Ја нема Валерија да ја прокоментира веста за новото училиште, со само албански назив, во Чаир. Извор http://faktor.mk/archives/62425 Копирав само една животна случка и причина за бегање, доволна за да ја даде сликата која сите тука ја знаеме, дури и Валерија. Јас да бев доктор веќе одамна ќе избегав од тука, штета што имам професија со која не можам да избегам и уште се каам што не продолжив со некоја струка која е универзална и овде и таму некаде. А за членство во ЕУ веќе и премиерот изгубил надеж. http://faktor.mk/archives/84849?utm...ezhite-za-evropska-perspektiva-vo-skoro-vreme
Мене ме провоцира постоењето на Албафон. Вчера девојката која работи таму ми се обрати на албански, целиот рекламен материјал им е на албански, се вработуваат само албанци. Никој не реагира! Ако тоа се случи со македонска компанија, одма се обвинува за национализам. Се е и на македонски и на албански, а во овој случај толку отворено се дискриминира. Ми пречат и рекламите кои се по целиот град и се само на албански. А да не зборувам за историјата која ја имаа на веб сајтот и на сите ни стана позната, никој не одреагира. Зошто никој не реагира на оваа тенденциозност на оваа компанија и пред се чија е? Некако молкум беше прифатена, направија некоја глупа шега сите и си влегува полека на пазарот со сите нејзини националистички пароли,а ниту една македонска институција не излезе со мислење, да беше обратно, сите албански партии ќе паднеа во кома, па нашиве исто така ќе мораа да поддржат дека го осудуваат тој чин,а сега никому ништо. Ми пречи! Точка!
Не е проблемот во Албафон, не е проблемот во девојката што ти дала само пропаганден материјал на албански, туку проблемот е на глупавите и тупавите Македонци што одат таму и си го купуваат сопствениот куршум во главата Зарем не научивме никакви лекции од историја и блиското минато? Зарем не научивме дека продавања на имоти, купување од нив само им ги олеснуваме целите и им го јачаме капиталот додека тие бојкотираат се македонско освен од тоа што се зависни, затоа што имаат генерално многу необразовано население ( доктори, ветеринари, стоматолози, хемичари, електро инжињери, архитекти, информатичари). Тие сакале или не мора да одат на доктор Македонец, затоа што знаат дека некој Аљи од тетовски универзитет нема да ги излечи, туку ќе ги разболи уште повеќе. Уште не научивме дека давање на турски, арапски, азијски капитал во Македонија само го окрупнуваме капиталот и моќта на на 40% муслиманското население во Македонија коешто многу добро и убаво соработува без разлика дали е Албанец, Турчин, Босанец, Египќанец или што ти знам јас. Новото училиште во Чаир ќе има капацитет за 1,800 ученици во две смени. Кај нас 4 училишта да собереш нема да имаш толку ученици. Тоа е разликата. Утре тие 1,800 ученици за 4-5 години ќе имаат право на глас и одлука. Затоа и сега се прават модерни и скапи основни и средни училишта во средини населени претежно со албанско, турско и ромско население за да колку-толку се угуши нивниот наталитет, но за да дојде до тоа ќе треба миниум уште 30 години. До тогаш ние ќе бидеме малцинство на целокупна популација. Веќе сме паднати на само 50% од вкупните новороденчиња што е катастрофално. Следна генерација Македонци само уште повеќе ќе не срушат гледајќи го нивниот менталитет. Со секоја следна генерација ние ќе бидеме се послаби и послаби. Тоа секојдневно се гледа по настани. Ти не можеш да влезеш и да спречиш нешто во Чаир и Арачиново каде што пола и повеќе од населението е младо, но можеш да влезеш и тепаш во населено место со Македонци каде што најголем дел се стари лица и ергени на 40 години. Подобро да им градиш училишта, универзитети, библиотеки за да пробаш да им го угушиш наталитетот отколку да ги оставиш да се множат како што знаат. Задолжително средно образование не за џабе се донесе во Македонија со цел Албанците, Турците, Ромите да се описменат. Да, да, и во Македонија најголем дел од турска популација се апла неписмени. Не се само Шиптарите. Тие приказни дека Шиптари и Турци се мразат се само бајки и романтични приказни на Македонците. Турците се релативно малку во Македонија, плус, Македонија не граничи со Турција. Да граничеше Македонија на исток со Турција, да ги имаше Турците 500,000 во Македонија баш ќе видевме колку Турците ќе сакаа да живеат во словенска, православна и европска Македонија . Затоа не потруја со турска и исламска пропаганда преку нашминкани серии секојдневно. Само да ти парафразирам на претходно нешто што ме праша. Албанците од Куманово и Липково заедно имаат поголем број на основци и средношколци заедно од Македонците од Куманово и Старо Нагоричане. Албанците во Куманово и Липково ги има некаде околу +2,000 повеќе последните 4 години, а Македонците -157. Тоа се гледа и во тоа што ви го поклопија градот и Куманово веќе личи на Тетово и Гостивар. За Куманово сега е битката Албанците да го освојат како и општината Гази Баба во Скопје. Каде се Ромите во Куманово коишто исто така убиваат со наталитет? Имате среќа што и голем дел од нив ви полнат паралелки. Да, точно е тоа дека Албанците имаат 2 основни училишта во Куманово, но тие имаат деца за 4-5 македонски училишта. Веќе 2 основни училишта на македонски јазик веќе се на тапет да згаснат во Куманово и во нив да учат Албанци во наредните 10 години. Не гледај само со очила за сонце, туку симни ги да ја видиш поубаво реалноста во бои.
