорцеви и маици, во лето, тргнати за на плажа, кој помина се вртеше по нас, како којзнае што да се случува. Лошо, многу лошо, ама тоа е резултат на продадените души македонски.
Директор на кардиологија е поранешниот директор на Комунална. Добро бе мајка му стара има ли некој 3 грама мозок ? Предложете ми земја за селење со нормален систем и кадешто нема корупција и криминал. Јас се откажувам од земјава.
Уставниот суд да не си игра со трпението на народот и И да ја укине таквата срамна одлука да се повлече одлуката во ваква економска криза да им се покачат платите на министрите на градонЧалнивите. На што им личиме ние граѓаните? Брука и срамота парите треба да бидат потрошени. Болници на лекови Или ако.не се укине ние граѓаните да бараме оставка од судиите.м Ало да се разбудиме!!
Ne moze vladata da go zloupotrebuva zakonot za evropsko zname za da se donesat zakon vo sobranieto. Morame da znaeme kade se trosat javnite posebno proektot na behtel i enka i antti korupciska treba da istraxi.nTia parise javni pari.b
Гледав репортажа од блогери кои патуваат по Балканот. Скопје, валкано, нечисто, отпушоци кај ќе стигнеш. Посета на музеите во центар, ништо посебно, огромни, грандизони згради, а внатре нема којзнае што. Таксисти што мамат. Отидоа во Турана, чисто на улиците. Дури забележаа дека во Тирана на улиците има многу млади луше, а во Скопје повеќето се пензионери. За срамота.
Znaci dosta ni e od nesposobni politicari a nie sto gi birame imame pravo na odgovornost od niv Koj ke odgovara kako sto se zbori deka Ima milionski dolgovii koj ke gi plati? Toa se javni pari nasi pari i Obvibitelstvoto ili finansii ova da go istrazi! Danela da si dade ostavka eve koj donese Vmro Da go donese Sdsm zakonot kade ke se obestetat branitelite od Vejce.b
https://www.faktor.mk/uan-men-shou-...mi-lani-napravija-prihod-od-124--milioni-evra Еве кој го врти бизнисот во Куманово. Некои тука бивши членови ми се убедуваа дека албанските фирми ја вртеле економијата во градот. Во топ 21, првата албанска фирма е на 12-то место и втората е на 20-то место. Толку.
Ustavnite sudii da ja ukine sramnata odluka za pokacuvanje na platite za 78 posto.!! Navistina sramno i bezobrazno ako ne ja ukinat sudiite da im davat plati a ne od nasi pari.! Sramno i bruka sto se pravi i pak da glasame pak da ne strizat kako sakaat!.Ne moze albancite Dui da pravat sto sakaat i treba nekoj od kaj niv da odgovovara.! Samo nova partija koja ke vovede red i kade nema da ima partiziranost tuku samo po kvalitet Da vazi za sudstvo ibrazovanie zdrastvo! Kade e da se pokacat platite na penzionerite? Kade e noviit klinicki centar? Kade e vetingot vo sudstvoro? Za zal nisto na delo samo na zbor Zatoa treba da se svestime kako narod i da se obedunime i vmro i za Sdsm i da se izleze na ulica so protesti so revilucijan. Treba da se kritikuva nesto ako ne cini vo drzavata a ne da si spijat politicarite.b Sekade treba da zboryvame i javno i po forumu i ako treba na ylica.n
Vladata da se aktivira posebno Makedonskiot blok kako se borat Albancite za nivniot sport da se apelira preku mediumite koj moze da pomogne . A Vardar takov brend za da moze igracitr da im se dade plata igracite zalozno vo 21 vek nemaat 8 meseci plati zemeno Sramota e sportot da bide zaboraven i treba povekje vladsta ds go turka sportot ,ne samo se bogatat celnocite na FFM koj se Albanci.n
Можеби сте гледале денеска на вестите на Канал 5, а можеби и не. Прават серија прилози за тоа колку институциите ни се запуштени. Ај што Македонизмот во Крушево капе, ај што тревата околу Владата е некосена, а врвот беше денеска, човечки измет во поголеми количини пред Универзитетска библиотека. Лом и така стои. Која катастрофа.
24 мај во Бугарија е и ден на бугарската азбука, меѓу другото. Така си одлучиле Бугарите. Нема никаков скандал Тања, без возбуда.
Коректен гест од страна на лидерот на ДУИ: „Во специјално видеообраќање на македонски јазик лидерот на ДУИ, Али Ахмети, го честиташе Денот на сесловенските просветители и порача дека во духот на мултикултурализмот имаме заедничка обврска да го негуваме македонскиот јазик. „Почитувани мои сограѓани, нека е честит денот на словенските просветители Кирил и Методиј! Во нивното дело е израснат и современиот македонски јазик кој претставува израз на посебноста на македонскиот народ и нашите сограѓани Македонци! Во духот на мултиетничкото општество кое заеднички го градиме, да се потсетиме на овој важен ден, дека заеднички ја преземаме обврската да ја зачуваме, негуваме и унапредиме меѓународната артикулација на македонскиот јазик на ист начин како што тоа го правиме и за посебноста на македонскиот идентитет. Нека е среќен и честит празникот!“, вели Ахмети во видеото.„ извор
Вака треба, да имаме почит меѓу себе и коректни односи, заедно сме во државава и треба да имаме вистински соживот и заедно да се бориме за она што не' засега сите како македонски државјани, ама тоа во некој паралелен универзум...
