На сите родителите ни се мачеа, за жал, во таков период сме погодиле да се родиме ние, а и тие. Јас лично не познавам фамилија која „кренала раце“, ти можеби знаеш? Очигледно не си мајка, зошто ако беше, ќе знаеше дека ОПСТАНОКОТ е природен инстинкт, посебно кај жената кога станува мајка, и нема нешто што не би направила за своите потомци и фамилија. Тоа што мајка ти не седела по форуми,ниту гледала турски серии, не ја прави ништо повеќе мајка од било која друга, чии деца израснале во ова време невреме, и која, на овој или оној начин, ги извела на некаков пат. Мајка ми е самохран родител од својата 43та година, со куќа и 2ца студенти на грб. Нит форуми читаше, нит серии гледаше, се уби од работа и нервоза, за што пред некој ден плати со трет пат операција на града. Имаш ли ти, или било кој друг, лице, да судиш чија мајка е подобра и повеќе работела и создавала за своите деца? Мојата е подобра, или твојата? Или можеби СИТЕ, зошто издржаа, ама БУКВАЛНО издржаа, транзиција каква никој не очекуваше? Јас никогаш не кукам за материјалното, здравјето ми е пред се`, само тоа се молам сите да го имаат, ама Ве молам, не споредувајте нешто што нема споредба! Ниту е Валерија поголема мајка од мене зошто проповеда 3то дете, ниту сум јас помала зошто сметам дека нејзиниот начин на комуникација е НЕКУЛТУРЕН, вулгарен и страшно навредлив. Јас сум првенствено МАЈКА, па Македонка, а на крај имам и ќерка, за која искрено ми е жал што ќе мора да живее во држава на вакви пиони. Инаку мојата желба за 3 деца е само МОЈА и лична, не се ни осудувам да им го фрлам тоа во лице на тие кои сакаат и живеат поинаку. Епитетите користени тука, било директни или индиректни, ми е незамисливо дека некој може да ги смисли, а уште полошо - и јавно изговори. Треба и малце срам, покрај огромниот патриотизам!
Си ја утнала целата поента, никој тука не мрази деца, сите сакаат да имаат деца но зборуваме за условите и дали треба по секоја цена и нечии партиски интереси да родиш дете (под изговор на раст на наталитет) кога немаш услови за тоа, односно сиромаштија, невработеност итн.. Не шири дезинформации дека тука ги сметаме жените кои сакаат да родат за глупави, туку одредени мислења надвор од реалноста може да се сведат под тој поим. Ние зборуваме за едно ти зборуваш за друго. Да мислеа политичарите на наталитет немаше да донесат толку косовари.
Никој во ниеден момент не ги осуди жените што сакаат да имаат повеќе деца, осуден беше мотивот за тоа. Ако некоја жена има желба и за 3 и за 5, или 7 или колку и да сака, и има услови да ги изгледа (а не да заврши во фељтон на ТВ за хуманитарна помош), никој нема да и пререче. Но, само ако тоа го сака ради својот мајчиски инстинкт, а не ради наредба на фирерот (да, и Хитлер имал свои идеи за продолжување на ариевската раса, отишил дури и во некои земји да направи фарми од жени што ги задоволувале неговите стандарди и служеле само за раѓање деца - прочитајте за Лебенсборн програмата). Патем, ако Македонците се толку неморален, лош и расипан народ како што Валерија тврди, зошто да му го продолжуваме векот?