Abeja sto ti trebashe da ja povikuvash Valeriya....za kjotek si da znaesh Pak istata ploca.....natalitet, natalitet, natalitet
Валерија, што кажа жити мајка? Што кажа? Кој отишол? Гледам ред македонци стоеа и се тепаа, скандирајќи го името Албанија пред Албафон. Ако шетам по Ситимол и сакам да го заситам своето љубопитство да видам што точно нудат и дали ќе ми проговори на македонски што е за тебе? Ти си проста зошто не разбираш како тие функционираат и зошто се јаки, а се трудиш да наметнеш НАТАЛИТЕТ, НАТАЛИТЕТ и НАТАЛИТЕТ и еден куп исшаблонизирани муабети од пред штаб. Туку треба да имаш малку повеќе во главата за да сфатиш што им е потребно на луѓето за да се сплотат. Со сила убавина не бидува. Проста си ми да разговарам со тебе. Ај веќе откачи се!
Valeriya Даваш некој информации што ти сакаш да ги слушнеш а не што се реални.За да ти докажам еве од заводот за статистика најрелеватен доказ (http://www.stat.gov.mk/Publikacii/Mak_brojki_2012_M.pdf страна 14 )Можеби има вистина мала во дел од она се што имаш кажано и каква стратегија прават албанците .Не разбирам дали мислат дека така се освојува територија ако целат кон тоа ..а и дека државата ке остави да ги изгуби од контрола и видик пфф се сомневам ! Тетово ,Гостивар ,Кичево ... е само висока политика што не зависи од Албанците .Да беа они пресуден фактор за како да биде таму ке ги немаше до сега од Македонија,но имаа среќа што се на американците па ги подржаа во нивната намера .Но до кога ке трае тоа ке видиме,еден ден сигурно ке пукне пак тиквата некаде,некако !
Навреда е најдобра одбрана ! Проста сум или незнаеш да реплицираш? Еве и да сум проста, можеби си и многу попаметна од мене, но еве кажи ми, подучиме каде грешам Знаеш, луѓето што се занимаваат професионално со демографија, наталитет се прости, глупи, ништо не разбираат какви општествено-социјални промени носи наталитетет, али ти дојде истото да го ставиш како последно. Не за џабе викаат постарите луѓе “ кој има повеќе овци негова е планината“. Треба да учиш од Косово. Затоа постои историјата да учиш од неа за да и ти не бидеш историја. Косово имаше над 35% српско население пред 40 години на Косово. Албанците тогаш има неверојатен наталитет од 22 промили или во просек 6-7 деца по семејство. Нивната популација на Балканот се 3-4 пати зголеми со што и нивното присуство и влијание се зголеми. Да не беше нивниот наталитет тие никогаш немаше да го добијат Косово, никогаш немаше да добијат рамковен договор . Има и други работи коишто нив ги прават многу силни, сплотени како што е на пример Исламот. Не функционираат само Албанците така во Македонија, туку и Турците, Босанците, Македонците муслимани (Торбеши). Имаат строга поврзаност кон религијата, џамијата, оџата и затоа кај нив секој петок нема игла кај да падне пред џамија, а наши цркви, манастири зјааат празни. Не е поентата во тоа дали јас верувам во религија или наука, дали постои Господ или не, туку поентата дека религијата, црквата и високиот наталитет кај Македонецот го одржало биолошки жив овој народ. Затоа Албанци, Турци, Босанци ќе бришат паркет со наши девојки и ќе имаме еден куп случаи на “Најден“, затоа што ние станавме најмодерна нација на овој светсо еден куп “еманципирани радодајки“ . Исправи ме ако грешам. Секој што прати активно политика, секој што разбира добро демографија , наталитет многу добро знае и што зборувам. Најмалку очекувам тотални шарлатани и дилетанти коишто политиката ја сфаќаат на ниво на вести во 17:30 да дискутираат на истата ( ова не се однесуваше ни најмалку на тебе). Јас тебе никаде не те наведов дека си глупа или дека купуваш од Албафон, туку гледам почнаа многу Македонци да се залетуваат да купуваат од таму со што си го купуваат сопствениот куршум во глава. Најголемите албански фирми во Македонија беа и најголеми финансиери на УЧК, ОНА во 2001. Јас можеби сум глупа, проста и секаква, но знам дека