Го сподели дека баш Руската амбасада го објавила. Изглеа имаш алергија на Русија, те читам и по темана за војната во Украина ах беее дури иритирачко е да хејташ толку, преочигледно е, ама ти си знаеш, голема си
Скандал нема ама секако е показател за преименување и фалсификување на историјата, нешто за што постојано не обвинуваат и шират лаги за нас, а всушност своите особини и начин на однесување и размислување ни ги припишуваат нам...тоа е проста психологија и е многу перфидно и подмолно...и во случај да си ја заборавиш историјата во некое идно време ќе ти го исперат мозокот со дополнителни лаги дека тие се столбот и единствени наследници од кои потекнала словенската писменост како што се правело тоа низ целата историја преформулирајќи си го празникот како што и се гледа од приложеното...Затоа тој датум 9 декември 2020 г. треба да се запомни кога дошло до таа промена во преименувањето и зошто баш таа година за да се има ориентација во кој временски период и во какво расположение помеѓу нас и нив и турбулентни случувања во светот дошло до ова и да се извлечат заклучоци со која намера е направено тоа од нивна страна како и а многу други спорни историски разногласија меѓу нас...а многу едноставно е да се испере мозок некому ако постојано му се влијае со манипулирање....како прават тие: па класичен Гебелс: сто пати изречената лага за жал се претвора во вистина..некому ако стално му трубиш дека си ваков или онаков и како мантра и расипана грамофонска плоча му го верглаш тоа постојано, нормално дека ќе пукнеш од тоа психолошко водејство и психолошка тортура особено ако не си образуван...Штом тие толку настојуваат да не орикажат во негативно светло и со мрачна пропаганда значи се плашат од нешто, а нема да навлегувам во што за да не се создаваат дополнителни тензии...кој си ја има мувата на капата-сам си ја ишка...затоа треба јакнење на свеста, учење и критичко размислување со своја глава без некој да те прави будала кој си и што си и многу читање, истраќување и информирање од веродостојни извори и од сведоци кои му припаѓале на тоа минато време на brain wash...да се зачуваат сите снимки со нивни сведоштва за да се има претстава како било некогаш за да се заштитиме од слични процеси,,,како викаат, историјата се повторува ама за да не дојде до тоа, тоа ќе зависи и од нас...секој сам си ја крои сопствената судбина...ти ако викаш ова ќе ни се случи, она ќе ни се случи, нема да постоиме, епа тоа и навистина ќе се случи..она од што се плашиш најмногу, тоа и те снаоѓа...затоа без стравови од минатото и комплекси туку трезвеност и верба во себе и ќе имаме светла иднина..со ова не треба да се шири омраза меѓу народите и да се генерализира се бидејќи секаде има и добри и лоши луѓе туку само да се има сето ова во предвид и како претпазливост да не влегуваме во стапици...значи три пати мери-еднаш сечи и зближување и запознавање со нашите соседи без национални предрасуди, но без трпење на понижувања и потценувања, лажна наводно покровителска добронамерност, а со здив на пасивно-агресивност... и тоа со секоја изјава да те стројат како ученик пред табла и да те „поучуваат„ како да се демократизираш, а самите со случувањата во нивната држава се дно на дното па да се обидат да му дадат надеж на обичниот граѓанин кај нив за поквалитетен живот место да ги пумпаат со лажен патриотизам на национална база, дефокусирајќи ги од реалните проблеми на земјата...ова не треба да се сфати како навреда туку како болна реалност дека и тие како наши соседи треба да поработат на себе во мнгоу пори на своето општество за нивниот модел на однесување да биде добар пример за сите во регионот и за стабилност, а не за да си ги вадиме очите еден со друг, имитирајќи секого кој запнал некого да потчини па ајде и јас ќе го правам истото...треба да превземеме иницијатива сами да си ги решаваме проблемите без да чекаме тоа да го направи друг за нас зошто оставаме слика на некој кој сака да го управуваат, да биде воден бидејќи нема верба во своите способности и затоа и ќе те потценуваат и ќе заклучат дека треба народот да го стават под чизма без да размислува со своја глава бидејќи мисли дека не е способен за тоа, а способен е и тоа како...треба да се учи од грешките од историјата и само смиреност и мудрост, без потпаѓање под провокации, а агресивност само ако е крајно неопходна и ако нечии дејствија се претворат во безобразие и злоупотреба спрема нечија добра воља и одлучност да се решат проблемите...или дури нема потреба ни од агресивност...само игнорирање и толку...ако некој те навредува покажи му љубов, ако пак те навреди, сочувствувај со него, а ако повторно продолжи со навредите е тогаш дистанцирај се од него па нека се загуши во сопствената омраза