@ Lilit Се повеќе европјанки(белкињи) преоѓаат во Ислам, многу ретко мажи, затоа што се мажат за афрички Арапи, Црнци, азијски Пакистанци, Индијци и секакви, не дека се пронашле во Исламот, туку едноставно „се за љубов“. Но, тоа прашање не е верско, туку расно. За мене такви жени не се ни предмет за дискусија во мојот живот, затоа што се една обична нула, жени без почитување, морал, вредности и респект спрема своите биолошки претходни генерации. Но, така и воглавном завршуваат тие “либерални“ и “еманципирани“ феминистики од Франција, Шведска со едно затворено око, меѓу четири ѕида, со армија муџахедини деца од својот “еманципиран“ небел муслиман и цел живот фалејќи се како се ослободила од стегите на патријахатот што европскиот бел човек и ги наметнал социјално. Но, тоа е цената на системот што сите ја плаќаме, систем во коешто сме преплавени со расно и верско мешани бракови на телевизи коишто се идеализираат максимално, систем во коешто белата жена активно се убедува да врти грб на белиот маж тој што ја одвел до пиедестал да ИМА буквално секаква слобода, право, свој избор, а таа му удри нож во грбот како и на своите прабаби, прадедовци. Тоа што јас ти го зборувам е исцртано најидеално во примерот со Русија каде што последните 10 бомбашки напади беа извршени од Рускињи омажени за небел муслиман и тоа фрлија бомба врз сопствениот биолошки народ од коишто тие потекнуваат. Значи фрлија бомба на својата мајка, татко, баба, дедо, комшија, другарка итн. Тоа што јас им го кажувам тука е едно, а тие што ми го кажуваат е сосема друга работа. Секој народ ако не се грижи за своето потомство никој нема, а најмалку другите ќе ги боли дали ти ќе исчезнеш или не. Земи го примерот со Власите во Македонија. Дали еден обичен човек се запрашува како тие опстанале на овие простори? Тие не се Словени, не зборуваат словенски јазик, успеале да опстанат меѓу милиони Словени околу нив, затоа што се женеле/мажеле само меѓу себе, имале многудетни семејства, својот јазик и култура ја пренесувале на своите идни поколенија. Јас нив многу ги почитувам како народ, затоа што одсекогаш рамо до рамо како европски бели народи заедно со Македонците се бореле против Турци и се бранело срцето на Европа. Власите никогаш не се продале во историјата, затоа што имале образ. Но, денес нема влашко училиште, има се помалку и помалку Власи, затоа што активно почнаа да се мешаат со Македонци и за 1-2 генерации нема да има воопшто Власи во Македонија што е жално. Идните генерации само ќе ги учат во историја дека постоел таков народ, но што е битно кога биолошки не си опстанал. Таков беше примерот и со Римјаните, Персијците и многу други народи. @ Waka-waka Јас себеси не се сметам за машина за раѓање, приплод , туку се сметам за ЖЕНА која што ги почитува своите природни инстинкти и правила на функционирање. Не сакам во ова труло либерално општество системот од мене да прави СЕКС објект и МАЖ. Нашите претходни генерации имале по 6-7 деца, па никој не станал насилник, криминалец, алкохоличар, наркоман, туку баш напротив имале многу поголем образ и почитување отколку овие денес ајфон еднодетни семејства што имаат. Примериве ви се толку сиромашни со ураниум. Денес овие нови „здрави“ генерации фрлаат со пенкала и се закануваат на професори, учителки, родители. Да, има прекрасни луѓе Албанци, Турци, Босанци, но баш тие „прекрасни“ луѓе Албанци, Турци, Босанци највеќе одработуваат за нивната кауза преку институции. Шиптарите имаат 3 држави, Турците исто така ги има секаде, а колку држави имаат Македонците? Биолошкиот опстанок на Шиптарите, Турците никаде не им е загрозен, туку на Македонците. Од прв до последен Шиптар, Турчин, Босанец одработуваат за нивна кауза без разлика дали тие се “прекрасни“, “ културни“ или било што. Во Македонија скоро 38% Шиптари, Турци, Босанци, Цигани заедно што е огромна бројка, но каде ви се тие Шиптарки, Турчинки, Босанки тука на форумот да кршат јазик, да ве дружат, туку не ве рендаат 2%. Новите и нови генерации Шиптари, Турци, па и дел од Босанци не ни знаат македонски да зборат, не ни сакаат да научат, а ниту ги интересира. Не си прај Бајрами на мозокот. И, таа најлиберална Шиптарка, Турчинка, Босанка утре пак ќе отиде и ќе се омажи за некој од нивните со сигурност што и статистички се покажува така, но дали тоа Македонка ќе го направи? Еве