биолошки ќе не нема и ќе немаме држава за 50 години од својата глупост и колективна одговорност на целиот народ заедно со политичарите. Тесните партиски интереси, малодушноста, себичноста, перверзијата е само мал дел од нашите проблеми. Не можеш да ги обвинуваш само политичарите во Македонија, затоа што тие се дел од нас и ние сме ги изгласале. Каков народ такви и политичари. Дволичен, моите бројки се баш од тој завод за статистика. Ако јас лажам слободно погледајте ги и вие самите. Јас давам само груба бројка која што е приближно точна, но е блиска до реалната. Сарај+Студеничани коишто имаат 44,000 жители даваат поголем наталитет од Кисела Вода која што има околу 100,000 жители. Погледај ги бројките и исправи ме ако грешам
Во однос на тоа што го пишуваш за Македонките во скоро секој пост ако добро ги гледам статистиките за 2011, читај внимателно Мајка Македонка - татко Албанец 13 деца Мајка Албанка - татко Македонец 155 деца - добро овде се и оние продадени невести од Албанија, ама што и тие се сепак Албанки Спореди и за непознат татко кај Албанки (48 и Македонки (181).
Не пишувам јас ништо за да навредувам или омаловажувам, туку некакви реални состојби и се обидувам да лоцирам проблеми. Значи ова не го сфаќајте лично дека е према вас. Тие невести од Албанија претежно се албанизирани Македонки, Србинки, Влаинки со православна вероисповед. Во времето на Енвер Хоџа на сите словенски малцинства( Македонци, Срби, Црногорци) како и на Власи им беа сменети имиња, презимиња и беа попишувани како Албанци. Само видете го името на Едмонд Темелко Значи тоа е мое лично мислење. И не ми е поента мене да судам на Македонки што се мажат за Албанци, Турци, Босанци и од друга страна да оправдувам Македонци што го прават истото со Албанки, Турци, Босанки. Не, воопшто ! Исто ми е! A, и јас најмалку ќе им ја сменам нивната одлука. Но, кога збориме за менталитет на Албанки, Турчинки или Босанки сеедно мора да си бидеме и искрени. Јас цел живот пораснав во Скопје, сум излегувала секаде и ден денес излегувам и никогаш не сум видела Албанка, Турчинка со Црнец, Индиец, Пакистанци или сеедно за разлика од Македонките. Сите странски туристи што доаѓаат во Македонија исклучиво се забавуваат и Македонките им се потрошна роба. Тоа е факт . Грото Турчинки што ги знам се омажија за Турци и по некоја за Албанци. Грото Албанки се мажат за Албанци и тоа и од дијаспора доаѓаат. Босанките исто. Со Македонките е тотално друга приказна да бидеме реални.
Силата на еден народ не е во неговиот квантитет туку во неговиот квалитет. Македонија нема никаква реална основа ниту економски ресурси да гради нација на квантитет и секој таков обид ќе биде неуспешен. Како да се подигне квалитетот на самата нација е прашање за кое вреди да се бара одговор, другото е само губење време во утопистички идеи и надежи. Образована жена нема да раѓа ако не е убедена дека ќе им овозможи безгрижен живот на децата и тука никакаво убедување не помага. Или треба жените да се затупават или да им се овозможи пристоен живот, трето нема. Македонската жена е највиталниот дел од македонскиот народ и секое плукање врз нашите жени е смешно и несериозно.
- Не сфаќам јас лично, туку го гледам како омаловажување на нацијата во однос на некои други кои не заслужиле позитивни епитети. - Зошто го споредуваш Едмонд Темелко кога тој е деклариран Македонец? Ако продадените невести се Македонки или Влаинки или што знам јас така и ќе се изјаснеле кога дошле да живеат во независна Македонија. Ама тие се декларираат како Албанки што значи така и се чувствуваат. - Тие жени што ги гледаш со Црнци и Арапи, којзнае колкав % се зашто јас некако не ги гледам, на чело им пишува што се по националност? Факт се оние 488 деца за 2011 година што ти ги посочив од Државниот завод за статистика. Се друго е твое лично перцепирање а не нужно и реална состојба. - Зошто? Повеќето Македонки за кого се мажат?
