Сега го читав. Овој е скоро отиден. Не направи нас Македонците дека сме ѓаволи а Албанците дека се многу кроток народ. Јас еве стварно не знам што к** сега сакаат? Па се добија во државава човек он се фаќа зошто се радувале Македонците ако КФОР го напушти Косово? Леллелелелеле не можам иде на блок да не гледам да не ми искочи пак од некаде.
Извини дали можеш да ми препратиш некако во лп што напишал тој новинар, а и да ги видам обостраните реакции пошто немам фејсбук? Ако имаш таква можност.Ако не, здравје.
Ај сеа некој нека го пријави за говор на омраза и ширење расизам. Би му напишала некое зборче, ама не можам после дома да се расправам. Дека каже паметниот како може некој у туѓа земја да си игра к**ташак како сака? Како може некој у туѓа земја да деградира све живо и диво шо чекори и ништо да не почитува? Како може у Арачиново никој да не плаќа со години ни даноци, ни сметки, ништо? Како може муабети од типот на ,,аа ќе видите ќе има премиер Албанец” кому му тераат инат? НАТО денес го има- утре ќе го нема Глеам пред Русија колку се јаки и колку се куропецаат. Можат на држави ко нас да командаат, а ние ќе играме како свират. како може едни исти цел живот да плачат како немале права, немале живот овде, не сме ги сакале, добивале закани, кога пола од тие истите азбуката не ни ја знаат, не знаат да бекнат на македонски, не нѐ ценат ко народ, брцаат шо стигнат, се пикаат на позиции со купени дипломи ко син му на Џафери на пример. Истите тие шо по коментари на Фб пљукаат како сме бугари, како неаме своја земја, а не знам у чива земја живеат тогаш и имаат права ко никој овде и се толерирани. Истите шо а заколат некој фатат кидавела на Косово, истите шо испозацрнија фамилии и утепаа куп млади од по 20 години Дали ФС има одговор на ова?
Како е можно Арачиновци и остали места со албанско наделение да не плаќаат струја и данок на имот, а Македонец да не плати идат и ти ја гасат? There, fixed it
Клошаров Му го утепа цел реферат на мрсулот пошо е олицетворение на сите *** у државава Оваа исто шо се сили дека го владеела јазикот, нека се покрие, пошо ќе треба у основно да ја враќаме колку е неписмена И ваквите, ќе просераваат за Македонија? Ние какви и да сме, а не сме цвеќиња, за нив сме мр-др у секое поле. Освен за дрога носење у државава, перење пари, и оружје, за ништо не ги бива Македонски не знаат Англиски не знаат Трет јазик па ич Пола едвај завршуваат средно, други си купуваат дипломи И уште ќе плачат овде Јзк
Фала ти Тања ама не требаше овде да го пастираш ова...Само полошо ќе станува...А јас сандачето не сум го заклучувал...Не ни знам дека има таква опција освен ако ти не си некој понов член овде па да има некое правило да не смееш да ми пишеш додека не исполниш некои услови или некој со намера го заклучил...Само сакав да проанализирам и да видам кому што му смета едниот кај другиот во државава и да се обидеме со искрени признанија да ги решиме несогласувањата. Ако јас почнам да давам аргументи дури тогаш има да пукне тиквата затоа подобро да не го правам тоа...Зошто вистината страшно боли и затоа никој не ја прифаќа, а ако новинаров е спремен да ја чуе можам да му ја презентирам ама кога ќе го чуе тоа што ќе го кажам омразата ќе стане уште пожестока спрема Македонецот...Зошто сите откако ќе ја слушнат вистината те мразат до петни жили и подобро да не кажувам ништо...Ако некој искрено од нивна страна каже отворено што е тоа што им пречи кај Македонците ама буквално се без задршка да каже и тоа што ги нервира и да објасни од кои причини е тоа така па тогаш и јас истото да го кажам од наша страна тогаш би се согласил само да се реши старата болка и комплекси и стравови од минатото.Инаку нема што да пишувам зошто ќе експлодира се,а и така цел свет врие и само е прашање на време кога ќе пукне нуклеарна војна.
Па веќе сите го видоа статусот на Фб, многу, многу коментари има, така што веќе е видено, а и јавен е статусот. Кажи што е маката. И не е првпат на Фуркан да му пречи што се кажува за неплатена струја во Арачиново. Кога некој упатува закани дека државата нема да постои не знам зошто не го повикаат на разговор во полиција. Многу Македонци за глупости ги повикуваа во полиција.
Знае ли некој како се поднесува граѓанска иницијатива до советот на општината. Конкретно жителите од мојата населба сакаме да поднесеме барање за детски парк. Има една мала локација која сто е општинска и неискористена. Која е процедурата на поднесување.
Прочитај ги членовите од 74 до 81. Закон за референдум и други облици на непосредно изјаснување на граѓаните
Пишувате писмо и барање до градоначалик, на коишто се потпишувате сите кои ја поднесувате иницијативата. Може да имате и петиција од сите засегнати, тоа оди посебно и само ќе наведете дека имате поддршка од толку и толку граѓани преку петиција. После со два печатени примероци и од писмото и од барањето одите во Општина, поточно во кабинетот во градоначалникот каде што по една копија ќе земат за нив, а другата за вас, и обете ќе ги заверат. Потоа имаат рок од 14 работни дена да ве ве викнат на состанок со градоначалник.
Ова ако градоначалникот во својата програма има проект „на кафе со градоначалникот“. За официјална иницијатива треба да се соберат 100 потписи на пропишан образец од ДИК во одделенијата на ДИК. Да се однесат до претседателот на Советот. Потоа, ако сѐ е уредно, во рок од 1 месец да се соберат потписи од 10% од граѓаните на општината со право на глас на пропишан образец од ДИК во одделенијата на ДИК. Потоа, доколку се соберат потписите кои се доставуваат до претседателот на Советот, Советот одлучува во рок од 30 дена.
Неформална петиција, никој не рече официјална, колку да се има увид во состојбата на терен. Не зборувам напамет, сум поминал низ ова неодамна.
Барањето и писмото се секако официјални, колку што можат да бидат бидејќи се поднесени од група на граѓани, а не формално здружение. Петицијата ја спомнав јас како дополнителен механизам кој може да помогне, дури и во таков неофицијален облик, меѓутоа секако не е задолжителен.
Јас читав дека за официјално е многу покомплицирано со 100 потписи преку дик , затоа прашав да не има некој искуство со друга форма на петиција или барање.
https://www.biznisvesti.mk/zasekoga...a-kosovski-politsajtsi-i-poddrshka-za-kosovo/ Не знам членовите на Фемина кои поддржуваат тероризам, дали биле на протестов. Види мајката, Србија да ги пуштела полицајците. Албанија и Косово вршат притисок на Србија. Навистина огромна разлика имало меѓу тие во Приштина и Тирана, се гледа на сликата.