земи колку сакаш примери. Не, јас не им судам, не ги обвинувам поради тоа, туку им се восхитувам. Друго е да почитуваш, да цениш друга раса, нација, религија, потекло, но никогаш нема да ги ставам нивните НИВ пред моите. Таа е таа разлика што треба секој да ја научи. Има Шиптари, Турци, Босанци што живеат помеѓу Македонци, имаат некакво разбирање, но никој од нив не се шета со шал Македонија. Тоа ми е таа поента што јас ти ја доловувам. И, немој да ми даваш примери на еден од 10,000. @ Li0ness Ајде преку приватна порака да размениме броеви, да се запознаеме, да одиме во обилка и да видиме кој гладува, кој се тушира со лонец, кој нема пари за облека, кој нема пари за студирање, може? Не викам дека сме Швајцарија, али не преувеличувајте те молам. Како се зборувате во трето лице, а не во прво? Во Франција, Шведска, Данска луѓето не се борат за својот опстанок, за својата егзистенција ? Мислиш дека таму општествено сите се осигурани, средени, со свои станови, работи? На кого продавате илузија? И да, дојди и одведи ме во било кој штаб на ВМРО и нека потврдат дали некогаш ме виделе во штаб да лепам плакати, да имам партиска книшка, мојот маж или јас да сме вработени преку партија, но ако не докажеш да ми се извиниш јавно тука на форум, може? Јас имам вмровски идеали, но тоа незначи дека јас Груевски го поддржувам во се и сешто. Вмровец незначи и ДМПНЕ. Направи некоја разлика те молам. Која глупост? Дали јас некаде Груевски, Бранко, Заев, Шќеринска ги спомнав во моите постови? И, од каде толку фолирање, изигравање мазни баници на форумот? Никоја не е партиски определена, никоја не озборува, никоја не е дволична, никоја никогаш не се интересира за животот на другите. Абе сите сте жива перфекција. Од каде 300,000 гласови на СДСМ, 500,000 гласови на Вмро, гласови на други партии? Значи знаеме дека мнозинството луѓе се определени за некоја партија, али само вие на форумот тука сте независни партиски. @Moira Страшно навредлива, некултурна личност или максимално искрена и директна? Ти што викаш? Јас знам дека ти бодам во очи и не се вклопувам во твојот ментален склоп, затоа што не отидов да се продавам по кафичи на Грци што ги ваделе своите пасоши на сепареа, но жал ми е искрено. Јас овде не создавам виртуелни пријателки, затоа што ги немам во реалност. Имам еден куп другари и другарки во реалност, а форум ми е само место за дискусија и изнесување на свое мислење. Во ниеден мој пост нема пцовка, навредување на лична основа и нарекување некого со погрдни зборови во тоа сум сигурна. Трагедии, несреќи имало и ќе има секогаш. Сите ние сме преживеале таква и жал ми е за мајка ти искрено и посакувам да живее уште многу. Јас изгубив двајца од канцер во семејството за неполни 4-5 години, но тоа незначи дека јас треба да престанам да живеам. Животот е борба за опстанок и нема идеално. Тоа е природен инстинкт и човекот не функционира индивидуално, туку според правила на заедница. Така било од секогаш и секаде. Индивидуализам значи биолошки нестанок. Тоа се потврдува во Западна Европа и Америка. Не во брзо време, но за 200-300 години многу народи ќе се преполоват, многу јазици ќе исчезнат и многу култури ќе пропаднат. Така било секогаш низ историјата.
За рекламите и ваквите пропагирања, и за тоа колку деца треба да се има и зошто е важно да ги имате тие деца, слободно кажете им на жените што се борат со неплодност. Можеби добро ќе им дојде, еден врел шамар од вакви луѓе што се мешаат во индивидуата на човекот. Толку од мене. Многу забега Валерија, искрено ми е срам да читам.
Не е дека не сакаме деца, ама поминувајќи во оваа сиромаштија која ги зафати нашиве генерации, не фати страв, и гледаме како нашите родители се мачат, па не сакаме да се мачиме и ние по секоја цена. И јас сакам деца, и тоа многу, ама кога ќе пресметам како врзуваме крај со крај повеќето од нас, ме фаќа страв што ако утре немам леб да му дадам на детето. Денес нема сигурна работа, платите се мали, условите мизерни. А, барањата и потребите на децата се многу поголеми од порано. Сега децата сакаат мобилни, лаптопи од мали нозе, не сакаат алишта од поголемото дете, сакаат ново, на школа само некои трошоци, итн. Мене пак Валерија ми е интересна за читање, си има свои ставови со кои те разбирам што сакаш да кажеш и се сложувам за нешто...Сепак сите сме со различни мислења.