Што има врска образованост со мајчински инстинкт? Кој тоа некој програмира дека образована личност мора да има 1-2 деца, а се изнад тоа таа е декларирана како “роб“ и “проста“? Тогаш зошто една Германка, Французинка, Швеѓанка не раѓа кога ги има сите услови и бенефиции слободно да има 3 деца, а цела држава им е со куп самци? И после кога ќе ги нагази 45-та година да тонат и пропаѓаат во емоционална и духовна провалија, затоа што мајчински инстинкт ја гази од внатре и огромната желба да роди, али веќе годините ја згазиле. Конзервативноста нема никаква врска со примитивизмот. Тоа се две огромни разлики. Образованост не значи по дифолт либералност и феминизам. Феминизмот е и најголемиот непријател на жените денес, затоа што наместо жени од нас направи МАЖИ и сексуални објекти. Не ја почитува нашата женска природа да бидеме ЖЕНИ. Затоа денес браковите, семејствата, децата стануваат реткост поради матрицата на феминизмот дека се што е конзервативно е ропство за жената што е тотална лага и апсурд.
Хммммм како не ми текна бе дека тоа било со скриена цел За тоа ли не им градат модерни и скапи училишта, болници, градинки итн... на македонците, за да не им го угушат наталитетот?! СЕГА СВЕ КАЖА!!! СЕКОЕ ПОНАТАМОШНО РЕПЛИЦИРАЊЕ ЌЕ ТИ БИДЕ ИЗЛИШНО НА ТЕМА-НАТАЛИТЕТ. НЕ СЕ ТРУДИ. Поттикнување наталитет а немање школо кај да учат децата. Па нормално и тоа е смислено, не им треба школо, битно само да се учат од мали да работат а женските да раѓаат, па ќе ги прехранат, ќе се роди некој компир на нива, ќе го делат на 5 деца. Абе наталитет е најбитен, нека плаче, нека мрзне, нека гладува битно е да се множат, ептен квалитетна нација ќе бидеме, ако остане нешто од нас. Ама за се имаш одговор, колку и да бил тој фул шит, битно да се врти муабетот, да не престанува туку постојано да циркулира без почеток и крај на наталитетот. Се е поврзано со наталитетот. И убиството на македонските деца кај Смилковско езеро е план за угушување на наталитетот на шиптарите, нели? Боже прости и не знае што зборува. До 5 сабајле останала само за да реплицира со нејзините неиздржани аргументи. Не можела ни да заспие. Зошто сте ја измачиле, никако да ви докаже.
Валерија и останатите вклучени во дискусијата за наталитет, во истава категорија на форумов има друга тема поврзана со наталитетот: politika-i-nastani/natalitet-mortalitet-t14628/?hilit=. Ве молам продолжете ја дискусијата за наталитетот таму. Темата во која пишувате си вика Актуелни политички настани и нема некоја голема поврзаност со дискусијата која се води за наталитетот. Од друга страна, откако се разви дискусијата за наталитетот, другите мислења во оваа тема се занемарени.
^^ Ма не е проблем со темите, туку тоа што било кој актуелен политички настан Валерија го поврзува со наталитет и "развратот" на македонките Во превод - е ако ви е, ви викам јас раѓајте колку може повеќе. Туку: Извор http://www.vecer.com.mk/?ItemID=0A29234EA8F22F40A3F587ADF712FD28 Е ова го поддржувам, треба секаде да има вакви канцеларии и кога веќе има невработени нека се пријавуваат без да плаќаат по два автобуси во два правци и да се губи половина ден за џабе. Не ме изненадува од општина Илинден, оваа општина е една од ретките кои се развиваат со толку брзо темпо. И само овде го поддржувам Груевски кога вели дека треба цела Македонија да се развива како што се развива општина Илинден. Но треба и помош од власта.
охохохохохохох...не можам да престанам да се смеам... леле...насловната страна на Слободен печат, во левиот агол. Тема, препукувањата во врска со пресадувањата на рожница, односно кој прв ја направил таа транслантација и како КАРАТЕ КИД односно СЕЗНАЈКО преку видео игра НАУЧИЛ да оперира. И не е толку импозантна темата, туку ФОТОГРАФИЈАТА:............... MAKE MY DAY...и голем поздрав до творецот на идејата за изгледот на насловната на весникот
Како не ми е јасно, дури сега имаме ваква операција??? Знам дека сега се купија сите апарати, ама срам е ова! Моја родина, на 4 години беше во Франција за ваква операција, а кај нас дури сега???колку сме назадни и бедни. Инаку, да не се тргне фокусот дека ке има нови вработувања, па сега сите сестри ке бидат вработени. Платата на сестра е од 18 000 до 25000 во зависност од стаж и смени.
На следните избори цела фемина да гласа за XMan. Сериозно, камо сите да можат (и да сакаат реално) да гледаат вака на работите. Сепак, поразително е тоа што некои од самите жени не се свесни за сопствената вредност.