Океј, ако го осудуваме мотивот, тогаш да ги осудиме оние кои немале намера за дете, ама им свршил типот, и го родиле оти не сакаат да абортираат. Ајде да ги осудиме оние кои сакале едно дете, ама им се фанале близнаци. Они немале мотив никаков за две деца. АЈ да ја осудиме онаа што верува во Бог, а тој рекол да се размножуваме. Родила поради религија. Преглупо е да осудиш некој за мотивот поради кој има деца. Сакал, имал дете. Кој може да му суди на друг, освен Бог, зошто сакал или зошто имал повеќе деца. Мене не ми е битен мотивот, битно ми е жените да имаат деца оти ги сакаат, не е битно која е побудата. Сакате деца, прајте ги, раѓајте ги. Ничиј проблем не е освен наш. Кои сме ние, или кој и да е друг, да гламамие оти некоја имала деца и сметала дека треба да има
Ако ова се однесува на мојот пост, јас реков дека го осудувам мотивот што сакаат да го наметнат за раѓање, а не жените. МНОГУ голема разлика. Примерите што ги наведе ништо не менуваат во тоа - на крај на краиштата и во силување кога жената останува бремена осуден е чинот на силување, а не одлуката на жената да го роди (или не) тоа дете.
Тебе ти е проблем што поради политика имаат повеќе деца. Мене муабетот ми е што не е битен мотивот. Да бе, дечко ми е вмровец, активен во партија со години, и затоа сакаме 3 деца. Да беше у сдс, ке имав бисери на градите, не деца. Ставрно не сте јасни како осудувате мотив за имање на најскапоценото нешто на светов и како се можете у политика да го претворите.
Валерија ако имаш можности не губи време по форуми, одгледувај деца. Според мене 3 деца не се многу. и јас утре да имам среќен брак и можности ќе чувам 3. Ама кај нас условите се многу тешки. Политичарите се криви за се. Појди од нив, Јанкулоска нема дете, премиерот само 2, Ивановски 1 мислам, Поповски не е женет, Кралев не е женет, Канчевска Милевска 1 дете, Тодоров само 2. И кој на нив да им каже, го трујат народот со глупави реклами како да му е млку на овој народ од мизерија, нефункционална држава, давачки колку сакаш и што уште не. А за Куманово дека го преплавиле, овдека гласачко тело имаат едвај 20%. Се виде на локални годинава. Значи во 2002 по попис беа 23%, или попишале косовари, или се иселиле, или не знам што е, ама не се повеќе. На попис 23%, а на гласање 17%?Кај им се тие 5%?Каде е тенденцијата за зголемување?Знаеме дека тие секогаш гласаат на избори, имаат висока излезност. Албанките се сега средени, модерни, се образуваат, а тоа што раѓале порано по 6 не било нивна волја, туку волја на мажот на кој не смејат да му порекуваат.
Оф леле, оваа Валерија е дојдена на женски форум да ги убедува форумџиките да раѓаат деца. Албанците сега не се мнозинство што тепаат луѓе по автобуси и по станици, во 2001 не биле мнозинство и пак направиле војна! Размисли прво убаво пред да го обвинуваш народот! И немаш ти никакво право за некој си процент на ороспии на цел женски род да се искалуваш, па уште и на форум на кој не знаеш какви личности стојат од другата страна им нафрлаш вина, срамота! За тебе цела развиена Европа е неморална и затоа ќе пропадне а оние шверцери на дрога, оружје, насилници од Албанци се луѓе за пример. Џабе и реплицирате веќе, нема да разбере оставете ја сама со себе нека зборува.
Браво, супер ! Само ја потврдуваш мојата теза? Што го спречува Груевски, Тодоров, Јанкуловска, Канчевска да имаат 3-4 деца? Ништо така? И тие ли треба да излезат да се жалат како немаат леб да јадат, па затоа немале 3 и 4 дете? Ете гледаш дека себичноста, алчноста, комфорот е многу поголем проблем отколку стандардот. Тоа е точно дека и тие треба да почнат да имаат повеќе деца за да бидат пример за народот, а не да висат цело време по коктели, патувања, софри на државен грб и да очекуваат друг да раѓа и да одработува за нив, а тие да си уживаат. Тоа е проблемот, ама 99% не сакаат да признаат. Како не ве поклопиле во Куманово? Од влезот до центарот на градот ви се се Шиптари, дуќаните, имотите во центарот ви се се на Шиптари, плоштадот ви ги купија сите дуќани. Каква врска има наталитетот со образованието? Зарем доктор на науки не може и не смее да има 6 деца? Кој ги одредува и наметнува тие правила? Што има врска тоа дали Шиптарки носеле фармерки, кратки маички, чизма, штикла со наталитет и традиција? Не мора тие да имаат 7-8 деца, тоа е точно дека најголем дел и немаат толку деца, но имаат 2-4 деца во просек секое семејство доволно пак да не газат и да се шират. Доволно е секое шиптарско семејство да има во просек 3 деца и ќе имаат континуиран раст, затоа што имаат многу повеќе млада популација отколку стара. Колкав е процентот на стари ергени и моми кај нив, а колку кај нас? Колку Шиптари има немажени? Колку Шиптарки се мажени за странци? Колку Шиптарки има со едно дете? Одведи ме во било која албански и турски кафич, ресторан да видиме колку женски има таму? Да видиме колку Шиптарки, Турчинки, Босанки се прибираат во 5 часот сабајле, колку од нив пијат алкохол, колку од нив земаат таблети, шмркаат кокаин, се е*бат со странски туристи? Може? Што има врска тоа колку Шиптари гласале во Куманово? Кај нив пола мажи се на печалба, па и семејства, но пак доаѓаат тука и градат куќи, купуваат имоти од Македонци, се шират. Избори не се никаков показател на ништо, туку училиштата, факултетите. Кај нив сите школи се етнички чисти, а во Куманово еден куп Цигани полнат македонски паралелки , така е? Зошто убедувате нешто на што и самите сте свесни или се лажам?
Самото тоа што Вале го цитира Латас, најголема дворска будала што буквално му плаќаат да тропа глупости, па згора на тоа и му верува на глупостите, многу кажува со кого си имате работа. Не вреди ни да се развива дискусија со некој што шета строго во ролки, гледа Сител и не мрднал подалеку од Скопје. Ограниченост. Баш ме интересира дали и ќерка и ќе носи само ролки кога сите другарки ќе и бидат распуштеници. Да редактирам: Вале, убаво ти рече некој претходно, спрегни го БМВ-то, уклучи си ЏиПиЕс на Ајфонот, и направи една обиколка во Македонија. И види дали ќе најдеш Рамстор во Крушево за да излегуваат луѓе со полни кеси, види дали ќе сретнеш некој млад во Св.Николе па уште да биде и распуштен наркоман или разголена курва, види дали некој во Дојран ќе знае на карта да го најде Скопје, и после искалкулирај кој колку деца може да си дозволи. И дали може денеска да растеш дете без компјутер и мобилен, без да биде облечено пристојно а потоа и модерно, и колку таквото дете ќе израсне во здрава неискомплексирана индивидуа, знаејќи дека денешните деца знаат да бидат и злобни и некултурни и завидливи, и да ги отфрлаат другите врз основа на надворешниот изглед. Редакција бр.2: А ваквите луѓе се тоа што е труло во државава. Не заради тоа што се политички потрчковци, не заради тоа што веруваат и пропагираат бајки, не заради тоа што 90% се јаки само на зборови, туку заради тоа што се задоволуваат со просек. Квантитет пред квалитет ставаат, ќе родам 3 деца ако, нека бидат гладни, боси, ретардирани, какви се такви се, деца се. Додека се задоволувате со трошки, со „барем се гради“, со барем има деца, со барем било што, ќе биде и барем имате држава. Каква е таква е, држава е.
Јас ја имам таа привилегија да сум на форум и да кажам што сакам (кога имам да кажам нешто) и да не мора никому, во ниту еден штаб, ниту дома, да поднесувам извештај за тоа. Партиското перење мозок за мене е деградирачко. Не гледам турски, шпански и слични серии, ама кој сака-нека гледа. Очигледно, некому и да не гледа, тоа не му помага, мозочето му е испрано, деформирано и нема шанси за поправка. И да, на крај на сето тоа, јас успевам да заработам за моите деца, најмногу заради тоа што почнував со работа во едно друго, од оваа перспектива многу, многу почесно и почисто време (а не беше баш толку одамна), успеав да стекнам искуство, знаење, углед и доволно добро CV за да работам САМОСТОЈНО. И како некој што работи повеќе од една деценија, можам да споредам дека сега се живее ужасно многу полошо отколку пред 5 години, да кажеме. И за тоа сигурно не сум јас виновна, иако би било убаво да бев, барем јас знам да признам грешка и да се потрудам да се поправам. А овие што цел еден народ, цела држава, милиони животи и судбини ВОДАТ ВО БЕЗДНА-тие нека му ја мислат. Тие и овие нивните слепи послушници. Јас имав шанси уште пред некои 20 години да се селам во странство- не сакав. Имав услови одлични пред околу 15 години... сметав дека тука ми е местото. Пред 7-8 години имав надеж дека тука не може да биде полошо, значи мора да биде подобро, па си останав тука, работев премногу, ама и добро заработував. Сега се пропаѓа! Фирмите кратат на сите трошоци, секој секому должи, најголем дел од фирмите преживуваат претурајќи од шупливо во празно, се плаќа само кога се мора, се е сведено на купи-продај и продај се на власта за да не пропаднеш... И сега, после толку време, јас сум спремна, на овие години, со две деца да заминам таму каде што не заминав пред 15 години. Овој ужас овде е неверојатен и само испран ум не може да го види тоа. Имаме најголема стапка на невработеност во светот (над 30%)!!! Имаме огромен процент на сиромаштија, онаа стапка на среќа што ја мерат- депресивна е кај нас... И ова не се податоци од СДСМ или некој против Гујо-туку од независни светски агенции. Државава не тоне, потоната е веќе, пастирот замајава народ додека може, ама не е на арно и тоа ќе се види наскоро. Ќе вработи сѐ што може во државна администрација за да остане на власт што подолго, ама кога ќе снема државава пари да дава плата на толку непотребно вработени, ќе дојде ѓаволот по свое. Јас само сакам кога ќе дојде до тоа моите деца и јас да не сме тука, туку во некоја нормална држава каде што ако работиш-ќе заработиш за пристоен живот! И секако дека е така, не се замарајте со анти-постови (како со анти-протестите ), едно чудо луѓе знам што се отселија од МК, знам како живеат, никој не лаже дека се збогатил, сите работат напорно, ама си заработуваат за сѐ она што овде се смета за луксуз, а таму е-просечен живот. И патем, не знам дека некој отишол и се вратил зашто сфатил дека тука му е многу поубаво. Прашајте ги оние 230 000 со регулиран статус и велат плус веројатно уште толку со нерегулиран статус зошто ја напуштиле МК и зошто не се враќаат. Кога четвртина држава ќе ти избега за 10 години, ако си на власт треба барем да се загрижиш. Или тоа е поентата? Има сериозни луѓе кои почнуваат да зборуваат дека всушност Гујо е играч платен да ја уништи МК така што никој да не може да ја спаси, дека иселувањето на „мозоците“ им е стратегија за разнебитување на МК, дека зад нивната неспособност има многу поголем игра, на која ние може не, ама веќе следните генерации ќе бидат сведоци. Не велам дека ова е 100%, ама зарем е можно некој да е ТОЛКУ неспособен како сегашнава власт, а тоа да е случајно? Да си потенцирам, четвртина народ да ти се исели + уште кој знае колку со нерешен статус, а ти да се правиш дека нема проблем? И да земаш кредит на кредит во една бесконечна низа кредити кои не си способен да ги вратиш? Тажно, жртвуваш цел народ за сопствен ќеф... а тоа се цели семејства, животни судбини, неприлагодени генерации без иднина каде што им е коренот. И ве молам, не се мачете Бранко да го спомнувате, ни приватизацијата. Најголемиот грабеж е направен во времето кога Гујо беше министер за финансии и премиер, штетните договори кои ја ставија МК во вазалска положба се негово авторско дело... И затоа за некои од тие судења тука се молчи, иако во странство ги има и на насловни страни. Би сакала да не сум во право и мојов народ да има иднина. Ама за уништувањето на Македонија најмалку се виновни оние кои заради сиромаштија и нерешени животни прашања не се осмелуваат да раѓаат деца! Не можеш да му врзеш камен на врат на човек, да го фрлиш во бранови и да му речеш-е сега пливај-ако си патриот!
Ако сакаш толку да знаеш статистички од Македонија највеќе се отселиле Албанци, Турци, Цигани и Босанци. Најголем број од невработени статистички се тие националност. Значи уште една твоја теза е ноншалантна, неоснована и неиздржана. Тие не кукаат, не плачат цел дел како им е тешко, туку одат , работат, се снаоѓаат, се помагаат, се борат за своите права и иднина, сите работат за една кауза, купуваат имоти од алчни и глупи Македонци, имаат потреба да се шират. Дека во Македонија се пропаѓа мало морген. Јас сум свесна дека не е ни приближно идеално, но почна последните години работите да се движат на позитивно колку-толку. Секоја власт, партија ќе има мито и корупција, афери, крадење, криминал, затоа и се борат за власт, но секогаш го бираш помалото зло од поголемот. Има партистки вработувања, има партиски непотизам, се вработува со книшка тоа и мало врапче го знае и никој не е слеп за тоа, но дојди и кажи ми еден со електро, машински, градежен, информатика, хемија, физика, електроника, било кој занает од типот на земјоделец, вајар, молер, градежник седи дома и не зема пари? Никој не е крив на оваа младина што сите како слепи овци се определуваат за квази и непродуктивни науки како економист, банкар, менаџмент, правник, финански консултат и бла бла. Кај ќе ги вработат тие? Што ќе работат? Ајде цела држава во банка да работи? Кој и да го прашам секој втор економски и правен студира, природно-технички науки секој 30. Кој тука од вас студира земјоделски факултет, кој тука од вас се обиде да се занимава со земјоделие, сточарство, рано градинарски култури, туку сите сакате да изигравате големи госпоЖИ со цицки на изволте во банки и ревизорски фирми? Која од вас посака момче од село, која од вас посака да живее во село каде што има земја на изволте, каде што може да доградува, гради што сака, туку сите сакате да се набутате во бетон згради и после ви било тесно и немате услови за ништо? ВМРО има катастрофални потези направено некои, но има и 1,000 проекти успешни и одлични за коишто никој тука немаше доблест да пофали барем нешто, туку за се да се јаде трици. Еве за најкасно 2 месеци се почнува со еден капитален проект за Источна Македонија, а тоа е ултра модерен автопат Скопје-Свети Николе-Штип и другиот Демир Хисар-Смоквица, како и изградба на ултра модерен еко град на средина од новиот автопа Скопје-Свети Николе.
Типичен речник на типична ВМРО-овца Те молам, не се замарај да ме цитираш, еве јас како госпоЖа да ти кажам дека навистина е под мое ниво да се бламирам да се надмудрувам со тебе, тоа би било како да пробувам на бара да ѝ објаснам како е да си океан . Уживај си во твојот свет, сигурно ти е многу убаво. Искрено, би сакала и јас да го имам твојот ум барем на еден ден-да се одморам малку.
Супер што си сфатила се другото, уште да сфатеше дека бајките се само бајки а во реалноста кафето е горко. Ако за семеен бизнис го сметаш шверцувањето на дрога и оружје, тогаш да, шиптарите се вредни луѓе што се снаоѓаат. Арно сите да си се снајдеме така и никој ништо да не ни рече. Батали ти шиптарот што го гледаш во маало или во чаршија што држи тезга или чајџилница, види дома во подрум што чува за да знаеш од каде опстојува. Се држат заедно да, еден оди во затвор за 10 други да можат да продолжат да крадат и да му ја издржуваат фамилијата. Ајде сите да бидеме криминалци, хепи фемили. И кога ти ќе живееш во Чаир, Бутел, Сарај, Нерези, ќе кажуваш кој е себичен, алчен и глуп што продава имот. Туку ситиот на гладниот не му верува.
Nymeria, Ramstore немаш ниту во било кој помал град во Германија, Данска, Шведска или било каде. Тоа е приватен сектор, приватен газда и не можеш да очекуваш некој да гради ултра модерен трговски центар во град со едвај 15,000 жители. Тоа е економски неисплатливо Не можеш да очекуваш некој да гради во облакодери, згради, трговски центри во мали места, затоа што нема за кого. Тие градови и општини немаат таква популација за да ги одржува тие објекти. Секаде такви објекти се градат во градови со +150,000 жители, затоа што има многу проток на луѓе, купувачи, муштерии. Поентата е како овде сите “гладувате“ и со сите сили се борите да стигнете до новите чизми, новиот ајфон, новиот Леново лап топ, одмори во Грција, Шпанија и Хрватска, новите фармерки Зара, танга гаќички од Викторија Сикретс, но никој не “гладува“ и не се бори така да создаде семејство и сето тоа да му го пружи на своето дете, затоа што знам дека комодитетот ќе и го наруши на нејзе самата.